Beneficiile consumului de ceai de fructe de padure

Beneficiile consumului de ceai de fructe de padure Beneficiile consumului de ceai de fructe de padure

Ultima actualizare: 12 aprilie 2024

fructe-de-padure

Ceaiul de fructe de padure se numara printre cele mai aromate bauturi din categoria sa, acesta fiind si unul din motivele pentru care este foarte apreciat. Dincolo de placerea pe care o ofera atunci cand este savurat, ceaiul de fructe de padure aduce si o serie de beneficii organismului, intrucat contine o combinatie bogata de vitamine, minerale antioxidanti si alte substante cu proprietati pozitive.

In cele ce urmeaza veti afla care sunt aceste proprietati benefice ale fructelor de padure, care se transmit si ceaiului din care sunt preparate.


Fructele de padure si proprietatile lor

Din categoria fructelor de padure, cele mai cunoscute sunt murele, afinele, zmeura, coacazele, merisoarele, fragii, la care putem adauga catina si macesele. Toate au in comun culoarea foarte pronuntata, data de pigmentii naturali numiti flavonoide. Acestia au un puternic efect antioxidant, actionand impotriva radicalilor liberi impreuna cu vitaminele C si E, care se gasesc si ele din belsug in compozitia fructelor de padure. Mai contin vitaminele A si K, dar si minerale precum magneziu, fier, potasiu sau mangan.

Pot fi consumate atat proaspete, cat si deshidratate, sub forma de gemuri sau de ceai din fructe de padure. Evident ca cele mai hranitoare sunt fructele proaspete, insa continutul de vitamine, minerale si antioxidanti se pastreaza in mare masura si dupa procesare.

Cele mai importante beneficii ale consumului de ceai de fructe de padure

Ceaiul de fructe de padure este una din formele recomandate de consum in perioadele in care aceste alimente nu sunt disponibile in forma proaspata. Poate fi savurat fierbinte in zilele friguroase de iarna, insa la fel de bine ceaiul de fructe de padure poate fi si o excelenta bautura racoritoare in zilele de vara. Imbina atat aromele specifice fructelor pe care le-am mentionat mai devreme, cat si proprietatile lor benefice, datorate nutrientilor esentiali si substantelor antioxidante pe care le contin. Datorita acestora, ceaiul de fructe de padure atrage o serie de beneficii pe care vi le prezentam in continuare.

  • Intarirea sistemului imunitar

Un rol important in acest sens il are vitamina C, pe care ceaiul de fructe de padure o contine din abundenta. Aceasta stimuleaza productia de leucocite, numite si globule albe, care sunt celule speciale din sange ce depisteaza, identifica si neutralizeaza agentii patogeni. In acelasi timp, vitamina C impreuna cu celelalte substante oxidante din ceaiul de fructe de padure asigura sustinerea sistemului imunitar in lupta cu radicalii liberi, preluand o parte din sarcinile sale in aceasta privinta.

  • Prevenirea bolilor asociate stresului oxidativ

Daca tot am amintit de radicalii liberi, trebuie spus ca acestia sunt compusi care se formeaza sau patrund in organism, unde se ataseaza de celule si reactioneaza cu acestea, modificandu-le structura si functionalitatea. Actiunea lor asupra celulelor se numeste stres oxidativ si este foarte nociva intrucat sta la baza multor afectiuni cronice, precum anumite forme de cancer, boli renale, boli neurodegenerative sau respiratorii.

Ceaiul de fructe de padure contribuie intr-o anumita masura la prevenirea acestor boli, datorita efectului oxidant al flavonoidelor si al vitaminelor C si E, care neutralizeaza radicalii liberi si reduc riscul de stres oxidativ.

  • Detoxifierea organismului

Ceaiul de fructe de padure are si un usor efect diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza producerea de urina si eliminarea acesteia, impreuna cu toxinele filtrate la nivelul rinichilor. In acelasi timp, ceaiul de fructe de padure contribuie la prevenirea acumularii de toxine si prin efectul antioxidant, intrucat celulele deteriorate in urma stresului oxidativ pot elibera astfel de substante in sange.

  • Prevenirea cresterii nivelului de colesterol

In ceaiul de fructe de padure se gasesc si pectine, care sunt fibre solubile aflate in structura membranelor celulare ale plantelor. Ajunse in sistemul digestiv, acestea formeaza un gel care se depune pe interiorul intestinelor, unde retine o parte din moleculele de colesterol LDL, numit si colesterol rau. Acesta nu mai ajunge in sange, ci este eliminat pe cale naturala, iar astfel ceaiul de fructe de padure contribuie la mentinerea unui nivel optim de colesterol si prevenirea problemelor cardiovasculare, ce pot fi cauzate de acesta.

  • Imbunatatirea digestiei

Tot datorita aportului de fibre solubile, ceaiul de fructe de padure are un rol benefic si in ceea ce priveste digestia. Acea substanta de consistenta unui gel pe care o formeaza in intestin fibrele din ceaiul de fructe de padure incetineste digestia, permitand o mai buna absorbtie a substantelor nutritive din alimentele consumate. Totodata, favorizeaza tranzitul intestinal, permitand alimentelor digerate din intestine sa alunece mai usor. In acest fel, ceaiul de fructe de padure contribuie intr-o oarecare masura si la prevenirea constipatiei.

  • Eliminarea kilogramelor in plus

Ceaiul de fructe de padure este recomandat frecvent si in curele de slabire, intrucat aportul caloric este insignifiant, dar, cu toate acestea, confera  o senzatie de satietate care persista pentru mai mult timp. Asadar, nu trebuie sa va faceti griji ca veti acumula kilograme in plus consumand frecvent ceai de fructe de padure, chiar daca veti simti o senzatie de plenitudine, care poate face sa para ca lucrurile stau altfel. Senzatia este creata de fibrele solubile despre care am amintit si care incetinesc digestia. Astfel se explica senzatia de satietate prelungita dupa consumul de ceai de fructe de padure, care va va determina sa mancati mai rar si mai putin, reducand astfel, fara efort, aportul caloric zilnic.

fructe-padure

  • Prevenirea declinului cognitiv

Stresul oxidativ afecteaza si celulele nervoase din creier, iar aceasta este una dintre cauzele declinului cognitiv caracterizat prin pierderi de memorie sau reducerea capacitatii de memorare, lipsa puterii de concentrare si a capacitatii de invatare. Am precizat deja ca ceaiul de fructe de padure are un continut bogat de antioxidanti, astfel ca poate proteja si aceste celule impotriva radicalilor liberi care genereaza stres oxidativ. Protectia oferita de ceaiul de fructe de padure nu se rezuma doar la celulele din creier, ci la toate celulele, contribuind astfel si la prevenirea unor afectiuni neurodegenerative precum boala Parkinson sau scleroza multipla.

  • Mentinerea sanatatii pielii

Aparitia prematura a ridurilor, a petelor cutanate si a altor semne de imbatranire a pielii este tot urmarea radicalilor liberi si a stresului oxidativ pe care acestia il exercita asupra celulelor epiteliale. In aceste conditii, ceaiul de fructe de padure poate fi consumat si ca tratament de mentinere a sanatatii pielii. Datorita antioxidantilor, aceasta isi pastreaza stralucirea si elasticitatea, ramane neteda si bine hidratata, cu o rezistenta sporita in fata actiunii bacteriilor sau ciupercilor ce pot provoca dermatite. In afara efectului antioxidant, vitamina C din ceaiul de fructe de padure stimuleaza si producerea colagenului, care confera fermitate si elasticitate pielii si totodata ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor si la estomparea aspectului cicatricilor.

Ceai de fructe de padure, contraindicatii

In ciuda atat de multor beneficii, exista si cateva contraindicatii legate de consumul de ceai de fructe de padure. In primul rand, acesta nu trebuie baut in cantitati foarte mari intrucat are un usor efect laxativ, ceea ce ar putea genera tulburari digestive. Tot din acelasi motiv, ceaiul de fructe de padure este contraindicat in cazurile de diaree, iar pacientilor care sufera de sindromul colonului iritabil le este recomandat sa discute cu medicul pe aceasta tema.

Persoanele cu alergii sau sensibilitati la anumite fructe de padure trebuie sa evite consumul de ceai, eventual sa se asigure ca bautura nu contine ingredientele care le pot provoca reactii nedorite.

Pacientii aflati sub tratament cu diferite medicamente trebuie sa-si intrebe medicul daca este oportun sa consume ceai de fructe de padure, iar in mod similar trebuie sa procedeze si femeile insarcinate sau aflate in perioada de alaptare.