Boala Lyme la copii – care sunt simptomele si alternativele de tratament

Boala Lyme la copii – care sunt simptomele si alternativele de tratament Boala Lyme la copii – care sunt simptomele si alternativele de tratament

Ultima actualizare: 14 martie 2024

Boala Lyme este o afectiune provocata de muscaturile de capuse infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi. Aceasta boala poate afecta o gama larga de persoane, inclusiv copiii. Desi este adesea asociata cu adultii, copiii sunt la fel de susceptibili la infectie. Identificarea timpurie si tratamentul adecvat sunt cruciale pentru gestionarea bolii Lyme la copii.

Descoperiti din articol care sunt simptomele caracteristice ale bolii Lyme in randul copiilor si alternativele de tratament disponibile, pentru a invata astfel cum sa recunoasteti si sa gestionati eficient aceasta afectiune in cazul celor mici.


Boala Lyme – informatii generale

Boala Lyme, cunoscuta si sub numele de borrelioza Lyme, este o infectie bacteriana cauzata de muscaturile de capuse infectate cu bacteriile Borrelia burgdorferi. Aceasta boala poate afecta o gama larga de sisteme ale organismului, inclusiv pielea, articulatiile, inima si sistemul nervos. La copii, simptomele pot varia de la febra si oboseala la eruptii cutanate caracteristice si dureri articulare. Este esential ca parintii sa fie constienti de aceasta boala si sa stie cum sa o recunoasca si sa solicite tratament in timp util. Pe langa identificarea si gestionarea simptomelor, prevenirea muscaturilor de capuse este, de asemenea, o componenta cruciala in protejarea copiilor impotriva bolii Lyme.

Boala Lyme – cauze si factori de risc

Boala Lyme este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisa prin muscatura capusei infectate. Capusele se pot atasa de orice parte a corpului si se gasesc adesea in zone greu vizibile, cum ar fi zona inghinala, axilele si scalpul.

Pentru ca bacteriile care cauzeaza boala Lyme sa fie transmise in pielea copilului dumneavoastra, o capusa trebuie sa fie atasata timp de 36 pana la 48 de ore sau mai mult. Majoritatea oamenilor sunt infectati prin muscatura unei capuse imature, numite nimfa. Capusele de tip nimfa sunt foarte mici – mai mici de 2 milimetri in lungime – si sunt foarte dificil de observat cu ochiul liber. Acestea se hranesc in lunile de primavara si vara, cand copiii si adultii sunt mai susceptibili sa fie in aer liber.

Si capusele adulte pot transmite boala Lyme. Acestea sunt mai mari decat nimfele – aproximativ de marimea unei seminte de susan – si mai usor de observat cu ochiul liber. Capusele adulte sunt cele mai active in lunile mai racoroase ale anului.

Boala Lyme la copii – simptome si manifestari clinice

Boala Lyme poate prezenta o varietate de simptome si manifestari clinice la copiii infectati. Este important sa recunoastem aceste semne, pentru a asigura un diagnostic si tratament precoce. Mai jos, vom descrie cateva dintre simptomele si manifestarile clinice comune ale bolii Lyme la copii.

Odata infectat cu bacteria Borrelia burgdorferi, copilul dumneavoastra poate prezenta o serie de simptome nespecifice, similare altor afectiuni. Simptomele pot, de asemenea, sa se schimbe in timp, ceea ce face diagnosticul mai dificil. Daca nu este tratata, boala Lyme se poate raspandi in alte parti ale corpului, putand cauza probleme medicale pe termen lung si deteriorari permanente.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Imunovit gummy, un supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu conțin zahar si este recomandat copiilor mai mari de 4 ani.

Simptomele comune ale bolii Lyme in primele 30 de zile dupa o muscatura de capusa includ:

Eruptie cutanata

Una dintre cele mai caracteristice semne ale bolii Lyme este o eruptie cutanata circulara, cunoscuta sub numele de eritem migrans. Aceasta eruptie apare de obicei in locul muscaturii de capusa si se extinde in timp. Poate fi insotita de mancarime sau senzatie de arsura. Aceasta eruptie poate:

  • sa dureze pana la cateva saptamani;
  • sa varieze in dimensiune, de la aproximativ 2 pana la 12 inchi in diametru;
  • sa imite probleme cutanate precum urticaria, eczema, arsurile solare sau muscaturile de purici;
  • sa provoace mancarimi sau o senzatie de caldura, sau poate trece neobservata;
  • sa dispara si apoi sa revina dupa cateva saptamani;
  • sa provoace simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, frisoane, dureri musculare si articulare, oboseala sau ganglioni limfatici umflati.

Daca infectia se raspandeste in alte parti ale corpului, copilul poate prezenta simptome suplimentare precum:

  • dureri de cap severe si rigiditate la nivelul gatului;
  • eruptii circulare suplimentare, pe alte zone ale corpului;
  • artrita cu dureri si umflaturi severe la nivelul articulatiilor, in special la genunchi si alte articulatii mari;
  • pierderea tonusului muscular sau o cadere pe o parte ori pe ambele parti ale fetei (denumita paralizie faciala sau pareza Bell);
  • dureri intermitente in muschi, articulatii, tendoane si oase;
  • palpitatii sau ritm cardiac neregulat (cardita Lyme);
  • episoade de ameteala sau senzatie de lipsa de aer;
  • inflamatia creierului si a maduvei spinarii;
  • dureri in maini sau picioare, amorteli sau furnicaturi;
  • probleme cu memoria pe termen scurt;
  • inflamatia ochilor, inclusiv uveita.

Febra si frisoanele

Multi copii cu boala Lyme dezvolta febra, care poate fi moderata sau severa. Frisoanele pot insoti febra, iar copiii pot prezenta inclusiv dureri musculare si o senzatie generala de rau.

Oboseala

Oboseala excesiva si senzatia de slabiciune pot fi semne ale bolii Lyme la copii. Aceasta oboseala poate afecta capacitatea copilului de a-si desfasura activitatile zilnice obisnuite.

Durerea articulara si umflarea

Boala Lyme poate provoca dureri articulare si umflaturi, care pot fi localizate in orice parte a corpului. Aceste simptome pot varia in intensitate, afectand mobilitatea copilului.

Dureri de cap

Copiii cu boala Lyme pot prezenta dureri de cap recurente sau severe, care pot fi insotite de sensibilitate la lumina sau zgomot.

Simptome neurologice

In cazuri mai severe, boala Lyme poate afecta sistemul nervos, provocand simptome precum amorteala, slabiciune musculara sau dificultati de concentrare si memorie.

Este important sa retinem ca simptomele bolii Lyme pot varia de la un copil la altul si ca pot evolua in timp. Daca suspectati ca copilul dumneavoastra ar putea avea boala Lyme, trebuie sa solicitati consultul medicului pentru evaluare si tratament adecvat.

Boala Lyme la copii – diagnostic

In cele mai multe cazuri, diagnosticul bolii Lyme se bazeaza pe simptomele copilului, pe examinarea fizica si pe istoricul expunerii la capusele infectate (daca pacientul locuieste in zone cu capuse sau daca a calatorit in astfel de locuri).

Daca copilul prezinta simptome de boala Lyme, dar nu exista indicatii de muscatura de capusa, medicul ar putea solicita analize de sange pentru a determina daca sistemul imunitar al copilului produce anticorpi specifici pentru a lupta impotriva bacteriei Borrelia burgdorferi. Testele de sange sunt cel mai concludente dupa ce trec 2-6 saptamani de la muscatura de capusa, cand sistemul imunitar al organismului are timp sa reactioneze.

Copiii testati la doar cateva zile de la muscatura de capusa pot prezenta rezultate negative, dar sa fie totusi infectati, doar ca nivelurile de anticorpi nu sunt inca concludente. Din acest motiv, diagnosticul timpuriu al bolii Lyme se bazeaza adesea exclusiv pe observatia caracteristicei eruptii cutanate in forma de „tinta” a bolii Lyme, care se dezvolta la 70 pana la 80% dintre persoanele infectate.

Boala Lyme la copii – tratament

Tratamentul cu antibiotice adecvate in stadiile timpurii ale bolii Lyme duce la rezolvarea rapida si completa a simptomelor, fara leziuni permanente. Antibioticele administrate oral, care sunt folosite in mod obisnuit pentru tratarea bolii Lyme, includ doxiciclina, amoxicilina sau cefuroxima si sunt de obicei administrate ca tratament de doua pana la patru saptamani, in functie de stadiul infectiei.

Boala Lyme raspunde in general foarte bine la antibiotice, dar daca simptomele nu s-au rezolvat dupa cura initiala de antibiotice, este uneori necesara o a doua cura de antibiotice.

Persoanele afectate neurologic sau cu probleme cardiace pot avea nevoie de antibiotice administrate intravenos. Copiii cu afectiuni cardiace, articulare sau cerebrale provocate de boala Lyme pot necesita monitorizare suplimentara de catre specialisti pediatri.

Boala Lyme la copii – complicatii si riscuri asociate

Boala Lyme la copii poate aduce cu sine unele complicatii si riscuri asociate, mai ales daca nu este tratata la timp sau daca ramane netratata in stadiile avansate.

  • Afectarea neurologica

Boala Lyme poate afecta sistemul nervos central, provocand simptome precum meningita, encefalita, neuropatie periferica sau paralizie faciala. Aceste complicatii pot duce la tulburari cognitive, dificultati de concentrare, probleme de memorie si alte deficiente neurologice.

  • Afectiuni cardiace

In unele cazuri, boala Lyme poate afecta inima, provocand inflamatie si disfunctie cardiaca. Aceasta complicatie poate duce la tulburari de ritm cardiac, care pot necesita tratament specializat, inclusiv interventii chirurgicale.

  • Artrita Lyme

Un alt risc asociat cu boala Lyme este dezvoltarea artritei, in special la nivelul genunchilor. Aceasta forma de artrita poate fi dureroasa si poate necesita tratament pe termen lung, pentru a gestiona simptomele si a preveni deteriorarea articulatiilor.

  • Complicatii dermatologice

In unele cazuri, boala Lyme poate provoca manifestari cutanate cronice, cum ar fi acrodermatita cronica atrofica, care se caracterizeaza prin modificari ale pielii, inclusiv prin subtierea si decolorarea acesteia.

  • Tulburari psihologice

Copiii care au suferit de boala Lyme si au experimentat complicatii sau simptome severe pot prezenta si tulburari psihologice asociate, cum ar fi anxietatea, depresia sau stresul posttraumatic.

Sfaturi pentru preventie

Boala Lyme poate fi prevenita prin evitarea in totalitate a muscaturilor de capuse. Cu toate eforturile depuse, capusele pot fi insa greu de evitat. De aceea, este atat de important sa va examinati regulat membrii familiei si sa indepartati corect orice capusa gasiti.

Pentru a preveni muscaturile de capuse, iata cateva sfaturi:

  • Evitati zonele in care traiesc capusele. Amintiti-i copilului sa mearga pe alei curatate si pe asfalt, ori de cate ori este posibil.
  • Purtati palarie, pantaloni lungi si bluze cu maneci lungi, cand mergeti in zone umbrite si impadurite. Este important sa acoperiti toata pielea expusa, chiar si in timpul verii.
  • Prindeti parul copiilor in cozi sau ascundeti-l sub o sapca. Capusele nu pot sari din copaci sau sa zboare, dar se pot catara in parul copilului.
  • Folositi repelenti pentru insecte, mai putin in cazul sugarilor cu varsta sub 1 an. Nu aplicati insa repelentul in zona nasului, gurii si ochilor copilului. Aveti grija la produsele care contin DEET!
  • Nu permiteti copiilor cu varsta sub 10 ani sa aplice repelentul singuri.
  • Nu aplicati repelentul pe mainile sau in zona ochilor si gurii copiilor mici.
  • Nu aplicati astfel de produse pe rani sau piele iritata.
  • Incurajati copilul sa faca dus cat mai curand posibil dupa ce intra in casa. Dusul va ajuta la indepartarea capuselor neatasate.

Surse:

https://www.chop.edu/conditions-diseases/lyme-disease-children

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions---pediatrics/l/lyme-disease-in-children.html

https://www.massgeneralbrigham.org/en/about/newsroom/articles/lyme-disease-in-kids

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Imunovit gummy x 30 jeleuri

    Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

      Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor…