Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii

Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii Durerile de articulatii: tipuri, cauze si remedii

Ultima actualizare: 24 februarie 2020

Articulațiile sunt acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, totodată ele fiind responsabile de susținerea corpului și de realizarea mișcărilor. Dacă articulațiile sunt afectate, fie din cauza unei lovituri, traumatism, fie ca urmare a unei boli articulare, apar durerea și rigiditatea. Durerea articulațiilor se numește în termeni medicali artralgie și poate fi, inclusiv, o consecință a înaintării în vârstă cauzată de uzura cartilagiilor. Cele mai afectate tipuri de articulații ale corpului sunt articulația genunchiului, a gleznei, articulațiile mâinii și umerilor și articulațiile șoldurilor.

Cuprins:

Cauzele durerilor de articulații

Tipuri de dureri de articulații cauzate de boli

Tratamente pentru durerile de articulații

Remedii naturiste pentru dureri de articulații

Prevenirea durerilor de articulații

 

Cauzele durerilor de articulații

Persoanele care își suprasolicită în mod constant articulațiile, cum este cazul sportivilor, dar și al persoanele supraponderale, se pot confrunta, mai devreme sau mai târziu, cu dureri articulare. Implicit, vârstnicii, ca urmare a uzurii în timp a cartilagiilor, pot fi mai expuși durerilor de articulații.

Pe de altă parte, femeile gravide, ca o consecință a creșterii în greutate și a secreției mari de relaxină, un hormon necesar relaxării ligamentelor pelvisului, pot experimenta pe durata sarcinii dureri de articulații.

De asemenea, durerea de articulații poate fi simptom al unei accidentări sau poate apărea la persoanele meteosensibile ca răspuns la schimbările de temperatură și presiune atmosferică, însă acestea sunt cele mai puțin îngrijorătoare cauze ale durerilor articulare.

Cu adevărat problematice sunt durerile de articulații cauzate de diferite boli, categorie în care pot intra bolile autoimune, bolile de natură infecțioasă și bolile inflamatorii. Punctăm că articulațiile dor și în cazul persoanelor care se luptă cu cancerul.

 

Tipuri de dureri de articulații cauzate de boli

Durerile de articulații sunt de mai multe tipuri în funcție de afecțiunea care stă la baza declanșării acestora, astfel:

 • Artrita. Artrita este cea mai cunoscută și des întâlnită afecțiune care se manifestă prin dureri de articulații. Artrita este o afecțiune de natură inflamatorie, ramificată în osteoartrită și poliartrită reumatoidă, ambele forme ale sale afectând cu precădere femeile.

            - Osteoartrita are ca principală cauză a durerilor articulare deteriorarea cartilagiului și poate afecta femeile cu vârste cuprinse între 30-50 de ani.

            - Poliartrita reumatoidă presupune acumularea lichidului în articulații, deformarea și slăbirea acestora, fiind responsabilă de scurtarea vieții cu 3 până la 7 ani.

 • Osteoporoza. Osteoporoza este o boală asociată cu menopauza și presupune demineralizarea osoasă care, în timp, poate conduce inclusiv la dureri de articulații.
 • Bursita. Bursita reprezintă inflamarea bursei, acel sac cu lichid care căptușește zona articulațiilor, și conduce la contactul direct al articulațiilor și, implicit, la frecare, caz în care durerea este foarte mare.
 • Guta. Guta este o afecțiune care este determinată de creșterea nivelului de acid uric în sânge, acid care cristalizează la nivelul articulațiilor provocând durere, înroșirea pielii și senzație de căldură, uneori chiar arsură.
 • Reumatismul. Reumatismul atacă sistemul osos, iar unul dintre simptome este durerea la nivelul articulațiilor.
 • Condromalacia de rotulă. Condromalacia de rotulă apare atunci când cartilagiul rotulei se deteriorează și este un tip de durere articulară care afectează mobilitatea genunchiului.
 • Tendinita. Tendinita presupune inflamarea tendonului și primul simptom este durerea articulară.
 • Fibromialgia. Fibromialgia provoacă senzații de arsură și durere în articulații, însă cauzele care conduc la declanșarea acesteia sunt încă necunoscute.
 • Bolile autoimune. Lupusul eritematos sistemic și psoriazisul sunt afecțiuni autoimune care pot provoca dureri de articulații.
 • Bolile infecțioase. Persoanele care s-au confruntat cu oreion, gripă, hepatită, pojar sau varicelă sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta artralgii.
 • Rahitismul. Persoanele care suferă de rahitism se pot confrunta cu dureri articulare.

 

Tratamente pentru durerile de articulații

Durerile de articulații se tratează din mai multe direcții, atât cu medicamente, cât și cu ajutorul remediilor și terapiilor alternative, însă este important ca medicul să depisteze întocmai care este cauza reală a artralgiei. Cele mai bune tratamente pentru articulații dureroase sunt:

 • unguentele cu efect analgezic care se aplică prin masaj ușor pe zona dureroasă
 • administrarea medicamentelor antiinflamatoare
 • administrarea calmantelor și analgezicelor
 • injecții cu steroizi, cortizon
 • suplimente alimentare pentru articulații

 

Remedii naturiste pentru dureri de articulații

În completarea tratamentelor clasice sunt recomandate remediile naturiste, efectul acestora fiind remarcabil, mai ales că în majoritatea cazurilor este vorba de afecțiuni de natură cronică:

 • băile cu apă caldă în care s-a dizolvat sare amară sau sare Epson sunt un remediu excelent pentru durerile de articulații
 • masajul zonei dureroase cu uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, cuișoare, salvie
 • fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura si tratamentele balneare, băile termale și băile de nămol
 • compresele calde cu sare, ceaiul concentrat de ghimbir sau de schinduf sunt o altă alternativă de tratament pentru dureri articulare care dă rezultate rapide
 • compresele reci cu gheață, cu ghimbir ras, ceapă feliată, usturoi zdrobit sau frunze de varză crude s-au dovedit a fi remedii eficiente în tratarea durerilor de articulații, mai ales dacă acestea provin în urma loviturilor sau a inflamațiilor
 • stretching-ul și odihna sunt remedii eficiente pentru îmbunătățirea mobilității articulațiilor.

 

Prevenirea durerilor de articulații

Durerile de articulații pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Menținerea greutății în limite normale este primul pas în prevenție, iar persoanele supraponderale sau obeze sunt sfătuite să slăbească. Pe de altă parte, pentru a preveni traumatismele articulațiilor este necesar ca persoanele care practică sport să poarte echipament  de protecție adecvat. De asemenea, exercițiile trebuie executate corect, iar antrenamentele foarte dure trebuie făcute cu multă responsabilitate, de preferat în compania unui instructor, cel puțin la început.

Alimentația este, de asemenea, importantă în menținerea sănătății articulațiilor și aceasta trebuie să fie bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine și lactate, dar și pește, grație conținutului ridicat de acizi grași Omega, esențiali pentru articulații mobile și rezistente. Totodată, punctăm că fumatul și alcoolul pot conduce în timp la degradarea articulațiilor, fiind factori de risc în apariția artritei și a gutei.

Mișcarea fizică ușoară este un bun remediu nu doar în tratarea durerilor de articulații, cât și în prevenirea acestora. Un aspect care trebuie luat în calcul este poziția corpului. Persoanele care stau mult la birou sau în picioare și nu adoptă poziția corectă riscă să aibă probleme cu gâtul, spatele, șoldurile și coloana vertebrală.

Farmacistul Catena va recomanda:

Movial plus capsule

Movial plus capsule

Movial Plus este un supliment alimentar natural dezvoltat…

+ Artrosuport gel
ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

Produs inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis…