Va confruntati cu frisoane? Cand sunt normale si cand ar trebui sa va ingrijorati

Va confruntati cu frisoane? Cand sunt normale si cand ar trebui sa va ingrijorati Va confruntati cu frisoane? Cand sunt normale si cand ar trebui sa va ingrijorati

Ultima actualizare: 31 octombrie 2023

Fara indoiala, oricine s-a confruntat cel putin odata cu senzatia brusca de frig insotita de un tremur involuntar, care poate dura cateva secunde sau o perioada mult mai indelungata. Este vorba de frisoane, care desi nu constituie o senzatie obisnuita, iar de multe ori genereaza si un oarecare disconfort, nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare.

De multe ori, frisoanele sunt o reactie normala a organismului in anumite conditii, insa in acelasi timp pot fi si unul din simptomele specifice ale anumitor boli.

 

Din randurile ce urmeaza puteti afla ce sunt frisoanele si care este mecanismul care le genereaza, precum si care sunt situatiile in care aceste senzatii sunt firesti si cele in care trebuie sa va faceti griji.


Ce sunt frisoanele

Frisoanele pot fi definite ca un tremur involuntar care apare busc, insotit de o senzatie de frig ce invaluie tot corpul. Deseori, frisoanele sunt insotite si de modificari la nivelul pielii, care capata acel aspect numit „piele de gaina”. Frisoanele sunt asociate cel mai adesea cu frigul, insa pot aparea si in conditii de temperaturi normale sau chiar crescute, iar durata lor poate varia de la cateva secunde pana la ore intregi.

Senzatia pe care o confera frisoanele nu este chiar placuta, iar cu cat persista mai mult, cu atat disconfortul devine mai pronuntat, putand aparea dureri de muschi si dificultati in a efectua chiar si activitati simple, din cauza tremurului si senzatiei de frig.

Cum se explica aparitia frisoanelor

Asa cum spuneam, frisoanele sunt o reactie normala a organismului, care are loc in conditii de temperaturi scazute sau la schimbarile bruste de temperatura. Aceste reactii firesti tin de mecanismul natural de termoreglare si au scopul de a mentine temperatura corpului la o valoare normala. Aceasta valoare este cuprinsa intre 36  si 37,5 °C, iar frisoanele apar atunci cand temperatura scade sub pragul de 35 °C. Atunci apare riscul de hipotermie, iar organismul isi activeaza mecanismul natural de aparare, incercand sa creasca temperatura interna. Astfel se declanseaza niste contractii necontrolate ale muschilor, menite sa genereze caldura, iar prin aceasta se explica acel tremur specific frisoanelor.

 

Exista insa si alte cauze care pot duce la aparitia frisoanelor, cum ar fi anumite boli, stresul, emotiile puternice sau efortul intens. In continuare, va vom prezenta mai pe larg care sunt cauzele ce trebuie sa va ingrijoreze si care sunt cele in care frisoanele pot fi considerate o reactie fireasca si lipsita de riscuri.

Cand e normal sa aveti frisoane

Cel mai adesea, frisoanele apar la temperaturi scazute, iar toata lumea considera ca este perfect normal sa inceapa sa tremure dupa cateva minute petrecute in frig. Asadar, in astfel de conditii nu trebuie sa va faceti griji in privinta frisoanelor, ci sa va imbracati mai gros sau sa va retrageti intr-un loc mai bine incalzit.

Frisoanele pot aparea si dupa ce ati depus un efort intens, de aceasta data fiind o consecinta a faptului ca organismul s-a supraincalzit si incearca sa-si readuca temperatura in limitele normale. Se poate intampla atat in conditii de temperaturi scazute, dar si la temperaturi ridicate, iar un alt factor care influenteaza aparitia frisoanelor in aceste conditii este deshidratarea. De cele mai multe ori, este suficient sa va hidratati si sa va incalziti organismul cu ajutorul hainelor uscate, al unei paturi sau cu orice altceva aveti la indemana, pentru a scapa de frisoane in cateva minute.

 

Despre situatiile cu o incarcatura emotionala puternica se spune deseori ca „dau fiori”, iar aceasta expresie face referire la frisoane. Indiferent de natura lor, starile emotionale intense constituie o alta cauza normala a frisoanelor. De aceasta data, fenomenul este urmarea hormonilor care sunt eliberati in organism in astfel de situatii si care provoaca reactii diverse. Frisoanele pot fi asociate cu emotiile pozitive pe care le simtiti atunci cand ascultati muzica preferata, cand primiti o veste buna sau luati parte la un eveniment fericit, insa pot sa fie si o consecinta a adrenalinei eliberate in situatii periculoase sau a actiunii hormonilor de stres.

O situatie mai putin dorita, dar totusi normala o reprezinta aparitia frisoanelor dupa trezirea dintr-o anestezie generala, care determina si o scadere a temperaturi corpului. De asemenea, administrarea unor medicamente poate fi urmata de frisoane, insa nici in acest caz nu sunt motive sa va faceti griji, fiind vorba de un efect secundar cunoscut si lipsit de riscuri.

Cand trebuie sa va faceti griji in privinta frisoanelor

Copiii mici si varstnicii sunt categorii vulnerabile, pentru ca organismul lor are o slaba capacitate de termoreglare, astfel ca aparitia frisoanelor in cazul lor trebuie sa constituie un semnal de alarma chiar daca se produce in conditii considerate normale.

De multe ori, infectiile respiratorii precum raceala si gripa sunt insotite de frisoane si cu toate ca sunt considerate afectiuni banale, trebuie abordate cu toata seriozitatea.

Frisoanele sunt un simptom comun si pentru infectii mai severe, asa cum ar fi infectiile urinare, pneumoniile, meningitele sau sinuzitele.

 

Daca sunt insotite de oboseala cronica, tulburari de ritm cardiac si constipatie, frisoanele pot fi un semn al hipotiroidismului, care este o disfunctie a glandei tiroide, ce deregleaza si capacitatea de termoreglare a organismului.

Lipsa unui aport optim de fier poate duce la aparitia anemiei, iar aceasta afecteaza circulatia sangelui, implicit oxigenarea organelor si tesuturilor. Circulatia proasta duce la scaderea temperaturii corpului si astfel se explica aparitia frisoanelor in cazul persoanelor cu anemie.

Si lipsa altor nutrienti pe o perioada mai lunga poate determina scaderea temperaturii corpului, urmata de frisoane, iar in acest caz putem vorbi de malnutritie.

Una dintre cele mai grave situatii care poate determina aparitia frisoanelor este hipoglicemia, adica scaderea brusca a nivelului de glucoza din sange. In astfel de situatii, frisoanele sunt insotite de slabiciune, transpiratie, stari de agitatie sau confuzie si, uneori, de stari de greata. Hipoglicemia este specifica persoanelor care sufera de diabet, insa poate aparea uneori si ca urmare a unei alimentatii deficitare sau pe fondul efortului intens, ce necesita un consum mare de energie. In astfel de situatii, pacienti cu hipoglicemie trebuie sa consume imediat alimente dulci, care sa le creasca nivelul de glucoza din sange, aducandu-l intre limitele normale. In caz contrar, pacientul poate intra foarte usor in coma, hipoglicemia putand duce chiar si la deces.

Asadar, frisoanele sunt reactii normale generate de sistemul de termoreglare al organismului, in scopul mentinerii temperaturii optime. Tremurul specific este datorat contractiilor necontrolate ale muschilor, care au scopul de a genera caldura.

La temperaturi scazute, in conditii de stres, efort intens sau sub imperiul unor emotii puternice, aparitia frisoanelor este fireasca si nu trebuie sa va ingrijoreze.

Daca acestea sunt insotite de alte simptome, precum febra, transpiratie intensa, oboseala, inflamatii, dureri sau orice alt disconfort, e posibil sa indice existenta unei afectiuni, caz in care trebuie sa va adresati unui medic.