Caise: proprietati si recomandari de consum

Caise: proprietati si recomandari de consum Caise: proprietati si recomandari de consum

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

caise

Cunoscute pentru aroma si culoarea lor distincte, aceste fructe hranitoare sunt renumite nu numai pentru faptul ca pot fi adaugate la dulceturi sau produse de patiserie. Avand un profil nutritiv extins si o lista lunga de proprietati minunate, caisele au o multime de beneficii pentru sanatate, iar acest lucru este valabil si pentru samburii de caise.

Caisele sunt considerate alimente bogate in nutrienti si au un continut scazut de calorii, insa unul ridicat de fibre, vitamina A si vitamina C. Acestea au fost, de asemenea, creditate cu o gama larga de beneficii pentru sanatate, de la reducerea inflamatiei pana la tratarea ochilor uscati si multe altele. In plus, sunt foarte versatile si pot fi consumate crude sau folosite la diverse preparate, in special la prajituri.

Caisele sunt fructe comestibile care provin din arborele de cais. Caisele fac parte din genul Prunus, in care se regasesc si prunele, ciresele, piersicile, nectarinele si migdalele.

Caisele sunt originare din Armenia, China sau Japonia, insa acum sunt cultivate pe scara larga in intreaga lume.

 


Informatii despre caise

Caisele sunt fructe aromate, colorate si foarte hranitoare. Pe plan intern, caisele pot stimula sanatatea intestinului, iar extern, pot imbunatati sanatatea pielii.

Caisele (Prunus armeniaca) sunt fructe cu samburi, rotunde si galbene, care arata ca o versiune mai mica a unei piersici, dar care impartasesc caracterul acrisor al prunelor clasice.

Sunt extrem de hranitoare si au multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea digestiei si a sanatatii ochilor.

Caise – valori nutritionale

Caisele sunt foarte hranitoare si contin multe vitamine si minerale esentiale. Doar doua caise proaspete (70 de grame) ofera:

  • calorii: 34
  • carbohidrati: 8 grame
  • proteine: 1 gram
  • grasimi: 0,27 grame
  • fibre: 1,5 grame
  • vitamina A: 8% din valoarea zilnica (DV)
  • vitamina E: 4% din DV
  • potasiu: 4% din DV
  • vitamina C: 8% din DV

De asemenea, vitamina C poate fi luata si din produsele alternative, cum ar fi Vitamina C Naturalis, un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

In plus, caisele reprezinta o sursa decenta de betacaroten, luteina si zeaxantina, toate fiind antioxidanti puternici care ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism.

Este recomandat sa consumati caisele intregi si nedecojite, deoarece coaja se lauda cu un continut mare de fibre si nutrienti. De asemenea, samburele trebuie aruncat, deoarece este necomestabil.

Beneficiile consumului de caise

Caisele stimuleaza sanatatea digestiva

Fibrele solubile din fructe sustin tranzitul intestinal sanatos, deoarece adauga volum scaunelor. De asemenea, fibrele imbunatatesc digestia si prin faptul ca descompun rapid acizii grasi. Fibrele din fructe trateaza si alte probleme digestive, cum ar fi constipatia si balonarea.

Pot ajuta la gestionarea diabetului

Caisele au un continut scazut de calorii si carbohidrati, iar aceasta este o veste extraordinara pentru persoanele cu diabet. Fibrele care se gasesc in caise pot regla nivelul zaharului din sange.

Caisele au, de asemenea, un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca au un efect sustinut asupra nivelului de zahar din sange si nu cresc glicemia prea repede. Caisele sunt bogate si in vitamina E, un antioxidant care imbunatateste nivelul zaharului din sange.

Magneziu B complex contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si a extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Ajuta la combaterea inflamatiei

Nu doar caisele, ci si samburii lor pot ameliora inflamatia. De fapt, un studiu pe animale sustine modul in care extractul de ulei de samburi de caise a protejat impotriva colitei ulcerative, o boala inflamatorie intestinala.

Caise – beneficii pentru vedere

Consumul regulat de fructe a fost asociat cu un risc redus de pierdere a vederii. Dar, mai important, caisele sunt bogate in carotenoide si xantofile - nutrienti despre care cercetatorii cred ca pot preveni bolile de vedere legate de inaintarea in varsta. In plus, caisele mai contin si vitamina A, un alt nutrient important pentru ochi. Numit si retinol, previne degenerescenta maculara legata de varsta.

Caisele ajuta la prevenirea problemele hepatice

Conform studiilor, caisele pot proteja impotriva leziunilor hepatice si pot usura simptomele ficatului gras (acumularea de grasime in ficat). Mai interesant, caisele pot contribui la regenerarea ficatului.

Caisele protejeaza inima

Potasiul din fructe poate reduce nivelul tensiunii arteriale si, prin urmare, poate preveni atacurile de cord. Si fibrele din fructe scad nivelul colesterolului si previn bolile legate de inima, cum ar fi ateroscleroza.

caisele-protejeaza-inima

Caisele sustin procesul de slabire

In spatele acestei actiuni stau, bineinteles, fibrele din caise. Mai exact, acestea mentin senzatia de satietate pentru perioade lungi, iar acest lucru contribuie la pastrarea unei greutati sanatoase. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca nutrientii din caise stimuleaza anumite celule ale creierului (numite tanicite) care ofera satietate si care controleaza apetitul.

Caise – beneficii pentru oase

Caisele sunt, de asemenea, bogate in calciu, mineralul important pentru dezvoltarea si sanatatea oaselor. In plus, caisele contin si potasiu, care este, de asemenea, important pentru absorbtia corecta si distributia uniforma a calciului.

Trateaza anemia

Caisele sunt surse bune de fier, care ajuta la tratarea anemiei. Fierul stimuleaza productia de hemoglobina, iar acest lucru imbunatateste si calitatea sangelui.

Caisele pot face pielea sa straluceasca

Scruburile din caise pot ajuta la imbunatatirea tonusului pielii prin faptul ca exfoliaza celulele deteriorate ale pielii. Astfel, previn pigmentarea si scot la suprafata celulele mai noi ale pielii de dedesubt.

caise-piele-stralucitoare

Pentru a face un scrub minunat pentru fata si corp, puteti folosi ulei de caise si zahar. Acesta este un exfoliant excelent care indeparteaza celulele moarte ale pielii si care asigura o piele fina si moale. De asemenea, indeparteaza punctele negre si desfunda porii. Curatati pielea in profunzime inainte de a utiliza acest scrub.

Uleiul de caise poate stimula cresterea parului

Vitamina E din uleiul de caise sustine cresterea sanatoasa a parului si previne caderea acestuia. Aceasta vitamina, in combinatie cu acizii grasi, actioneaza ca un conservant, prevenind daunele cauzate de radicalii liberi.

Trateaza problemele scalpului

Uleiul de caise contine vitaminele A si E, care sustin sanatatea si repararea pielii. Astfel, este un remediu grozav pentru probleme precum scalpul uscat, psoriazisul, matreata si eczema. Uleiul de caise restabileste hidratarea la nivelul scalpului si al parului.

Caise - modalitati de consum, sugestii de retete

Caisele sunt aromate si usor de savurat. Daca le consumati crude, spalati-le pur si simplu si mancati-le intregi, scotand inainte samburele.

Pentru o desfatare simpla, sanatoasa si delicioasa, adaugati caise la un castron de iaurt grecesc sau folositi-le pentru a completa bolul cu fulgi de ovaz sau cereale. Ca alternativa, incercati sa utilizati fie caise proaspete, fie uscate in retete pentru a spori atat aroma, cat si profilul nutritiv al preparatelor.

Daca vreti sa fiti mai creativi, exista o multime de alte modalitati de a va bucura de caise. De exemplu, adaugati-le la produsele de patiserie si dulciuri, precum si la salatele de fructe.

caise-consum

In plus, puteti opta pentru celebrele caise deshidratate, un deliciu in materie de gustari dulci.

 

 

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/apricot/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/apricot-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits

https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-apricots-for-skin-hair-and-health/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 500mg x 30cpr. masticab.

    Naturalis Vitamina C 500 mg X 30 comprimate masticabile

    Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Vitamina C contribuie…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Magneziu B complex x 14 plicuri orodisp

    Benesio Magneziu B complex X 14 plicuri orodispersabile

    Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice…