Cancer ovarian – cauze, factori de risc, diagnostic si preventie

Cancer ovarian – cauze, factori de risc, diagnostic si preventie Cancer ovarian – cauze, factori de risc, diagnostic si preventie

Ultima actualizare: 16 aprilie 2024

Cancerul ovarian reprezinta principala cauza de deces in randul femeilor diagnosticate specific cu patologii tumorale din sfera ginecologica. Este, in egala masura, a cincea cea mai frecventa cea cauza de deces in randul femeilor. Acest lucru este urmarea faptului ca majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat, ceea ce duce la rezultate terapeutice si prognostic nefavorabile. Testele de screening existente pentru cancer ovarian nu au, din pacate, o valoare predictiva semnificativa, iar din acest motiv este foarte important sa se cunoasca atat alternativele existente de screening, cat si cauzele si factorii de risc asociati cancerului ovarian.

In anul 2020 s-au inregistrat peste 313.950 de cazuri noi de cancer ovarian, ceea ce ar reprezenta un mare procent din totalul cazurilor de cancer. O problema majora in caz de cancer ovarian se considera a fi prognosticul nefavorabil asociat bolii: spre exemplu, conform unui studiu, dintr-un total de 21.750 de cazuri diagnosticate de cancer ovarian, numarul inregistrat de decese, din cauza acestuia, a fost de 13.940. Rata de supravietuire la 5 ani, dupa stabilirea diagnosticului, se considera a fi de 49%. In jur de 16% din totalul cazurilor sunt diagnosticate in stadii incipiente, iar 58% in stadiul de metastazare, cand rata de supravietuire scade major, la aproximativ 30%.


Cancer ovarian – generalitati

Procesul care sta la baza aparitiei unui cancer ovarian descrie fenomenul in care celule de mai multe tipuri, de la nivelul ovarelor, se inmultesc excesiv si dobandesc caracteristici maligne. In functie de tipul acestor celule, pot fi diferentiate tipuri specifice de cancer ovarian. Indiferent de tip, totusi, acest tip de cancer ramane mult timp nedetectat, deoarece poate fi asimptomatic, se poate prezenta cu simptome nespecifice si trece subdiagnosticat. Deseori, un cancer ovarian va fi detectat atunci cand se raspandeste, de obicei la nivelul pelvisului si abdomenului. In acest stadiu, cancerul ovarian are prognostic relativ nefavorabil. Principalele tipuri de cancer sunt:

  • cancer ovarian epitelial: se dezvolta la nivelul celulelor care acopera la exterior ovarele. In jur de 90% din totalul cazurilor de cancer ovarian sunt de origine epiteliala, avand subtipuri specifice (mucinoase, seroase, endometrioid).
  • cancer ovarian stromal: isi are originea in celulele stromale care produc hormoni, fiind un tip mai rar (7% din cazuri), de obicei diagnosticat mai devreme decat forma epiteliala, cu un prognostic mult mai bun si o progresie mai putin invaziva;
  • tumori cu celule germinale: forme mult mai rare de cancer ovarian, afectand in primul rand femeile tinere si adolescentele.

Asadar, 90% din totalul cazurilor de cancer ovarian sunt de natura epiteliala, iar subtipul seros este cel mai frecvent intalnit. Alte forme sunt carcinomul cu celule clare, tranzitionale, cel mixt sau nediferentiat. Diferentierea intre diferitele tipuri existente de cancer ovarian se face pe baza caracteristicilor histopatologice ale biopsiei prelevate.

Cancer ovarian – cauze si factori de risc

Nu se cunosc pe deplin cauzele si mecanismele care duc la aparitia unui cancer ovarian. Poate fi vorba despre mutatii la nivelul anumitor gene, aspect confirmat prin studii genetice. Pe de alta parte, se observa si o predispozitie genetica spre cancer ovarian, confirmata prin faptul ca, daca vreo ruda de gradul I sau II a avut sau are cancer ovarian, exista un risc mai mare al bolii. Mai mult decat atat, se cunoaste faptul ca riscul de cancer ovarian creste odata cu inaintarea in varsta (majoritatea cazurilor apar la postmenopauza). Totusi, cel mai periculos factor de risc al cancerului ovarian il reprezinta istoricul familial pozitiv atat de cancer la ovare, cat si de cancer de san.

  • Varsta

Cele mai multe cazuri de cancer ovarian epitelial se inregistreaza in randul femeilor cu o varsta cuprinsa intre 50 si 79 de ani, asadar la postmenopauza. Pe de alta parte, varsta inaintata asociata diagnosticului ridica si riscul unui prognostic mai putin favorabil si a unui progres sever al bolii. Varsta de peste 64 de ani este unul dintre predictorii mortalitatii la femeile cu cancer la ovare.

  • Sarcina, menstruatia si travaliul

Mai multe studii sugereaza ca sarcina are rol protector impotriva cancerului ovarian. Pe de alta parte, lipsa unei sarcini ar putea predispune femeile la a dezvolta cancer ovarian. Femeile ce au avut mai multe sarcini sunt mult mai bine protejate de un astfel de cancer. Anumite patologii menstruale, cum ar fi lipsa ovulatiei, sunt asociate cu un risc crescut de cancer ovarian. Intr-un studiu, s-a observat ca travaliul prematur creste riscul cancerului ovarian, iar nasterea unui copil de sex masculin este asociata cu o dublare a riscului de a dezvolta cancer ovarian mucinos. Prin studii efectuate pe femei afectate, s-a observat ca preeclampsia dubleaza riscul de cancer.

  • Afectiuni ginecologice

Este relativ controversat rolul pe care anumite afectiuni ginecologice il au in aparitia cancerului ovarian. Cu toate acestea, se observa o incidenta mai crescuta de cancer ovarian in randul celor care sufera de afectiuni precum:

Cu toate acestea, nu se poate pune o legatura de cauzalitate intre boala subiacenta si riscul mult crescut de cancer ovarian.

  • Factori hormonali

Si in acest caz, rezultatele nu sunt pe deplin concludente, indicandu-se faptul ca riscul de cancer ovarian creste in cazuri cum ar fi:

  • terapia de substitutie hormonala;
  • tratamentul pentru infertilitate.

Cu toate acestea, rezultatele sunt contradictorii, anumite studii sustinand ca nu exista niciun fel de legatura intre aceste forme de terapie si riscul de cancer.

  • Mutatiile genetice

Mai mult de 20% din totalul cazurilor de cancer ovarian se asociaza mutatiilor aparute in gene cu rol in supresie (oprirea) tumorala. 65-85% din totalul cazurilor de cancer ovarian ereditar este urmarea mutatiilor de la nivelul genelor BRCA. La purtatorii genelor mutante, desi riscul acestui cancer este mai mic de 3% pana la varsta de 40 de ani, riscul creste pana la 49% pana la varsta de 80 de ani, mai ales in randul celor care poarta mutatia BRCA1. Sindromul Lynch se observa a fi responsabil pentru 10-15% din totalul cazurilor ereditare de cancer la ovare.

  • Alti factori

Alti factori care par sa creasca riscul de cancer ovarian sunt consumul crescut de grasimi trans si saturate, obezitatea, sedentarismul. S-a mai vehiculat ca fumatul, consumul excesiv de cafea si alcool (dar nu sub forma de vin sau bere), precum si expunerea la azbest, par sa creasca riscul de a dezvolta un astfel de cancer. Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt contradictorii.

Cancer ovarian – protocol de diagnostic

Diagnosticul intra in competenta medicului ginecolog. Un biomarker relevant in contextul unei astfel de patologii este antigenul CA125. Cresterea nivelului acestui antigen in sange indica, in anumite cazuri, prezenta cancerului ovarian. Cu toate acestea, nivelul sau poate creste si in alte afectiuni. In cazul persoanelor cu predispozitie genetica si cazuri de cancer in familie, testarea genetica reprezinta standardul de aur. Investigatiile imagistice, cum ar fi ecografia, CT-ul, insa si laparoscopia, sunt benefice pentru a se verifica morfologia structurilor ovariene. De cele mai multe ori, daca se certifica procesul malign, va fi necesara prelevarea unei biopsii ovariene.

Cancer ovarian – alternative de tratament

Tratamentul se individualizeaza in functie de stadiul cancerului, iar indicatiile sunt:

Stadiile incipiente I si II

  • Abordare chirurgicala, prin histerectomie totala (indepartarea uterului), indepartarea atat a ovarelor, cat si a trompelor uterine (salpingo-ooforectomie), omentectomie (indepartarea si rezectia omentumului, pliu al peritoneului).

Stadii mai avansate ale cancerului

  • Se poate ajunge la indepartarea intregului aparat reproducator, pentru a se evita riscul de recidiva si citoreductia totala.
  • Interventiile chirurgicale radicale au potentialul de a imbunatati rata de supravietuire.

Chimioterapia, radioterapia si terapia tintita sunt, de obicei, secundare tratamentului chirurgical sau se recomanda in stadiile incipiente ale bolii.

Sfaturi pentru preventie

Cancerul ovarian este o patologie destul de obscura, asa ca nu se cunosc in totalitate factorii ce stau la aparitia sa. Cu toate acestea, pentru a reduce riscul cancerului ovarian specialistii recomanda:

  • limitarea consumului de alcool, cafea si grasimi nesanatoase;
  • practicarea de exercitii fizice si mentinerea greutatii in limite normale;
  • asigurarea unui aport adecvat de vitamina D si calciu, consumul regulat de fructe si legume proaspete;
  • riscul de a dezvolta acest tip de cancer este mai mic in randul femeilor care, ca modalitate de sterilizare, au apelat la ligatura trompelor uterine;
  • screeningul periodic, in special daca exista un istoric familial pozitiv al cancerului ovarian sau de san;
  • tratarea si gestionarea corecta a patologiilor care cresc riscul acestui tip de cancer.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK367619/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567760/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500433/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7290868/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6501866/

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/ovary-cancer