Capsulita adeziva – cauze si tratament pentru „umar inghetat”

Capsulita adeziva – cauze si tratament pentru „umar inghetat” Capsulita adeziva – cauze si tratament pentru „umar inghetat”

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Capsulita adeziva, cunoscuta si sub denumirea de „umar inghetat” sau „capsulita retractila”, este o afectiune inflamatorie a articulatiei umarului, cu rigiditate marcanta, durere si pierderea semnificativa a capacitatii de a misca pasiv umarul. Pe termen lung, capsulita adeziva duce la invaliditate la aproximativ 20% dintre persoanele diagnosticate, iar simptomele persista (chiar si cu tratament) la aproximativ 30-60% dintre pacientii respectivi. Prevalenta afectiunii este de 3% in randul populatiei generale, iar varsta medie de debut este de 55 de ani. Capsulita adeziva este relativ mai frecventa in randul femeilor, cu un sex ratio de 1,4:1, ca urmare a instalarii menopauzei.

ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.


Capsulita adeziva (umar inghetat) – generalitati

Articulatia umarului, una dintre cele mai mobile, este formata din trei oase: humerusul, scapula (omoplatul) si clavicula. Capsula umarului este reprezentata de un tesut conjunctiv care are rol in a sustine articulatia, inconjurand-o. Capsulita adeziva indica o inflamare a acestui tesut, ceea ce duce la ingrosarea sa, cu sechestrarea in profunzime a structurilor articulare („strangerea” la un loc a acestora). De asemenea, in timp se dezvolta si benzi groase de tesut conjunctiv, numite „aderente”, cu scaderea concomitenta a lichidului sinovial care are rolul de a lubrifia suprafeta articulara. In cele din urma, miscarea devine limitata, iar amplitudinea miscarilor scade drastic.

In ceea ce priveste histopatologia diagnosticului de capsulita adeziva, aceasta variaza atat intre indivizii afectati, cat si in functie de stadiul bolii. Afectiunea implica atat proces inflamator, cat si fibroza, cunoscand mai multe etape: o faza inflamatorie initiala, o faza fibrotica caracterizata prin cresterea rigiditatii articulatiei si scaderea amplitudinii de miscare, precum si faza posibila de regresie (dezghet), in care are loc imbunatatirea treptata a mobilitatii umarului afectat. Studii artroscopice ale umarului afectat de capsulita adeziva, frecvent cel nedominant, indica stadiile care descriu urmatoarea dinamica:

  • fibroza subacromiala: prezenta tesutului fibros si a aderentelor in spatiul subacromial, ceea ce duce la limitarea miscarii si afectarea altor structuri ale umarului;
  • sinovita proliferativa: sinoviala care captuseste capsula articulara prezinta semne evidente de proliferare excesiva si inflamatie, ceea ce contribuie la ingrosarea tesutului sinovial;
  • ingrosarea capsulei articulare: capsula articulara in sine prezinta semne de ingrosare sau de fibroza, ceea ce duce la pierderea suplimentara a amplitudinii de miscare si la instalarea rigidizarii.

Naturalis ArtroSuport Colagen, cu aroma de lamaie, este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.

Prin investigatie artroscopica, certificarea acestor fenomene sustine diagnosticul diferential de capsulita adeziva si ofera informatii relevante privitoare la stadiul bolii.

Ce cauze are capsulita adeziva?

Capsulita adeziva are o etiologie multilaterala, dar niciodata pe deplin cunoscuta. Patologia se poate clasifica in capsulita primara sau secundara.

  • Capsulita adeziva primara: este de obicei idiopatica, cu debut gradual, adesea asociata unor boli subiacente, cum ar fi diabetul zaharat, bolile tiroidiene, hipertrigliceridemia sau spondiloza cervicala. Anumite tratamente medicamentoase (cu fluorochinolone, barbiturice, inhibitori de proteaza, retinoizi, agenti antituberculosi, inhibitori de metaloproteinaza) cresc riscul de a dezvolta capsulita adeziva;
  • Capsulita adeziva secundara: este in general dobandita, dupa traumatisme puternice cu energie ridicata la nivelul umarului, leziuni precum rupturi ale coafei muschilor rotatori, cu fracturarea lamelor tendinoase care acopera fatetele articulare, interventii chirurgicale de umar, imobilizarea prelungita in aceeasi pozitie solicitanta.

Dincolo de faptul ca persoanele cu tulburari autoimune (boli tiroidiene, diabet) prezinta riscuri mai mari de a dezvolta boala, au si un prognostic mai nefavorabil al tratamentului. Capsulita apare, in mod obisnuit, la nivelul mainii nedominante, pe fondul unei patologii subiacente sau ca urmare a unui traumatism la nivelul articulatiei. Boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, precum si bolile cardiovasculare, cresc riscul ca o persoana sa dezvolte capsulita adeziva.

Care sunt simptomele in capsulita adeziva?

Persoanele cu capsulita adeziva acuza, de obicei, durere la nivelul umarului afectat, disconfort care creste treptat, gradual, agravandu-se de-a lungul urmatoarelor saptamani de la momentul aparitiei. Este urmata de limitari semnificative, tot progresive, in ce priveste miscarea si mobilitatea umarului. Semnul clinic distinctiv pentru capsulta adeziva este reducerea semnificativa a amplitudinii de miscare activa (initiata de catre subiect) si pasiva (initiata de catre altcineva) a articulatiei, mai ales a miscarilor precum flexia inainte, abductia si rotatia externa si interna. In cazuri severe, poate fi absenta balansarea naturala a bratului in timpul mersului si distrofia musculara localizata.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic, ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Cum se stabileste diagnosticul de capsulita adeziva?

Examenul fizic al pacientului cu capsulita adeziva se prezinta cu amplitudine redusa de miscare la nivelul articulatiei glenohumerale si durere in timpul palparii. Pierderea amplitudinii miscarilor urmeaza un model specific, cu diminuarea pe rand a capacitatii de a roti extern bratul afectat si apoi a miscarii de abductie, rotatie interna si, in cele din urma, flexie inainte. Testele relevante, cum ar fi testele Neer si Hawkins pentru impingement subacromial si testul Speed, care indica tendinopatia bicepsului, sunt frecvent pozitive. Diagnosticul de capsulita adeziva este clinic in primul rand, bazat pe istoricul pacientului si pe rezultatele examinarii fizice.

Care sunt optiunile de tratament pentru capsulita adeziva?

In cele mai multe cazuri, capsulita adeziva este autolimitata, se amelioreaza spontan in decurs de 18-30 de luni de la aparitie. Tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si, de asemenea, pe imbunatatirea amplitudinii de miscare, putand presupune:

  • administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene: pentru ameliorarea durerilor;
  • kinetoterapie: abordata cu precautie, cu programe atent elaborate si dozate de exercitii care au rolul de a imbunatati, gradual, amplitudinea miscarilor si tonusul muscular regional;
  • injectiile intraarticulare cu steroizi: imbunatatesc functionalitatea generala si reduc durerea, imbunatatind amplitudinea miscarilor;
  • hidrodilatarea: capsula glenohumerala este injectata cu o combinatie de solutie salina si steroizi, care actioneaza sinergic, prin dilatarea capsulei. Beneficiile sunt pe termen scurt si implica reducerea durerii si imbunatatirea amplitudinii de miscare.
  • blocul nervos suprascapular: ameliorarea temporara a durerii, in vederea mobilizarii pasive sau active a articulatiei afectate;
  • manipularea sub anestezie: prezinta riscul aparitiei unei fracturi de humerus, dar se recomanda in cazul pacientilor cu capsulita adeziva refractara la tratament conservator. Presupune mobilizarea agresiva a articulatiei afectate, intr-un cadru controlat, pentru a rupe aderentele si a intinde capsula contractata.
  • capsulotomie atroscopica: rezervata cazurilor refractare, protocolul chirurgical implicand eliberarea diferitelor structuri ale capsulei articulare, pentru a imbunatati capacitatea de miscare. Procedura este deosebit de eficienta, intrucat permite vizualizarea structurilor umarului care este afectat, certificarea diagnosticului si eliberarea capsulara antero-inferioara.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Care sunt complicatiile si riscurile asociate?

Principalele complicatii asociate cu capsulita adeziva sunt reprezentate de limitarile in miscare, ceea ce poate duce la compromiterea functionalitatii individului. Fracturile de umar sunt foarte frecvente in randul persoanelor afectate, iar alte complicatii implica:

  • dureri reziduale violente ale umarului;
  • rigiditate marcanta;
  • ruptura tendoanelor bicepsului si muschiului subscapsular;
  • lacrimile labrale;
  • luxatia articulatiei glenohumerale;
  • ruptura mansetei rotatorilor.

Invaliditatea pe termen lung este raportata la aproximativ 20% dintre persoanele diagnosticate si, mai mult decat atat, simptomele pot fi persistente, chiar si dupa tratament conservator, la un procent de 60% dintre persoanele cu capsulita adeziva.

Capsulita adeziva – sfaturi pentru preventie

Evitarea factorilor de risc este ambigua, intrucat nu se cunosc intocmai cauzele afectiunii. Insa, pentru a reduce riscul unei astfel de patologii, specialistii recomanda:

  • practicarea exercitiilor de intindere si tonifiere musculara;
  • evitarea pozitiilor tensionate, care pun presiune la nivel umerilor si gatului;
  • evitarea pozitiilor de somn care pun presiune asupra umerilor;
  • incalzirea inainte de a practica activitati fizice;
  • mobilizarea activa periodica a articulatiei umarului, prin miscari in toate planurile permise;
  • evitarea suprasolicitarii articulatiei umarului.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532955/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S0003-9993(03)00261-2

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15359-frozen-shoulder

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/symptoms-causes/syc-20372684

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/frozen-shoulder

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8474744/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Betaloc 1 mg/1 ml x 5/5 ml
  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport Forte x 60 caps.

    ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

    ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Ingrediente/ capsula Cantitate Sulfat de Glucozamina…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie x 14 plicuri

    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie X 14 plicuri

      Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12…