Cat de sanatos este untul? Ce spun specialistii

Cat de sanatos este untul? Ce spun specialistii Cat de sanatos este untul? Ce spun specialistii

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

In ultimele decenii, consumul de unt a fost considerat frecvent un factor pentru aparitia bolilor cardiovasculare, din cauza continutului sau ridicat de grasimi saturate. Totusi, in prezent, untul este supus dezbaterilor si unii specialisti il considerat sanatos, cel putin daca este consumat cu moderatie. Cea mai mare parte a untului de pe piata este fabricat din lapte de vaca, insa acesta poate proveni si din alte surse, cum ar fi laptele de oaie, de capra sau de bivolita. Iata mai multe detalii despre unt si care sunt recomandarile in privinta consumului.


Ce este untul, cum se obtine si ce contine acesta?

Untul este cunoscut pentru textura sa cremoasa si gustul bogat si este un ingredient versatil, folosit in bucatarie pentru gatit, copt sau pentru consum ca atare, pe paine sau alte produse de patiserie.

Untul este in esenta un produs obtinut din grasimea laptelui. Este alcatuit din 80% grasime, restul fiind in mare parte apa.

Cum se produce untul

Primul pas in producerea untului presupune separarea smantanii de lapte. In trecut, laptele era pur si simplu lasat pana cand smantana iesea la suprafata, moment in care era degresat. Smantana se ridica la suprafata deoarece grasimea este mai usoara decat celelalte componente ale laptelui.

Productia moderna de smantana implica o metoda mai eficienta, numita centrifugare.

Untul este apoi produs din smantana prin agitare, care implica agitarea smantanii pana cand grasimea din lapte – sau untul – se aduna si se separa de partea lichida – adica zerul.

Dupa ce zerul este scurs, untul este agitat in continuare, pana devine gata pentru ambalare.

Ce contine untul?

Continutul nutritiv al untului pentru 100 de grame variaza usor in functie de sursa si de procesarea acestuia. Iata o estimare a valorilor nutritive medii pentru 100 de grame de unt:

  • Calorii: aproximativ 717 calorii
  • Grasimi: aproximativ 81 grame
  • Grasimi saturate: aproximativ 51 grame
  • Grasimi monosaturate: aproximativ 21 grame
  • Grasimi polinesaturate: aproximativ 3 grame
  • Colesterol: aproximativ 215 miligrame
  • Sodiu: aproximativ 667 miligrame
  • Carbohidrati: aproximativ 0,1 grame (untul contine cantitati foarte mici de carbohidrati)
  • Proteine: aproximativ 0,9 grame
  • Vitamina A: aproximativ 700 micrograme (aproximativ 78% din doza zilnica recomandata)
  • Vitamina D: aproximativ 1 microgram (aproximativ 5% din doza zilnica recomandata)

Aproximativ 11% din grasimile saturate pe care le contine untul sunt reprezentate de acizi grasi cu lant scurt, dintre care cel mai abundent este acidul butiric. Acesta este o componenta unica a laptelui rumegatoarelor. Butiratul este o forma de acid butiric care s-a demonstrat ca poate reduce inflamatia de la nivelul sistemului digestiv si care este utilizat ca tratament in boala Crohn.

Spre deosebire de grasimile trans din produsele procesate, grasimile trans din produsele lactate sunt considerate sanatoase. Dintre lactate, untul este cea mai buna sursa de grasimi trans. Acestea sunt constituite in buna masura din acid linoleic conjugat (CLA), o substanta cu divere beneficii pentru sanatate.

In afara de vitamina A si vitamina D, untul mai contine si cantitati semnificative de vitamina B12 si de vitamina K. Totusi, consumul de unt nu contribuie decat in mica masura la aportul total de vitamine, pentru ca acesta este consumat in cantitate redusa.

Cat unt se poate consuma zilnic?

Recomandarea privind cantitatea zilnica de unt pe care ar trebui sa o consumati poate varia in functie de diversi factori, cum ar fi varsta, sexul, nivelul de activitate fizica, sanatatea generala si obiectivele dietetice.

In general, organizatiile de sanatate si expertii in nutritie recomanda limitarea consumul de grasimi saturate si de colesterol, care se gasesc in cantitati semnificative in unt. Potrivit Ghidurilor Dietetice pentru Americani 2020 – 2025, emise de Departamentul Agriculturii al S.U.A., se recomanda ca grasimile saturate sa reprezinte mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice. De exemplu, intr-o dieta care contie 2.000 de calorii pe zi, acest lucru ar insemna un aport zilnic de grasimi saturate de aproximativ 22 de grame. Intrucat untul este bogat in grasimi saturate, ar trebui sa fie consumat cu moderatie.

Cat de sanatos este consumul de unt?

Cum spuneam, specialistii americani considera ca untul poate face parte dintr-o dieta sanatoasa doar daca este consumat cu moderatie. Untul, bogat in grasimi saturate si colesterol, poate avea un impact asupra sanatatii inimii, mai ales daca este consumat in exces. Iata cateva aspecte de luat in seama:

  • Grasimile saturate

Untul contine o cantitate semnificativa de grasimi saturate, care au fost asociate cu cresterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”) din sange. Consumul excesiv de grasimi saturate poate creste riscul de boli de inimă.

  • Colesterolul

Untul este, de asemenea, bogat in colesterol alimentar. Consumul ridicat de colesterol poate contribui la depunerea de colesterol pe peretii arterelor si la formarea placii de aterom, crescand astfel riscul de ateroscleroza si boli de inima.

  • Caloriile

Untul este dens caloric, adica furnizeaza o cantitate semnificativa de calorii intr-o portie mica. Daca il consumati in exces, acest lucru poate duce la cresterea in greutate sau la dificultati in mentinerea unei greutati sanatoase. Aveti grija in special la preparatele la care se adauga unt!

Cu toate acestea, untul contine si grasimi sanatoase, vitamine liposolubile  (A si D) si acizi grasi esentiali, care sunt benefici pentru sanatate. Consumat cu moderatie, untul poate face parte dintr-o dieta echilibrata.

Referinte: 

https://www.healthline.com/nutrition/foods/butter#bottom-line 

https://www.heartfoundation.org.nz/wellbeing/healthy-eating/nutrition-facts/is-butter-good-for-you 

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-butter