Ceai de cozi de cirese: 10 beneficii pentru sanatate

Ceai de cozi de cirese: 10 beneficii pentru sanatate Ceai de cozi de cirese: 10 beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 1 martie 2023

ceai-cozi-cirese

Cozile de cirese contin o serie de substante benefice pentru sanatate, inclusiv antioxidanti, vitamine si minerale. Aceste substante ajuta la protejarea celulelor corpului impotriva stresului oxidativ si a inflamatiilor, ajutand la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul. De asemenea, cozile de cirese contin substante care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii. Aceste substante au fost studiate pentru efectele lor uimitoare la pacientii cu artrita si alte afectiuni inflamatorii. Mai mult decat atat, studiile au demonstrat puternicul efect antioxidant al pigmentilor din cozile de cirese, cunoscut pentru rolul sau de a stimula imunitatea, de a preveni sau trata bolile articulare.

Ceaiul de cozi de cirese (Prunus avium) contine flavonoide cu puternica actiune diuretica si depurativa, saruri de potasiu ce regularizeaza ritmul cardiac si stimuleaza rinichii. Flavonoidele din cozile de cirese au trezit un interes deosebit in lumea stiintifica prin activitatea lor de a stimula activitatea rinichilor, de a reduce inflamatia, de a combate alergiile si de a preveni bolile cardiace.


Ceai de cozi de cirese – 10 beneficii pentru sanatate

Lucrarile stiintifice realizate pana in prezent au aratat ca ceaiul de cozi de cirese are proprietati antioxidante, anti-proliferative, diuretice, antiseptice urinare, antiinflamatoare, astringente, antidiureice si depurative, cu multiple beneficii pentru sanatate:

1. Efect antioxidant puternic

Cozile de cirese contin flavonoide, molecule cu putere antioxidanta mare si cu rol important in neutralizarea radicalilor liberi. Cozile de cirese contin quercetina, un flavonoid cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

Asadar, este de retinut faptul ca ceaiul din cozi de cirese are un puternic efect antioxidant. Aproape toate studiile efectuate pe aceasta tema vorbesc despre puterea antioxidanta a cozilor de cirese, ajutand organismul sa lupte eficient impotriva radicalilor liberi.

2. Efect diuretic

Efectele diuretice ale ceaiului de cozi de cirese se datoreaza, in primul rand, bioflavonoidelor si sarurilor de potasiu din compozitie. Acestea stimuleaza eliminarea deseurilor din organism prin urina si procesul digestiv in general, ajutand, astfel, la combaterea retentiei de apa in tesuturi. Ceaiul de cozi de cirese sprijina, totodata, procesul natural de detoxifiere a organismului, figurand, adesea, in programele de detoxifiere.

3. Actiune anti-hiperglicemica cu ceai de cozi de cirese

Datorita continutului ridicat de acid fenolic, ceaiul de cozi de cirese ar putea contribui la scaderea hiperglicemiei dupa numai trei saptamani de administrare. In plus, studiile arata faptul ca, prin consumul regulat de ceai de cozi de cirese, s-ar putea reduce riscul de ateroscleroza.

4. Efect usor antibiotic si antiviral cu ceai de cozi de cirese

Prin consumul zilnic de ceai de cozi de cirese, se poate stimula puternic activitatea rinichilor si se poate mari fluxul de urina eliminata, ceaiul prezentand un usor efect antibiotic si antiviral. Bogat in saruri de potasiu, ceaiul de cozi de cirese are capacitatea de a favoriza alcalinizarea urinei, acest lucru potentand actiunea antibioticelor de sinteza in cazul unor cistite si infectii renale recidivante, precum si a altor remedii naturiste destinate tratarii infectiilor reno-urinare.

ceai-de-cozi-de-cirese

5. Efect cardiotonic

O cura cu ceai de cozi de cirese are efect cardiotonic si antioxidant. Studiile arata ca flavonoidele regasite in compozitia ceaiului de cozi de cirese au proprietatea de a normaliza activitatea cardiaca, de a preveni oxidarea colesterolului pe artere, de a favoriza irigarea normala a inimii cu sange si de a preveni infarctul. In hipertensiunea arteriala, curele cu ceai de cozi de cirese au un efect diuretic puternic, fiind un minunat adjuvant in acest caz. Studiile pe pacienti au aratat ca, in timpul curei cu extract de cozi de cirese, diureza a crescut, in medie, cu 20%, iar eliminarea sodiului – care contribuie, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale – a crescut cu 12%.

6. Actiune antiinflamatoare articulara cu ceai de cozi de cirese

Studiile efectuate la Universitatea de Medicina din Michigan, Statele Unite, au aratat ca antocianii - o categorie de substante prezente din abundenta in cozile de cirese – sunt de zece ori mai eficienti decat aspirina administrata pentru ameliorarea durerilor si inflamatiilor articulare. De asemenea, in timpul sezonului, ciresele proaspete pot potenta semnificativ actiunea antiinflamatoare articulara a curei cu ceai de cozi de cirese.

7. Efecte antispastice cu ceai de cozi de cirese

Efectul depurativ si antiinflamator al ceaiului de cozi de cirese poate fi de ajutor inclusiv in tinerea sub control a anumitor forme de alergie. O cura de lunga durata cu ceai de cozi de cirese poate ameliora simptomele in alergii, indiferent daca este vorba de alergii respiratorii, urticarie ori deranjamente digetive produse de un alergen. De asemenea, ceaiul din cozi de cirese are efecte antispastice, previne si diminueaza intensitatea crizelor in cazul pacientilor cu astm alergic.

8. Efect de blocare a tesutului adipos in exces (celulita)

Curele cu ceai de cozi de cirese stimuleaza eliminarea excesului de apa din organism prin rinichi, ajutand, astfel, la reducerea tesutului adipos si a celulitei. Totodata, flavonoidele si antocianii din ceaiul de cozi de cirese au efecte antiinflamatoare puternice, reducand inflamatia. De asemenea, intervenind in metabolismul grasimilor, cura cu ceai de cozi de cirese blocheaza, intr-o anumita masura, formarea tesutului adipos in exces.

9. Activitate anti-proliferativa ridicata

Boala maligna este o patologie intens studiata, avand in vedere faptul ca reprezinta  a doua cauza principala de deces la nivel mondial. Compusii naturali din cozile de cirese ar putea deveni o sursa importanta pentru dezvoltarea unor medicamente cu efecte impotriva acestei boli nemiloase,  a unor antidoturi cu mecanisme de actiune selective si efecte adverse reduse. Un studiu realizat de Scientific Repository of the Polytechnic Institute of Porto raporteaza, pentru prima data, activitatea extractelor de cozi de cirese impotriva carcinomului cervical uman, a rab-domiosarcomului uman si a celulelor fibroblaste murine.

10. Efect antimicrobian cu ceai de cozi de cirese

Efectul antimicrobian al cozilor de cirese, si, implicit, al ceaiului de cozi de cirese, este legat de continutul de compusi fenolici, cu rol in distrugerea bacteriilor. Ceaiul de cozi de cirese este, de asemenea, cunoscut pentru activitatea sa impotriva bacteriilor Gram-pozitive Enterococcus faecalis si Staphylococcus aureus.

Ceai de cozi de cirese – contraindicatii

Ceaiul din cozi de cirese este contraindicat in:

  • Oscilatii ale tensiunii arteriale;
  • Probleme cardiovasculare;
  • Hemoragie cerebrala, accident vascular cerebral;
  • Tratamente bazate pe medicamente sintetice;
  • Interventii chirurgicale (efectuate/viitoare);
  • Calculi renali de dimensiuni medii si mari;
  • Nivel scazut de zahar in sange;
  • Sarcina.

 

In timpul curelor cu ceai de cozi de cirese, se consuma minimum 2 litri de apa, zilnic, pentru a se preveni deshidratarea produsa in urma stimularii intense a activitatii rinichilor.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8144643/