Ce poti face pentru o detofixiere corecta?

Ce poti face pentru o detofixiere corecta? Ce poti face pentru o detofixiere corecta?

Ultima actualizare: 5 august 2022

Dietele de detoxifiere sunt mai populare ca niciodata. Ele pretind de obicei ca pot curata sangele si pot elimina toxinele din corp. Cu toate acestea, nu este pe de-a intregul clar cum reusesc sa faca aceste lucruri si ce anume compusi ar trebui sa elimine. Dincolo de acestea, organismul uman este capabil sa se detoxifice singur prin intermediul ficatului, colonului, rinichilor, plamanilor si pielii. Ca atare, o cura de detoxifiere corecta ar trebui sa stimuleze activitatea organelor si sistemelor implicate in acest proces natural.


Informatii importante despre detoxifiere

Dietele de detoxifiere se axeaza in general pe modificari dietetice de scurta durata, menite sa stimuleze eliminarea toxinelor din corp. O dieta de detoxifiere tipica implica o perioada de post, urmata apoi de un program alimentar strict care consta in consumul de fructe, legume, sucuri de fructe. Unele cure de detoxifiere pot include consumul de ceaiuri sau utilizarea de suplimente alimentare ori produse pentru curatirea colonului.

Curele de detoxifere sunt recomandate si datorita potentialelor expuneri la chimicale toxice provenite din mediul inconjurator sau din dieta, cum ar fi metalele grele, poluantii industriali sau altele. Se presupune ca dietele de detoxifiere ajuta si la ameliorarea diverselor probleme de sanatate, cum sunt obezitatea, tulburarile digestive, bolile autoimune, alergiile, balonarea sau oboseala cronica.

Studiile stiintifice serioase cu privire la detoxifiere lipsesc totusi, iar cele care exista sunt in general studii de mica amploare.

Dietele de detoxifiere mentioneaza rareori compusii toxici pe care se presupune ca ii elimina, iar mecanismele prin care functioneaza sunt insuficient explicate. De fapt, nu exista dovezi consistente ca dietele de detoxifiere chiar elimina anumite toxine.

Sunt intr-adevar anumite substante dificil de eliminat prin procesele naturale de detoxifiere. Acestea includ poluantii organici peristenti (POP), ftalatii, bisfenol A (BPA) si metalele grele. Ele tind sa se acumuleze in tesutul gras si organismului ii poate lua un timp foarte indelungat, chiar ani, sa ii elimine. In general acesti compusi nu apar in alimentele din comert din prezent.

Pentru sustinerea procesului de detoxifiere, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar FibroProtect. Acesta contine fibre de Psyllium care confera rapid senzatia de satietate, diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului din alimente. Contribuie la la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei.

Cura de detofixiere si beneficiile ei

Anumite aspecte ale dietelor de detoxifiere pot aduce totusi beneficii importante sanatatii. Putem enumera:

  • Evitarea surselor alimentare de metale grele si poluanti organici persistenti
  • Reducerea tesutului gras in exces
  • Promovarea unui stil de viata activ si stimularea detoxifierii naturale prin procesul de transpiratie
  • Consumul de alimente integrale si nutritive
  • Consumul suficient de apa si ceai verde
  • Limitarea stresului, relaxarea si sustinerea odihnei corespunzatoare

Cura de detoxifere si scaderea in greutate

Foarte putine studii stiintifice au documentat impactul dietelor de detoxifiere asupra scaderii in greutate. Unele persoane pierd intr-adevar in greutate rapid ca urmare a unei cure de detoxifiere, dar aceasta pare a fi determinata de pierderile de fluide si carbohidrati, nu de grasime. Greutatea pierduta este in majoritatea cazurilor recuperata rapid. Daca dieta de detoxifiere implica restrictia calorica severa, in mod sigur va determina scaderea in greutate si imbunatatiri in sanatatea metabolica, dar acestea nu vor fi pe termen lung.

Pentru scaderea in greutate, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar KiloSlim Gold. Acesta contine Glucomannan 100, o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. Aceste capsule de slabit cu Glucomannan 100 induc senzatia de satietate, reduc apetitul, cresc vascozitatea si volumul continutului gastric, datorita capacitatii ridicate a acestei fibre de a absorbi apa.

Sfaturi pentru o detoxifiere corecta

Fara a tine neaparat o cura de detofixiere, iata ce este indicat sa faceti pentru a optimiza sistemele naturale de detoxifiere ale corpului.

1 . Limitati consumul de alcool

Aproximativ 90% din cantitatea de alcool ingerata este metabolizata de ficat. Enzimele hepatice metabolizeaza alcoolul, transformandu-l in acetilaldehida, o substanta cu efecte cancerigene. Recunoscand acetilaldehida ca substanta toxica, ficatul o transforma intr-o substanta inofensiva, numita acetat, eliminata apoi.

In timp ce unele studii au demonstrat ca un consum moderat de alcool poate avea unele beneficii pentru sanatatea inimii, consumul excesiv de alcool poate cauza numeroase probleme grave de sanatate. Ficatul este de regula cel mai afectat, din cauza acumularii de tesut gras (steatoza hepatica alcoolica), inflamatiei si afectarii irmediabile a structurii (fibroza). In momentul in care se ajunge la afectare hepatica, ficatul nu mai poate sa isi indeplineasca functiile de filtrare a toxinelor.

Limitarea consumului de alcool sau, mai bine, eliminarea acestuia, este una dintre cele mai simple metode prin care puteti mentine capacitatea de detoxifiere a organismului.

2. Hidratati-va suficient

Apa face mult mai mult decat sa potoleasca setea. Regleaza temperatura corpului, lubrifiaza incheieturile, ajuta digestia si absorbtia nutrientilor si detoxifica organismul prin transportul produsilor reziduali ce rezulta in urma metabolismului.

Toate celulele organismului au nevoie sa fie reparate constant pentru a functiona normal si pentru a a utiliza nutrientii pentru energie. Procesele celulare elibereaza reziduuri sub forma de uree si dioxid de carbon, iar acestea pot cauza reactii negative daca se acumuleaza in sange. Apa transporta acesti compusi reziduali, care sunt eliminati prin urina, respiratie si transpiratie. Asa ca hidratarea optima este importanta pentru detoxifiere si este recomandata in orice cura de detoxifiere. Cantitatea medie de apa de care are nevoie un adult sanatos este de 2 litri de apa pe zi, dar este posibil sa fie nevoie de mai multa, in functie de dieta si nivelul de activitate fizica.

3. Reduceti consumul de zahar si de alimente procesate

Consumul excesiv de zahar si de mancare procesata a fost pus de mult timp in legatura cu obezitatea si alte boli cronice, cum sunt bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul. Alimentele nesanatoase afecteaza organele-cheie implicate in procesul de detoxifiere, cum sunt ficatul si rinichii. De exemplu, consumul ridicat de bauturi dulci si de dulciuri poate cauza ficat gras, o afectiune care poate impacta negativ functionarea ficatului. Consumand mai putine alimente nesanatoase va puteti mentine capacitatea de detoxifiere a organismului.

Pentru sustinerea sanatatii digestive si reducerea colesterolului, farmacisii Catena recomanda Obegrass. Acesta are rolul de a regla tranzitul intestinal, de a reduce absorbtia grasimilor si nivelul colesterolului. Intareste sistemul imunitar si ofera organismului tau un complex de nutrienti util pentru scaderea in greutate.

4. Consumati alimente bogate in prebiotice

Sanatatea intestinala este foarte importanta pentru procesele de detoxifiere. Celulele de la nivelul intestinelor au sisteme proprii de detoxifiere care protejeaza organismul de toxine periculoase. Sanatatea intestinala poate fi sustinuta cu ajutorul alimentelor care contin prebiotice, un tip de fibre care hranesc bacteriile prietenoase de la acest nivel, numite probiotice. Echilibrul acestora poate fi afectat ca urmare a utilizarii de antibiotice, a igienei orale deficitare si a dietei saracacioase. Consecutiv, acest dezechilibru poate cauza scaderea functiei imunitare si sistemelor naturale de detoxifiere, cauzand inflamatie si risc pentru diverse afectiuni. Sursele alimentare bune de prebiotice sunt: rosiile, bananele, ceapa, usturoiul sau fulgii de ovaz.

5. Reduceti consumul de sare

Pentru unele persoane, detoxifierea inseamna reducerea retentiei de apa. Consumul excesiv de sare poate determina corpul sa retina apa, mai ales daca suferiti de o afectiune renala sau daca nu beti suficienta apa. Excesul de fluide din corp poate cauza balonare si o senzatie generala de disconfort.

Desi poate parea contraintuitiv, hidratarea este de cele mai multe ori o solutie pentru reducerea retentiei de apa cauzata de consumul excesiv de sare. Atunci cand consumam sare excesiv, organismul secreta un hormon antidiuretic (care previne urinarea), impiedicand astfel detoxifierea.

Marind totodata consumul alimentelor bogate in potasiu – care contrabalanseaza efectele negative ale excesului de sodiu – poate fi de mare ajutor. Alimente bogate in potasiu sunt cartofii, spanacul si bananele.

Pentru reducerea retentiei hidrice, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar LipidoSlim. Acesta ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale, contribuie la eliminarea apei din organism, sustine metabolismul lipidelor si al carbohidratilor. Contribuie la completarea necesarului de vitamine, ajuta la mentinerea nivelului normal al glucozei din sange.

6. Practicati o forma de activitate fizica

Activitatea fizica regulata, indiferent de greutate, este asociata cu o speranta de viata mai ridicata si cu reducerea riscului multor afectiuni, inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare, presiune sangvina crescuta. Desi sunt multe mecanisme care explica efectele benefice alte activitatii fizice, reducerea inflamatiei este cheia. Desi este un proces necesar atunci cand ne recuperam dupa infectii sau ne vindecam in urma ranilor, aceasta poate sa favorizeze diverse probleme de sanatate. Reducand inflamatia, activitatea fizica sustine functiile normale ale organismului, inclusiv procesele de detoxifiere.

Sunt recomandate intre 150 si 300 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana sau cel putin 75 de minute de activitate intensa, cum este alergarea.

7. Consumati alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii protejeaza celulele organismului de actiunea negativa a moleculelor numite radicali liberi. Stresul oxidativ apare atunci cand acestia sunt produsi in exces. Organismul produce aceste molecule in mod natural pentru diverse procese celulare. Totusi, alcoolul, fumatul, dieta nesanatoasa si expunerea la substante poluante pot produce radicali liberi in exces. Prin afectarea celulara pe care o produc, radicalii liberi au fost asociati cu diverse afectiuni, cum ar fi dementa, bolile cardiovasculare, hepatice, astmul si anumite tipuri de cancer. O dieta bogata in antioxidanti poate ajuta organismul sa lupte mai bine cu stresul oxidativ cauzat de excesul de radicali liberi si diverse toxine.

Fructele de padure, nucile, cacaoa, legumele, condimentele, cafeaua si ceaiul verde se numara printre alimentele cele mai bogate in antioxidanti.

Desi nu exista la momentul acesta suficiente dovezi stiintifice care sa sustina clar o anumita cura de detoxifiere, anumite schimbari in dieta si modificari de stil de viata pot reduce incarcarea cu toxine a organismului si pot sustine detoxifierea naturala.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Obegrass 30 plicuri
  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis LipidoSlim x 30 caps.

    LipidoSlim Naturalis X 30 capsule

      LipidoSlim este un supliment alimentar ce contine crom si extracte din fructe (de Zmeur, cu continut ridicat de cetone, de Portocal-amar si de Acai), frunze (Ceai-verde) si seminte (Guarana), care…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Kiloslim Gold x 30 caps.

    Naturalis KiloSlim Gold X 30 capsule

      KiloSlim Gold este un supliment alimentar pe baza de Glucomannan 100, extract de mare puritate obţinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala…