Ceai de dafin – beneficii, preparare, contraindicatii

Ceai de dafin – beneficii, preparare, contraindicatii Ceai de dafin – beneficii, preparare, contraindicatii

Ultima actualizare: 18 mai 2023

Frunza de dafin este o parte a plantei de dafin din specia Laurus nobilis, care este frecvent utilizata pentru a adauga savoare preparatelor culinare. De asemenea, are proprietati medicinale, putand fi folosita ca o completare a medicinei conventionale, pentru tratamentul problemelor digestive, infectiilor, stresului sau anxietatii.

Frunzele plantei de dafin sunt partea cea mai des folosita a plantei. Sunt utilizate in forma proaspata sau deshidratate, de unde pot fi extrase substante precum taninuri, flavonoide, alcaloizi, linalol, eugenol, estragol si antociani. De asemenea, este important de subliniat ca frunzele de dafin au proprietati antiinflamatoare, diuretice, antioxidante, digestive si antireumatice.

In acest articol, vom arunca o privire mai atenta asupra potentialelor beneficii pentru sanatate ale ceaiului din frunze de dafin, precum si asupra unor riscuri asociate cu acesta. De asemenea, va vom arata cum sa va preparati ceaiul din frunze de dafin acasa!

Frunzele de dafin pot fi achizitionate de la aproape toate magazinele alimentare si de la unele piete sau magazine de produse naturiste. Utilizarea in scopuri medicinale a frunzelor de dafin ar trebui sa fie ghidata de un medic sau de un specialist in plante medicinale.

Beneficii pentru sanatate

Frunzele de dafin, sau ceaiul din frunze de dafin, sunt bogate in potasiu, magneziu si vitaminele B6, B9 si C. De asemenea, poseda actiune diuretica, antifungica, antireumatica, antiinflamatoare, digestiva, stimulatoare, antioxidanta si expectoranta. Ca rezultat, poate fi utilizat pentru a completa tratamentul multor afectiuni, cum ar fi:

  • inflamatie hepatica;
  • crampe menstruale;
  • infectii ale pielii;
  • dureri de cap;
  • dureri articulare;
  • gaze intestinale;
  • reumatism;
  • artrita reumatoida;
  • stres si anxietate.

 

In plus, frunzele de dafin pot ajuta si la gestionarea nivelului de zahar din sange, la pacientii cu diabet.

Frunzele de dafin pot fi folosite pentru a trata afectiuni cutanate, cum ar fi dermatita. In cazul problemelor de piele, frunzele de dafin sunt adesea aplicate local, conform indicatiilor medicului.

Beneficiile ceaiului din frunze de dafin

Exista multe potentiale beneficii pentru sanatate, asociate cu consumul de ceai din frunze de dafin. Este o alegere buna pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca sanatatea digestiva. De exemplu, acest ceai din plante poate ajuta la ameliorarea indigestiei, a gazelor si a balonarii. De asemenea, poate ajuta la prevenirea sau tratarea constipatiei.

Antioxidantii prezenti in ceaiul din frunze de dafin pot oferi si o anumita protectie impotriva afectiunilor cronice, precum bolile de inima. Aceste substante ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare si a produsilor secundari care pot deteriora celulele, ducand la inflamatie.

1. Poate ameliora infectia sinusurilor si migrenele

O infectie a sinusurilor este o inflamatie a mucoasei sinusurilor. Poate fi cauzata de un virus, bacterii sau alergii. Simptomele includ dureri de cap, congestie, secretii nazale si dureri faciale. Exista unele dovezi care sugereaza ca ceaiul din frunze de dafin poate ajuta la tratarea infectiilor sinusurilor.

De asemenea, ceaiul din frunze de dafin poate ameliora migrenele, un tip de durere de cap care este adesea insotita de greata, varsaturi si sensibilitate la lumina. Unele cercetari sugereaza ca eugenolul din compozitia frunzelor de dafin poate ajuta la reducerea severitatii migrenelor.

2. Ceai din frunze de dafin pentru somn si insomnie

Insomnia este o tulburare de somn care afecteaza adormirea sau calitatea somnului, putand provoca oboseala, iritabilitate si dificultati de concentrare.

Exista unele dovezi conform carora compusii din acest ceai de dafin pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. Un studiu a constatat ca un compus numit linalol, care este prezent in frunzele de dafin, a redus timpul in care au dormit pacientii.

Prin urmare, pregatiti-va o ceasca de ceai din frunze de dafin inainte de culcare si bucurati-va de o odihna binemeritata.

Citeste si

3. Ceai din frunze de dafin pentru hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o afectiune din sfera cardiovasculara, ce consta intr-o presiune crescuta a sangelui arterial, pe parcursul unei perioade mai indelungate. Acest lucru poate duce la boli de inima, accident vascular cerebral si probleme cu rinichii.

Ceaiul din frunze de dafin este o modalitate excelenta de a obtine doza zilnica de potasiu, un nutrient important pentru sanatatea inimii. Acest extract de plante contine, de asemenea, antioxidanti si fier, care ajuta la protejarea impotriva radicalilor liberi din organism, care pot provoca daune sau boli la nivel celular.

4. Poate ajuta la pierderea in greutate

Frunzele de dafin sunt o sursa excelenta de fibre care dau senzatia de satietate si imbunatatesc miscarile intestinale, ceea ce este esential in gestionarea greutatii corporale.

De asemenea, frunza de dafin poate preveni supraalimentarea sau consumul excesiv de alimente nesanatoase, deoarece ajuta stomacul sa se simta plin in timpul meselor. Astfel, ne putem bucura de mancare fara a avea efecte negative de la prea multe dulciuri.

Cand sistemul digestiv functioneaza mai bine, alimentele sunt absorbite mai eficient in organism. Frunzele de dafin pot ajuta la aceasta si, de asemenea, pot preveni cresterea in greutate, prin mentinerea echilibrului nivelului de zahar din sange. Acest lucru este esential pentru persoanele care se lupta cu diabet zaharat sau rezistenta la insulina.

5. Ceai din frunze de dafin pentru diabet

Diabetul este o afectiune in care organismul nu poate folosi si stoca in mod corespunzator glucoza (un tip de zahar). Glucoza revine in fluxul sangvin, provocand leziuni ale nervilor si organelor.

Exista doua tipuri principale de diabet: de tip 1 si de tip 2. Diabetul de tip 1 este de obicei diagnosticat la copii sau adulti tineri, in timp ce diabetul de tip 2 este mai frecvent la adultii in varsta.

Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition a publicat recent un studiu privind efectele pe care le are consumul de frunze de dafin, in cazul in care acestea sunt folosite timp de 30 de zile. Rezultatele au aratat ca i-a ajutat pe cei care sufera de diabet de tip 2 sa-si imbunatateasca functia insulinei.

Citeste si

De asemenea, reduce nivelul de glucoza la pacientii cu colesterol ridicat sau probleme de obezitate. Acest lucru se datoreaza efectului sau hipoglicemic, care este asigurat de substantele fitochimice gasite in aceasta planta.

Cum se prepara ceaiul din frunze de dafin

Acest ceai este un mod excelent de a culege toate beneficiile pe care le ofera frunzele de dafin. Poate sa completeze tratamentul indigestiei sau stresului, de exemplu.

Ingrediente:

  • 1 frunza de dafin uscata;
  • 1 cana cu apa fierbinte.

Cum se prepara:

Pentru a prepara acest ceai, puneti frunza de dafin in apa fierbinte si lasati amestecul sa infuzeze aproximativ 10 minute. Apoi, se strecoara si se beau 3 pana la 4 cani pe zi.

Reactii adverse posibile

Frunzele de dafin sunt considerate a fi sigure pentru utilizare atunci cand sunt gatite sau preparate ca ceai. Cu toate acestea, consumul prea multor frunze de dafin poate provoca somnolenta, deoarece aceasta planta poate incetini functiile cognitive. Unii oameni pot prezenta si simptome gastrointestinale, cum ar fi diaree sau dureri de cap.

Intrucat poate afecta nivelul zaharului din sange, consumul excesiv de frunze de dafin poate duce la scaderea glicemiei, provocand hipoglicemie la diabetici.

Prin urmare, pentru a evita posibilele complicatii, utilizarea frunzelor de dafin ar trebui sa fie ghidata de un dietetician, un medic de familie sau un specialist in plante medicinale.

Contraindicatii de utilizare

Frunzele de dafin nu trebuie folosite in scopuri medicinale de catre copii sau femeile care alapteaza. Acestea pot provoca avortul spontan, deci ar trebui evitate si de femeile insarcinate. Frunzele de dafin trebuie folosite cu prudenta de catre pacientii cu diabet, deoarece pot modifica nivelul zaharului din sange.

Frunzele de dafin nu trebuie consumate in forma lor integrala, deoarece nu sunt descompuse in sistemul digestiv. Intrucat raman intacte in organism, pot sa ramana blocate la nivelul gatului sau chiar sa provoace o perforatie intestinala.

Frunzele de dafin pot incetini, de asemenea, functionarea sistemului nervos si, prin urmare, nu ar trebui sa fie utilizate in decurs de 2 saptamani de la orice interventie chirurgicala.

 

Surse:

https://www.tuasaude.com/en/bay-leaf/

https://www.tea-and-coffee.com/blog/bay-leaf-tea-benefits

https://www.parentcircle.com/health-benefits-side-effects-nutritional-values-of-bay-leaves/article