Ceai de soc – proprietati si beneficii

Ceai de soc – proprietati si beneficii Ceai de soc – proprietati si beneficii

Ultima actualizare: 25 noiembrie 2022

ceai-de-soc

Din cele mai vechi perioade, ceaiul de soc a fost folosit pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate si pentru proprietatile vindecatoare. Evident, este cu totul diferit de ceaiurile negre sau verzi, cu care toti suntem atat de familiarizati.

Ceaiul de soc este un ceai aromat, dulce, usor floral, obtinut din flori de soc. Pentru a face un ceai de soc este nevoie de petale de flori proaspete sau uscate.

Socul (Sambucus) apartine familiei de plante Adoxaceae, originare din Europa, Africa de Nord si America de Nord. Aceasta floare de sezon infloreste din luna mai pana in luna iunie.

In mod traditional, florile de soc sunt renumite pentru utilizarea lor in prepararea de siropuri si alte licori destinate aromatizarii cocktail-urilor, lichiorurilor, deserturilor si produselor de patiserie. Ceaiul de soc are o istorie lunga de utilizare in medicina naturista la nivel mondial. In prezent, tot mai multi oameni au inceput sa consume ceai de soc pentru a se bucura de gama sa larga de beneficii pentru sanatate.

 


Ceai de soc – beneficii

Exista vreo problema medicala care afecteaza atat sanatatea, cat si situatia financiara? Din fericire, exista o multime de elixiruri naturiste care pot contribui la tratarea anumitor afectiuni. Printre aceste exliruri se numara si ceaiul de soc. De exemplu, multi oameni beau ceai de soc pentru a ameliora simptomele racelii. Cu toate acestea, acest ceai are mai multe proprietati benefice pentru sanatate.

O cana de ceai de soc poate aduce beneficii oamenilor in mai multe feluri. In mitologia greaca, Hipocrate, parintele medicinei, spunea despre planta de soc ca este un adevarat “cufar cu leacuri” datorita puterii sale de a vindeca anumite afectiuni frecvente.

Ceai de soc – remediu pentru gripa si raceala

Este cea mai intalnita utilizare a ceaiului de soc, pentru care planta a jucat un rol principal in traditiile medicinale vechi.

Florile de soc contin flavonoide si o cantitate mare de vitamina C care pot ajuta la combaterea virusurilor gripale. Beti ceai de soc pentru a scapa de stranut, febra si rinoree in primele etape ale unei raceli.

In plus, poate fi folosit ca remediu de detoxifiere. Puteti bea ceai de soc de 3-4 ori pe zi pentru a imbunatati circulatia sangelui atunci cand sunteti racit. De asemenea, va ajuta sa transpirati mai mult, lucru care contribuie la ameliorarea simptomelor.

Recomandarea Catena este Ceai de soc Fares, un remediu traditional pentru purificarea sangelui, stimularea diurezei intr-un mod natural si sanatos, precum si pentru functionarea optima a aparatului respirator.

Reduce inflamatia

Florile de soc contin fenoli, compusi organici cu efect antiinflamator. Fenolii ajuta la ameliorarea inflamatiei tractului respirator. Astfel, veti observa ca disconfortul se va reduce dupa ce beti ceai de soc.

Daca aveti probleme sau afectiuni orale, cum ar fi gingivita, puteti face gargara cu ceai de soc pentru a va clati si curata gura.

In plus, ceaiul de soc poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare si a artritei.

Ceai de soc - beneficii pentru piele

Aveti peste 30 de ani si va ingrijoreaza ca ridurile au inceput sa-si faca aparitia? Ei bine, aflati ca ceaiul de soc poate fi un aliat de nadejde impotriva acestor linii neplacute de pe ten. Datorita fenolilor care se gasesc in aceasta planta, ceaiul poate avea si efect anti-imbatranire.

De fapt, multe produse anti-imbatranire contin extract de soc.

Ceai de soc pentru intarirea imunitatii

Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care sa beti ceai de soc ori de cate ori aveti ocazia. Vestea este cu atat mai buna in contextul actual al pandemiei de COVID-19.

ceai-de-soc-imunitate

Socul este extrem de bogat in vitamina C si compusi care lupta impotriva infectiilor virale. Mai exact, poate bloca patrunderea virusurilor in celulele umane si poate intari sistemul imunitar.

Poate ajuta la mentinerea sub control a glicemiei

Ceaiul de soc ajuta la scaderea nivelului de zahar si a colesterolului din sange. Fructele de soc contin quercetina, un flavonoid care actioneaza ca insulina in organism.

Potrivit unor studii, ceaiul de soc poate imbunatati metabolismul glucozei si secretia de insulina. Prin urmare, ajuta pacientii sa-si tina sub control diabetul.

Induce starea de relaxare

Florile de soc au o aroma atat de placuta si au atat de multe beneficii, incat este greu sa ignorati senzatia pe care o ofera. Multi oameni folosesc flori de soc pentru a se calma sau relaxa. Florile de soc au proprietati relaxante care sustin sistemul nervos in perioadele stresante. Acest ceai poate contribui la calmarea nervilor si a anxietatii si poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

Cum se prepara ceaiul de soc?

Ceaiul de soc este usor de facut, fie ca doriti sa folositi flori proaspat culese, fie ca utilizati petale de flori uscate. Urmati acesti pasi pentru a face o cana de ceai de soc:

Ingrediente:

  • 2 lingurite de petale de flori de soc uscate (sau 2 linguri de petale de flori proaspete)
  • 2 lingurite de miere (optional)
  • 5 picaturi de suc de lamaie (optional)
  • 1 cana apa

ceai-de-soc-preparare

Lasati petalele sa stea in apa clocotita timp de 5 minute intr-o oala acoperita cu un capac. Dupa ce s-a racit ceaiul, strecurati petalele si adaugati miere si suc de lamaie (la alegere) inainte de a-l bea.

Contraindicatiile consumului de ceai de soc

Ceaiul de soc poate fi baut in siguranta, in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, poate fi contraindicat in unele situatii, cum ar fi:

  • Ceaiul de flori de soc nu este recomandat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
  • Daca luati medicamente pentru diabet, consultati un medic inainte de a consuma ceai de soc.
  • Consumati ceai de soc cu moderatie pentru a evita problemele stomacale.
  • Evitati ceaiul de soc cu cel putin doua saptamani inainte de operatie, deoarece poate afecta coagularea sangelui.

 

Referinte:

https://www.authorityhealthmag.com/elderflower-tea/

https://teapro.co.uk/elderflower-tea/

https://www.healthygreensavvy.com/elderflower-tea-benefits/

https://www.teatoxlife.com/blogs/best-wellness-blog/powerful-benefits-of-elderflower-tea

Farmacistul Catena va recomanda:

Ceai soc X 20 doze FAR

Ceai soc X 20 doze FAR

Sustine sanatatea aparatului respirator Sustine functia…