Ceaiuri pentru prostata – sfaturi si recomandari

Ceaiuri pentru prostata – sfaturi si recomandari Ceaiuri pentru prostata – sfaturi si recomandari

Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Prostata este o glanda cu importanta majora in functionarea normala a sistemului reproducator masculin. Este situata in fata rectului, sub vezica urinara, iar prostata umana sanatoasa este un pic mai mare decat dimensiunile unei nuci.

Prin secretiile sale, prostata contribuie in proportie de 20-25% la volumul total de sperma eliminata in timpul actului ejaculator.

Sanatatea prostatei este esentiala pentru asigurarea integritatii functiei reproducatoare. Cu toate acestea, exista mai multe studii statistice care sustin ca, de-a lungul vietii, majoritatea barbatilor se vor confrunta cu anumite tipuri de probleme ale prostatei. Cea mai frecventa cauza este de natura hormonala.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte de la Naturalis, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Din acest motiv, este esential sa se asigure conditiile necesare mentinerii sanatatii prostatei. In esenta, afectiunile prostatei apar frecvent odata cu inaintarea in varsta. Abordarea unor principii alimentare sanatoase, activitatea fizica, consumul de ceaiuri, fructe si legume, consumul limitat de grasimi de origine animala si mentinerea greutatii in limite normale joaca un rol deosebit de important in prevenirea problemelor de prostata.

Pe langa tratamentele obisnuite, consumul de ceai pentru prostata poate fi deosebit de benefic pentru a gestiona optim simptomele asociate anumitor afectiuni, imbunatatind calitatea vietii pacientului si ameliorand manifestarile afectiunii.


Sanatatea prostatei – informatii, sfaturi, recomandari

Mentinerea sanatatii prostatei poate fi promovata prin consumul regulat de ceai, bogat in compusi fitochimici cu activitate biologica antiinflamatorie. Deoarece anumite afectiuni ale prostatei sunt cauzate de inaintarea in varsta, acestea nu pot fi evitate. Totusi, consumul zilnic de ceai pentru prostata, precum si anumite tabieturi zilnice pot imbunatati semnificativ starea de sanatate a prostatei.

Specialistii in domeniu recomanda:

  • mentinerea unei greutati corporale optime, adecvata varstei, inaltimii, nivelului specific de activitate fizica;
  • consumul zilnic de legume cu frunze verzi, bogate in vitamine, antioxidanti;
  • reducerea consumului de carne rosie;
  • reducerea consumului de grasimi hidrogenate, de tip trans si saturate;
  • mentinerea unui nivel optim de hidratare, prin consumul de apa si ceai din plante medicinale ce sustin sanatatea prostatei;
  • practicarea zilnica de exercitii fizice, cel putin 15-30 de minute;
  • renuntarea la fumat si la consumul de alcool;
  • adoptarea unor alternative eficiente pentru gestionarea stresului;
  • reducerea consumului de cafea si sucuri carbogazoase si inlocuirea lor cu ceaiuri bune pentru prostata.

Majoritatea barbatilor, odata cu inaintarea in varsta, vor dezvolta o anumita forma de problema la nivelul prostatei, desi simptomele pot varia de la neplaceri relativ usoare (nevoia de a se trezi pentru a urina in timpul noptii) si pana la cancere invazive debilitante, care pot duce la deces. Din astfel de considerente, este necesara adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, cu asigurarea unei gestionari optime a problemelor de prostata, consumul de ceai pentru prostata sanatoasa, activitate fizica si o dieta alimentara bogata in substante naturale cu activitate antioxidanta. Intre 9 si 16% dintre barbati dezvolta prostatita (inflamatie a prostatei), aceasta tulburare afectand in egala tinerii si barbatii in varsta.

Cele mai frecvente afectiuni ale prostatei

Exista trei tipuri de afectiuni foarte des intalnite care intereseaza prostata. Cauzele acestora pot fi multilaterale, uneori greu de identificat. Cu toate acestea, simptomele pot sa difere atat intre diferite persoane, cat si in cadrul aceleiasi persoane, in functie de evolutia bolii. Tratamentul si gestionarea simptomelor poate implica schimbarea stilului de viata, tratamentul cu medicamente, consumul de ceai prostata si chiar interventia chirurgicala.

Cele mai frecvente afectiuni ale prostatei sunt:

Hiperplazia benigna de prostata

Cunoscuta si drept adenom de prostata (prostata marita, in limbaj uzual), presupune extinderea glandei prostate, fiind foarte frecventa la barbatii in varsta. Simptomele sunt specifice si pot fi usoare sau greu de gestionat. Gestionarea corecta a simptomelor presupune adoptarea unui stil de viata cu o alimentatie sanatoasa, consumul de ceaiuri pentru prostata, tratament medicamentos sau chirurgical. Consumul regulat de ceai pentru prostata a fost asociat cu o ameliorare a simptomelor.

Prostatita acuta sau cronica

Prostatita reprezinta inflamatia glandei prostate, pe fondul unei infectii bacteriene acute. Apare cu aceeasi frecventa atat in randul tinerilor, cat si al persoanelor in varsta. Se trateaza favorabil si eficient cu antibiotice, iar simptomele pot fi ameliora prin consumul de ceai pentru prostata. Prostatita cronica, in schimb, defineste o inflamatie recurenta a prostatei. Aceasta afectiune este mai rara, dar provoaca simptome greu de gestionat. Numita si sindromul durerii cronice pelvine, aceasta afectiune provoaca dureri semnificative in zona inghinala si in partea inferioara a spatelui. Prin urmare, tratamentul necesita o combinatie de medicamente, interventii chirurgicale, modificari ale stilului de viata (activitate fizica, consumul de ceaiuri pentru prostata, alimentatie sanatoasa).

Pentru mentinerea functiei urinare la barbati, farmacistii Catena recomanda ProstaGood, un supliment alimentar ce contribuie la mentinerea sanatatii prostatei.

Cancerul de prostata

Cancerul de prostata este frecvent in randul barbatilor cu varsta inaintata. Barbatii cu varsta de peste 50 de ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata. Componenta genetica face referire la antecedentele familiale: in cazul in care unul dintre membrii familiei a avut sau are cancer de prostata, este mult mai posibil sa dezvoltati acest tip de cancer. Dieta joaca un rol important in susceptibilitatea la boala, cancerul de prostata fiind mai des intalnit la barbatii care au o dieta bogata in grasimi, deficitara in fructe si legume, ceaiuri pentru prostata si cu un nivel scazut de activitate fizica. Conform specialistilor, extracte de plante utilizate si la ceai pentru prostata ar putea inhiba dezvoltarea celulelor tumorale.

Lista de ceaiuri bune pentru prostata

In cele ce urmeaza, va vor fi prezentate mai multe variante de ceaiuri pentru prostata al caror consum poate sprijini gestionarea corecta a afectiunii si simptomelor asociate.

Ceai verde

Conform specialistilor, unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru prostata este ceaiul verde. Datorita continutului bogat in antioxidanti si polifenoli, precum si in alte tipuri de substante biologic active, consumul de ceai verde poate reduce riscul aparitiei problemelor de prostata. In cazul in care acestea sunt prezente, ajuta la ameliorarea manifestarii lor. Multe tipuri de ceaiuri pentru prostata se bazeaza pe potentialul terapeutic al substantelor continute.

Ceai negru

Un alt ceai benefic pentru prostata este ceaiul negru, care contine bioflavonoidul quercetina. In urma unui studiu, s-a constatat ca doua treimi dintre barbatii cu probleme la prostata care, timp de doua saptamani, au consumat ceaiuri pentru prostata care contin quercetina, au prezentat o ameliorare semnificativa a simptomelor.

Ceai Matcha

Matcha este un ceai verde de inalta calitate. Totusi, contine si cofeina, asa ca este posibil sa nu fie un tip de ceai pentru prostata potrivit tuturor barbatilor. Cu toate acestea, consumul este deosebit de benefic pentru sanatate si pentru persoanele cu probleme ale glandei prostate.

Ceai din radacina de urzica

Un alt tip de ceai pentru prostata, care, prin studii pe animale, s-a demonstrat ca ar fi benefic pentru tulburarile de prostata, este ceaiul din radacina de urzica. Extractul de radacina, administrat pe o perioada de 6 saptamani in cazul sobolanilor de laborator, a demonstrat o remisiune a simptomelor de tulburari ale prostatei.

Ceaiul de prostata de la Fares este recomandat barbatilor care se confrunta cu afectiuni ale prostatei. Acesta contine flori de galbenele, coada calului, muguri de pin, urzica alba si alte plante medicinale cu rol in sustinerea bunei functionari a prostatei. Totodata, acestea stimuleaza functia urinara la barbatii de peste 45 de ani.

Ceai de galbenele

Galbenelele sunt plante medicinale cu proprietati terapeutice variate. Din ele se poate face ceai, cu rol in ameliorarea simptomelor si manifestarilor in afectiunile prostatei.

Ceai de hibiscus

Conform studiilor, acest tip de ceai pentru prostata este eficient pentru a ameliora simptomele asociate anumitor forme de tulburari ale glandei prostate. Extractul de hibiscus sugereaza ca incetineste dezvoltarea si proliferarea celulelor tumorale din cancerul de prostata. Acest lucru poate sustine ca un aport adecvat de ceai cu hibiscus pentru prostata ar putea juca un rol important in gestionarea si managerierea corecta a simptomelor afectiunilor glandei prostate.

Ceai de coada calului

Un alt tip de ceai cu beneficii terapeutice in afectiunile prostatei este ceaiul din planta numita coada calului (Equisetum arvense). Conform studiilor, asigura sanatatea tractului urinar si este eficient pentru tratarea retentiei de apa.

Ceai din muguri de pin

Ceaiul din muguri de pin este foarte bogat in polifenoli si taninuri, compusi care ii confera proprietati perfecte pentru a fi un ceai bun pentru prostata. Ameliorand simptomele asociate unei astfel de afectiuni si promovand bunastarea glandei prostate, se recomanda consumul zilnic al acestui tip de ceai pentru prostata.

Consumul de ceai pentru sanatatea prostatei poate fi benefic in gestionarea simptomelor asociate tulburarilor glandei prostate. Insa, pe langa administrarea de ceaiuri bune pentru prostata, schimbarile stilului de viata sunt foarete importante. Printre acestea se numara: activitatea fizica, dieta alimentara echilibrata, cu evitarea alimentelor bogate in grasimi, a zaharului sau a mancarurilor procesate.

Prin compozitia sa naturala, ceaiul pentru prostata asigura un aport adecvat de antioxidanti si compusi fitochimici ce sustin sanatatea prostatei.

Surse:

  1. https://www.health.harvard.edu/topics/prostate-health
  2. https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate/green-tea-bph
  3. https://prostate.org.nz/2014/12/5-steps-better-prostate-health/
  4. https://www.avogel.co.uk/health/enlarged-prostate/5-helpful-drinks-for-an-enlarged-prostate/
  5. https://www.nia.nih.gov/health/prostate-problems

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Ceai prostata x 20 doze   FAR

    Ceai prostata X 20 doze FAR

    Sustine buna functionare a prostatei Mentine functia urinara la barbatii peste 45 de ani Ce contine ceaiul „Prostata”? Acest ceai reuneste plante folosite traditional, asociate si dozate optim…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…