Cefalee de tensiune – cauze, manifestari si remedii

Cefalee de tensiune – cauze, manifestari si remedii Cefalee de tensiune – cauze, manifestari si remedii

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

cefalee-tensiune

Persoanele cu cefalee de tensiune resimt o durere bilaterala, deseori profunda si apasatoare, ca un fel de presiune la nivelul capului. Intensitatea acesteia poate varia de la forme usoare, relativ usor de suportat, pana la forme moderate si severe, care interfereaza cu capacitatea de a rezolva sarcinile zilnice. Puseele de cefalee de tensiune pot fi scurte (forma episodica), insa in anumite cazuri se pot manifesta chiar si de-a lungul mai multor zile si chiar luni (forma cronica). Datele epidemiologice indica faptul ca aceasta forma de durere de cap este cea mai frecventa in randul populatiei adulte. Cu toate acestea, cauzele care duc la aparitia ei nu sunt pe deplin cunoscute.

Cefaleea de tip tensional este cea mai frecventa forma cefalee primara (care nu este cauzata de o afectiune medicala subiacenta). De asemenea, mai poarta denumirea de „cefalee de contractie musculara”, cefalee de stres sau psihomogena. Are tendinta de a aparea repetitiv, in puseuri de durata diferita, si se clasifica in cefalee de tensiune episodica (frecventa si rara) si in cefalee de tensiune cronica (se manifesta in cel putin 15 zile dintr-o luna si dureaza de mai bine de 3 luni). Criteriul folosit in diferentierea tipurilor specifice este reprezentat de frecventa episoadelor, dar si de durata acestora. Unele activitati, cum ar fi mersul pe jos, pot agrava simptomele afectiunii.

Pentru a va ajuta sa mentineti sub control tensiunea arteriala, in limite normale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Cardiovita. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si care are rol in reducerea starii de oboseala. De asemenea, Naturalis Cardiovita sustine si sanatatea sistemului nervos si pe cea a sistemului muscular – inclusiv a muschiului cardiac.


Cefalee de tensiune – informatii generale

Conform datelor epidemiologice, cefaleea de tensiune este cea mai frecvent intalnita forma de cefalee primara si una dintre cele mai raspandite afectiuni, la nivel mondial. S-ar crede ca peste 20% din populatia lumii s-a confruntat cu cel putin un episod de cefalee de tensiune. Apare mai frecvent in randul femeilor (sex ratio de 3:1), cu varsta medie de debut la 25-30 de ani. Foarte multe persoane cu cefalee de tensiune descriu durerea sub forma unei benzi infasurate in jurul capului, care pune presiune asupra acestuia. Durerea din cefalee de tensiune are des localizarea bilaterala si durata episoadelor poate varia de la 30 de minute la 7 zile, cu intensitate variabila.

Exista mai multe forme de cefalee de tensiune, diferentiate pe baza frecventei episoadelor:

·       Cefalee rara, episodica (durata scurta, se manifesta o data pe luna);

·       Cefalee frecventa, episodica (durata moderata, se manifesta in 1-14 zile dintr-o luna);

·       Cefalee de tensiune cronica (apare in cel putin 15 zile dintr-o luna si se manifesta de peste 3 luni in momentul diagnosticarii).

O problema o reprezinta diferentierea durerii de cap de tip tensional de migrene. De fapt, cineva care sufera de cefalee de tensiune poate, de asemenea, sa sufere si de migrene concomitente. O modalitate eficienta de a le diferentia o reprezinta simptomatologia: cefaleea de tensiune nu va provoca tulburari de vedere, greata sau varsaturi, frecvente la persoanele cu migrene violente.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.

Cefalee de tensiune – cauze si factori de risc

Nu se cunosc in totalitate cauzele care pot duce la cefalee de tensiune. Totusi, se cunosc legaturi cu diversi factori, cum sunt cei nutritionale, de mediu si genetici, dar si implicarea musculaturii in etiologia afectiunii:

·       Deficitul de vitamina B12 si vitamina D;

·       Stresul si expunerea excesiva la stresori;

·       Depresia si anxietatea;

·       Mentinerea timp indelungat a unei posturi inadecvate (flexia excesiva a gatului);

·       Predispozitia genetica;

·       Contractiile musculare involuntare ale muschilor gatului si fetei;

·       Oboseala cronica;

·       Privarea de somn.

Exista mai multe teorii propuse pentru fiziopatologia durerii de cap de tip tensional. Una dintre acestea sustine ca punctele de declansare miofasciale, situate la nivelul muschilor scheletici, ar putea provoca durere in anumite zone ale corpului atunci cand sunt apasate. Contractia excesiva a musculaturii pericraniene ar putea duce la ischemie si eliberarea de substante toxice, cum este substanta P, care provoaca durerea din cefalee de tensiune. Simpla palpare a acestor puncte are potentialul de a duce la durere. Mecanismele mediate de oxidul nitric sunt cercetate, in primul rand pentru ca inhibarea oxidului nitric este eficienta in tratamentul cefaleei de tensiune.

Cefalee de tensiune – simptome si manifestari

Cefaleea de tip tensional este o durere de cap cu caracter recurent. Persoanele care sufera de o astfel de afectiune ar trebui sa isi noteze constant cand au avut episoade de cefalee, cat de mult au durat, cat de severe au fost, precum si care sunt factorii potentiali agravanti sau care ar parea sa duca la ameliorarea durerii. Persoanele cu cefalee de tensiune acuza, in general, urmatoarele simptome:

·       Dureri de cap care variaza de la 30 de minute la 7 zile;

·       Durata medie este de aproximativ 4-6 ore;

·       Durerea are localizare bilaterala;

·       Este descrisa ca o durere profunda, apasatoare, ca o banda infasurata in jurul capului;

·       Durerea nu are caracter pulsatil si nu se agraveaza de activitati de rutina;

·       Durerea este mai usoara dimineata si se agraveaza seara, ducand si la tulburari de somn;

·       Pacientul isi poate simti muschii umarului sau gatului incordati;

·       Frecvent are tulburari de somn.

Simptome precum greata, varsaturile, fotofobia sau fonofobia de obicei sunt absente. Daca sunt prezente, poate fi ridicata suspiciunea de migrena, dar confirmarea diagnosticului se face odata cu trecerea timpului. Persoanele cu cefalee de tensiune isi indeplinesc sarcinile zilnice, pe cand cele cu migrene simt nevoia sa se retraga in locuri linistite, izolate fonic.

Cefalee de tensiune – remedii si tratament

Tratamentul pentru cefalee de tensiune depinde de tipul acesteia, dupa cum urmeaza:

·       Pentru cefalee de tensiune episodica (rara sau frecventa): medicamente antiinflamatoare de tip nesteroidian (AINS): ibuprofen 400 mg, acetaminofen 1000 mg, naproxenul sodic (375 pana la 550 mg), ketoprofen (25-50 mg). Se recomanda evitarea medicamentelor cu efecte analgezice (pot duce la rezistenta si chiar la cefalee de tensiune);

·       Pentru cefalee de tensiune cronica: utilizarea medicamentelor preventive pentru a se reduce frecventa episoadelor de atac (amitriptilina, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, dar si ai recaptarii serotoninei/norepinefrinei).

Tratamentul non-farmacologic pentru cefalee de tensiune cronica este reprezentat de mai multe forme de terapie: terapia fizica, biofeedback-ul si terapia cognitiv-comportamentala. Relaxarea si programele de exercitii fizice, imbunatatirea posturii, masajul, acupunctura si alte forme de terapie pot duce la imbunatatirea semnificativa a episoadelor acute si cronice de cefalee.

cefalee-de-tensiune

Cefalee de tensiune – complicatii si riscuri asociate

Prognosticul pentru cefalee de tensiune este relativ bun, iar majoritatea persoanelor afectate au un raspuns eficient si rapid la tratament. Aceasta afectiune nu este grava, dar poate interfera cu calitatea vietii pacientului. Durerea poate duce la pierderea motivatiei, exacerbarea stresului si alte tulburari acute de dispozitie. Cu toate acestea, durerea din cefalee de tensiune este mai usor de suportat si gestionat decat cea cauzata de migrene.

Sfaturi pentru preventie

Prevenirea durerilor din cefalee de tensiune presupune, in primul rand, reducerea la minimum a stresorilor din viata dumneavoastra. Urmatoarele sfaturi s-ar putea dovedi foarte eficiente:

·       Cautati alternative eficiente de a va relaxa si reduce impactul stresorilor (yoga, meditatia si relaxarea progresiva, tehnici de respiratie profunda).

·       Faceti miscare in fiecare zi, deoarece va va imbunatati semnificativ starea generala de spirit, precum si calitatea somnului.

·       Evitati consumul de alcool, tutun, zahar si cafea in exces.

·       Respectati mesele principale ale zilei, astfel incat sa va asigurati un aport caloric echilibrat si sanatos.

·       Consumati cat mai multe fructe si legume bogate in vitamine si minerale esentiale.

·       Daca stati mult in fata calculatorului adoptati o postura corecta si nu uitati sa luati pauze la intervale regulate.

 

Surse:

1.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562274/

2.      https://medlineplus.gov/ency/article/000797.htm

3.      https://www.nhs.uk/conditions/tension-headaches/

4.      https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/tension-headaches

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Cardiovita x 30 caps.

    Naturalis CardioVita X 30 capsule

      Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular,…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…