Cistita interstitiala: ce este, ce cauze are si cum poate fi remediata

Cistita interstitiala: ce este, ce cauze are si cum poate fi remediata Cistita interstitiala: ce este, ce cauze are si cum poate fi remediata

Ultima actualizare: 30 august 2023

Cistita interstitiala este o afectiune cronica de natura inflamatorie, care afecteaza vezica urinara. Conform specialistilor, face parte dintr-un spectru complex de afectiuni care intereseaza vezica urinara si se inscrie in sindromul de vezica urinara dureroasa. Spre deosebire de numeroase alte patologii ale vezicii urinare, cistita interstitiala nu prezinta etiologie infectioasa, desi specialistii sunt de parere ca afectiunea prezinta etiologie multifactoriala, destul de deficitar inteleasa. Este o conditie medicala cu potential debilitant semnificativ, foarte greu de gestionat, cunoscut fiind faptul ca are un impact major asupra bunastarii cognitive si sociale, in special in lipsa terapiei.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte de la Naturalis, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Cistita interstitiala afecteaza – sau cel putin pare sa afecteze – indeosebi vezica urinara, printr-o stare inflamatorie cronica (acuzata de peste 6 saptamani in momentul consultatiei), care se manifesta prin simptome care vizeaza tractul urinar inferior si nu sunt urmarea infectiilor bacteriene sau oricarei alte cauze identificabile. Deseori, diagnosticul pentru cistita interstitiala este unul de excludere, ceea ce inseamna ca nu pot fi identificate patologii cu simptome care sunt asemanatoare, dar cunoscute, pentru a certifica starea pacientului. Drept urmare, face parte din patologii care descriu sindromul multilateral de vezica urinara dureroasa.


Cistita interstitiala – generalitati

Cistita interstitiala isi bazeaza diagnosticul pe prezenta ulcerului lui Hunner (ulceratii care apar la 5-10% dintre persoanele cu acest diagnostic) si pe capacitatea deficitara a vezicii urinare de a acumula urina. Cistita interstitiala „clasica” este considerata a fi cea in sunt prezente ulceratii, insa exista si o forma „non-ulceroasa”, caracterizata prin glomerulatii si hemoragii cu localizare submucoasa. Patogenia si etiologia afectiunii raman, si in momentul de fata, incomplet definite. Totusi, in comunitatea medicala exista un consens cu privire la rolul central al disfunctiilor de natura epiteliala, stimularii nervului senzitiv care inerveaza vezica si activarii mastocitelor.

Dincolo de aspectele de modificare structurala si biochimica, cistita interstitiala prezinta multe caracteristici specifice de afectare autoimuna: cronicitate, exacerbarea simptomelor si remisiune, raspuns clinic la farmacoterapia cu steroizi si imunosupresive, incidenta ridicata a cazurilor de cistita interstitiala in care se certifica prezenta de anticorpi antinucleari, precum si asocierea frecventa cu alte patologii autoimune subiacente. Conform dovezilor actuale, s-ar parea ca aceasta componenta autoimuna reprezinta un fenomen secundar, care pare o posibila urmare a leziunilor celulare locale ale vezicii urinare. Urocultura infirma prezenta agentului bacterian.

Cistita interstitiala – cauze si factori de risc

Nu este cunoscuta etiologia cistitei interstitiale, iar teoriile actuale privitoare la patogeneza sunt multifactoriale si includ:

  • prezenta unui proces autoimun sau mediat pe cale imunitara;
  • fibroza epiteliului vezicii urinare;
  • disfunctia sau hiperactivarea mastocitelor, implicate in inflamatie;
  • inflamatie sau edem neurogen;
  • hipertonicitate sau disfunctii ale perineului;
  • suprareglarea si proliferarea fibrelor aferente senzoriale care inerveaza vezica;
  • disfunctie uroteliala la nivelul stratului epitelial si de glicozaminoglicani;
  • malformatii vasculare care, prin examen citoscopic, apar drept glomerulatii.

Intr-un studiu recent publicat, specialistii descriu un eventual proces organic care consolideaza diagnosticul de cistita interstitiala, in care prin abordare citoscopica se observa:

  • inflamatia submucoasei, care apare sub forma de glomerulatii, cu grupari aglomerate de mastocite care stimuleaza in exces fibrele senzoriale aferente;
  • permeabilitate uroteliala crescuta, din cauza nivelului scazut de glicozaminoglicani, insa si din cauza anomaliilor ultrastructurale observate prin examinarea biopsiilor (numarul relativ scazut de jonctiuni stranse si de proteine de adezivitate);
  • fibroza, rezultata ca urmare a procesului inflamator cronic, evidentiata prin productia mult crescuta de proteine ale matricei extracelulare, cresterea miofibroblastelor si de scaderea in densitate capilara, care reduce capacitatea vezicii urinare si duce la intinderea si stimularea continua a fibrelor dureroase senzoriale aferente;
  • la unii pacienti cu cistita interstitiala s-a observat cresterea volumului de substanta cenusie in regiunile cerebrale responsabile de perceptia durerii, motiv pentru care acestia percep in mod exagerat durerea asociata afectiunii.

Suferiti de probleme de tract urinar? Va confruntati cu senzatia de arsura la urinare si nevoia de a urina apare iar si iar? Eliminati simptomele de disconfort urinar, rapid si eficient, cu Urinal Akut®. Urinal Akut® are o formula noua, imbogatita, cu efect rapid asigurat de forma concentrata.

In ceea ce priveste factorii de risc asociati cu cistita interstitiala, studiile epidemiologice indica o incidenta mai crescuta in randul persoanelor care indeplinesc urmatoarele criterii:

  • sunt de sex feminin (cistita interstitiala apare frecvent dupa varsta de 30 de ani);
  • sufera de o boala autoimuna (de exemplu, lupus eritematos sistemic);
  • sufera de coagulopatii;
  • prezinta infectii ale caror cauza nu poate fi identificata;
  • au tendinta spre atopie;
  • utilizeaza ketamina din surse ilegale, in scopuri recreationale;
  • sufera de afectiuni cronice (sindromul colonului iritabil).

Cu toate acestea, informatiile in ceea ce priveste cauzele si factorii care descriu diagnosticul de cistita interstitiala nu sunt pe deplin cunoscute, fiind vorba despre o afectiune destul de obscura. In schimb, are o prevalenta relativ ridicata: de exemplu, in Marea Britanie aproape 400.000 de persoane sunt diagnosticate cu cistita interstitiala, aproape 90% dintre pacienti fiind femei din categoria de varsta 50-69 de ani.

Cistita interstitiala – simptome si manifestari

Printre principalele simptome asociate cu cistita interstitiala se numara:

  • necesitatea de a urina frecvent (polakiurie), in cantitati mici;
  • necesitatea de a urina frecvent noaptea;
  • durere deasupra pubisului, care tinde sa persiste chiar si dupa micsorare, sau perineala;
  • senzatia constanta de durere, pe masura ce vezica se umple;
  • necesitatea de a urina urgent;
  • uneori si disurie in timpul urinarii sau senzatie de durere in timpul actului sexual;
  • de obicei, nu exista incontinenta urinara;
  • de cele mai multe ori, disconfortul nu este ameliorat (senzatia de presiune sau durere) dupa evacuarea continutului vezical.

Diagnosticul de cistita interstitiala

Diagnosticul de cistita interstitiala, asa cum s-a mentionat, este unul de excludere. Acest aspect include faptul ca pacientul va fi nevoit sa faca investigatii, examinari de laborator si proceduri pentru a se exclude prezenta unor alte patologii care se traduc prin simptome similare cu cistita interstitiala. De obicei, testarea prediagnostic include:

  • teste de sange (hemoleucograma completa, hemoglobina glicozilata);
  • analize microscopice de urina;
  • urocultura;
  • screening adecvat pentru sanatatea sexuala, inclusiv pentru infectii cu transmitere sexuala;
  • investigatii imagistice: ecografie abdominala, CT, RMN;
  • citoscopie (utilizarea unui citoscop pentru analizarea in vivo a vezicii urinare);
  • urodinamica;
  • biopsie (in anumite cazuri, in special daca se suspecteaza risc de malignitate).

De cele mai multe ori, cistita interstitiala nu ar necesita biopsie si urodinamica, insa investigatii de aceasta natura sunt necesare pentru a identifica in timp util eventualele complicatii asociate cu cistita interstitiala. Diagnosticul fiind unul de excludere, anamneza si istoricul medical sunt esentiale pentru identificarea diferentiala a patologiei.

Cystone® este un produs pentru aparatul urinar, care ajuta la mentinerea cailor urinare libere. Urolitiaza si infectiile urinare sunt acum mai aproape de vindecare. Cystone imbina puterea eficienta a plantelor si tehnologia moderna, pentru a contribui la eliminarea calculilor si la tratarea infectiilor urinare.

Tratament cistita interstitiala

Inainte de a se elabora tratamentul pentru cistita interstitiala, pacientul trebuie educat cu privire la natura complexa a bolii si necesitatea terapiei multimodale, deoarece reprezinta o parte foarte relevanta a planului eficient de tratament. Se sugereaza o abordare individualizata, intrucat este vorba despre particularitatile biologice ale fiecarei persoane diagnosticate. Pentru multi dintre cei diagnosticati cu cistita interstitiala, nu exista un singur tratament care sa vindece afectiunea sau sa atenueze pe terme lung – poate chiar definitiv – simptomele. Afectiunea este cronica, cu exacerbari periodice si remisiune, iar tratamentul principal presupune gestionarea simptomelor.

Masuri conservatoare de tratament pentru cistita interstitiala

Implica modificari ale dietei si stilului de viata, cu eliminarea alimentelor care duc la agravarea simptomelor, cum ar fi cele acide, bogate in potasiu sau capsaicina. Se recomanda limitarea cat mai mult a consumului de: alcool, cafea, sucuri, ciocolata, citrice, ardei iuti, sosuri, muraturi si pizza, condimente, indulcitori, ceaiuri, rosii, otet, cu abordarea unei diete bogate in lichide, dar si in fructe care contin vitamine, minerale si promoveaza sanatatea vezicii urinare. Alte masuri conservatoare de tratament pentru cistita interstitiala includ:

  • antrenarea vezicii urinare, pentru controlul acesteia (antrenarea planseului pelvian);
  • terapie cognitiv-comportamentala;
  • suplimente dietetice pentru disconfortul vezicii urinare (fenazopiridina, glicerofosfatul de calciu, nutraceutice);
  • cresterea aportului de lichide pentru a reduce concentratia urinei;
  • tehnici de management si reducere a stresului;
  • stimulare electrica transcutanata (TENS);
  • evitarea exercitiilor de intarire a planseului pelvian (exercitii Kegel), starilor de constipatie.

Masuri farmacologice de tratament pentru cistita interstitiala

Farmacoterapia prezinta un succes moderat in diagnosticul de cistita interstitiala. Datele indica faptul ca cei mai eficienti agenti medicamentosi cu administrare orala pentru tratarea cazurilor de cistita interstitiala sunt:

  • amitriptilina (Reducerea durerii pelvine cronice);
  • ciclosporina A (imunosupresor care blocheaza reactiile imune);
  • polisulfatul de pentosan (singurul medicament aprobat de Foods and Drugs Administration pentru tratamentul cazurilor de cistita interstitiala si actioneaza prin refacerea unui strat de natura protectoare peste mucoasa inflamata a vezicii urinare);
  • medicamentele pentru vezica hiperactiva (oxibutinina, mirabegron etc.) sunt ineficiente daca sunt utilizate drept terapie unica.

Complicatii si riscuri asociate cistitei interstitiale

Principala complicatie asociata cu cistita interstitiala este fibrozarea continua a acesteia, in lipsa unui tratament eficient, ceea ce duce la reducerea volumului vezicii urinare si la o agravare tot mai puternica a simptomelor. Pacientul cu cistita interstitiala poate ajunge in timp sa sufere de o serie de tulburari psihologice si sociale, disfunctie sexuala, depresie, izolare sociala. Mai pot exista complicatii asociate si de factori cum ar fi reactiile la agentul farmacologic utilizat, precum si la investigatiile de tipul citoscopiei sau complicatiile interventiilor chirurgicale necesare. De asemenea, exista si riscul ca o persoana cu cistita interstitiala sa aiba infectii urinare recurente.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476007/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4819151/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570588/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-cystitis/symptoms-causes/syc-20354357
  5. https://www.nhs.uk/conditions/interstitial-cystitis/
  6. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/i/interstitial-cystitis
  7. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/interstitial-cystitis
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15735-interstitial-cystitis-painful-bladder-syndrome
  9. https://www.kidney.org/atoz/content/interstitial

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Cystone x 60tb

    Cystone X 60tb

    Cystone® tablete Supliment alimentar din extracte vegetale Prezentare: 60 tablete intr-un flacon de plastic. Ingrediente: Didymocarpus pedicellata (extract din frunza) 130 mg, Saxifraga ligulata (extract…

  • -19,89%
    Idelyn Urinal Akut x 10 caps.

    Urinal Akut X 10 tablete

    Urinal Akut este un supliment alimentar care contine trei componente active: Exocyan, o forma concentrata de extract din merisor (Vaccinium macrocarpon). Fructele de merisor sunt o sursa bogata de…