Mergeti des la toaleta? Daca mictiunile frecvente sunt persistente, ele pot fi un simptom al unor afectiuni. La majoritatea oamenilor, vezica este capabila sa stocheze urina, de obicei, de patru pana la opt ori pe zi.
Daca sunteti nevoit sa mergeti de peste opt ori pe zi sau sa va treziti noaptea pentru a merge la toaleta ar putea insemna ca beti prea multe lichide, mai ales cofeina sau alcool sau prea aproape de ora de culcare. Sarcina mai poate determina urinari dese, in special in ultimele luni, pe masura ce uterul marit exercita presiune asupra vezicii. Varsta poate reprezenta o alta cauza a urinarilor dese fara a semnala o problema medicala, deoarece, pe masura ce inaintati in varsta, vezica isi pierde treptat capacitatea de retinere.
Daca nu va incadrati in niciuna dintre aceste conditii, cel mai probabil urinarile dese indica o problema de sanatate, care poarta numele de polakiurie. Urinarea frecventa poate interfera cu munca, hobby-urile, somnul si starea de spirit, deci este important sa identificati din timp problema daca aveti ingrijorari cu privire la cat de des si cat de mult urinati.
Pentru tratarea infectiilor urinare si cistitelor,
recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar
Femannose N. Acesta contine D-manoza care impiedica bacteriile E.Coli sa se agate de vezica urinara si le preia pe cele deja fixate, ajutand la eliminarea lor.
Ce este polakiuria?
Urinarea frecventa (polakiuria) inseamna necesitatea de a mictiona mai des, cu o frecventa de peste 8 ori in 24 de ore, in conditiile in care nu se consuma mai multe lichide decat de obicei. Desi sunt adesea mentionate impreuna, polakiuria nu este aceeasi cu
incontinenta urinara, care reprezinta urinarea involuntara.
Un om sanatos urineaza cam 70% din cantitatea de lichide pe care o consuma. Pentru a mentine o functie renala normala, trebuie consumata o cantitate de 1.500 – 2.000 ml de lichide pe zi. Pentru un volum eliminat pe zi de circa 1.500 ml, un om ar trebui sa se duca la toaleta de aproximativ 8 ori in timpul zilei.
Ce trebuie sa stii despre sindromul vezicii urinare hiperactive?
Sindromul vezicii urinare hiperactive reprezinta practic nevoia frecventa de a urina. Cauzele vezicii hiperactive nu sunt pe deplin cunoscute, practic sindromul este impulsul de a merge la toaleta urgent si des. Simptomul major al sindromului vezicii urinare hiperactive este o dorinta brusca si puternica de a urina, care nu poate fi ignorata. In situatia unei vezici urinare sanatoase, comanda de golire, data din creier, este receptionata, dar nu constituie o urgenta si puteti astepta pana mergeti la baie. In cazul vezicii urinare hiperactive, chiar daca vezica urinara nu este plina, nu puteti astepta. Nevoia brusca si urgenta de a merge la toaleta actioneaza si preia controlul.
Factori de risc pentru sindromul vezicii urinare hiperactive
• tulburari neurologice sau deteriorarea semnalelor dintre creier si vezica
• schimbari hormonale
• slabiciune sau spasme ale muschilor pelvieni
• infectie a tractului urinar
• efecte secundare ale unui medicament
• boli care afecteaza creierul sau maduva spinarii, cum ar fi accidentul vascular cerebral si scleroza multipla
Urinari dese – cauze si factori de risc
Urinarile dese pot fi un simptom al mai multor afectiuni, de la boli de rinichi la consumul prea mare de lichide. Cand urinarile dese sunt insotite de febra, o nevoie urgenta de a urina si durere sau disconfort in abdomen, este posibil sa aveti o infectie a tractului urinar.
Polakiurie – alte cauze posibile
Diabetul. Urinarea frecventa cu o cantitate mare de urina este adesea un simptom timpuriu atat al diabetului de tip 1, cat si al celui de tip 2, deoarece corpul incearca prin urina sa scape de glucoza neutilizata.
Sarcina. In ultimele saptamani de sarcina, uterul crescut exercita presiune asupra vezicii urinare, provocand urinari dese.
Problemele de prostata. O prostata marita poate exercita presiune pe uretra, putand bloca fluxul de urina. Acest lucru face ca peretele vezicii urinare sa devina iritabil. Vezica urinara incepe sa se contracte chiar si atunci cand contine cantitati mici de urina, provocand urinari mai dese.
Cistita interstitiala. Aceasta afectiune de cauza necunoscuta se caracterizeaza prin durere in regiunea pelviana. Adesea, simptomele includ o nevoie urgenta si/sau frecventa de a urina, de obicei in cantitati mici (picaturi).
Diureticele. Medicamentele care sunt utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute sau a acumularii de lichide actioneaza in rinichi si elimina excesul de lichide din corp, provocand polakiurie. Alcoolul sau cofeina poate avea efecte secundare diuretice.
Accidentul vascular cerebral sau alte boli neurologice. Deteriorarea nervilor care alimenteaza vezica urinara poate duce la probleme legate de functia vezicii urinare, inclusiv impulsuri frecvente si bruste de a urina.
Infectia tractului urinar. Majoritatea femeilor au cel putin o infectie a tractului urinar la un moment dat in viata lor. In afara de polakiurie, semnele unei infectii urinare includ senzatia de arsura, urina decolorata si senzatia constanta de a urina. De asemenea, puteti simti presiune sau disconfort in spate sau in jurul pelvisului. Febra este un alt simptom al unei infectii urinare.
Vaginita. Pe langa durerea si disconfortul genital, urinarea frecventa poate fi un semn concret al vaginitei. Este posibil sa simtiti, de asemenea, arsuri sau mancarimi atunci cand urinati. Ar putea fi prezenta si o scurgere vaginala alba si densa, cu miros pregnant de peste sau de culoare verde galbui si spumoasa.
Vezica hiperactiva. Vezica urinara se goleste mai des decat trebuie, ceea ce declanseaza impulsul de a urina prea mult si prea des. Poate afecta pe oricine, dar este mai frecventa in randul persoanelor in varsta (desi nu este o parte tipica a imbatranirii).
Litiaza vezicala. Similar cu pietrele la rinichi, pietrele vezicii urinare apar atunci cand nu va puteti goli complet vezica urinara. Ele tind sa fie mai frecvente la barbati, dar afecteaza si femeile. Pe langa senzatia de urinare frecventa, este posibil sa aveti arsuri cand urinati, impreuna cu disconfort in regiunea abdominala.
Stresul si anxietatea. Urinarea frecventa poate fi un raspuns la sentimentele de ingrijorare sau stres. Nu este clar de ce, dar poate implica lupta naturala a corpului sau reactia de fuga la stres. Daca va confruntati cu anxietate, gasirea unor modalitati de gestionare eficienta a stresului va poate ajuta sa va scadeti frecventa urinarilor.
Nivelurile reduse de estrogen. Scaderea estrogenului, ca in perioada menopauzei, poate reprezenta o alta cauza a polakiuriei. Estrogenul sustine partile laterale ale vezicii urinare. Asta inseamna ca, daca nivelul estrogenului este scazut, ca in timpul menopauzei, este posibil sa experimentati urinari mai frecvente si mai urgente, deoarece vezica urinara se simte stoarsa. Nivelurile reduse de estrogen te pot determina, de asemenea, sa mergeti des la toaleta pe timpul noptii.
Urinari dese la barbati – afectiuni ce conduc la urinari frecvente
Urinarea dureroasa sau frecventa este o problema des intalnita la barbatii in varsta. Infectiile tractului urinar, calculii renali si problemele prostatei pot produce toate aceste simptome. Daca urinarea frecventa incepe sa va afecteze negativ stilul de viata sau aveti alte simptome, inclusiv durere, febra, urina rosie ori maro inchis sau pierderea controlului vezicii urinare, trebuie sa va adresati medicului urolog.
Urinarea frecventa poate fi cauzata de boli care afecteaza tractul urinar la orice nivel:
• infectie, vatamare sau iritare a vezicii urinare;
• conditii care maresc productia de urina;
• modificari ale muschilor, nervilor sau altor tesuturi care afecteaza functia vezicii urinare;
• anumite tratamente pentru cancer;
• medicamente sau bauturi care cresc productia de urina.
In functie de afectiunea care cauzeaza polakiuria, este posibil sa aveti alte simptome, cum ar fi:
• durere sau disconfort in timpul urinarii;
• un puternic impuls de a urina;
• dificultati la urinat;
• pierderea controlului vezicii urinare;
• culoare neobisnuita a urinei.
Afectiuni care duc la urinari frecvente in cazul barbatilor:
• hiperplazia benigna de prostata;
• pietrele vezicale;
• cistita interstitiala (numita si sindromul dureros al vezicii urinare);
• vezica hiperactiva;
• prostatita (infectie sau inflamatie a prostatei);
• strictura uretrala (ingustarea uretrei);
• infectia tractului urinar.
Pentru sustinerea sanatatii tractului urinar, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar
UroSuport Forte de la Naturalis. Contine un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.
Urinari dese la femei – afectiuni ce conduc la urinari frecvente
Exista cateva motive pentru care femeile pot intampina urinari frecvente: simptomul infectiei tractului urinar, din cauza lipsei de estrogen atunci cand trec prin menopauza, vezica urinara hiperactiva, sarcina, afectiunile renale sau diabetul. Aceste cauze variate apar la varste diferite: infectia urinara afecteaza femeile tinere, active sexual; diabetul zaharat de tip 2 predomina in jurul varstei de 40 de ani, in timp ce sindromul vezicii urinare hiperactive apare incepand cu varsta mijlocie.
Obezitatea este un alt factor. Excesul de greutate poate exercita o presiune suplimentara asupra vezicii urinare. Rezultatul poate fi muschii pelvieni mai slabi si nevoia de a urina mai frecvent.
Un alt factor de risc pentru urinarea frecventa este istoricul nasterii vaginale. Nasterea poate slabi muschii pelvisului care mentin vezica in loc.
Ce complicatii pot aparea in caz de urinari dese netratate?
Complicatiile asociate cu frecventa urinara depind adesea de cauza principala a afectiunii. De exemplu, daca urinarea frecventa a unei femei se datoreaza unei infectii a tractului urinar, ar putea prezenta o infectie severa si sistemica daca nu este tratata. Acest lucru i-ar putea afecta rinichii si ar putea cauza ingustarea uretrei.
Complicatiile ce pot aparea in urma urinarilor dese netratate:
• recurenta infectiilor urinare,
• infertilitate,
• nastere prematura in cazul femeilor insarcinate,
• boli renale,
• insuficienta renala,
• uretrite recurente,
• septicemie,
• depresie,
• deshidratare.
Polakiuria – cand trebuie sa mergi la medic?
Daca sunteti destul de sigur(a) ca suprahidratarea, prea multa cofeina, sarcina sau menopauza nu stau in spatele polakiuriei – sau daca nevoia de a merge des la toaleta interfereaza cu viata de zi cu zi, este cu siguranta momentul potrivit pentru a programa o intalnire cu medicul urolog. Mai mult, daca polakiuria este insotita de unul dintre urmatoarele simptome, trebuie sa mergi urgent la doctor:
• urinare dureroasa,
• urina mirositoare sau tulbure,
• sange in urina (hematurie),
• dureri abdominale,
• dureri de spate,
• dificultate la urinare,
• pierderea controlului voluntar al vezicii urinare,
• febra,
• frisoane,
• greata,
• scurgeri vaginale neobisnuite.
Diagnosticul de polakiurie
Pentru a determina daca aveti polakiurie, medicul va realiza in primul rand un istoric al afectiunii si un examen fizic. Daca medicul suspecteaza ca aveti o infectie a tractului urinar sau o infectie a prostatei, va poate indica o proba de urina si poate efectua o analiza a urinei.
De asemenea, poate recomanda o cistoscopie pentru a vizualiza interiorul vezicii urinare sau o ecografie pentru a inspecta vezica. Daca medicul crede ca aveti prostata marita, este posibil sa recomande analize de sange pentru a masura nivelul de antigen proteic specific (PSA) din sange, urmate de o biopsie a prostatei.
Radiografia/CT a abdomenului, examenul RMN, cistometria si testarea neurologica pot fi alte investigatii solicitate.
Tratamentul recomandat in cazul polakiuriei este stabilit in functie de cauza care sta la baza afectiunii. Pot fi recomandate antibiotice, antiinflamatoare, exercitii Kegel, si in cazuri mai grave, interventii chirurgicale.
Preventia urinarilor dese
Recomandari pentru a ameliora urinarile frecvente:
- Modificari ale stilului de viata, care pot reduce sau preveni urinarea frecventa:
- exercitii Kegel pentru intarirea muschilor vezicii urinare si pelvine;
- reducerea consumului de alcool si cofeina;
- reducerea aportului de lichide inainte de culcare.
Recalificarea vezicii urinare
Puteti stabili un program de urinare, care implica cresterea intervalelor dintre utilizarea toaletei pe parcursul a aproximativ 12 saptamani. Acest lucru te ajuta sa va pregatiti vezica urinara pentru a mentine urina mai mult timp si pentru a urina mai rar.
Monitorizarea aportului de alimente fluide.
Hidratati-va suficient pentru a preveni constipatia si supraconcentrarea urinei. Evitati sa beti chiar inainte de culcare, pentru a impiedica urinarea nocturna.
Daca dezvoltati simptome de polakiurie, este important sa cunoasteti cauza. Adresati-va medicului pentru diagnostic si tratament adecvat.