Coenzima Q10 – proprietati, beneficii, administrare

Coenzima Q10 – proprietati, beneficii, administrare Coenzima Q10 – proprietati, beneficii, administrare

Ultima actualizare: 24 octombrie 2022

coenzima-Q10-proprietati-si-beneficii

Coenzima Q10 este un nutrient care se gaseste in mod natural in organism, dar care face parte si din numeroase alimente pe care le puteti include intr-o dieta echilibrata. Acesta coenzima actioneaza ca antioxidant, adica protejeaza celulele impotriva daunelor oxidative, si joaca un rol important in functionarea normala a metabolismului.

Ramaneti alaturi de noi pentru a afla mai multe despre proprietatile si beneficiile acestui nutrient, precum si despre indicatiile de administrare a popularelor suplimente pe baza de coenzima Q10.


Coenzima Q10 – generalitati

Coenzima Q10 este produsa in mod natural de catre organismul uman. Fiind un antioxidant eficient, aceasta protejeaza creierul, inima si sistemul muscular. Practic, este prezenta in toate celulele corpului, cele mai mari concentratii aflandu-se in mitocondrii, unde participa la productia energiei si stimuleaza reactiile biochimice.

Nivelurile de coenzima Q10 din organism scad pe masura ce imbatranim, motiv pentru care administrarea sub forma de supliment alimentar poate aduce beneficii organismului. In plus, s-a descoperit ca acest antioxidant prezinta concentratii reduse in cazul persoanelor care sufera de anumite boli, cum ar fi afectiuni ale inimii, Alzheimer sau cancer, dar si in cazul celor care administreaza statine (medicamente care contribuie la reducerea colesterolului).

Comparativ cu suplimentele alimentare cu coenzima Q10, concentratiile disponibile in alimente sunt insuficiente, acestea fiind incapabile sa sporeasca semnificativ nivelul coenzimei Q10 din corp. Majoritatea necesarului este insa asigurat prin cantitatile pe care le produce organismul in mod natural, din alimentatie provenind doar o cantitate mica.

Coenzima Q10 – beneficii

In general, organismul persoanelor care urmeaza o dieta echilibrata si care sunt tinere si sanatoase isi produce singur cantitatea necesara de coenzima Q10. Suplimentele alimentare pot fi insa utile celor care se confrunta cu un deficit de coenzima Q10. Desi studiile care au vizat eficacitatea acestei substante au ajuns la concluzii diferite, se considera ca suplimentele prezinta beneficii in cazul catorva situatii specifice, pe care le vom detalia mai jos.

Pentru o inima sanatoasa, farmacistii Catena va recomanda NATURALIS Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule. Coenzima Q10 din compozitie are proprietati antioxidante, energizante, de stimulare a metabolismului si de favorizare a scaderii ponderale. Uleiul de peste contine acizi grasi omega-3: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), care contribuie la functionarea normala a inimii, la mentinerea vederii normale si a sanatatii cognitive.

1. Amelioreaza migrenele

Studiile au aratat ca proprietatile antiinflamatoare ale suplimentelor pe baza de coenzima Q10 pot reduce frecventa, severitatea si durata migrenelor. Un studiu separat, in care acest antioxidant natural a fost asociat cu magneziul si riboflavina a aratat, de asemenea, rezultate promitatoare in ce priveste reducerea durerii si impactului migrenelor.

Ambele studii au fost insa restranse, deci este nevoie de mai multe cercetari pentru a trage concluzii ferme. In plus, ameliorarea s-a produs doar dupa administrarea unei doze mari din aceste suplimente. Prin urmare, inainte de a folosi coenzima Q10 ca tratament pentru migrena, este totusi indicat sa va adresati medicului.

2. Previne afectiunile inimii

Oamenii de stiinta au descoperit ca suplimentele cu coenzima Q10 pot aduce beneficii persoanelor diagnosticate cu boli de inima. Printr-un studiu de lunga durata, s-a constatat ca pacientii cu insuficienta cardiaca moderata pana la severa si care au luat zilnic suplimente cu coenzima Q10 au avut un risc redus (mai exact, de 42%) de a trece pentru prima data printr-un eveniment cardiovascular advers major. Aceste evenimente implica spitalizare brusca, putandu-se solda chiar cu decesul pacientului.

Participantii la studiu au avut, de asemenea, un risc scazut de deces survenit din cauza unei boli de inima (43%) sau asociat altor cauze (42%). Administrarea coenzimei Q10 nu presupune insa renuntarea la tratamentul obisnuit, aceasta fiind indicata doar ca remediu complementar, nicidecum ca inlocuitor.

O prezentare generala, din 2020, a studiilor care au vizat utilizarea unor astfel de suplimente alimentare in caz de insuficienta cardiaca a concluzionat ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina doza ideala de coenzima Q10.

Coenzima Q10 Dual este un supliment alimentar natural destinat persoanelor de peste 35 de ani, care se confrunta cu probleme ale sistemului cardiovascular, din cauza unei concentratii scazute de coenzima Q10 in organism. Acest supliment nutritiv sustine functionarea sistemului imunitar, mentine valoarea normala a presiunii arteriale, dar si nivelurile normale ale colesterolului si glicemiei, combate oboseala si revitalizeaza organismul.

3. Atenueaza efectele secundare ale statinelor

Unele cercetari sugereaza ca suplimentele cu coenzima Q10 pot oferi organismului beneficii prin ameliorarea slabiciunii musculare, cauzate de administrarea medicamentelor care scad nivelul colesterolului, cunoscute sub numele de statine.

In urma unui studiu din 2018, s-a constatat ca suplimentele cu coenzima Q10, utilizate impreuna cu alte tratamente, au redus durerea si slabiciunea musculara. In plus, un studiu din 2013 a aratat ca aceste suplimente alimentare au atenuat inflamatia in cazul pacientilor cu boala coronariana, care administrau statine.

O analiza a studiilor existente, publicata la inceputul anului 2020, a recomandat insa cercetari suplimentare si studii clinice mai ample, pentru a se ajunge la niste concluzii definitive privind beneficiile suplimentarii cu acest nutrient, vizavi de combaterea efectelor secundare induse de statine.

4. Protejeaza impotriva bolilor generate de inaintarea in varsta

Functia mitocondriala scade pe masura ce nivelurile de coenzima Q10 din organism se epuizeaza in mod natural, adica odata cu imbatranirea. Studiile arata ca disfunctia mitocondriala poate contribui la boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si boala Parkinson, aceste afectiuni aparand ca urmare a deteriorarii induse de radicalii liberi.

Un studiu din 2015 a analizat efectul pe care dieta mediteraneana, combinata cu suplimente pe baza de coenzima Q10, il are asupra metabolismului varstnicilor. Aceasta combinatie a dus la o crestere a biomarkerilor antioxidanti din urina. Autorii studiului au concluzionat astfel ca administrarea acestui supliment nutritiv si o dieta saraca in grasimi saturate pot sa ofere protectie impotriva afectiunilor cauzate de radicalii liberi.

Intr-un alt studiu din 2015, adultii in varsta au primit suplimente cu coenzima si seleniu, timp de 48 de luni. Participantii au raportat beneficii precum cresterea vitalitatii, performantei fizice si a calitatii generale a vietii.

Coenzima Q10 – administrare

Suplimentele cu acest antioxidant par a fi sigure si bine tolerate. Pe parcursul cercetarilor, li s-au administrat adultilor doze zilnice care variau de la 50 mg la 1.200 mg. O doza zilnica obisnuita pentru o persoana care are deficit de coenzima Q10 este de 100 – 200 mg.

Farmacistii Catena va recomanda Alevia Coenzima Q10 120mg, un supliment alimentar care asigura energia activitatii ritmice a inimii si totodata imbunatateste starea de sanatate a persoanelor cu boli cardiace. Este un produs ce imbunatateste cantitatea de energie din organism, favorizand procesele metabolice.

Lista de reactii adverse usoare poate include:

  • tulburari digestive;
  • dureri de cap;
  • insomnie;
  • eczema;
  • oboseala;
  • ameteala;
  • sensibilitate la lumina;
  • iritabilitate.

Pentru siguranta dumneavoastra, discutati deci cu medicul inainte de a incepe sa folositi vreun supliment alimentar sau medicament nou.

Alimente bogate in coenzima Q10

Nu pierdeti totusi din vedere faptul ca si anumite produse alimentare contin coenzima Q10. Astfel, puteti consuma:

  • peste gras, cum ar fi pastrav, ton, somon, macrou si sardine;
  • organe, cum ar fi ficatul, rinichii, inima sau creierul;
  • oua;
  • nuci;
  • carne de pui, vita si porc;
  • spanac;
  • broccoli;
  • soia;
  • cereale integrale.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327209#_noHeaderPrefixedContent

https://health.clevelandclinic.org/what-is-coq10/

Farmacistul Catena va recomanda:

Alevia Coenzima Q10 120mg X 40 comprimate

Alevia Coenzima Q10 120mg X 40 comprimate

Coenzima Q10 este prezenta in special in celulele…

-34,95%
Coenzima Q10 Dual 60 mg X 30 capsule

Coenzima Q10 Dual 60 mg X 30 capsule

Coenzima Q10 Dual este un supliment alimentar…