
Procesul de cicatrizare cutanata este dictat de un mecanism fiziologic foarte complex, care are rolul de a asigura refacerea integritatii tegumentului dupa traumatisme, arsuri, interventii de tip chirurgical sau diferite afectiuni dermatologice penetrante. Vindecarea pielii presupune o gama variata de evenimente celulare si biochimice care pot fi influentate de factori interni si externi. In acest context, crema cicatrizanta este o optiune terapeutica importanta pentru optimizarea si accelerarea procesului de reparare tisulara, ameliorare a inflamatiei, prevenire a infectiilor, dar si de reducere a riscului ca plagile existente sa se vindece lasand in urma sa cicatrici inestetice.
Cum are loc procesul fiziologic de cicatrizare?
Cicatrizarea plagilor este un proces fiziologic dinamic, desfasurat in mai multe etape distincte, fiecare cu roluri specifice in refacerea arhitecturii si integritatii cutanate:
Faza inflamatorie (0-5 zile dupa leziune)
Aceasta apare imediat dupa lezarea tesutului si are scopul de a preveni infectiile si de a activa, de asemenea, mecanismele fiziologice de regenerare. Se caracterizeaza prin hemostaza (oprirea sangerarii, prin agregarea trombocitelor si formarea cheagului de fibrina) si raspuns inflamator mediat de macrofage si neutrofile. Se elibereaza factori de crestere care stimuleaza angiogeneza (formarea de noi vase de sange) si recrutarea fibroblastelor care ajuta la vindecarea ranii. Etapa aceasta poate fi sustinuta aplicand crema cicatrizanta, care duce inflamatia asociata.
Farmacistii Catena recomanda Cicatridina unguent. Cicatridina unguent este o solutie eficienta pentru vindecarea estetica si rapida a ranilor, gratie formulei sale cu ingrediente active ce sustin procesul natural de regenerare a pielii. Reduce riscul de infectii si ajuta la calmarea durerii, inflamatiei si edemului, fiind ideal pentru leziuni minore sau afectiuni cutanate care necesita o cicatrizare corecta si sanatoasa.
Faza proliferativa (5-21 zile dupa leziuni)
Aceasta faza este caracterizata prin proliferarea fibroblastelor si keratinocitelor si este insotita de sinteza activa de colagen si matrice extracelulara. Angiogeneza joaca un rol foarte important in furnizarea nutrientilor si oxigenului necesar pentru regenerarea tesutului. Epitelizarea plagii are loc prin migrarea si proliferarea keratinocitelor dinspre marginea plagii spre centrul acesteia si, de asemenea, este sustinuta de crema cicatrizanta care se aplica la nivelul leziunii.
Faza de remodelare (21 zile – cateva luni)
In aceasta etapa, colagenul imatur (tip III) este inlocuit treptat cu colagen matur (tip I), ceea ce confera rezistenta mecanica cicatricii. Activarea fibroblastelor si a miofibroblastelor contribuie la reorganizarea fibrelor de colagen si la contractia plagii. In functie de severitatea plagii, etapa de remodelare tisulara poate dura si pana la 12 luni, influentand aspectul final al cicatricii. Insa, folosind o crema cicatrizanta, riscul de cicatrizare inestetica este mult mai mic.
Cum functioneaza crema cicatrizanta?
Crema cicatrizanta are in compozitia sa ingrediente bioactive care accelereaza procesul natural de vindecare si de reparare a tesuturilor si, in acelasi timp, imbunatatesc calitatea acestuia, prin reducerea riscului de regenerare tisulara (cicatrizare) inestetica. Exista mai multe formule care pot fi folosite, insa acestea ar trebui selectionate in functie de stadiu cicatrizarii si de necesitatile pielii afectate. In esenta, crema cicatrizanta sustine procesul de vindecare astfel:
Sustine epitelizarea si proliferarea fibroblastelor
Crema cicatrizanta contine pantenol (provitamina B5) care sustine procesul de proliferare atat a fibroblastelor, cat si a keratinocitelor, ceea ce accelereaza reepitelizarea si formarea tesutului de granulatie. Extractele de Centella asiatica cresc expresia colagenului si fibronectinei si, prin urmare, sustin formarea matricei extracelulare. Alantonina favorizeaza regenerarea celulara si, in egala masura, reduce disconfortul, inflamatia si durerea.
Farmacistii Catena recomanda DermoTIS Cicatrizin unguent. DermoTIS Cicatrizin este un unguent pe baza de extracte naturale de tataneasa, musetel, galbenele si sunatoare, cu actiune cicatrizanta si antiinflamatoare. Ajuta la regenerarea celulara, accelereaza vindecarea ranilor si hidrateaza tesuturile afectate, fiind ideal in caz de arsuri, degeraturi sau leziuni minore ale pielii.
Reduce inflamatia si stresul oxidativ
Crema cicatrizanta contine si zinc in diferite forme (oxid, sulfat) cu efect antiinflamator, dar si antiseptic, ceea ce reduce riscul de infectie bacteriana a plagii. Vitaminele C si E au un potential antioxidant puternic si reduc stresul oxidativ, protejand colagenul impotriva degradarii. Crema cicatrizanta mai poate contine si extracte din alte plante medicinale – cum ar fi galbenelele sau musetelul – care au efecte calmante asupra pielii.
Hidrateaza si mentine functia de bariera cutanata
In crema cicatrizanta se mai adauga si acid hialuronic, care asigura un grad optim de hidratare al pielii si sustine migrarea celulara necesara pentru vindecare. Ceramidele si uleiurile vegetale (ulei de jojoba, ulei de masline) refac stratul lipidic al pielii si impiedica pierderea apei, asadar asigura echilibrul hidrolipidic al pielii.
Reduce riscul formarii cicatricilor hipertrofice si cheloide
Un beneficiu foarte important pe care crema cicatrizanta il are este faptul ca reduce riscul ca in cele din urma plaga sa se cicatrizeze inestetic. Crema cicatrizanta poate contine extract de ceapa (Allium cepa), care s-a observat ca inhiba proliferarea excesiva a fibroblastelor si, astfel, poate preveni cicatrizarea hipertrofica. Sulfatul de cupru si mangan sustin sinteza normala de colagen pentru a preveni aspectul rigid al cicatricilor.
Ce beneficii are crema cicatrizanta?
Dupa cum s-a mentionat si mai sus, crema cicatrizanta are beneficii semnificative in procesele de vindecare si cicatrizare a plagilor:
-
accelereaza procesul de vindecare prin stimularea regenerarii celulare;
-
previne suprainfectarea plagilor datorita agentilor antimicrobieni inclusi in formula;
-
amelioreaza inflamatia, edemului si pruritul asociate anumitor leziuni cutanate;
-
imbunatateste gradul de hidratare al pielii si restabileste functia de bariera cutanata;
-
mentine echilibrul hidrolipidic al pielii;
-
reduce riscul formarii cicatricilor inestetice, inclusiv cele hipertrofice si cheloide.
Pe de alta parte, crema cicatrizanta ar trebui folosita doar la recomandarile medicului, mai ales daca este vorba despre plagi specifice, cum ar fi cele de dupa interventiile chirurgicale.
Cand se foloseste crema cicatrizanta?
Crema cicatrizanta este indicata pentru uz extern intr-o gama variata de afectiuni dermatologice si leziuni cutanate, cum ar fi:
-
plagi chirurgicale (suturi postoperatorii, incizii);
-
arsuri minore (termice sau chimice);
-
excoriatii (julituri), abraziuni, zgarieturi;
-
ulcer varicos sau de presiune (in combinatie cu ale tratamente si doar la recomandarea unui medic specialist);
-
vergeturi si fisuri cutanate (inclusiv fisuri mamelonare la femeile care alapteaza);
-
dupa proceduri cosmetice (ras, epilare);
-
crapaturi ale pielii (degeraturi sau alte cauze).
Farmacistii Catena recomanda Dermotis Unguent cu Ichtiol 10%. Dermotis cu Ichtiol 10% este un unguent cu efect antiinflamator si decongestiv, recomandat in fisuri anale, degeraturi, rosaturi, dermatoze si furunculoze. Contine ichthammol si petrolatum, ingrediente cu actiune calmanta si reparatoare asupra pielii afectate.
De asemenea, crema cicatrizanta mai poate fi recomandata si in caz de eruptii solare, iritatia de scutec sau alte tipuri de iritatii, dermatita de contact. La modul ideal, folosirea acesteia ar trebui sa urmeze indicatiile medicului, iar crema cicatrizanta este de dorit sa fie aplicata cat mai rapid, pentru a reduce la minimum riscul cicatrizarii inestetice si a accelera vindecarea plagii. Desi in general este bine tolerata, crema cicatrizanta ar trebui aplicata, in unele cazuri, cu precautie si, de preferat, dupa consultarea medicului sau farmacistului.
Crema cicatrizanta – precautii si posibile contraindicatii
Crema cicatrizanta poate contine excipienti sau conservanti care pot provoca reactii alergice la persoanele cu piele sensibila. Se recomanda ca produsul sa fie testat pe o suprafata mica inainte de aplicarea extinsa. Crema cicatrizanta nu trebuie aplicata pe leziuni suprainfectate si pe plagi purulente fara consult medical, deoarece poate favoriza retinerea bacteriilor la acel nivel. Exista produse care contin derivati de retinol, uleiuri esentiale concentrate sau alti agenti activi ce nu sunt recomandati in sarcina sau la sugari, asadar, se recomanda consultul medicului. Persoanele care urmeaza tratament cu corticosteroizi, retinoizi, antibiotice ar trebui sa consulte medicul.
Surse:
https://www.esperehealth.co.uk/blog/post/scar-cream-does-it-work.html
https://ipscompounding.com/faq-scar-cream/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2918339/
https://www.healthline.com/health/best-scar-cream