Crup laringian: ce este si cum se trateaza

Crup laringian: ce este si cum se trateaza Crup laringian: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 23 februarie 2024

Laringotraheobronsita, patologie cunoscuta si sub denumirea uzuala de „crup laringian”, face referire, dupa cum si numele o sugereaza, la inflamatia concomitenta a laringelui, traheei si, de asemenea, a bronhiilor. Deseori, diagnosticul de crup laringian este pus in randul copiilor intre 6 luni si 5 ani, in cazuri foarte rare dupa aceasta varsta. Este o afectiune autolimitata si prezinta simptome relativ tipice, cum ar fi stridorul inspirator si o asa-zisa „tuse latratoare”, care tind sa se exacerbeze in timpul noptii. Simptomele asociate cazurilor de crup laringian dureaza, in mod obisnuit, in jur de 2-3 zile, iar contagiozitatea bolii este maxima in primele 3 zile de la aparitie.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Islasept, un supliment care contribuie la sanatatea sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii tractului respirator si la revigorarea organismului. Compusii din compozitia extractului de Cetraria islandica au proprietati antivirale si antimicrobiene, reduc inflamatia bronhiilor si sunt benefici in caz de tuse.


Ce este crupul laringian?

Inainte de toate, este important de stiut ca laringotraheita, laringotraheobronsita, alaturi de alta patologie numita laringotraheobronhopneumonita, sunt entitati clinice diferite, toate incluse in spectrul crupului laringian. In mod uzual, prin crup laringian intelegem infectia respiratorie de natura virala a traheei, laringelui si bronhiilor, care duce la inflamatia acestor formatiuni. Boala se manifesta prin stridor inspirator, tuse tipica, febra si, de cele mai multe ori, este autolimitata, nefiind necesar decat tratament de sustinere. Cazurile de laringotraheobronsita pot fi mai severe decat cele de larinhotraheita, intrucat acestea se extind si la nivelul cailor respiratorii inferioare.

Crup laringian – care sunt principalele cauze?

Inhalarea agentului etiologic care duce la crup laringian infecteaza inainte de toate epiteliile de la nivelul mucoasei nazale si faringiene. Ulterior, se raspandeste in spatiul subglotic. La copiii sub varsta de 5 ani, spatiul subglotic este cea mai ingusta parte a cailor respiratorii. La nivelul acesta, cartilajul cricoid formeaza un inel cartilaginos care nu se extinde, iar incapacitatea de a se extinde duce la ingustarea semnificativa a regiunii subglotice secundara inflamarii mucoasei. Cand copilul cu crup laringian plange sau devine agitat se produce o obstructie suplimentara la acest nivel, cu aparitia simptomelor. Principalele cauze ale crupului laringian sunt infectiile.

Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.

Crup laringian – infectii virale

  • Infectiia cu Parainfluenza provoaca cel mai frecvent crup laringian viral sau laringotraheita acuta (mai ales tipurile virale 1 si 2);
  • Alti agenti virali care pot provoca crup laringian sunt Influenza (A si B), virusul rujeolei si adenovirusul, virusul sincitial respirator.

Crup laringian – infectii bacteriene

Principalele forme de crup laringian bacterian sunt crupul difteric laringian, traheita bacteriana, laringotraheobronsita si larinhotraheubronhopenumonita:

  • Crupul difeteric laringian este cauzat de infectia cu Corynebacterium diphtheriae. Traheita bacteriana, laringotraheobronsita si laringotraheobronhopneumonita incep frecvent drept o infectie virala, care se agraveaza secundar cresterii bacteriene;
  • Alte cauze bacteriene pentru crup laringian sunt infectiile cu Staphylococcus aureus, dar si Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis.

In mod obisnuit, agentul etiologic al crupului laringian este de natura virala, si 75% din cazurile de crup laringian sunt cauzate de infectiile cu Parainfluenza. De asemenea, se observa ca baietii sunt mai frecvent diagnosticati cu crup laringian decat fetele (sex ratio 1,5:1). 85% din cazurile diagnosticate sunt considerate a fi de forma usoara, cu evolutie autolimitata, respectiv mai putin de 1% sunt considerate severe (indeosebi in randul sugarilor diagnosticati cu aceasta patologie).

Naturalis Septocalmin metilen are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.

Care sunt simptomele crupului laringian?

Fiziopatologia crupului laringian se traduce prin inflamarea laringelui, traheei, bronhiilor mari, ca urmare a infiltratului leucocitar (leucocitele sunt celule implicate in imunitate). Tumefierea, prin urmare, are drept rezultat obstructionarea partiala a cailor respiratorii. Atunci cand acestea sunt blocate, creste frecventa respiratorie (tahipnee), iar respiratia devine zgomotoasa si capata un caracter turbulent, cunoscut sub numele de „stridor inspirator”. De asemenea, se observa ca simptomele tipice de crup laringian sunt precedate de 1-3 zile de rinoree, congestie nazala si o stare febrila usoara. Ulterior, se instaleaza si alte simptome ale crupului laringian, cum ar fi:

  • Tuse latratoare tipica;
  • Raguseala;
  • Dificultati de respiratie (care tind sa se agraveze noaptea);
  • Starile de agitatie agraveaza stridorul inspirator si in cazuri severe de crup laringian ar putea fi auzit si in stare de repaus;
  • Disfagie si hiposalivatie;
  • Cresterea frecventei respiratorii si a ritmului cardiac;
  • Febra usoara.

In multe cazuri, diagnosticul de crup laringian nu ar trebui sa ridice ingrijorari exacerbate, fiind o boala autolimitata, cu simptome care se amelioreaza in 2-7 zile de la debut. Foarte putine din cazurile de crup laringian sunt severe, existand risc de complicatii mai ales la sugari si in lipsa tratamentului adecvat.

Care este tratamentul recomandat pentru crup laringian?

In mod uzual, tratamentul pentru crup laringian se elaboreaza pe baza punctajului Westley, care defineste gravitatea cazului avut in vedere. Totusi, acest test se utilizeaza indeosebi in scopurile pur stiintifice, nu neaparat in practica clinica. Este important de retinut ca in cazul copiilor cu crup laringian, este necesara supravegherea constanta din partea parintilor. Alternativele pentru tratamentul cazurilor si ameliorarea simptomelor includ urmatoarele:

Steroizi

  • Corticosteroizii, cum ar fi dexametazona, ajuta la rezolutia mai rapida a simptomelor, insa si la reducerea duratei bolii;
  • Se considera ca eficienta dexametazonei este superioara budesonidei;
  • Dexametazona la o doza de 0,6 miligrame per kilogram corp este cea mai frecvent utilizata.

Epinefrina

  • In cazurile moderate spre severe de crup, s-a observat ca epinefrina racemica nebulizata are potentialul de a imbunatati simptomele chiar la 30 de minute din momentul administrarii;
  • In astfel de cazuri, uneori poate fi necesara spitalizarea.

Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale.

Administrarea de antibiotice nu se recomanda in crup laringian, deoarece cel mai frecvent este vorba despre o boala de natura virala. Antibioticele ar trebui rezervate cazurilor specifice, care ridica suspiciunea de infectie bacteriana primara sau secundara. De asemenea, in crup laringian nu se recomanda administrarea de medicamente pentru tuse. In cazuri severe asociate infectiei cu Influenza A sau B, pot fi utilizate antivirale (inhibitori de neuraminidaza).

Care sunt riscurile si complicatiile?

Majoritatea copiilor care dezvolta diferite forme ale crupului laringian se recupereaza usor, fara consecinte. Cu toate acestea, desi rareori, infectia poate fi letala pentru sugari, mai ales in cazul in care exista si comorbiditati asociate. Complicatiile sunt rare, dar nu imposibile. Printre altele, ele pot include:

  • Necesitatea spitalizarii;
  • Pneumotorax;
  • Infectie bacteriana secundara;
  • Otita medie;
  • Limfadenita;
  • Deshidratare severa;
  • Traheita bacteriana;
  • Pneumonie;
  • Edem pulmonar.

Vaccinarea impotriva agentilor virali si bacterieni care pot provoca boala, alaturi de mentinerea unei igiene adecvate (spalarea pe maini) si limitarea contactului cu persoane care prezinta alte semne de boala reprezinta principalele modalitati de a reduce riscul infectiei.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519531/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431070/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/croup/symptoms-causes/syc-20350348

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8277-croup

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/croup

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

      Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin Islandica  x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

      Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre. Extractul de Lichen Islandez contribuie la sanatatea sistemelor repirator si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin metilen  x 24 draj. de supt

    Naturalis Septocalmin metilen X 24 drajeuri de supt

    Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6. Uleiurile esentiale de eucalipt, pin si cimbru de cultura…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Islasept  x 24 draj. de supt

    Benesio Islasept X 24 drajeuri moi

    Cetraria islandica contribuie la mentinerea sanatatii tractului respirator Ingrediente si caracteristici Extractul de Cetraria islandica contribuie la sanatatea sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii…