Cum sa decodificati harta durerilor de cap – ghid practic

Cum sa decodificati harta durerilor de cap – ghid practic Cum sa decodificati harta durerilor de cap – ghid practic

Ultima actualizare: 19 aprilie 2024

Durerea de cap (cefaleea) este o problema de sanatate publica, fiind cel mai frecvent tip specific de durere cu care se confrunta intreaga populatie. Acest lucru este mai ales urmarea faptului ca durerea de cap poate fi atat primara, adica nu apare in asociere cu alte patologii, ci in sine se considera a fi o afectiune, cat si secundara. Cefaleea secundara poate aparea ca urmare a expunerii la mai multi factori de risc, cum ar fi deshidratarea, stresul, consumul excesiv de cafea, fumatul, insa si in asociere cu anumite afectiuni, cum ar fi encefalita, hipertensiunea, nevralgia occipitala. O gama variata de cauze pot duce la dureri de cap secundare. De obicei, acestea dispar insa de la sine.

Harta durerilor de cap reprezinta un instrument eficient pentru a identifica eventuala cauza care duce la aparitia durerii. Acest lucru se datoreaza faptului ca localizarea durerii poate oferi multe indicii privitoare la cauza acesteia. Este cunoscut faptul ca durerile de cap se resimt in anumite zone, cum ar fi fruntea, tamplele, crestetul capului, ceafa. Harta durerilor de cap imparte aceste dureri in zone specifice, asociindu-le cu eventuale cauze care duc la aparitia lor. In mod uzual, o durere de cap se amelioreaza prin tratament medicamentos, repaus, hidratare. Insa, pot exista dureri severe, fara cauze identificabile. In acest caz, harta durerilor de cap este foarte relevanta.


Ce este harta durerilor de cap?

Ne putem imagina craniul impartit in mai multe zone. Aceste zone reprezinta locul in care apare durerea de cap. Desi majoritatea durerilor iradiaza de obicei la nivelul intregului cap, este foarte posibil sa se resimta mult mai puternic intr-o anumita zona: la nivelul cefei, tamplelor, in partea superioara a capului, in spatele ochilor sau la nivelul fruntii. Harta durerilor de cap defineste in cele din urma impartirea acestor zone, cu tipurile de dureri resimtite, pe baza cauzelor care duc la aparitia acestora. Durerile de cap au la baza numerosi factori, care pot varia de la expunerea la anumiti factori de risc si pana la diferite probleme medicale diagnosticate sau nediagnosticate.

In linii mari, harta durerilor de cap clasifica cefaleea drept cefalee de tip primar sau secundar. O durere de cap primara este cea fara o cauza subiacenta identificabila, motiv pentru care aceasta este considerata un diagnostic in sine. Durerile de cap secundare sunt rezultatul altor patologii subiacente. Harta durerilor de cap include atat cefaleea primara, cat si pe cea secundara.

Cefalee primara

  • Cefalee de tensiune: de cele mai multe ori, este declansata de postura incorecta si de stresul cronic, de lumina puternica si alti factori care provoaca tensiune psihica si/sau fizica. Apare la persoane la care muschii din zona gatului si capului sunt tensionati, de obicei ca urmare a suprasolicitarii si/sau posturii incorecte. Durerea se resimte in special la nivelul cefei, dar poate iradia la nivelul intregului cap.
  • Cefalee de tip cluster (in ciorchine): harta durerilor de cap limiteaza acest tip de durere mai ales in spatele ochilor, resimtita sub un fel de presiune, sau unilateral, pe o parte a capului. Nu se cunosc pe deplin cauzele, dar ar fi asociate cu stilul nesanatos de viata (consumul de alcool, fumatul, expunerea prelungita la ecranele luminoase ale tabletelor, laptopului etc.). Acest tip de durere se poate localiza la nivelul orbitelor si tamplelor, de obicei unilateral.
  • Migrena: harta durerilor de cap distribuie acest tip de cefalee in deosebi pe o singura parte a capului, la nivelul fruntii sau in jurul ochilor, fiind asociata si cu simptome precum greata, fotofobie (sensibilitatea la lumina) si tulburari de vedere sau somn. Poate dura chiar zile intregi si durerea poate fi puternica sau pulsatila. Si in aceasta situatii, nu sunt pe deplin cunoscute cauzele, dar ar putea fi vorba despre fluctuatiile hormonale, comportamentele alimentare sau stilul de viata, expunerea la zgomote si lumini puternice (suprastimularea).

Cefalee secundara

Cefaleea secundara apare ca urmare a unor afectiuni subiacente, cum ar fi:

  • leziunile cerebrale traumatice;
  • tulburarile vasculare;
  • nevralgia de trigemen;
  • puseurile hipertensive;
  • hipertensiunea intracraniana;
  • disectia carotidiana sau vertebrobazilara;
  • hidrocefalia acuta;
  • tumorile, abcesele si chisturile la nivel cerebral;
  • hemoragia intracraniana;
  • tromboza sinusului dural;
  • arterita cu celule gigante (arterita temporala);
  • accidentul vascular cerebral;
  • meningita si encefalita;
  • intoxicatiile cu monoxid de carbon;
  • glaucomul acut cu unghi inchis;
  • consumul excesiv de medicamente.

Harta durerilor de cap are rolul de a grupa aceste cauze in functie de localizarea durerii de cap. Chiar daca harta durerilor de cap nu are relevanta totala de diagnostic, este eficienta in special pentru a se limita numarul cauzelor care pot duce la o durere de cap. Localizarea durerii de cap, folosindu-se harta durerilor de cap, nu este o modalitate de diagnostic, in primul rand deoarece dureri care au la baza cauze diferite pot fi mult mai pronuntate in aceeasi zona. In egala masura, harta durerilor de cap are si limitari: multe tipuri de dureri se pot manifesta la nivelul intregului cap. Drept urmare, harta durerilor de cap nu reprezinta un instrument standard de diagnostic.

Harta durerilor de cap – tipuri de durere si interpretare practica

Desi are limitarile sale, harta durerilor de cap, care localizeaza cefaleea dintr-o anumita zona, ne poate indica eventuala cauza a acesteia. Iata cum se poate interpreta harta durerilor de cap.

  • Durere de cap la ceafa (in spatele capului)

O astfel de durere este de obicei tipica in cazul cefaleei de tip tensional. Mai poate sa apara din cauza hipertensiunii arteriale, posturii incorecte (cu tensionarea muschilor gatului si spatelui). Harta durerilor de cap mai sustine si faptul ca artrita, spondiloza cervicala, precum si infectiile creierului (encefalita, meningita) pot duce la acest tip de durere. Nevralgia occipitala, alaturi de hipotensiunea intracraniana reprezinta alte posibile cauze ale durerii de cap la ceafa.

  • Durere de cap in zona fruntii

Harta durerilor de cap indica faptul ca o astfel de durere se asociaza in special migrenei, care incepe din zona fruntii si migreaza spre tample si orbite. Migrena se simte de obicei unilateral, pe o singura parte. Inflamatia sinusurilor, anumite probleme de vedere (astigmatism), oboseala si suprasolicitarea ochilor, pot duce la durere de cap in zona fruntii. Harta durerilor de cap mai sustine si ca hipertensiunea arteriala poate duce la acest tip de durere, avand caracter pulsatil si temporar. Un alt tip de cefalee care duce la durere la nivelul fruntii este cefaleea sinusala. Harta durerilor de cap indica faptul ca aceasta durere poate fi resimtita si la nivelul bazei nasului.

  • Durere de cap in zona tamplelor

Cefaleea de tip tensional duce de obicei la acest tip de durere, cauzata de inclestarea maxilarului (frecvent intentionat). Harta durerilor de cap indica faptul ca si arterita temporala poate fi cauza a durerii initiate la acest nivel. Disfunctiile articulatiei temporo-mandibulare, desi sunt insotite si de alte simptome, pot duce la durere de cap in zona tamplelor. Migrena duce la senzatia tipica de presiune la nivelul unei singure tample, iradiind si spre orbita de pe aceeasi parte. De asemenea, harta durerilor de cap indica faptul ca si nevralgia de trigemen poate duce la aceasta durere.

  • Dureri de cap in spatele ochilor

Cefaleea in ciorchine (de tip cluster) este resimtita in jurul unui ochi sau in spatele acestuia, in mod obisnuit pe o singura parte. Harta durerilor de cap asociaza acest tip de durere mai ales cu stilul de viata si expunerea la factori de risc: consumul de alcool, fumatul, lumina puternica sau temperatura ambientala crescuta, exercitiile fizice intense si consumul excesiv de alimente care contin nitrati. Probleme oculare, cum este glaucomul cu unghi inchis, pot duce la aceste dureri.

  • Dureri in crestetul capului

Harta durerilor de cap pune cefaleea cu aceasta localizare pe seama in special expunerii la mai multi factori de risc, cum ar fi stresul, lipsa somnului, deshidratarea. Migrena si cefaleea de tip tensional pot face ca durerea sa iradieze spre crestetul capului. Alte posibile cauze, asa cum harta durerilor de cap sustine, sunt hemoragia intracraniana, accidentul vascular cerebral. Bruxismul (scarsnitul dintilor) si consumul excesiv de cafea pot fi o alta posibila cauza. Harta durerilor de cap, conform practicilor actuale, sustine ca aceasta durere poate aparea si din cauza consumului excesiv de medicamente.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/headache-chart

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590146/

https://www.webmd.com/migraines-headaches/understanding-headache-location-comprehensive-guide

https://headaches.org/resources/the-complete-headache-chart/

https://texasneurology.com/assets/library/texas-neurology-complete-headache-chart.pdf