Cum sa preveniti deshidratarea cand aveti febra?

Cum sa preveniti deshidratarea cand aveti febra? Cum sa preveniti deshidratarea cand aveti febra?

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

deshidratare

Febra (pirexia) presupune cresterea temperaturii de baza a organismului peste un asa-zis „punct de referinta”, crestere reglata de centrul de termoreglare localizat in hipotalamus. Cresterea are drept factor declansator adesea un proces fiziologic determinat de cauze infectioase, dar si non-infectioase, cum ar fi inflamatia, malignizarea sau procesele autoimune. Febra implica, de cele mai multe ori, eliberarea de mediatori imunologici, care stimuleaza centrul termoreglator si, in cele din urma, duce la cresterea temperaturii centrale a organismului. Este important de retinut, totusi, faptul ca febra face parte din integranta din raspunsul imun, fiziologic, al organismului.

Temperatura normala a corpului uman se situeaza in jurul valorii de 37°C, cu variatii de 0,5°C pe parcursul zilei (modificari metabolice, alternanta ciclului somn/veghe, stare hormonala).

In cazul febrei, asociate frecvent cu starea de deshidratare, cresterea temperaturii centrale este, de cele mai multe ori, mai mare de 0,5°C si este atribuita unei substante chimice care induce febra (substanta pirogena). In functie de valori, febra se clasifica dupa cum urmeaza:

  • Nivel scazut: 37,3-38,0°C;
  • Nivel moderat: 38,1-39,0°C;
  • Nivel crescut: 39,1-41,0°C;
  • Hipertermie: peste 41°C.

Febra crescuta, in special pentru perioade lungi de timp, reprezinta urgenta medicala, deoarece poate duce la alterari cerebrale, deshidratare si multe altele. In hipertermie, temperatura nu mai poate fi optim reglata de catre centrul de termoreglare din hipotalamus, fiind necesara asistenta medicala de urgenta.

 

Pentru a restabili echilibrul electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Rehidrafort portocala-lime. Acesta este un produs care favorizeaza corectarea starilor de deshidratare, restabilirea metabolismului energetic normal si reducerea starilor de extenuare si oboseala. De asemenea, ajuta la absorbtia apei din intestinul subtire si la furnizarea energiei necesare organismului.


Care sunt simptomele deshidratarii?

Febra se asociaza, deseori, cu un anumit nivel de deshidratare. Identificare precoce a semnelor si simptomelor de deshidratare este esentiala pentru a se interveni rapid, evitandu-se astfel mai multe complicatii care ar putea aparea. Printre simptomele asociate cel mai des cu deshidratarea se numara urmatoarele:

  • Setea excesiva, declansata prin stimulii osmotici si de presiune, ca urmare a lipsei de apa;
  • Urina concentrata, de culoare inchisa, precum si eliminarea unui volum urinar redus;
  • Piele uscata, lipsita de elasticitate;
  • Oboseala si slabiciune;
  • Ameteala, vertij, stare de confuzie.

Simptomele pot fi mai mult sau mai putin evidente, in functie de nivelul de deshidratare. Totusi, principalul simptom care ar trebui sa ridice semne de intrebare il reprezinta setea, in combinatie cu urina inchisa la culoare (insa nu prima urina, cea de dimineata, care in mod obisnuit va fi mult mai inchisa la culoare decat cea eliminata ulterior).

 

Pentru a reusi sa compensati rapid pierderea de minerale si de lichide in vederea restabilirii echilibrului electrolitic din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Rehidrafort aroma portocale. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare, care contine o compozitie echilibrata de ingrediente active si care ajuta in caz de deshidratare. Este un produs recomandat persoanelor care transpira excesiv, celor cu varsaturi si celor cu diaree.

De ce apare deshidratarea in perioadele cu febra?

Raspunsul febril reprezinta o reactie sistemica a organismului la infectie, fiind prezent chiar la toate animalele cu sange cald (homeoderme), de mai bine de 600 de milioane de ani. Cresterea temperaturii centrale a corpului imbunatateste sansele de supravietuire si promoveaza apararea organismului impotriva infectiei. Desi o temperatura crescuta a corpului duce, ulterior, la costul metabolic mult mai crescut, beneficiile asociate supravietuirii depasesc cu mult acest cheltuiala metabolica asociata febrei. De exemplu, cresterea temperaturii corpului cu doar 1°C presupune o crestere cu pana la 10-12,5% a ratei metabolice. Dar, bineinteles, exista si beneficii ulterioare:

  • Imbunatatirea generala a raspunsului imunitar;
  • Cresterea motilitatii si activitatii globulelor albe;
  • Stimularea productiei de interferon si activarea celulelor T;
  • Inhibarea cresterii agentilor microbieni specifici, care reusesc sa se dezvolte la temperaturi normale ale organismului, dar nu si la temperaturi ridicate;
  • Activarea celulelor NK (natural killers), macrofagelor, neutrofilelor, celulelor dendritice si a celulelor vasculare endoteliale.

Cu toate acestea, nu ar trebui subestimat riscul de deshidratare in perioadele cu febra. Exista o gama variata de factori luati in considerare pentru a face diferenta intre „febra normala” si cea „anormala”. Doi dintre ei ii reprezinta perioada febrila si valoarea mentinuta a temperaturii. In cazurile in care temperatura ridicata este mentinuta pentru o perioada indelungata, si nu scade, poate aparea starea de deshidratare, pe langa alte posibile complicatii. Pentru a ajunge din nou la temperatura de baza, corpul elimina caldura sub forma de vapori si picaturi de apa. Astfel, o stare de deshidratare apare cand in care aportul exogen de apa nu acopera pierderile cutanate.

Mai mult decat atat, cresterea temperaturii duce si la cresterea frecventei respiratorii, asadar la o pierdere suplimentara de apa prin vapori si picaturi. Aceasta pierdere este sustinuta, deseori, si de faptul ca starile febrile sunt asociate si cu frisoane, iar persoana in cauza va simti imediata nevoie de a se acoperi, reducand senzatia de frig. In astfel de conditii, procesul de eliminare al apei este si mai mult sustinut, crescand riscul de deshidratare. Daca episodul febril nu dispare, ba chiar tinde sa se agraveze, este necesar ajutor medical de specialitate, intrucat poate fi vorba despre un proces infectios cu potential violent, care nu poate fi gestionat la domiciliu.

Ce trebuie sa faceti pentru a preveni deshidratarea cand aveti febra?

Pentru a preveni riscul de deshidratare atunci cand treceti prin episoade febrile, inainte de toate este foarte important sa va monitorizati temperatura. Daca aceasta este crescuta, cel mai indicat ar fi sa solicitati ajutor de specialitate. Iata ce mai puteti face pentru a preveni astfel de situatii.

Incercati sa reduceti temperatura corpului

Utilizarea modalitatilor clasice si alternativelor farmacologice (antipiretice) de a reduce starea febrila poate ajuta la limitarea pierderii respiratorii si cutanate de apa. Cu toate acestea, ar trebui sa faceti acest lucru doar la recomandarea unui cadru medical. Utilizarea compreselor reci, dar si ventilatia corespunzatoare a camerei in care va aflati, se pot dovedi de ajutor.

Consumul riguros de lichide

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a deshidratarii este de a consuma constant si la intervale regulate lichide. Puteti opta pentru apa, sucuri naturale si bauturi izotonice, acestea din urma continand si cantitati importante de electroliti si saruri care, de asemenea, se elimina din organism odata cu transpiratia.

Consumati mai multe fructe si legume bogate in apa

Desi s-ar putea sa nu aveti pofta de mancare, este foarte important sa va asigurati aportul caloric si nutritional, deoarece organismul are nevoie de energie pentru a putea lupta eficient impotriva infectiei. Puteti opta pentru fructe si legume care, pe langa nutrienti, va ofera si un aport crescut de apa, cum ar fi castravetii, rosiile, spanac, ardei, capsuni, citrice si altele.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562334/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8394829/

 

Farmacistul Catena va recomanda: