Cum sa va mentineti sanatatea cerebrala si sa preveniti declinul cognitiv

Cum sa va mentineti sanatatea cerebrala si sa preveniti declinul cognitiv Cum sa va mentineti sanatatea cerebrala si sa preveniti declinul cognitiv

Ultima actualizare: 9 august 2023

declin-cognitiv

Pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii pot experimenta o pierdere treptata a unor abilitati de gandire. O schimbare semnificativa a acestor abilitati poate indica, insa, o problema serioasa de sanatate.

Mintea este esentiala pentru identitatea fiecarui om. Inteligenta, capacitatea de a comunica si de a va conecta cu ceilalti si tezaurul bogat de amintiri pe care le-ati adunat de-a lungul vietii au toate o valoare inestimabila.

Cu toate acestea, in urma procesului absolut natural de imbatranire, pot aparea anumite schimbari in unele dintre abilitatile de gandire, cum ar fi cel ce poarta denumirea de declin cognitiv. Declinul cognitiv inseamna pierderea treptata a abilitatilor de gandire, cum ar fi:

  • invatarea
  • amintirea
  • capacitatea de a fi atent
  • rationamentul

Pentru unii oameni, un nivel mic de declin cognitiv apare in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, daca schimbarile sunt semnificative, acest lucru poate indica o tulburare cognitiva. Traumatismele, bolile si obiceiurile de viata pot influenta cat de mult si cat de repede se schimba abilitatile cognitive in timp.

 


Declin cognitiv – ce este

Declinul cognitiv apare atunci cand oamenii intampina probleme in a-si aminti lucruri si a rezolva probleme. Declinul cognitiv poate fi cauzat de o serie de conditii de sanatate. Mai exact, unii oameni se confrunta cu urmatoarele situatii:

  • nu-si amintesc anumite lucruri
  • nu-si pot pastra atentia
  • nu pot vorbi sau intelege ce spun ceilalti
  • nu recunosc oameni, locuri sau lucruri
  • ar putea deveni coplesiti atunci cand vad locuri noi si experimenteaza situatii noi

Declinul cognitiv poate trece de la forma usoara la una severa.

Benesio Neuroalfa este un supliment alimentar care are o compozitie complexa care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si sanatatea creierului.

Stadiile declinului cognitiv

Specialistii sustin ca exista, in general, patru etape ale cognitiei pe masura ce oamenii imbatranesc:

Fara deficienta cognitiva (NCI)

Nu experimentati nicio diferenta in capacitatea de gandire sau in abilitatile complexe care alcatuiesc cognitia.

Declinul cognitiv subiectiv (SCD)

Observati ca unele dintre abilitatile de gandire au inceput sa se reduca, insa nu suficient de mult incat sa afecteze activitatile de zi cu zi.

Deficienta cognitiva usoara (MCI)

Experimentati o reducere a capacitatii de a rationa, de a va aminti lucruri, de a comunica, de a emite judecati si de a percepe cu exactitate lumea din jur.

Dementa

Persoanele cu dementa intampina probleme in a-si desfasura activitatile de zi cu zi, cum ar fi sofatul, plata facturilor, ingrijirea spatiului de locuit si ingrijirea corpului si a sanatatii.

declin-cognitiv-dementa

Primele doua stadii sunt normale odata cu inaintarea in varsta. Deficienta cognitiva usoara si dementa sunt tulburari cognitive cu simptome care pot fi de la usoare la severe.

Simptome de declin cognitiv

Declinul cognitiv se poate manifesta diferit de la o persoana la alta, insa exista cateva simptome generale, cum ar fi:

  • Intampinarea dificultatilor in a gasi cuvintele potrivite pentru o exprimare corecta
  • Obiceiul de a pierde sau rataci lucruri
  • Uitarea intalnirilor si evenimentelor programate
  • Incapacitatea de a realiza sarcini si proiecte mai complexe.

Declin cognitiv - cauze si factori de risc

Exista multe cauze care pot provoca probleme de gandire si memorie odata cu inaintarea varsta. Printre acestea se numara:

Uneori, la baza acestor probleme sta o afectiune neurologica cum ar fi boala Alzheimer si dementa frontotemporala.

declin-cognitiv-alzheimer

Mostenirea genetica si istoricul familial joaca, de asemenea, un rol important in aparitia declinului cognitiv odata cu inaintarea in varsta. Genetica poate fi responsabila pentru 60% pana la 70% dintre cazurile de declin cognitiv.

Factori de risc

Dupa cum mentionam, genele si antecedentele familiale sunt factori de risc majori pentru declinul cognitiv. Exista insa si alti factori care pot duce la o scadere mai rapida sau mai vizibila a functiilor cerebrale, printre care:

Sfaturi pentru sanatatea creierului si preventia declinului cognitiv

Deoarece unele modificari cognitive sunt provocate de factorii genetici, aparitia acestor probleme nu poate fi deloc influentata. Cu toate acestea, exista multe alte moduri prin care va puteti mentine creierul sanatos.

De exemplu:

  • Adoptati o alimentatie sanatoasa care sa contina multe legume cu frunze verzi. Studiile sugereaza ca dieta mediteraneana si dieta DASH incetinesc declinul cognitiv.
  • Faceti cat mai multa miscare.
  • Fiti sociabil si angajati-va in activitati sociale.
  • Stimulati-va creierul cu activitati precum lectura, jocurile si hobby-urile.
  • Evitati traumatismele cerebrale.
  • Limitati consumul de alcool.
  • Evitati utilizarea produselor din tutun.

declin-cognitiv-sfaturi-sanatatea-creierului

Un studiu realizat in 2022 sugereaza ca administrarea zilnica de multivitamine ar putea ajuta la incetinirea declinului cognitiv, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma rezultatele.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/cognitive-decline

https://www.healthdirect.gov.au/cognitive-impairment

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Neuroalfa x 20 cps. moi

    Benesio Neuroalfa X 20 capsule moi

    Neuroalfa are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat pe reducerea…