Cum sa va pregatiti kitul de urgenta pentru raceala si gripa in sezonul rece

Cum sa va pregatiti kitul de urgenta pentru raceala si gripa in sezonul rece Cum sa va pregatiti kitul de urgenta pentru raceala si gripa in sezonul rece

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

Poate v-ati obisnuit ca in sezonul rece sa va imbolnaviti de raceli sau chiar de gripa. Poate cei dragi sunt ceva mai sensibili si se imbolnavesc des. In orice caz, e bine sa aveti in casa cele necesare pentru a ameliora simptomele virozelor respiratorii si pentru a grabi vindecarea – un kit (trusa) de urgenta. Acest lucru este necesar mai ales daca nu aveti o farmacie in apropiere sau pentru situatiile in care va simtiti foarte rau si va este greu sa va deplasati.

Kitul de urgenta – ce sa contina?

Un kit de urgenta pentru raceala si gripa ar trebui sa contina diverse produse pentru a face fata simptomelor si pentru a asigura un tratament de baza. Iata o lista generala de elemente care pot fi incluse intr-un astfel de kit.

Medicamente

  • Antitermice pentru a reduce febra si pentru a ameliora durerile. Paracetamolul are efecte antipiretice (reduce febra) si analgezice (ameliorarea durerii). Se crede ca actioneaza in principal in centrul termoreglarii din creier, reducand astfel temperatura corpului. Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian (AINS) si are proprietati analgezice, antipiretice si antiinflamatoare. Actioneaza prin inhibarea enzimelor numite ciclooxigenaze (COX), care sunt implicate in producerea substantelor chimice responsabile pentru inflamatie si durere. Alte medicamente cu efecte antitermice si analgezice sunt aspirina si naproxenul.
  • Decongestionante nazale sau spray-uri nazale. Multe sprayuri nazale contin substante active precum oximetazolina sau fenilefrina, care au proprietati decongestionante. Aceste substante actioneaza prin constrictia vaselor de sange, reducand astfel umflarea mucoasei nazale. Unele spray-uri pentru decongestie nazala pot contine si substante care reduc productia de mucus. Utilizarea pe termen lung sau excesiva a spray-urilor nazale ori a picaturilor poate determina efectul de „rebound”, unde congestia nazala poate sa se agraveze odata cu intreruperea tratamentului.
  • Antihistaminice pentru a reduce simptomele alergice si a ameliora mancarimea sau stranutul. Antihistaminicele pot ajuta la controlul congestiei nazale, a secretiilor apoase si a stranutului, simptome comune ale rinitei alergice, care poate fi exacerbata atunci cand aveti o racela sau gripa.
  • Sirop sau pastile pentru tuse si expectorante pentru a usura tusea si pentru a ajuta la eliminarea mucusului. In caz de raceala sau gripa, daca aveti tuse uscata, iritanta, unele medicamente cu prescriptie contin agenti antitusivi care ajuta la reducerea reflexului de tuse. Acestea actioneaza asupra centrului tusei din creier. Siropurile pot actiona prin cresterea vascozitatii mucusului, ceea ce face tusea mai productiva. In cazul tusei productive (cu expectoratie), anumite siropuri si medicamente pot contine agenti expectoranti care subtiaza mucusul si faciliteaza eliminarea lui, contribuind astfel la curatarea cailor respiratorii.

In caz de simptome specifice virozelor respiratorii, farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Lichide

  • Apa pentru a va mentine hidratat.
  • Bauturi calde, cum ar fi ceaiurile de plante sau supa, pentru a calma gatul și pentru a conferi un efect reconfortant. Exista mai multe ceaiuri din plante care ofera alinare in caz de raceala, deoarece ajuta la ameliorarea simptomelor precum congestia nazala, durerea in gat si disconfortul general. Dintre acestea, enumeram: ceaiul de musetel, ceaiul de menta, ceaiul de ghimbir, ceaiul de lamaie cu miere, ceaiul de tei.

Produse pentru gat

  • Pastilele si bomboanele pentru gat pot ajuta la ameliorarea iritatiei și a durerii în gat. Contin ingrediente precum mentol, eucalipt, miere, propolis, albastru de metilen, care au in general efecte calmante si dezinfectante.
  • Spray-urile pentru gat contin adesea anestezice locale sau ingrediente antiinflamatoare, care contribuie la ameliorarea temporara a durerii in gat.

Pentru durerea in gat, farmacistii Catena recomanda produsul Septocalmin cu albastru de metilen. Acesta are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt).

Produse pentru prevenirea raspandirii infectiei

  • Amintiti-va de lectia pe care ne-a dat-o pandemia, si utilizati masti de protectie pentru a preveni raspandirea infectiei în timpul interactiunilor cu alte persoane.
  • Utilizati dezinfectante pentru maini ca sa nu transmiteti infectia prin intermediul suprafetelor atinse.

Teste pentru gripa si COVID-19

Testarea va ajuta sa stiti daca simptomele sunt cauzate de gripa, COVID-19 sau de altceva. Diagnosticul corect este esential pentru a gestiona corect boala si pentru a urma recomandarile medicului. In cazul în care testul indica o infectie cu COVID-19 sau gripa, izolarea imediata este cruciala pentru a proteja membrii familiei si alti oameni din comunitate.

Aparate pentru monitorizarea sanatatii

  • Un termometru este intotdeauna util de avut in preajma, fie el digital sau cu infrarosu, pentru masurarea febrei si, in felul acesta, pentru aproximarea gravitatii infectiei.
  • Pulsoximetrulacesta masoara pulsul si nivelul de oxigen din sange. Acesta reprezinta procentul de hemoglobina care transporta oxigen. O valoare normala este in general cuprinsa intre 95 si 100%. Un nivel mai scazut poate indica o insuficienta in oxigenarea sangelui, care poate fi asociata cu diverse conditii medicale, cum ar fi o infectie pulmonara.

Produse pentru ingrijire personala

  • Servetele umede pentru curatarea fetei.
  • Servetele de hartie pentru a va sterge nasul.
  • Balsam nazal pentru a preveni uscarea si iritarea.
  • Balsam pentru buze, pentru a preveni uscarea acestora.

Nu in ultimul rand, asigurati-va ca depozitati kitul de urgenta intr-un loc usor accesibil si ca produsele respective nu au termenul de valabilitate depasit. Nu ezitati sa solicitati asistenta medicala daca simptomele de raceala sau gripa se agraveaza sau persista!