Ceaiuri benefice cailor respiratorii

Ceaiuri benefice cailor respiratorii Ceaiuri benefice cailor respiratorii

Ultima actualizare: 16 septembrie 2022

ceaiuri-afectiuni-respiratorii

Afectiunile respiratorii se impart in doua tipuri care se difera prin zona tractului respirator afectat: afectiuni de tract respirator superior si afectiuni de tract respirator inferior.

Infectiile tractului respirator inferior afecteaza caile respiratorii aflate sub laringe, in timp ce infectiile tractului respirator superior provoaca probleme la nivelul laringelui sau mai sus.

Afectiunile de tract respirator inferior au ca principal simptom tusea. In schimb, persoanele cu afectiuni ale tractului respirator superior dezvolta simptome deasupra gatului, de exemplu dureri in gat, stranut si dureri de cap. In plus, pot avea si dureri corporale, mai ales daca au febra.

Afectiunile de tract respirator inferior sunt:

  • pneumonia
  • tuberculoza
  • bronsita
  • bronsiolita

Infectiile de tract respirator superior sunt:

Virusurile gripale pot afecta atat caile respiratorii superioare, cat si pe cele inferioare.

Cu toate ca provoaca simptome deranjante, majoritatea afectiunilor respiratorii se trateaza cu medicamente. Multi oameni prefera sa apeleze si la ajutorul oferit de natura, preferand sa bea ceaiuri pentru bronsita, raceala, faringita sau pentru astm bronsic. Oamenii au la dispozitie o multime de ceaiuri benefice cailor respiratorii, in functie de afectiune.


Afectiunile aparatului respirator

Afectiunile respiratorii pot fi usoare, de exemplu banala raceala, gripa si faringita, sau pot fi mai grave, de exemplu pneumonia bacteriana sau astmul bronsic. Bolile respiratorii se difera si dupa organul sau tesutul afectat, dupa tiparul simptomelor asociate sau dupa cauza problemei.

Bronsita

Bronsita este o inflamatie a mucoasei care captuseste bronhiile, cele care transporta aerul catre si afara din plamani. Bronsita poate fi acuta sau cronica. Bronsita provoaca tuse cu eliminare de mucus ingrosat. Bronsita acuta apare foarte frecvent, de obicei dupa o raceala sau o alta infectie respiratorie. Bronsita cronica este mai grava, fiind de fapt o iritatie sau o inflamatie constanta a mucoasei tuburilor bronsice, fiind cauzata de cele mai multe ori de fumat.

Bronsiolita

Bronsiolita este o infectie pulmonara extrem de intalnita la copiii mici si sugari. Aceasta afectiune provoaca inflamatie si congestie la nivelul cailor respiratorii mici (bronhiole) ale plamanului. In marea majoritate a cazurilor, bronsiolita este cauzata de un virus. In general, cele mai multe cazuri de bronsiolita apar in timpul sezonului rece.

ceaiuri-bronsiolita

Raceala si gripa

Aveti nasul infundat, gatul iritat si va doare capul? O fi raceala sau gripa? Cele doua infectii respiratorii sunt provocate de virusuri si pot fi diferentiate pe baza simptomelor.

Raceala provoaca urmatoarele semne:

  • tuse
  • stranut
  • secretii sau congestie nazala
  • durere in gat
  • dureri de cap sau de corp
  • oboseala usoara

Simptomele gripei sunt:

  • tuse uscata
  • frisoane
  • durere in gat
  • febra moderata sau mare
  • secretii sau congestie nazala
  • dureri musculare sau corporale severe
  • durere de cap
  • oboseala severa care poate dura pana la doua saptamani
  • greata si varsaturi, precum si diaree (mai frecvente in randul copiilor)

Raceala dispare dupa 7-10 zile, cu toate ca, in unele cazuri, simptomele pot dura pana la 2 saptamani. Simptomele gripei apar rapid si pot fi grave. Dureaza de obicei 1-2 saptamani. Exista insa remedii naturiste pentru raceala si gripa, cum ar fi Alevia Ceai antitusin, o combinatie excelenta de plante indicate in afectiunile tracto-respiratorii: muguri de pin, patlagina, fenicul, tei, sovarf, cimbrisor, soc, musetel, lemn dulce si ghimbir. Mugurii de pin calmeaza tusea, iritatiile in gat si trateaza sinuzita, patlagina este un remediu stravechi cunoscut pentru efectele sale benefice asupra tusei, dar si pentru cresterea imunitatii, iar ghimbirul este foarte eficient in tratarea racelilor, decongestioneaza caile nazale si amelioreaza tusea. Alevia Ceai antitusin este remediul perfect in cazul in care te confrunti cu tuse seaca, dar si productiva.

Laringita

Laringita este o inflamatie a laringelui sau a corzilor vocale aparuta din cauza unei iritatii sau infectii. Laringita poate fi acuta (pe termen scurt), durand mai putin de trei saptamani sau cronica (pe termen lung), durand mai mult de trei saptamani.

Inflamatia care provoaca laringita poate fi cauzata de mai multe afectiuni, printre care infectiile virale si bacteriene.

Astm bronsic

Astmul este o afectiune caracterizata de ingustarea si umflarea cailor respiratorii, dar si o productie excesiva de mucus. Toate acestea pot ingreuna respiratia si pot provoca tuse si respiratie suieratoare si dificila atunci cand expirati.

Amigdalita

Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor, doua mase de tesut de forma ovala aflate in spatele gatului. Amigdalita se manifesta prin amigdale umflate, dureri in gat, probleme la inghitire si ganglioni limfatici sensibili la atingere.

ceaiuri-amigdalita

Sinuzita

Sinuzita este o afectiune foarte frecventa, fiind de fapt o inflamatie a sinusurilor paranazale. Cavitatile sinusale produc mucusul atat de necesar pentru functionarea eficienta a pasajelor nazale.

Pneumonie

Pneumonia este o infectie aparuta la nivelul unuia sau a ambilor plamani, fiind cauzata de bacterii, virusuri si fungi. Infectia provoaca inflamarea sacilor de aer din plamani (alveole pulmonare). Alveolele se umplu cu lichid sau puroi, lucru care ingreuneaza respiratia.

Ceaiuri benefice in functie de afectiunea respiratorie prezenta

Ceaiuri pentru bronsita

Ceaiul cu miere este o metoda clasica de ameliorare a bronsitei. Cel mai apreciat indulcitor natural nu elimina tusea, insa poate calma durerea in gat care se asociaza adesea cu ea. Cele mai eficiente ceaiuri pentru bronsita sunt ceaiurile de ghimbir, de lumanarica, de musetel si de lemn dulce.

Ceaiuri pentru raceala si gripa

Multi oameni prefera sa bea ceaiuri pentru raceala si gripa atunci cand se confrunta cu aceste afectiuni. Dar care este motivul pentru care ceaiurile va fac sa va simtiti mai bine cand aveti gripa sau raceala? Raspunsul este simplu: ceaiurile contin o multime de ingrediente beneficii pentru sanatate. Cele mai bune ceaiuri pentru raceala si gripa sunt ceaiul de ghimbir, hibiscus, menta si lemongrass. Unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru raceala si gripa este Ceai hapciu - sudoridic. Acest ceai contine o combinatie de plante benefice in caz de tuse, nas infundat, febra sau dureri in gat. Ceaiul hapciu de la Fares contine extract de Stevia reubaudiana, ulei esential de lamaie, ulei esential de menta, ulei de eucalipt, extract de flori de soc, de scoarta de salcie, de busuioc, de isop si de trifoiste de balta, plus vitamina C care are efect de intarire a sistemului imunitar.

Ceaiuri pentru laringita

Nu exista nimic mai linistitor pentru un gat iritat decat o ceasca de ceai cald. Ceaiurile din plante contin antioxidanti care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar. Potrivit cercetarilor, unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru laringita este cel de musetel, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.

Ceaiuri pentru astm bronsic

Exista o multime de tratamente conventionale, dar si ceaiuri pentru astm bronsic care pot ameliora simptomele acestei afectiuni. Cele mai eficiente ceaiuri pentru astm bronsic sunt ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, ceaiul negru si cel de eucalipt.

Ceaiuri pentru amigdalita

Pentru a ameliora simptomele amigdalitei, beti ceai cald, nu fierbinte, si amestecati mierea pana se dizolva. Cele mai bune exemple sunt ceaiul de ghimbir, un antiinflamator puternic, si ceaiul de fenicul, care poate ajuta la reducerea inflamatiei si a disconfortului.

Referinte:

https://www.storey.com/article/five-herbs-lung-respiratory-health/

https://senchateabar.com/blogs/blog/best-tea-for-cough

https://www.artfultea.com/tea-wisdom-1/best-teas-for-a-cold