Cum sa va protejati de caderi si accidentari in afara casei

Cum sa va protejati de caderi si accidentari in afara casei Cum sa va protejati de caderi si accidentari in afara casei

Ultima actualizare: 3 iunie 2024

Fie ca ne place sau nu, viata isi urmeaza cursul si inaintam cu totii in varsta. Din pacate, odata cu anii vin si provocarile legate de starea de sanatate si conditia fizica, iar acest lucru se reflecta si asupra riscului de accidentare. Impiedicarile si dezechilibrarile devin mai frecvente, iar cazaturile mai probabile. Sa nu uitam ca pe masura ce inaintam in varsta, caderile pot avea urmari mai grave. Ele se transforma intr-o cauza majora de fracturi osoase, inclusiv de sold, de leziuni la cap, dar si de decese cauzate de traumatisme.

Tocmai de aceea e important sa fie identificate potentialele pericole pentru a le putea evita, atat in spatiul de locuit, cat si in afara lui. Si daca securizarea casei este mai simplu de realizat, pentru ca acolo exista control total, cu lumea exterioara situatia e un pic mai complicata. Iata cum sa ramaneti in siguranta odata ce iesiti din casa. Specialistii de la prestigioasa Scoala de Medicina a Universitatii Harvard ofera cateva sfaturi utile, care sa ajute la evitarea caderilor intr-o varietate de zone publice.

Magazinele

Cand mergeti la cumparaturi, asigurati-va ca purtati pantofi cu talpa antiderapanta. Magazinele au adesea podele netede care pot fi alunecoase, mai ales daca sunt umede. In cazul in care stiti ca aveti o problema de echilibru, nu ezitati sa folositi ceva pentru sprijin in timpul cumparaturilor.

„Acesta ar putea fi un carucior de cumparaturi pe care va sprijiniti sau chiar un rolator, un tip de cadru de mers cu patru roti, frana de mana, cos si scaun incorporate. Pe langa faptul ca ofera suport, va permite sa va asezati pentru a lua o pauza oricand si oriunde”, explica Barbara Ranucci, fizioterapeut la Spitalul de Reabilitare Spaulding, afiliat la Harvard.

Ea recomanda, de asemenea, sa fiti foarte atenti atunci cand incercati sa ajungeti la diverse produse pe rafturile de cumparaturi. „Daca acestea sunt deasupra nivelului umerilor, s-ar putea sa va pierdeti echilibrul si sa cadeti pe spate. Cand vreti sa va intindeti dupa ceva, stati cu un picior in fata si unul in spate pentru stabilitate sau pur si simplu cereti ajutor", puncteaza Ranucci.

Locatiile aglomerate

Centrele comerciale, aeroporturile, garile, salile de concerte sau teatrele pot fi foarte aglomerate. Odata ce va pomeniti in mijlocul multimii, s-ar putea ca cineva sa va impinga accidental, provocand astfel o cadere. Pentru a va proteja, tineti-va de un partener in timp ce mergeti sau folositi un cadru de mers pentru stabilitate. „Rolatorul va actiona, de asemenea, ca un semnal de alarma pentru ceilalti, indemnandu-i sa fie precauti si sa va acorde spatiul necesar”, spune Ranucci.

Parcurile si locurile de joaca

Mergeti la o alergare sau la o simpla plimbare intr-un parc? Va duceti nepotii la un loc de joaca? Fiti atenti la terenurile accidentat, care pot creste riscul de cadere. Fiti cu bagare de seama in special in locurile unde se intalnesc doua tipuri de teren, cum ar fi, de exemplu, trotuarul si suprafata cu iarba sau cea acoperita cu tartan de la locul de joaca. Asigurati-va ca purtati incaltaminte adecvata, cu talpa flexibila si striatii adanci, pentru un plus de aderenta. Evitati incaltamintea cu talpa dreapta.

Scarile

Daca simtiti ca va pierdeti echilibrul in timp ce coborati sau urcati pe scari, cel mai bine este sa le evitati si sa luati liftul. Daca nu aveti aceasta optiune, nu va grabiti si fiti foarte prudenti. S-ar putea ca acestea sa nu aiba aceeasi adancime sau latime ca scarile cu care v-ati obisnuit. Mai presus de toate, tineti-va de balustrada. Purtati ochelari, daca aveti nevoie de ei. Mergeti incet. Si daca scara este intunecata, tineti o mana pe balustrada, iar cu cealalta luminati-va calea cu o lanterna portabila mica. De ajutor in astfel de situatii poate fi si lanterna telefonului mobil.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic relaxeaza musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

 

Toaletele publice

Baile sunt cunoscute pentru faptul ca au podele umede si alunecoase, propice caderilor. In plus, baile publice prezinta deseori pericolele suplimentare ale iluminatului slab. Asadar, ori de cate ori e cazul, intrati in baie cu prudenta.

Aveti grija sa aveti intotdeauna telefonul la dumneavoastra, pentru situatiile in care nu veti putea sa va ridicati de pe toaleta si va trebui sa cereti ajutor. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de lanterna telefonului, daca iluminatul din baie este slab. Cand este posibil, folositi cabina pentru persoane cu handicap, care are bare de sprijin si o toaleta mai inalta. Daca trebuie sa traversati o podea umeda, mergeti incet, cu picioarele usor indreptate spre exterior, pentru mai multa stabilitate.

Parcarile sau garajele

Desi este un exercitiu bun sa va lasati masina mai departe de un magazin si sa parcurgeti o distanta mai mare pe jos, evitati sa faceti acest lucru, daca aveti probleme de rezistenta sau dureri articulare care va cresc riscul de cadere. Parcati cat mai aproape de destinatie.

De asemenea, evitati sa parcati prea aproape de un alt vehicul si sa presupuneti ca va puteti strecura intre masina dumneavoastra si cealalta. Ranucci spune ca acest lucru ingreuneaza iesirea in siguranta din vehicul, mai ales daca folositi un dispozitiv de asistenta pentru mers. Iar daca trebuie sa va intoarceti sau sa va feriti pentru a va deplasa intre vehicule, ati putea creste riscul de a va pierde echilibrul si de a cadea.

Cladirile de birouri

Cladirile de birouri ascund aceleasi tipuri de pericole care se regasesc si acasa, cum ar fi treptele, podelele alunecoase, dezordinea de pe podea, slaba iluminare, mochetele sau covoarele nefixate. In plus, acestea pot avea scari rulante, schele, echipamente industriale si zone de constructie, care toate pot creste riscul de impiedicare si cadere.

Indepartati ce puteti din spatiul de lucru, cum ar fi lucrurile lasate pe podea sau cablurile lungi si raportati conducerii riscurile de cadere.

Daca trebuie sa ajungeti intr-un spatiu nou, incercati sa nu va grabiti in timp ce mergeti; deplasati-va cu maxima atentie. Cercetati mediul inconjurator ca si cum ati efectua o inspectie. Veti care sunt potentialele pericole de cadere si evitati-le.

Luati in considerare starea vremii

O componenta importanta a strategiei de evitara a cazaturilor este reprezentata de pregatirea pentru vremea de-afara, inainte de a iesi din casa. Asadar, daca este cald si insorit, deshidratarea ar putea favoriza aparitia ametelilor si, pe cale de consecinta, a unei caderi. Pentru a preveni o astfel de situatie, purtati o palarie, luati-va o sticla cu apa pentru a va hidrata adecvat si mergeti pe la umbra sau stati in spatii cu aer conditionat atunci cand este posibil.

Daca ploua sau este inghetat pe jos, riscul de alunecare creste considerabil pentru oricine, cu atat mai mult pentru persoanele in varsta. De aceea, este obligatoriu sa purtati echipamentul potrivit, care sa includa pantofi antiderapanti.

„Aveti nevoie de pantofi care vi se potrivec bine, va sustin glenza si au o talpa antiderapanta. Va recomandam sa purtati huse de cauciuc sau un set de crampoane de alergare, pe care le puteti trage peste talpa pantofilor sau a cizmelor”, precizeaza fizioterapeutul Barbara Ranucci.

Indiferent unde mergeti, antrenamentul pentru echilibru va va ajuta sa va descurcati mai bine in ceea ce priveste riscurile de cadere.

„Forta picioarelor si cea a trunchiului sunt printre cele mai importante elemente pentru echilibru. Importante sunt si vederea, sanatatea urechii interne si sensibilitatea picioarelor si articulatiilor”, subliniaza Ranucci. De aceea, spune ea, daca observati ca aveti probleme de echilibru, adresati-va medicului pentru investigarea posibilelor cauze.

In cazul in care nu aveti probleme de sanatate deosebite, asigurati-va ca includeti in rutina de exercitii fizice si unele care vizeaza intarirea picioarelor si a centurii musculare din zona trunchiului. Cele mai simple exercitii de acest tip sunt ridicarile si asezarile pe scaun (5 pana la 10 repetari per set), fandarile, genuflexiunile si ridicarile de picioare din intins pe spate. Puteti incerca si exercitiile de echilibru, cum ar fi sa stati, alternativ, pe un singur picior timp de 30 de secunde sau sa traversati o camera ca si cum ati merge pe o coarda elastica.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…