Defect septal ventricular: cauze, simptome, tratament

Defect septal ventricular: cauze, simptome, tratament Defect septal ventricular: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 6 noiembrie 2023

defect-septal-ventricular

Un defect septal ventricular apare atunci cand peretele dintre ventricule nu se inchide complet in timpul dezvoltarii inimii fatului in uter. Ventriculele sunt cele doua camere inferioare ale inimii.

La persoanele care nu au defect septal ventricular, ventriculul stang pompeaza sange in organism, in timp ce ventriculul drept pompeaza sange catre plamani. In schimb, in cazul persoanelor cu defect septal ventricular, sangele poate calatori intre aceste camere. Daca orificiul este suficient de mare, acest lucru poate afecta fluxul de sange catre plamani, corp sau ambele.

Daca orificiul este mic, persoana in cauza nu se confrunta de obicei cu semne sau simptome. Cu toate acestea, daca orificiul dintre cele doua ventricule este mai mare, pacientul poate experimenta respiratie rapida, oboseala si probleme la hranire. Aceste simptome pot afecta cresterea si dezvoltarea copilului.

Unii copii cu defect septal ventricular dezvolta si hipertensiune pulmonara. In timp, aceasta problema poate afecta inima.

Dupa confirmarea diagnosticului, medicul recomanda tratamentul in functie de dimensiunea orificiului si de simptomele pacientului.

De cele mai multe ori, daca orificiul este minor nu este nevoie de tratament. La aproximativ 90% dintre persoanele cu defect septal ventricular, afectiunea dispare de la sine.


Ce este defectul septal ventricular

Un defect de sept ventricular este o afectiune prezenta inca de la nastere si este caracterizata prin aparitia unui orificiu in peretele dintre cele doua camere inferioare ale inimii (ventricule). Aceasta afectiune este cea mai frecventa malformatie cardiaca congenitala (problema de sanatate cu care se naste o persoana) si este insotita des de alte tipuri de probleme sau defecte cardiace. Un defect septal ventricular mic este de obicei minor si de multe ori nu provoaca simptome. Cu toate acestea, un defect mai mare poate avea nevoie de tratament pentru a fi evitate daunele permanente si complicatiile.

Ce se intampla in interiorul inimii atunci cand exista un defect septal ventricular?

Inima este formata din patru camere. Pentru a pompa sangele eficient, aceste camere se inchid etans. Defectul septal ventricular reprezinta practic un orificiu care perturba acea capacitate eficienta de pompare.

In conditii normale, ventriculul drept pompeaza sangele lipsit de oxigen care s-a intors din organism catre plamani, astfel incat sangele sa poata prelua oxigen. Sangele se intoarce apoi in inima, iar ultima sa oprire in inima este ventriculul stang, care pompeaza sangele bogat in oxigen catre intregul corp.

ce-este-defectul-septal-ventricular

Defectul septal ventricular poate fi o reala problema, deoarece poate actiona ca o conexiune intre cele doua camere inferioare ale inimii, ventriculul stang si ventriculul drept. Deoarece presiunea din ventriculul stang este mai mare decat presiunea din ventriculul drept, sangele bogat in oxigen se intrepatrunde cu sangele lipsit de oxigen din ventriculul drept si ajunge apoi la plamani. Din aceasta cauza, in plamani ajunge o cantitate mai mare de sange decat ar trebui, iar acest lucru poate cauza probleme grave.

Pe cine afecteaza?

In cele mai multe cazuri, defectele septale ventriculare sunt prezente inca de la nastere. Defectul septal ventricular este diagnosticat de cele mai multe ori in perioada copilariei, cu toate ca multi oameni primesc acest diagnostic dupa ce devin adulti. Cu toate acestea, acest lucru se intampla doar in cel mult 10% dintre cazuri. In plus, defectul septal ventricular este rar diagnosticat la bebelusii nascuti prematur si la copiii cu anumite afectiuni genetice.

In cazuri foarte rare, un atac de cord poate provoca un orificiu intre ventricule, creand un defect septal ventricular. Acest tip de defect septal ventricular – denumit uneori ruptura de sept ventricular – este din punct de vedere tehnic un efect secundar, inca, cu toate acestea, reprezinta o problema periculoasa, care trebuie remediata.

Cat de frecventa este aceasta anomalie?

Aproximativ 0,3% dintre toti bebelusii se nasc cu defect septal ventricular. Cu toate acestea, problema este rar descoperita la adulti, deoarece in 90% din cazuri defectul se inchide de la sine in timpul copilariei.

defect-septal-ventricular-frecventa

Defectele septale ventriculare provocate de atacurile de cord sunt extrem de rare, mai ales datorita metodelor moderne de tratament a atacului de cord. Astazi, mai putin de 1% dintre toate atacurile de cord cauzeaza defecte septale ventriculare.

Tipuri de defect septal ventricular

Exista patru tipuri principale de defect septal ventricular, care difera in ceea ce priveste localizarea si structura orificiului (sau orificiilor). Cele patru tipuri de defect septal ventricular sunt:

  • Defect septal ventricular muscular

Orificiul apare in portiunea musculara a septului ventricular. Acesta este cel mai comun tip de defect ventricular.

  • Defect septal conoventricular

In acest caz, orificiul de comunicare interventriculara se afla in portiunea inferioara a septului, chiar langa valvele aortica si pulmonara.

  • Defect septal perimembranos

Orificiul se afla in portiunea superioara a septului.

  • Defect septal atrioventricular

Uneori, defectul de sept ventricular apare chiar la nivelul valvelor atrio-ventriculare (mitrala si tricuspida) si face parte din aceasta categorie speciala.

Cauze si factori de risc

Defectul septal ventricular (VSD) apare in timp ce inima copilului se dezvolta in timpul sarcinii. Peretele muscular care separa inima in partea stanga si cea dreapta nu se formeaza complet, lasand una sau mai multe gauri. Marimea orificiului sau a orificiilor poate varia.

defect-septal-ventricular-cauze

In cele mai multe cazuri, nu exista o cauza clara. Factorii genetici si de mediu pot juca un rol. Defectele septale ventriculare pot aparea singure sau pot fi insotite de alte probleme cardiace, prezente la nastere. Rareori, un defect septal ventricular poate aparea mai tarziu in viata, dupa un atac de cord sau anumite proceduri cardiace.

Factori de risc

Factorii de risc pentru defectul septal ventricular sunt:

  • nasterea prematura;
  • sindromul Down si alte afectiuni genetice;
  • istoricul familial de probleme cardiace prezente la nastere (malformatii cardiace congenitale).

Un copil nascut cu defect septal ventricular poate avea si alte probleme cardiace, cum ar fi:

  • defect septal atrial;
  • coarctatie de aorta;
  • dubla cale de iesire;
  • canal arterial permeabil;
  • tetralogie Fallot.

Persoanele care au un copil cu malformatie cardiaca congenitala pot lua legatura cu un consilier genetic, pentru a afla cat de mare este riscul ca urmatorul bebelus sa aiba o astfel de problema.

Cum se manifesta?

La sugari, un defect septal ventricular moderat sau major provoaca semne si simptome asemanatoare celor de insuficienta cardiaca, si anume:

  • dificultati respiratorii, cum ar fi respiratie rapida sau probleme de respiratie;
  • transpiratie sau oboseala in timpul hranirii;
  • incapacitate de dezvoltare (acumulare lenta in greutate);
  • infectii respiratorii frecvente.

defect-septal-ventricular-simptome

La copiii mai mari si la adulti, defectul septal ventricular poate provoca urmatoarele manifestari:

  • senzatie de oboseala sau incapacitatea de a respira in timpul exercitiilor fizice;
  • risc usor mai mare de inflamatie a inimii, cauzata de infectii;
  • dupa dezvoltarea sindromului Eisenmenger, pacientul poate avea pielea foarte palida sau o nuanta albastruie a pielii si buzelor (o afectiune numita cianoza).

Diagnostic

In timpul examenului de rutina al nou-nascutului, medicul poate detecta un sunet care vine de la inima. Acesta este un semn precoce al defectului septal ventricular. Daca medicul suspecteaza aceasta afectiune, va recomanda teste suplimentare.

Cea mai precisa modalitate de a diagnostica o astfel de problema este ecocardiografia transtoracica. Acest test masoara fluxul de sange in inima si este mai precis decat electrocardiograma (EKG).

Medicul poate recomanda teste imagistice suplimentare, pentru a verifica daca exista alte defecte cardiace sau pentru a confirma diagnosticul. Mai exact, poate recomanda o:

defect-septal-ventricular-diagnostic

Metode de tratament pentru defect septal ventricular

  • Monitorizare

Daca defectul este mic si nu provoaca niciun simptom, medicul poate recomanda doar monitorizarea pacientului, pentru a vedea daca defectul se corecteaza de la sine.

  • Interventie chirurgicala

Daca problema este mai serioasa, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru a remedia deteriorarea. Cele mai multe interventii chirurgicale de corectare a unui defect septal ventricular sunt operatii pe cord deschis si sunt realizate sub anestezie generala.

De asemenea, unii medici recomanda cateterismul cardiac pentru corectarea septului. Aceasta procedura implica introducerea unui tub subtire (cateter) intr-un vas de sange din zona inghinala si ghidarea acestuia pana la inima, pentru inchiderea defectului.

Daca septul este mare, pacientului ii pot fi administrate medicamente pentru a reduce simptomele inainte de operatie.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17615-ventricular-septal-defects-vsd

https://www.healthline.com/health/ventricular-septal-defect

https://www.medicalnewstoday.com/articles/vsd-heart

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ventricular-septal-defect/symptoms-causes/syc-20353495