Deficitul de vitamina B12 – cum sa recunoasteti simptomele

Deficitul de vitamina B12 – cum sa recunoasteti simptomele Deficitul de vitamina B12 – cum sa recunoasteti simptomele

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

Vitamina B12 (cobalamina) este o vitamina hidrosolubila, care se gaseste in special in produse de origine animala, cum ar fi carnea rosie, lactatele si ouale. Din acest motiv, se observa faptul ca exista o incidenta mult mai crescuta de deficit de vitamina B12 in randul persoanelor care au o dieta preponderent formata din produse de origine vegetala.

Pentru a fi absorbita, vitamina B12 are nevoie de actiunea factorului intrinsec, o glicoproteina produsa de celulele parietale care se gasesc in stomac. In caz de deficit de vitamina B12, se manifesta o gama variata de simptome care pot fi cantonate la nivel hematologic si neurologic, despre care vom vorbi in continuare.

Cu toate acestea, este important de retinut faptul ca ficatul dispune de rezerve semnificative ale acestei vitamine, ceea ce face ca scenariului unui deficit de vitamina B12 sa fie putin probabil. In schimb, cele mai multe deficiente apar ca urmare a absorbtiei alimentare deficitare: insuficienta alimentara, inanitia, malabsorbtia, anumite patologii gastrointestinale, lipsa factorului intrinsec si altele. In astfel de conditii, rezervele hepatice sunt consumate relativ rapid, in masura in care aportul exogen nu poate reface acest stoc, ducand la simptome specifice. Desi hipovitaminoza B12 este asociata in special anumitor afectiuni medicale, si deficitul este relativ des intalnit.


Vitamina B12 – ce este, rol si functii in organism

Vitamina B12 apartine grupului B, fiind o vitamina cu importanta majora in organism. Aceasta este absorbita la nivelul ileonului terminal, in prezenta factorului intrinsec Castle. Odata ajunsa in circulatia sistemica, cobalamina se leaga de o proteina transportoare numita transcobalamina II, ajungand la nivelul tesuturilor prin legarea de receptorul transcobalaminei II care se gaseste pe suprafata celulelor. Cobalamina indeplineste o gama variata de roluri si functii in organism, cel mai mare impact avandu-l asupra noilor generatii de elemente figurate ale sangelui, insa si asupra functiei neurologice. Iata care sunt principalele functii indeplinite de vitamina B12:

  • Actioneaza drept cofactor enzimatic pentru doua enzime cu functii deosebit de importante, si anume metionin-sintaza si metilmalonil-CoA-mutaza;
  • Metionin-sintaza este esentiala pentru sinteza bazelor azotate purinice si pirimidinice, care intra in structura ADN-ului;
  • Metionin-sintaza participa la reactia de transformare a homocisteinei in metionina, urmand ca metil-tetrahidrofuranul sa se transforme in tetrahidrofuran (produs secundar), acesta din urma participand la sinteza ADN-ului;
  • Metionina este un aminoacid care se transforma in S-adenozilmetionina, participand la mai multe procese de metilare a celulelor. Reactia de metilare este o etapa esentiala in biosinteza unei game variate de molecule, cum ar fi fosfolipide, neurotransmitatori, fiind o etapa foarte importanta si in reglarea expresiei genelor;
  • Vitamina B12, sub forma de adenozilcobalamina, actioneaza drept cofactor pentru enzima metil-malonil-CoA-mutaza, care transforma metil-malonil-CoA in succinil-CoA, o enzima ce are rol in metabolizarea acizilor grasi cu numar impar de atomi de carbon, insa joaca rol si in metabolizarea aminoacizilor cu catena ramificata;
  • Joaca rol esential in biosinteza hematiilor;
  • Controleaza si regleaza procesele de diviziune celulara;
  • Actioneaza drept cofactor enzimatic pentru enzime implicate in biosinteza mielinei, avand implicatii asupra integritatii functionale si structurale a neuronilor.

Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte este, supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12.

Drept urmare, persoanele care dezvolta deficit vitamina B12 se pot confrunta cu o gama foarte variata de simptome. Cu toate acestea, in practica clinica tabloul simptomatologic pare a fi mult restrans la manifestari hematologice (anemii) si neurologice (neuropatie periferica, cefalee, dar ataxie, pierderea proprioceptiei). La persoanele cu deficit vitamina B12, nu mai are loc reactia de transformare a homocisteinei in metionina. Drept urmare, nivelurile de homocisteina tind sa creasca, biosinteza bazelor pirimidinice este deficitara, iar sinteza ADN-ului de asemenea. Asa apare anemia megaloblastica, care duce la simptomele cel mai des intalnite: oboseala, paloare.

Care sunt simptomele care insotesc deficitul de vitamina B12

Anemia megaloblastica (pernicioasa) este principala afectiune care se poate dezvolta ca urmare a unui deficit de vitamina B12. De cele mai multe ori, pacientul prezinta simptome aferente acestei boli. Manifestarile neurologice tind sa apara atunci cand deficitul se pastreaza pentru o perioada deosebit de lunga de timp, probabil ca urmare a faptului ca, la pacientul cu hipovitaminoza, nu are loc transformarea acidului metilmalonic in succinil-CoA. In sinergie cu nivelurile crescute de homocisteina (care, de asemenea, nu este transformata in metionina), poate avea loc chiar o deteriorare intensa a mielinei neuronale, ducand la simptome precum ataxia si neuropatia.

Simptome hematologice

In cele mai multe cazuri, un deficit de vitamina B12 se manifesta prin anemie macrocitara. Drept urmare, simptomele prezente includ adesea semne de anemie, cum ar fi oboseala, paloare, lipsa energiei si astenie. Datorita hemolizei crescute care apare ca urmare a formarii globulelor rosii defectuoase, unele persoane se pot prezenta si cu icter (sclerotica si pielea au o culoare galbuie) in caz de deficit vitamina B12.

Neuropatie periferica

Ca urmare a biosintezei deficitare a mielinei, dar si a toxicitatii acidului metilmalonic, combinat cu homocisteina, apar simptome cantonate la nivelul sistemului nervos periferic. O manifestare foarte des intalnita in hipovitaminoza B12 o reprezinta neuropatia periferica, care se traduce si prin senzatia de slabiciune musculara, amorteli si sindrom algic la nivelul membrelor inferioare si superioare. Deteriorarea mielinei, in stadii avansate ale deficitului, are ca rezultat o afectiune cunoscuta sub denumirea de degenerare combinata subacuta a maduvei spinarii. Aceasta poate afecta mai multe structuri ale maduvei, ducand la durere, ataxie si alte manifestari neurologice.

Glosita

Un alt simptom asociat cu un deficit de vitamina B12 este glosita, care reprezinta inflamatia limbii si senzatia omniprezenta de durere la acest nivel. Limba capata un aspect neuniform, fiind rosie la culoare, ducand la probleme in deglutitie si chiar vorbire. 

Dureri de cap

Un alt simptom, insa nespecific, asociat cu un deficit vitamina B12 il reprezinta durerea de cap. Aceasta apare ca urmare a anemiei combinate cu demielinizarea neuronilor, neuronii si alte structuri nervoase fiind privati de oxigen si functionand deficitar. Alte simptome intalnite, cum sunt diareea si alterarile neuropsihiatrice, apar in cazurile severe de deficit vitamina B12.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni hipovitaminoza B12, se recomanda urmatoarele:

  • Consumul de alimente bogate in aceasta vitamina (lactate, carne rosie, oua, somon, ciuperci Shiitake, fructe de mare);
  • In cazul lipsei aportului alimentar, se recomanda folosirea suplimentelor cu vitamina B12.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559132/

https://beastnutrition.store/foods-with-vitamin-b12/