Despre camfor si beneficiile lui

Despre camfor si beneficiile lui Despre camfor si beneficiile lui

Ultima actualizare: 16 martie 2023

camfor

Camforul, un produs natural derivat din lemnul copacului Cinnamomum camphora, are o istorie indelungata de utilizare ca antiseptic, analgezic, antipruritic si antiiritant. Succesul si utilizarea sa larga in scopuri medicale, in special in preparatele topice, sunt legate de efectul sau anestezic local usor si de producerea unei senzatii de caldura.


Despre camfor

Camforul este obtinut din rasina copacului Cinnamomum camphora, originar din sudul Chinei, inrudit cu arborele din care se obtine scortisoara. Este un produs natural, derivat din lemnul arborilor de camfor prin distilare cu abur si purificare prin sublimare. Se utilizeaza lemnul arborilor care au cel putin 50 ani.

Desi obtinut, initial, numai din rasina copacului, camforul a fost obtinut, ulterior, si pe cale sintetica, prezentandu-se sub forma de cristale sau pulbere alba, onctuoasa, cristalina, cu un miros caracteristic, mentolat, patrunzator.

Principalul component al uleiului volatil este camforul – 50% - caruia i se alatura hidrocarburi terpenice - pinen, felandren, dipenten, cadinen - alcooli terpenici - borneol, linalool, terpineol, cineol, eugenol si safrol de culoare rosie.

Camforul depus la rece din uleiul volatil este separat prin filtrare, presare ori centrifugare si se purifica prin sublimare. In prezent, in afara de camforul natural, cunoscut sub denumirea de dextrogir, tot mai rar, de altfel, se obtine camforul sintetic, sau racemic, prin oxidarea pinenului.

Pentru persoanele care resimt dureri si rigiditate musculara, farmacistii Catena recomanda gelul emulsionant  ArtroSuport. Acest produs destinde musculatura incordata si contractata, ameliorand eficient durerile de origine reumatica datorita efectului intens de incalzire pe care il produce in zona afectata. De asemenea, ArtroSuport sustine recuperarea musculara de dupa efort fizic intens si diminueaza durerile acute care apar la pacientii cu afectiuni reumatice.

Cele mai comune utilizari ale camforului

Camforul este folosit, astazi, in cea mai mare parte, sub forma de inhalanti si de ulei camforat, un preparat de 19% sau 20% camfor intr-un ulei purtator, pentru tratamentul la domiciliu al racelii si ca ingredient activ major al linimentelor si balsamurilor medicinale folosite ca analgezice topice.

Camforul are o gama larga de utilizari topice, datorita proprietatilor sale antibacteriene, antifungice si antiinflamatoare. Poate fi folosit pentru a trata afectiunile pielii, pentru a imbunatati functia respiratorie si pentru a ameliora durerea. Iata cateva utilizari ale produselor pe baza de camfor si dovezile stiintifice care il sustin.

Beneficiile camforului

  • Camfor pentru piele

Lotiunile si cremele care contin camfor pot fi folosite pentru a calma pielea iritata si mancarimea, ajutand, totodata, la imbunatatirea aspectului general al pielii. Un studiu pe animale a constatat ca preparatele pe baza de camfor sunt eficiente in tratarea ranilor si reducerea ridurilor cauzate de lumina ultravioleta, facandu-l un potential ingredient in cosmeticele antiimbatranire (anti-aging). Acest lucru se poate datora capacitatii sale de a creste productia de elastina si colagen. Utilizati o crema de camfor pe zona pe care doriti sa o tratati, cel putin o data pe zi.

  • Camfor pentru reducerea durerilor

Aplicarea camforului pe piele poate ameliora durerea si inflamatia. Un mic studiu a constatat ca un spray, care contine ingrediente naturale precum camfor, mentol si uleiuri esentiale de cuisoare si eucalipt, s-a dovedit eficient in ameliorarea durerii usoare pana la moderate. Spray-ul a fost aplicat pe articulatii, umeri si partea inferioara a spatelui, pe o perioada de 14 zile. Este posibil sa simtiti o senzatie de furnicaturi, incalzire sau racire atunci cand utilizati produse pe baza de camfor. Aplicati un spray sau unguent cu camfor pe zona afectata, de mai multe ori pe zi.

  • Camfor pentru vindecarea arsurilor

Unguentele si cremele cu camfor pot fi folosite pentru a vindeca ranile cauzate de arsuri. Un studiu pe animale a constatat ca un unguent pe baza de camfor, ulei de susan si miere a redus timpul de vindecare pentru ranile de gradul doi, dovedindu-se mai eficient decat vaselina. Aplicati un unguent cu camfor pe zona afectata, o data pe zi.

  • Camfor pentru tratarea artritei

Produsele pe baza de camfor amelioreaza durerea, inflamatia si umflaturile cauzate de artrita. Senzatiile calde sau reci resimtite dupa aplicarea acestor creme pot alina durerile. Studiile confirma, de asemenea, efectele sale antiinflamatorii, utile in tratarea artritei. Aplicati crema de camfor pe zonele afectate, de mai multe ori pe zi.

  • Proprietatile antifungice ale camforului

Proprietatile antifungice ale camforului il recomanda in tratarea micozei (ciupercii) unghiei. Cercetarile sugereaza ca utilizarea unguentelor cu camfor, mentol si ulei de eucalipt a fost eficienta in tratarea ciupercii unghiei. In studiu, 15 din 18 persoane au prezentat rezultate pozitive dupa utilizarea unguentului timp de 48 saptamani. Aplicati un unguent special cu camfor pentru micoza pe unghiile afectate, de cateva ori pe zi.

  • Amelioreaza congestia si tusea

Camforul este adesea utilizat in masajele pe piept pentru ameliorarea tusei atat la copii, cat si la adulti. Functioneaza ca un antitusiv, ajutand la reducerea congestiei si la atenuarea tusei iritative. Un studiu a comparat eficacitatea masajului cu camfor, petrolatum, fara niciun tratament, la copiii cu tuse manifestata pe timp de noapte si simptome de raceala. Studiul a inclus 138 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani, care au prezentat tuse si simptome de raceala, ceea ce a dus la dificultati de somn. Comparatiile au demonstrat superioritatea masajelor cu camfor fata de lipsa tratamentului si a petrolatumului.

  • Antispasmodic

Produsele cu camfor pot fi, de asemenea, utilizate sub forma de masaj pentru ameliorarea crampelor musculare, spasmelor si rigiditatii, datorita proprietatilor antispasmodice si relaxante. Aplicati un unguent pe baza de camfor, prin masaj, pe muschii inflamati, de cateva ori pe zi.

Atentie! Camforul nu trebuie ingerat, deoarece poate provoca efecte secundare grave si chiar moartea! Semnele de toxicitate la camfor apar in 5 pana la 90 de minute de la ingestie. Simptomele includ arderea gurii si a gatului, greata si varsaturi.

Surse:

https://www.researchgate.net/publication/236017993_Camphor_Benefits_and_risks_of_a_widely_used_natural_product

https://www.healthline.com/health/what-is-camphor#risks

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-precautions-side-effects-of-camphor/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…