Detoxifierea organismului dupa Sarbatori

Detoxifierea organismului dupa Sarbatori Detoxifierea organismului dupa Sarbatori

Ultima actualizare: 17 februarie 2022

Sarbatorile sunt un prilej de bucurie, de petrecere a timpului in familie, dar, in mod regretabil, reprezinta si o periooada a exceselor. Alimentele pline de grasimi si carbohidrati, sucurile dulci, consumul de alcool, inactivitatea fizica specifica sezonului rece, toate isi pot influenta negativ sanatatea. In perioada de dupa sarbatorile de iarna si mai ales la inceputul primaverii exista un interes crescut pentru detoxifierea organismului. Sa vedem ce presupune aceasta!

Numeroase surse afirma ca detoxifierea organismului implica urmarea unei anumite diete sau utilizarea de produse care sustin ca iti scapa corpul de toxine si, in acelasi timp, te ajuta sa slabesti si sa ai o sanatate mai buna. Adevarul este ca organismul uman dispune de functiile necesare pentru a elimina toxine. Ca atare, o cura de detoxifiere a organismului ar trebui sa presupuna imbunatatirea sistemelor naturale responsabile cu eliminarea toxinelor.

Pentru stimularea functiilor de detoxifiere ale organismului, farmacistii Catena recomanda ColonHelp. Este un supliment alimentar din fibre si plante detoxifiante, cu un continut ridicat de Omega 3 natural, cu rezultate bune in majoritatea tulburarilor tubului digestiv.

Dietele pentru detoxifierea organismului

Dietele de detoxifiere implica, de regula, utilizarea de laxative, diuretice, vitamine, minerale, ceaiuri sau alte alimente cu presupuse proprietati detoxifiante. Rareori se precizeaza insa si ce sunt aceste toxine. Tipic, ele includ poluanti, chimicale sintetice, metale grele sau alimente procesate. Nu exista insa dovezi stiintifice clare care sa sustina proprietatile de detoxifiere ale organismului ale anumitor diete. Organismul uman are sisteme complexe de eliminare a toxinelor, care includ ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea si plamanii. Acestea elimina eficient substantele nedorite doar atunci cand sunt intr-o stare buna de sanatate. Iata cum va puteti optimiza sistemele de detoxifiere naturale:

  1. Limitati consumul de alcool

Mai mult de 90% din alcoolul ingerat este metabolizat la nivelul ficatului. Enzimele hepatice metabolizeaza alcoolul in acetaldehida, o substanta cancerigena. Ficatul recunoaste aceasta substanta drept toxina si o converteste intr-o substanta inofensive pe care apoi o elimina din corp. Consumul excesiv de alcool cauzeaza alterarea functiei hepatice, determinand acumulare de grasime, inflamatie sau fibrozarea tesutului. Limitarea consumului de alcool sau abstinenta totala de la acest obicei vor ajuta la mentinerea sanatatii ficatului si, implicit, la o buna detoxifiere a organismului.

Pentru sustinerea sanatatii ficatului, farmacistii Catena recomanda Hepafort de la Benesio. Ajuta la buna functionare a ficatului si sustine digestia. Protejeaza de efectele nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari. Contribuie la mentinerea nivelului normal al colesterolului si se recomanda in steatoza hepatica (ficat gras).

  1. Beti suficienta apa

Apa face mai mult pentru organismul uman decat sa potoleasca setea. Regleaza temperatura corpului, lubrifiaza articulatiile, ajuta digestia si absorbtia nutrientilor si are un rol esential in detoxifierea organismului. Celulele au nevoie in mod continuu sa fie reparate pentru a functiona corespunzator si pentru a descompune nutrientii pe care organismul ii foloseste pentru energie. Aceste procese produc reziduri, sub forma de uree sau dioxid de carbon. Apa transporta aceste reziduri, eliminandu-le prin intermediul urinei sau transpiratiei. O hidratare cat mai buna este eficienta pentru detoxifierea organismului.

  1. Reduceti consumul de zahar si alimente procesate

Consumul ridicat de zahar si de alimente procesate a fost pus in legatura cu obezitatea si cu alte afectiuni cornice, cum sunt cele cardiace, cancerul sau diabetul. Aceste afectiuni reduc capacitatea naturala a organismului de a se detoxifia, prin afectarea organelor care joaca un rol important in acest proces, cum sunt ficatul sau rinichii. De exemplu, consumul crescut de bauturi dulci poate cauza boala ficatului gras, care, la randul ei, cauzeaza disfunctii hepatice. Evitand alimentele nesanatoase, puteti mentine eficienta sistemelor naturale de detoxifiere a organismului.

Pentru scaderea in greutate si detoxifiere, farmacistii Catena recomanda AquaSlim, de la Naturalis! Datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante are o actiune complexa, ajutand si la eliminarea excesului de apa din organism.

  1. Consumati alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii protejeaza celulele impotriva agresiunii cauzata de molecule numite radicali liberi. Stresul oxidativ este cauzat de excesul de radicali liberi. Organismul produce in mod natural aceste molecule, ca urmare a proceselor celulare. Consumul excesiv de alcool, fumatul, dieta nesanatoasa si expunerea la substante poluante produc radicali liberi in exces. Consumul unei diete bogate in antioxidanti sustine lupta importriva excesului de radicali liberi si altor toxine care cresc riscul de afectiuni cronice. Fructele de padure, cacaoa, legumele, condimentele si bauturile precum cafeaua si ceaiul verde se numara printre cele mai bogate alimente in antioxidanti.

  1. Fiti activi

Exista mai multe mecanisme in spatele beneficiilor pentru sanatate ale activitatii fizice. Reducerea inflamatiei este un punct esential. In timp ce procesul inflamator este necesar atunci cand ne recuperam dupa infectii sau pentru vindecarea ranilor, prea multa inflamatie afecteaza organismul si creeaza un mediu propice bolilor. Reducand inflamatia, activitatea fizica va sustine sistemele organismului, inclusive detoxifierea. Este recomandat sa faceti intre 150 si 300 de minute de exercitiu fizic de intensitate moderata pe saptamana sau intre 75 si 150 de minute de activitate fizica viguroasa.

  1. Consumati alimente care contin prebiotice

Sanatatea intestinala este importanta pentru detoxifierea organismului. Celulele de la nivelul intestinului au sisteme de detoxifiere care protejeaza organismul de diverse toxine. O sanatate intestinala buna incepe cu consumul de alimente prebiotice, un tip de fibre care hranesc bacteriile benefice de la nivelul intestinelor. Echilibrul acestora poate fi perturbat din cauza tratamentelor cu antibiotice, igienei dentare precare sau dietei nesanatoase. Consumul de alimente bogate in prebiotice sustine detoxifierea organismului. Rosiile, bananele, ceapa, usturoiul, fulgii de ovaz, anghinarea se numara printre cele mai bogate alimente in prebiotice.

Pentru imbunatatirea tranzitului intestinal, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar FibroProtect de la Naturalis! Contine fibre de Psyllium care confera rapid senzatia de satietate, diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului din alimente. Acestea contribuie la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei.

  1. Odihniti-va suficient

Un program de somn adecvat va sustine sanatatea si detoxifierea organismului. In timpul somnului, creierul practic se reincarca si, de asemenea, elimina rezidurile toxice care s-au acumulat pe parcursul zilei. O astfel de toxina este proteina beta-amiloid, despre care se crede ca influenteaza aparitia bolii Alzheimer. In cazul deprivarii cronice de somn, creierul nu mai poate indeplini functiile de detoxifiere, asa ca toxinele se acumuleaza si afecteaza numeroase aspecte ale sanatatii. Somnul insuficient a fost frecvent pus in legatura cu stresul, anxietatea, presiunea sangvina crescuta, diabetul de tip II si cu obezitatea.