Diareea calatorului – ce este, cum se trateaza si cum poate fi prevenita

Diareea calatorului – ce este, cum se trateaza si cum poate fi prevenita Diareea calatorului – ce este, cum se trateaza si cum poate fi prevenita

Ultima actualizare: 1 noiembrie 2023

Diareea calatorului este o tulburare digestiva lipsita in general de riscuri majore, dar extrem de neplacuta prin simptomele specifice. E lesne de inteles ca acestea se manifesta prin disconfort abdominal si scaune moi sau apoase in cazul persoanelor care calatoresc, ceea ce poate strica bucuria unei vacante sau poate incurca rau planurile, in cazul in care calatoria are un scop mai serios.

Desi multi ar fi tentati sa creada ca diareea calatorului este o problema cu care se confrunta in general persoanele care calatoresc des, in realitate aceasta apare de obicei in cazul persoanelor care fac calatorii ocazionale. Veti intelege putin mai tarziu de ce se intampla asa, dupa ce veti parcurge capitolul dedicat cauzelor diareii calatorului, insa pana atunci va vom explica ce este aceasta boala si care sunt factorii de risc. De asemenea, veti mai putea afla cum se trateaza diareea calatorului si mai ales cum trebuie procedat pentru a preveni o astfel de problema.

 


Ce este diareea calatorului

Majoritatea persoanelor care s-au confruntat cu o astfel de problema au amintiri destul de neplacute despre diareea calatorului, din cauza faptului ca a inceput sa se manifeste in cele mai nepotrivite momente si i-a determinat sa-si schimbe brusc planurile. Nu se poate spune despre diareea calatorului ca este o boala in adevaratul sens al cuvantului, mai potrivit fiind termenul de tulburare digestiva, care apare in anumite conditii.

Evident, una dintre ele este calatoria, iar cu cat conditiile din zona de destinatie sunt mai diferite de cele specifice zonei de resedinta, cu atat creste riscul ca diareea calatorului sa inceapa sa se manifeste.

Modul de manifestare poate sa difere ca durata si intensitate de la caz la caz, insa un simptom nelipsit este prezenta scaunelor moi sau apoase. Se poate vorbi de diareea calatorului daca persoana afectata are mai mult de trei astfel de scaune pe zi, iar acestea persista timp de cel putin doua zile. Un alt simptom frecvent il constituie crampele abdominale, iar in anumite cazuri poate aparea si senzatia de greata insotita sau nu de varsaturi. De asemenea, febra mai poate fi un simptom specific al diareii calatorului. In cazurile severe, scaunele apoase frecvente pot determina si aparitia deshidratarii.

Diareea calatorului – care sunt factorii de risc

Igiena precara sau chiar lipsa totala a conditiilor de igiena din zona de destinatie reprezinta unul dintre principalii factori de risc pentru diareea calatorului, mai ales daca persoana afectata vine dintr-o regiune bine dezvoltata.

Apoi, consumul de apa in aceste zone constituie un alt factor de risc, intrucat aceasta poate fi contaminata cu diferite bacterii sau alte microorganisme, chiar daca provine din surse considerate sigure.

Diareea calatorului poate fi provocata si de consumul de alimente, mai ales daca ne referim la cele cu specific local, care contin ingrediente sau combinatii culinare cu care nu sunteti obisnuiti. De asemenea, pe fondul igienei precare, si alimentele specifice bucatariei internationale pot fi contaminate cu diferiti germeni care sa declanseze simptomele specifice diareii calatorului.

Cei enumerati mai sus pot fi considerati factori de risc generali, dar exista si anumiti factori individuali. Astfel, persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta diareea calatorului, la fel si cei cu diabet, afectiuni cronice hepatice sau boli inflamatori intestinale.

Diareea calatorului – care sunt cauzele

Fiecare organism se adapteaza conditiilor in care traieste, dezvoltand cu timpul imunitate in fata majoritatii agentilor patogeni cu care intra in contact in mod frecvent. Aceste conditii difera insa de la o regiune la alta, astfel ca atunci cand calatoriti intr-o zona indepartata organismul nu este adaptat sa faca fata noului mediu. Are nevoie de o perioada pentru a se adapta, dar in acest timp este vulnerabil in fata agentilor patogeni cu care ia contact.

In aceste conditii, poate contracta usor virusuri bacterii sau alte microorganisme care sa provoace o infectie digestiva care nu este nimic altceva decat diareea calatorului.

 

Totodata imunitatea organismului poate fi slabita din cauza stresului si oboselii acumulate pe timpul calatoriei, ceea ce favorizeaza aparitia acestei probleme.

Cauzele diareii calatorului sunt oarecum similare celor unei toxiinfectii alimentare, in sensul ca ambele probleme pot fi generate de consumul de apa sau alimente contaminate sau de nerespectarea regulilor de igiena. Difera doar conditiile in care aceste infectii sunt contractate, diareea calatorului fiind specifica regiunilor in care organismul este mai putin adaptat.

Persoanele care calatoresc frecvent au dezvoltat o capacitate mai buna de a se adapta la conditiile noi, astfel ca sufera mai rar de o astfel de tulburare, in comparatie cu cele care calatoresc rar sau ajung in zone cu conditii similare celor din regiunea in care traiesc.

Diareea calatorului – care este tratamentul recomandat

In cazurile usoare, diareea calatorului trece de la sine fara niciun fel de tratament, dar simptomele sunt foarte suparatoare, iar oricine si-ar dori sa scape cat mai rapid de o astfel de problema. Este foarte importanta hidratarea, pentru ca prin scaunele moi si frecvente, eventual si prin varsaturi, organismul pierde o cantitate importanta de apa, care trebuie compensata. Mare atentie insa la sursele de apa daca va aflati intr-o regiune mai putin dezvoltata, pentru a evita riscul ca acestea sa fie contaminate!

Simptomele diareii calatorului pot fi ameliorate prin alimentatie, fiind recomandat un meniu bazat pe orez fiert, paine prajita, banane, covrigei uscati si ceai de menta.

Se pot administra si medicamente care incetinesc mecanismul prin care alimentele sunt deplasate prin intestin, iar in acest mod se reduce frecventa scaunelor moi sau apoase. Totodata, daca e cazul, impotriva varsaturilor sunt eficiente antivomitivele.

Daca simptomele diareii calatorului persista sau chiar se agraveaza chiar si in urma acestor tratamente, este necesar un consult medical, pentru ca problema poate fi ceva mai serioasa decat pare la prima vedere.

Diareea calatorului – sfaturi pentru preventie

Diareea calatorului poate fi usor prevenita respectand niste reguli elementare de igiena, aplicabile in orice conditii, nu doar pe timpul calatoriilor. In primul rand, spalati-va mai des pe maini ori de cate ori mergeti la toaleta, dupa ce coborati din tren, autocar sau avion, si mai ales inainte de a va aseza la masa. Daca nu aveti permanent aceasta posibilitate, e bine sa aveti la dumneavoastra un flacon un dezinfectant pe baza de alcool, cu care sa va curatati mainile ori de cate ori e nevoie.

De asemenea, spalati foarte bine fructele si legumele inainte de a le consuma si totodata tineti seama de sursele de apa pe care le folositi. Evitati sa beti apa direct din sursele naturale, dar si din fantani, iar cel mai sigur este sa consumati doar apa imbuteliata. Daca nu gasiti nicio sursa care sa va inspire incredere, fierbeti apa inainte de a o consuma sau folosi pentru igiena si spalarea alimentelor.

Ocoliti restaurantele, terasele sau alte spatii de alimentatie publica in care igiena si curatenia lasa de dorit si totodata luati aminte la modul in care sunt expuse preparatele culinare.

Daca acestea sunt lasate in bataia soarelui sau sunt expuse in vitrine nerefrigerate, evitati sa le comandati. In acelasi timp, daca vi se pare ca mancarea comandata are un aspect, miros sau gust ciudat, nu o consumati, si procedati la fel daca observati ca aceasta este gatita insuficient.

Nu in ultimul rand, este nerecomandat consumul de maioneze, sushi, biftec tartar sau alte produse culinare pe baza de carne sau oua crude.

Farmacistul Catena va recomanda: