Dureri de ovare – cauze si afectiuni asociate

Dureri de ovare – cauze si afectiuni asociate Dureri de ovare – cauze si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 27 iunie 2023

Durerea pelviana (cunoscuta in general sub denumirea de dureri de ovare) este deosebit de frecventa la femei si poate avea mai multe cauze. Iata o privire asupra cauzelor, simptomelor si tratamentelor pentru dureri de ovare, aceste afectiuni suparatoare.

Ovarele sunt organele reproductive feminine, situate in partea inferioara a abdomenului, de o parte si de alta a uterului. Aceasta senzatie de „dureri de ovare”, corespunde cel mai adesea unei dureri uterine radiante. Doar in cazuri foarte rare este posibil sa simtiti o durere care provine de la ambele ovare in acelasi timp. Expresia „dureri de ovare” se poate referi la o durere intr-un ovar (durerea este adesea unilaterala) sau in uter, cu senzatia ca iradiaza spre ovare.

Exista doua tipuri de dureri de ovare:

  • dureri de ovare ciclice, strans legate de ciclul menstrual;
  • dureri de ovare cronice, fara legatura aparenta cu menstruatia.

Dureri de ovare: cauze posibile

Ovulatie dureroasa

O femeie care nu este la menopauza poate avea dureri de ovare in timpul perioadei de ovulatie (mijlocul ciclului menstrual). In momentul ovulatiei, ovarul expulzeaza un ovul, ceea ce poate crea durere. Aceste dureri de ovare, care urmeaza ritmul ciclului, apar intotdeauna in acelasi moment al lunii si sunt tipice ovulatiei. De obicei, ele dispar in decurs de o zi.

Inainte si in timpul menstruatiei

Durerile de ovare se pot intensifica, de asemenea, in perioada premergatoare si in timpul menstruatiei. Acest lucru este vizibil mai ales la femeile cu endometrioza. Aceste dureri de ovare caracteristice endometriozei incep cu o zi inainte sau in ziua menstruatiei si dispar imediat dupa aceea. Disconfortul respectiv este cunoscut sub numele de „dismenoree”. Durerea care trece dupa administrarea unui analgezic nu este neaparat un motiv de ingrijorare.

Un chist ovarian

Durerile de ovare pot fi legate de un chist ovarian functional, care apare din cauza unei functionari defectuoase a ovarului, sau de un chist organic care s-a format din tesutul ovarian. Cu cat chistul este mai mare si cu cat apasa mai mult pe colon, cu atat durerea este mai intensa, avertizeaza medicii. Durerea tinde sa fie pe o parte a corpului, in dreapta sau in stanga, in functie de localizarea chistului, dand impresia de gravitatie asupra ovarului.

In principiu, un chist functional mai mare de 3 – 3,5 cm trebuie tratat sau chiar extirpat.

Normens comprimate contribuie la echilibrarea tulburarilor premenstruale, precum crampele, balonarea sau edemele, a dereglarilor de menstruatie si la ameliorarea infertilitatii feminine cauzate de insuficienta luteala.

Un chist organic trebuie indepartat indiferent de marimea sa. Acesta poate sa creasca si sa nu regreseze spontan. In timp ce majoritatea acestor leziuni sunt benigne, aproximativ 10% sunt borderline (leziuni care prezinta anumite anomalii comune cu cancerele) sau canceroase.

O tumoare ovariana

Durerile de ovare pot ascunde prezenta unei tumori benigne, maligne sau la limita. Aceasta masa ovariana va fi atunci observata in timpul unui examen clinic, dar mai ales la o ecografie pelvina. Acest examen poate fi completat de un RMN, care ofera o mai buna vizualizare a ovarelor. Cu cât stadiul tumorii este mai avansat, cu atat simptomul de dureri de ovare devine mai intens. Daca exista o tumoare ovariana maligna, abdomenul se mareste din cauza prezentei apei in abdomen (ascita). Se estimeaza ca 98% dintre cancerele ovariene sunt descoperite in stadiul 3 (stadiu avansat), ceea ce explica de ce prognosticul este slab. 

Dupa actul sexual

Dureri de ovare pot aparea si dupa actul sexual, daca aveti un chist functional. Dar, de multe ori, daca doare dupa actul sexual, nu este din cauza ovarului, ci din cauza unui uter retrovers. Este o „problema pur mecanica”, descrie oncologul. Din cauza retroversiei uterului, penisul are tendinta de a se „lovi” de colul uterin, ceea ce poate provoca disconfort si chiar durere.

O sarcina extrauterina

La o femeie de varsta fertila care are dureri in zona pelvina, dureri de ovare, intarziere a menstruatiei sau care a uitat sa ia pilula, putem suspecta un inceput de sarcina sau chiar o sarcina ectopica (sarcina extrauterina) care poate fi localizata pe ovar. Nu este foarte frecvent, dar se intampla. In astfel de cazuri, este important sa se efectueze un test de sarcina. Daca testul de sarcina este pozitiv, trebuie efectuata o ecografie pelvina.

O infectie

Un abces in ovar poate provoca dureri de ovare. Acest abces apare in principal la femeile care au o patologie infectioasa, cum ar fi salpingita (infectia uneia sau a ambelor trompe uterine), care poate fi cauzata de o infectie cu transmitere sexuala, de introducerea unui dispozitiv intrauterin, de efectuarea unui examen endouterin sau de infectia unui organ apropiat de aparatul reproducator (apendicita). In acest context, diagnosticul este initial clinic, deoarece femeia se prezinta cu febra sau cu scurgeri abundente, galbui, purulente. Ecografia pelviana este apoi utilizata pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Tratamentul se bazeaza pe administrarea unui antibiotic.

Mastrelle Flora Plus, datorita ingredientelor sale, aduce pH-ul vaginal la valoarea optima (<4.5). Mastrelle Flora Plus este recomandat in vaginita bacteriana, Candida si alte infectii localizate la nivel vaginal.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afectiune complexa a carei cauza exacta nu este inca pe deplin inteleasa. Cu toate acestea, exista mai multe factori implicati in dezvoltarea acestui sindrom. Iata cativa factori care pot contribui la aparitia SOP:

Dezechilibru hormonal: Nivelurile anormale de hormoni, cum ar fi estrogenul, progesteronul si hormonii masculini numiti androgeni, pot juca un rol in dezvoltarea SOP. Aceste dezechilibre pot interfera cu procesele normale de ovulatie si pot duce la formarea chisturilor la nivelul ovarelor.

Factori genetici

Rezistenta la insulina poate provoca niveluri ridicate de insulina in organism, ceea ce poate afecta productia de hormoni sexuali si poate contribui la simptomele SOP.

Inflamatia poate afecta functionarea normala a ovarelor si poate contribui la dezvoltarea chisturilor.

Tratamentul este pur simptomatic, bazat pe un stil de viata mai sanatos, medicamente si sprijin psihologic, daca este necesar. Potrivit Inserm, o femeie din 10 este afectata de aceasta patologie hormonala. Dar simptomele variaza foarte mult de la o pacienta la alta: boala poate fi foarte usoara sau foarte invalidanta.

Dupa FIV

O fertilizare in vitro (FIV) care solicita prea mult ovarele (atunci cand stimularea este prea puternica, de exemplu) poate duce la aparitia chisturilor ovariene, care pot provoca dureri de ovare. In acest caz, medicul il va observa imediat prin intermediul unei ecografii.

Cand ar trebui sa va faceti griji in caz de dureri de ovare?

Atunci cand aveti dureri de ovare in momentul ovulatiei sau in timpul menstruatiei, care sunt ameliorate cu analgezice, nu necesita o vizita la medic, cu exceptia cazului in care aceste dureri de ovare sunt recurente, foarte intense si interfereaza cu calitatea vietii.

Cu toate acestea, ar trebui sa va adresati medicului daca aveti dureri de ovare insotite de alte simptome (febra, sangerari, probleme digestive, urinare frecventă, menstruatie intarziata care duce la suspiciunea unei sarcini extrauterine etc.) sau daca o torsiune sau o ruptura a unui chist ovarian poate fi cauza.

Farmacistul Catena va recomanda: