Rezistenta la insulina – cauze, simptome, tratament si preventie

Rezistenta la insulina – cauze, simptome, tratament si preventie Rezistenta la insulina – cauze, simptome, tratament si preventie

Ultima actualizare: 21 iunie 2022

rezistenta-la-insulina

Rezistenta la insulina si prediabetul apar atunci cand organismul nu utilizeaza insulina corect. Insulina este un hormon secretat de catre pancreas, ce ajuta glucoza din sange sa ajunga in muschi, grasime si ficat, transformand-o in energie. Glucoza provine din alimentele consumate, insa si ficatul o produce la nevoie, cand o persoana posteste, de exemplu. Nivelul de glucoza creste dupa masa, pancreasul eliberand insulina in fluxul sangvin pentru a-l controla. Rezistenta la insulina apare cand celulele din muschi, grasime si ficat nu reactioneaza asa cum ar trebui, astfel incat pancreasul produce mai multa insulina pentru a ajuta glucoza sa patrunda in celule. Cat timp pancreasul va produce suficient de multa insulina pentru a suplini raspunsul slab al celulelor, glicemia va avea un nivel normal. Este important de stiut ca insulina are un rol foarte important in ceea ce priveste aparitia diabetului de tip 2.


Ce este insulina?

Insulina este un hormon secretat de catre pancreas pentru a controla nivelul de glucoza din fluxul sangvin. De asemenea, contribuie la stocarea glucozei in ficat, grasime si muschi. In plus, regleaza metabolismul carbohidratilor, al grasimilor si proteinelor din organism. In momentul in care insulina nu functioneaza adecvat, grasimea se descompune si produce, printre altele, acizi ceto. Cand o persoana mananca, nivelul glucozei din sange creste, iar pancreasul elibereaza insulina pentru ca zaharul sa fie stocat si utilizat ca energie pentru mai tarziu. Fara aceasta abilitate a pancreasului, glicemia fie va creste prea mult, fie va scadea. Rezistenta la insulina creste riscul de obezitate, de hipertensiune, precum si nivelul trigliceridelor.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Glucosuport, supliment alimentar ce contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale. Contine crom, zinc si extracte vegetale si ajuta la metabolismul normal al carbohidratilor, ajutand practic organismul sa pastreze un nivel normal al glucozei din sange.

Ce este rezistenta la insulina?

Rezistenta la insulina este legata de prediabet si diabet de tip 2. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema dezvolta practic toleranta, hormonul devenind astfel mai putin eficient. Ca rezultat, este nevoie de mai multa insulina pentru a „convinge” celulele adipoase si musculare sa prelucreze glucoza si sa o stocheze in continuare. Nu se stie exact care este cauza rezistentei la insulina, insa exista modalitati de a ajuta organismul sa fie mai receptiv la insulina pentru a preveni sau intarzia diabetul de tip 2, sau pentru a ajuta pacientii cu diabet de tip 1 sa-si managerieze nivelul de glucoza din sange.

Cum se instaleaza rezistenta la insulina?

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca au rezistenta la insulina pana cand nu isi fac analize de sange. Ea apare practic gradual si este important de stiut ca nu se numara printre cauzele diabetului de tip 1, insa pacientii care sufera de diabet de tip 1 vor avea nevoie de doze mai mari de insulina pentru a controla glicemia.

Rezistenta la insulina – simptome, manifestari

Rezistenta la insulina si prediabetul nu prezinta, de obicei, simptome. Unele persoane se pot confrunta cu zone de piele mai inchise la culoare (in special la subrat, pe gat), care poarta denumirea de Acanthosis nigricans. De asemenea, la nivelul pielii pot aparea mici excrescente. Desi nivelul glicemiei nu este inca atat de mare pentru a conduce la aparitia simptomelor, cateva studii au aratat ca unele persoane pot prezenta deja modificari la nivel ocular, ce pot duce la retinopatie.

Diagnosticul de rezistenta la insulina

Medicii utilizeaza teste de sange pentru a diagnostica prediabetul, insa mai rar testeaza rezistenta la insulina. De obicei, se foloseste testul de glucoza plasmatica in repaus alimentar (FPG) si testul de hemoglobina glicata, ce masoara nivelul glicemiei din ultimele 3 luni. De asemenea, medicul va adresa pacientului intrebari legate de simptome, de istoricul familial si medical, va evalua greutatea si va masura tensiunea arteriala, precum si nivelul de colesterol.

Rezistenta la insulina – optiuni de tratament

Din pacate, rezistenta la insulina nu poate fi tratata, insa exista modalitati prin care puteti ajuta celulele sa devina mai receptive. Este foarte important sa va mentineti activi, pentru a combate rezistenta la insulina. Activitatea fizica deschide practic noi usi pentru ca glucoza sa patrunda in celule, fara ca insulina sa actioneze ca intermediar. Se recomanda si pastrarea unui nivel optim al greutatii corporale si, in general, evitarea alimentelor bogate in carbohidrati. Desi nu exista tratament medicamentos pentru rezistenta la insulina, unele medicamente pentru diabetul de tip 2 ar putea fi de ajutor, insa doar la recomandarea medicului.

Sfaturi pentru preventie

Chiar daca rezistenta la insulina nu poate fi prevenita, tot se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, activ si a unei diete echilibrate.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Glucosuport X 30 capsule

Naturalis Glucosuport X 30 capsule

  Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar…