Fasceita necrozanta – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Fasceita necrozanta – cauze, simptome, diagnostic si tratament Fasceita necrozanta – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 23 noiembrie 2023

Fasceita-necrozanta

Fasceita necrozanta mai este denumita in limbaj medical si cangrena streptococica, fiind o infectie rara care afecteaza fasciile musculare, adica acele invelisuri de tesut conjunctiv care inconjoara si sustin muschii. Aparitia fasceitei necrozante este determinata cel mai des de agenti patogeni precum Streptococcus pyogenes si Clostridium perfringens, insa cauza declansatoare poate fi reprezentata si de alte bacterii aerobe si anaerobe.

Pe cat este de rara, pe atat este de grava aceasta boala, pentru ca infectia patrunde in profunzimea tesuturilor, pe care le necrozeaza, si se poate generaliza la nivelul intregului organism, determinand soc septic si chiar deces.

Fiind vorba de o afectiune cu incidenta redusa, fasceita necrozanta este mai putin cunoscuta si din acest motiv ne-am decis sa abordam acest subiect in materialul de fata. Pe parcursul sau veti putea afla mai multe informatii despre fasceita necrozanta, despre simptomele specifice, cauzele si factorii de risc, precum si despre stabilirea diagnosticului si a tratamentului.

 

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.


Fasceita necrozanta – generalitati

Fasceita necrozanta este o boala care afecteaza cu predilectie persoanele adulte, cu varste cuprinse intre 38 si 44 de ani, care in general au o stare buna de sanatate, fara a face parte din anumite grupe de risc. In majoritatea cazurilor, agentul patogen care provoaca fasceita necrozanta provine din mediul exterior si patrunde in organism de pe suprafata pielii, cand tesutul tegumentar este afectat in urma unei leziuni penetrante.

Odata patrunsi in organism, microbii se localizeaza sub piele si determina aparitia infectiei acute, cu o manifestare fulminanta la nivelul tesutului subcutanat si al fasciei musculare profunde. Nu este o regula general valabila ca fasceita necrozanta sa apara in imediata vecinatate a leziunii ce a permis patrunderea agentilor patogeni in organism, pentru ca acestia se deplaseaza si se pot localiza in alta zona a corpului. De cele mai multe ori, leziunile respective au loc la nivelul membrelor superioare si inferioare, precum si la nivelul capului, care sunt parti ale corpului expuse traumatismelor.

 

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul contine vitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand o aroma delicioasa de mango si fructul-pasiunii.

Fasceita necrozanta – simptome

Durerea accentuata in zona leziunii care a constituit poarta de intrare a agentului patogen este un prim simptom al fasceitei necrozante. In cele mai multe cazuri, intensitatea durerii este mai puternica in raport cu gravitatea leziunii, insa se amelioreaza in decurs de 1-3 zile. Dupa acest interval durerea revine, de aceasta data fiind mult mai puternica si insotita de febra, frisoane, greturi si varsaturi, precum si de tulburari digestive manifestate predilect prin diaree.

Fasceita necrozanta prezinta simptome si la nivel cutanat, constand in tumefierea dureroasa a zonei afectate, inrosirea pielii si cresterea temperaturii in portiunea respectiva. Daca infectia este profunda, aceste simptome apar ceva mai tarziu decat cele mentionate anterior.

In general, simptomele fasceitei necrozante apar brusc si se agraveaza rapid, pe masura ce infectia avanseaza, astfel ca in scurt timp starea pacientului poate deveni critica.

 

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

Fasceita necrozanta – cauze si factori de risc

Dupa cum am precizat deja, cauza aparitiei fasceitei necrozante este patrunderea in organism a unor agenti patogeni care provoaca infectii ce afecteaza tesuturile subcutanate si fasciile musculare. Cel mai adesea, aceste infectii sunt de natura streptococica, iar agentii patogeni responsabili de majoritatea cazurilor de fasceita necrozanta sunt Streptococcus pyogenes si Clostridium perfringens. Agentii patogeni se afla pe suprafata pielii si patrund in organism prin intermediul leziunilor penetrante, insa pot proveni si din tractul urinar sau digestiv, in urma unor interventii chirurgicale.

Agentii patogeni secreta o toxina care determina formarea unor cheaguri de sange ce infunda vasele de sange din zona infectata, ceea ce duce la aparitia necrozei.

Tinand cont de acestea, ranile deschise constituie principalul factor de risc pentru fasceita necrozanta, mai ales daca au fost produse prin taiere sau intepare, iar obiectul taietor/intepator a patruns profund in tesut.

Fasceita necrozanta poate aparea si in urma unei interventii chirurgicale, atat prin prisma faptului ca aceasta presupune efectuarea unei incizii – care este tot o leziune deschisa – cat si prin faptul ca agentii patogeni pot fi eliberati in organism din tractul digestiv sau din tractul urinar, daca se intervine pentru o problema digestiva sau renala.

De asemenea, persoanele cu o imunitate scazuta sunt expuse unui risc mai sporit de a face fasceita necrozanta, intrucat organismul lor nu are capacitatea de a neutraliza agentii patogeni inainte de producerea infectiei. Bolile cronice determina de cele mai multe ori slabirea imunitatii, asa ca pot fi considerate si ele un factor de risc.

Nu in ultimul rand, si persoanele care urmeaza un tratament antiinflamator cu corticosteroizi pe o perioada indelungata risca sa dezvolte fasceita necrozanta, intrucat medicamentele din aceasta categorie slabesc capacitatea organismului de a se apara singur impotriva infectiilor.

Fasceita necrozanta – diagnostic

Dat fiind faptul ca fasceita necrozanta are o evolutie rapida, multi pacienti ajung la medic in stadii avansate ale bolii, iar stabilirea unui diagnostic trebuie sa se faca intr-un timp cat mai scurt.

Din descrierea simptomelor, a istoricului medical si in urma examinarii zonei inflamate, medicul isi poate da seama cu usurinta ca este vorba de fasceita necrozanta. Pentru confirmare, se recolteaza probe se sange si o proba din tesutul necrozat, care sunt trimise pentru analize de laborator, ce vor stabili prezenta agentilor patogen si tipul acestora. De asemenea, pentru evaluarea gradului de extindere a fasceitei necrozante, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii imagistice, precum radiografia, tomografia computerizata sau examenul RMN.

De multe ori nu este timp suficient pentru astfel de investigatii, pentru ca pacientii cu fasceita necrozata ajung la medic cand sunt la un pas de septicemie, iar in astfel de situatii se intervine chirurgical, atat pentru investigarea problemei, cat si in scop curativ.

Fasceita necrozanta – tratament

Tratamentul trebuie inceput cat mai rapid cu putinta, pentru ca in termen de 5 zile de la infectare, fibroza necrozanta poate duce la aparitia cangrenei si apoi la generalizarea infectiei, care poate fi fatala. De aceea, scopul primordial al tratamentului este stoparea infectiei, apoi distrugerea agentilor patogeni, urmata de refacerea tesuturilor afectate. In prima faza, se administreaza tratament medicamentos cat mai agresiv, bazat pe antibiotice puternice, cu spectru larg. Alaturi de acestea, se administreaza si imunoglobuline pentru intarirea imunitatii, iar in cazurile grave poate fi nevoie si de intubarea pacientului sau administrarea de oxigen.

Dupa ce pacientul este stabilizat si sunt semne ca infectia a fost oprita din evolutie, se intervine chirurgical pentru inlaturarea tesutului necrozat. Ulterior, daca este cazul, pacientul mai poate fi supus altor interventii reconstructive, in scopul refacerii tesuturilor afectate si redarii functionalitatii muschilor.

Fasceita necrozanta – posibile complicatii

Fasceita necrozanta se numara printre afectiunile in cazul carora complicatiile apar foarte usor si sunt dintre cele mai grave. Acestea sunt urmarea extinderii infectiei, care in decurs de cateva zile poate duce la aparitia cangrenei, ce necesita amputarea urgenta a membrului afectat. De asemenea, infectia extinsa poate afecta functionarea unor organe si aparitia insuficientei hepatice, renale, respiratorii sau cardiace.

Cand agentii patogeni ajung in fuxul sanguin, se raspandesc in tot organismul, dand nastere unei infectii generalizate, numite septicemie. Pe acest fond apare socul septic, ce determina insuficienta multipla de organe si un raspuns inflamator exagerat, care duc in final la deces.

Ca masuri de preventie, se recomanda spalarea frecventa a mainilor si a zonelor tegumentare expuse, precum si evitarea pe cat posibil a producerii de leziuni deschise. In cazul in care astfel de rani se produc accidental, acestea trebuie curatate si dezinfectate imediat, iar ulterior trebuie pastrate curate, evitandu-se expunerea lor la praf, murdarie sau contactul cu suprafete posibil contaminate.

Daca apar dureri, inflamatii si alte simptome descrise putin mai devreme, nu ezitati sa va adresati de urgenta unui medic, pentru a preveni complicatiile grave ce pot aparea.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…