Fibroza hepatica – factori de risc, diagnostic si tratament

Fibroza hepatica – factori de risc, diagnostic si tratament Fibroza hepatica – factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 23 noiembrie 2023

Fibroza-hepatica

Asa cum se poate intui usor din denumirea sa, fibroza hepatica este o afectiune care se manifesta la nivelul ficatului. Aparitia sa poate fi determinata de alte boli hepatice, dar si de anumiti factori care agreseaza ficatul si determina aparitia de tesut cicatricial pe suprafata acestuia.

Asadar, fibroza hepatica apare in momentul in care ficatul incepe sa se cicatrizeze, inregistrand patru faze de evolutie, in functie de gradul de extindere a tesutului cicatricial. Cu cat acest tesut cicatricial cuprinde o suprafata mai mare a ficatului, cu atat functiile acestuia sunt mai afectate, iar daca procesul de extindere nu este stopat, fibroza hepatica poate determina in final aparitia insuficientei hepatice.

Din pacate, procesul de cicatrizare a tesuturilor ficatului este unul ireversibil, astfel ca fibroza hepatica nu se vindeca, dar poate fi oprita din evolutie pentru a nu se ajunge la complicatii grave.

 

Pentru a va ajuta sa scadeti nivelul de colesterol si pentru a detoxifia ficatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest supliment alimentar favorizeaza protejarea si regenerarea celulelor hepatice, sustine digestia si protejeaza impotriva efectelor nocive provocate de alcool, tutun si medicamente. De asemenea, Benesio Hepafort contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si este indicat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).


Fibroza hepatica – generalitati

Este cunoscut faptul ca ficatul are capacitatea de a se regenera in urma leziunilor suferite, insa pentru aceasta are nevoie de o perioada pentru ca tesutul hepatic afectat sa se refaca. In cazul in care nu ii este lasat acest ragaz, iar factorii care determina aparitia leziunilor agreseaza ficatul in mod constant sau repetat, celulele hepatice afectate sunt inlocuite treptat cu tesut fibros, nefunctional. Denumirea fibrozei hepatice devine astfel mai usor de inteles, fiind vorba de o afectiune care consta in formarea de tesut fibros (sau cicatricial) la nivelul ficatului.

Pe suprafata ficatului se formeaza astfel portiuni nefunctionale, similare unor cicatrici, iar cu cat acestea devin mai intinse, cu atat scade capacitatea ficatului de a-si indeplini functiile pe care le are in organism.

Debutul fibrozei hepatice se produce in momentul in care apare primul tesut cicatricial care nu mai permite regenerarea ficatului in portiunea respectiva, iar daca agresarea ficatului continua, se poate ajunge in situatia in care tesutul fibros ocupa o suprafata mai mare decat cea functionala.

In functie de gradul de evolutie, exista 4 stadii ale fibrozei hepatice, denumite simplu F-1, F-2, F-3 si F-4. Stadiul 1 al fibrozei hepatice reprezinta gradul incipient de evolutie a bolii, in timp de fibroza hepatica in stadiul 4 este forma cea mai avansata, asociata cu aparitia cirozei.

 

Pentru mentinerea sanatatii ficatului si pentru sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine silimarina din fructe de armurariu, anghinare si cinarina, care furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Productia de bila este stimulata, se mentine un nivel normal al lipidelor in sange si o concentratie normala de colesterol.

Fibroza hepatica – simptome

Fibroza hepatica face parte din categoria bolilor tacute, care evolueaza asimptomatic chiar si ani la rand, iar atunci cand incep sa se manifeste primele simptome, deja este ajunsa in stadiu avansat. Asadar, primele stadii de fibroza hepatica nu se manifesta prin simptome specifice, micile leziuni si apoi cicatricile aparute pe suprafata ficatului nefiind dureroase si neavand consecinte negative imediate. Problemele incep sa apara daca ficatul este agresat in mod constant sau repetat, ceea ce duce la extinderea tesutului fibros.

Abia atunci cand fibroza hepatica ajunge deja in stadiul 4 apar si primele simptome asociate afectarii semnificative a functiilor ficatului. In aceasta faza, pacientii cu fibroza hepatica incep sa piarda in greutate, sunt permanent obositi si au o stare de indispozitie inca de la inceputul zilei. Alte simptome sunt pierderea apetitului si senzatia persistenta de greata, insotita sau nu de varsaturi. Fibroza hepatica in stadiu avansat determina si inflamarea ficatului, precum si acumularea de lichid in cavitatea abdominala, ceea ce determina cresterea in volum a abdomenului.

Fibroza hepatica aste asociata in fazele avansate si cu aparitia icterului, pe fondul acumularii de bilirubina in sange, ca urmare a faptului ca ficatul isi pierde capacitatea de a filtra aceasta substanta si de a o elimina din organism.

Fibroza hepatica – cauze si factori de risc

Cauza fibrozei hepatice o reprezinta actiunea nociva pe care anumiti factori o au aspra ficatului, in mod constant sau repetitiv. Poate fi vorba de unele boli, substante toxice, anumite medicamente sau de grasimea acumulata la nivelul ficatului. Toate acestea au un rol nefast in sanatatea ficatului, provocand mici leziuni la nivelul tesutului hepatic, care nu se mai regenereaza asa cum ar fi normal, ci dezvolta tesut cicatricial ce duce la aparitia fibrozei hepatice.

Evident ca acesti agresori ai ficatului reprezinta si principalii factori de risc in aparitia si evolutia fibrozei hepatice, iar lista acestora arata astfel:

  • consumul excesiv de alcool – alcoolul este un inamic redutabil al ficatului, provocand leziuni si inflamatii care stau la baza fibrozei hepatice;
  • alimentatia nesanatoasa – o alimentatie bogata in grasimi nesaturate si grasimi trans duce la aparitia steatozei hepatice, supranumita „boala ficatului gras”. Grasimea acumulata la nivelul ficatului ingreuneaza functionarea acestuia, favorizand aparitia tesutului fibros.
  • anumite afectiuni hepatita de tip B sau hepatita C, boala Wilson, diabetul, hemocromatoza si achistosomiaza afecteaza in buna masura functiile ficatului, putand constitui una dintre cauzele fibrozei hepatice;
  • substantele toxice si unele medicamente – unul dintre rolurile ficatului este acela de a neutraliza si elimina toxinele si substantele chimice, incluzandu-le aici si pe cele din compozitia medicamentelor. Daca este expus perioade indelungate sau in mod repetat actiunii acestor substante, pot aparea leziuni la nivelul tesutului hepatic, care se transforma apoi in tesut cicatricial.

Diagnosticul de fibroza hepatica

Daca fibroza a ajuns intr-un stadiu avansat, devenind simptomatica, diagnosticul poate fi usor intuit pe baza manifestarilor specifice si a istoricului medical al pacientului. Ideal este insa ca fibroza hepatica sa fie diagnosticata in stadiile incipiente, cand este asimptomatica, pentru ca astfel sa poata fi prevenita evolutia sa catre formele mai avansate.

Analizele de sange pot indica prezenta fibrozei daca rezultate arata un nivel crescut al enzimelor hepatice sau al bilirubinei, ceea ce denota prezenta unor leziuni la nivelul ficatului sau a unor probleme functionale. De asemenea, cu ajutorul unor markeri serologici se poate stabili cu exactitate gradul de fibroza, iar elastografia hepatica este o alta investigatie prin care se testeaza gradul de duritate la nivelul ficatului.

Nu in ultimul rand, se poate apela si la o biopsie hepatica, ce consta in efectuarea unei punctii in ficat, in vederea prelevarii unei probe de tesut care va fi ulterior analizata in laboratorul histopatologic.

Tratamentul fibrozei hepatice

Tratamentul se axeaza pe oprirea evolutiei bolii catre stadii mai avansate, dat fiind faptul ca tesutul cicatrizat nu mai poate fi recuperat si facut functional. In primul rand, se elimina cauzele care au determinat aparitia fibrozei, iar in functie de stadiul de evolutie a bolii, functia hepatica poate fi sustinuta cu medicamente specifice sau cu suplimente pe baza de vitamine si minerale.

O componenta importanta a tratamentului este schimbarea stilului de viata, ce presupune o alimentatie sanatoasa, mentinerea greutatii optime, renuntarea la alcool si fumat, precum si managementul afectiunilor cronice care pot afecta functiile hepatice. De asemenea, se impune monitorizarea permanenta a pacientilor si efectuarea unor controale medicale periodice, pentru evaluarea starii de sanatate.

Fibroza hepatica – posibile complicatii

Dupa cum spuneam, primele simptome ale fibrozei hepatice se asociaza aparitiei complicatiilor, atunci cand a mai ramas doar o portiune mica de ficat neafectata de tesutul cicatricial. Se intampla in stadiul 4 cand, fibroza extinsa determina aparitia cirozei hepatice, care este cea mai frecventa complicatie. De la ciroza se poate ajunge in scurt timp la insuficienta hepatica, iar in acest caz, singura sansa de supravietuire este transplantul de ficat.

Fibroza favorizeaza si aparitia cancerului hepatic, mai ales in cazul pacientilor care au dezvoltat deja ciroza.

Hemoragia digestiva este o alta complicatie severa, aparuta din cauza ruperii varicelor esofagiene, care se formeaza ca urmare a cresterii tensiunii in vena porta, care transporta sangele catre ficat.

Fibroza hepatica poate avea consecinte grave si in plan neurologic, prin faptul ca ficatul nu mai poate filtra eficient toxinele din sange, care astfel sunt purtate de fluxul sanguin pana in creier, declansand o afectiune numita encefalopatie hepatica.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…