Fractura de sold: cauze, manifestari, tratament, prevenire

Fractura de sold: cauze, manifestari, tratament, prevenire Fractura de sold: cauze, manifestari, tratament, prevenire

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Fractura de sold este o leziune osoasa care afecteaza zona soldului, suprafata compusa din femur (osul coapsei) si pelvis (oasele bazinului). Aceasta fractura poate sa apara in diferite portiuni ale soldului, cum ar fi capul femural (partea superioara a femurului), colul femural (partea ingusta dintre capul femural si restul osului coapsei), acetabul (partea pelvisului care se articuleaza cu capul femural) sau alte parti ale regiunii soldului.

Fractura de sold este de obicei asociata cu traumatisme severe, cum ar fi caderile severe sau accidentele auto. Fractura de sold este deosebit de frecventa la persoanele in varsta, deoarece oasele devin mai fragile si mai susceptibile la fracturi, odata cu inaintarea in varsta, fenomen cunoscut sub numele de osteoporoza.

Aceste fracturi sunt considerate grave, necesitand adesea interventie chirurgicala pentru a se asigura vindecarea adecvata si pentru a se restabili functionalitatea membrului afectat. Postoperator, poate fi necesara terapia fizica, pentru a ajuta la recuperarea mobilitatii si a fortei musculare in zona soldului. Complicatiile potentiale dupa fractura de sold includ emboliile pulmonare, infectiile si problemele de mobilitate pe termen lung. De aceea, gestionarea adecvata si recuperarea sunt esentiale pentru pacientii cu fractura de sold.


Fractura de sold – cauze

 • Caderi accidentale: caderea pe zona soldului poate provoca o fractura de sold, mai ales la persoanele in varsta sau la cele care au oase fragile din cauza osteoporozei.
 • Traumatisme sau accidente: accidentele auto, accidentele de bicicleta, caderile de la inaltime sau alte evenimente traumatice pot provoca fractura de sold.
 • Osteoporoza: osteoporoza este o afectiune caracterizata prin pierderea densitatii osoase, ceea ce face oasele mai fragile si mai susceptibile la fracturi. Persoanele cu osteoporoza sunt mai expuse la fractura de sold chiar si in urma unor accidente minore sau caderi.
 • Stilul de viata sedentar: lipsa activitatii fizice si slabirea muschilor pot creste riscul de caderi si, implicit, de fractura de sold.
 • Anumite conditii medicale: unele afectiuni medicale, cum ar fi cancerul osos sau alte boli care afecteaza structura osoasa, pot creste riscul de fractura de sold.

Naturalis ArtroSuport Colagen cu aroma de ananas este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.

 • Medicatie: anumite medicamente, in special cele utilizate pentru tratarea osteoporozei, pot influenta densitatea osoasa sau pot slabi structura oaselor, crescand astfel riscul de fractura. Medicamentele pot influenta densitatea osoasa in mai multe moduri, iar efectele lor pot varia in functie de tipul medicamentului si de modul in care este utilizat.
 • Factori genetici: unele persoane pot avea o predispozitie genetica catre osteoporoza sau alte afectiuni care pot contribui la fractura de sold.

Fractura de sold – cate tipuri exista

Fracturile de sold pot fi clasificate in mai multe feluri, in functie de zona si natura fracturii.

 • Fractura de col femural: este o fractura care apare in partea ingusta a femurului, numita col femural, care uneste capul femural cu restul osului coapsei. Fracturile de col femural sunt impartite in doua categorii principale:
 1. fractura intracapsulara: acest tip de fractura apare in interiorul capsulei articulare a soldului;
 2. fractura extracapsulara: apare in afara capsulei articulare a soldului.
 • Fractura de cap femural: aceasta este o fractura care apare in partea superioara a femurului, care este capul rotund al osului coapsei si se articuleaza cu acetabulul, partea pelvisului. Fractura de cap femural poate afecta fluxul de sange catre capul femural, motiv pentru care poate fi destul de grava, deoarece prin reducerea circulatiei sangelui catre capul femural se poate ajunge la necroza (moartea tesutului osos) si la complicatii ulterioare. De aceea, tratamentul prompt si adecvat este esential pentru gestionarea acestei fracturi.

ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si ginkgo biloba.

 • Fractura subtrohanteriana: aceasta fractura apare sub zona trohanterului femural, care este o proeminenta osoasa mare de pe partea superioara a femurului.
 • Fractura acetabulara: apare in acetabul, care este partea pelvisului care se articuleaza cu capul femural.
 • Fractura intertrohanteriana: aceasta este o fractura care apare intre cele doua zone trohanteriene, mare si mica, de pe femur.
 • Fractura subcapitala: aceasta fractura apare sub capul femural, in apropierea bazei acestuia.

Fractura de sold – simptome

Identificarea si gestionarea factorilor de risc pentru fractura de sold pot ajuta la reducerea probabilitatii aparitiei acesteia si pot contribui la mentinerea sanatatii oaselor. Manifestarile unei fracturi de sold pot varia in functie de severitatea leziunii si de zona exacta a fracturii.

Durere intensa la nivelul soldului sau in jurul acestuia

Durerea poate fi acuta si localizata in zona fracturii, dar uneori poate iradia catre genunchi, abdomen sau zona inghinala.

Imposibilitatea sau dificultatea de a sta in picioare sau de a merge

Din cauza fracturii de sold, exista riscul ca pacientul sa nu isi poata sustine greutatea pe piciorul afectat sau sa nu isi poata misca normal soldul.

Deformarea sau umflarea vizibila a zonei afectate

In unele cazuri, o fractura de sold poate fi insotita de deformari vizibile ale regiunii soldului sau de umflaturi.

Senzatie de amorteala sau slabiciune a piciorului afectat

Uneori, fractura de sold poate afecta nervii din zona fracturii, provocand senzatii de amorteala, furnicaturi sau slabiciune in piciorul afectat.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Mobilitate redusa sau imposibilitatea de a roti piciorul afectat

Pacientul poate avea dificultati in efectuarea anumitor miscari cu piciorul sau in rotirea acestuia in articulatia soldului.

Echimoze (vanatai) sau sangerare la nivelul soldului

Pot aparea vanatai sau sangerari in zona fracturata.

Fractura de sold – diagnostic

Diagnosticul unei fracturi de sold implica de obicei o combinatie de informatii care tin de istoricul medical, examinarea fizica si investigatiile imagistice recomandate.

Medicul va incepe prin a face o anamneza detaliata, intreband despre circumstantele care au condus la aparitia simptomelor, cum ar fi caderile sau traumatismele recente. Vor fi relevante informatiile despre durerea pacientului, mobilitatea redusa sau alte simptome asociate. Apoi, medicul va efectua o examinare fizica, verificand soldul afectat pentru a depista eventuala sensibilitate, umflaturi, deformari sau restrictii privind capacitatea de miscare.

Radiografiile sunt de obicei folosite ca principala metoda de diagnostic pentru fracturile de sold. Imaginile radiografice pot arata clar fracturile, ajutand la determinarea tipului, localizarii si severitatii fracturii.

Tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pot fi folosite pentru a obtine imagini mai detaliate ale fracturilor complexe sau pentru a evalua alte leziuni asociate, cum ar fi leziunile articulare sau daunele vasculare.

In unele cazuri, pot fi efectuate analize de sange pentru a evalua nivelul de calciu si alte markeri ai sanatatii osoase. Alte teste, cum ar fi scanarile cu radionuclizi, pot fi utilizate pentru a evalua fluxul de sange catre osul fracturat.

OsteoSuport Forte are o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.

Diagnosticul corect si prompt al unei fracturi de sold este esential pentru a incepe cat mai curand tratamentul adecvat si pentru a minimiza complicatiile pe termen lung. De obicei, acest diagnostic este stabilit de catre medici specialisti in ortopedie, care au experienta in gestionarea fracturilor osoase si a leziunilor articulare.

Fractura de sold – preventie

Prevenirea fracturilor de sold poate implica o combinatie de masuri de gestionare a riscurilor si de favorizare a sanatatii osoase.

 • Mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate, prin consumul adecvat de calciu si vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor. Alimentele bogate in calciu includ lactatele, legumele cu frunze verzi si anumite tipuri de peste, in timp ce vitamina D este sintetizata de corp in principal prin expunerea la soare, dar poate fi, de asemenea, gasita in suplimente si in anumite alimente fortificate.
 • Activitatea fizica, in special exercitiile care implica rezistenta si echilibrul, ajuta la intarirea oaselor si la mentinerea sanatatii generale. Exercitiile cu greutati, precum si activitatile care implica saritul, cum ar fi dansul sau tenisul, pot fi benefice pentru intarirea oaselor.
 • Pentru a reduce riscul de fracturi de sold cauzate de caderi, este important sa se ia masuri prin care sa se evite factorii de risc, cum ar fi suprafetele alunecoase, obiectele care stau in cale sau luminarea insuficienta. De asemenea, utilizarea dispozitivelor de sprijin, cum ar fi bastoanele sau carucioarele de mers, poate ajuta la mentinerea echilibrului si stabilitatii.
 • In cazul persoanelor cu osteoporoza sau alte afectiuni care cresc riscul de fracturi de sold, este important sa se urmeze tratamentul si recomandarile medicului, pentru a se mentine sanatatea oaselor si pentru a se reduce riscul de fracturi.
 • Excesul de greutate poate si el creste riscul de caderi si fracturi, in timp ce subponderalitatea poate in schimb sa duca la pierderea densitatii osoase. Mentinerea unei greutati sanatoase prin dieta si exercitii fizice poate ajuta la reducerea riscului de fracturi de sold.

Persoanele cu un risc crescut de fractura de sold, cum ar fi cei in varsta sau cu istoric familial de osteoporoza sau fracturi de sold, ar trebui sa discute cu medicul lor pentru evaluarea riscului, astfel incat sa li se ofere recomandari specifice pentru prevenirea fracturilor.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis OsteoSuport Forte X 30 comprimate

Naturalis OsteoSuport Forte X 30 comprimate

OsteoSuport Forte are o formula complexa, ce contribuie…

3 la pret de 2
ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

  ArtroSuport gel emulsionat este un produs…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

  Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de ananas este…