Furnicaturi in maini - cauze si tratament

Furnicaturi in maini - cauze si tratament Furnicaturi in maini - cauze si tratament

Ultima actualizare: 2 mai 2024

Senzatia recurenta de furnicaturi in maini are la baza, de cele mai multe ori, fenomenul anormal de compresie nervoasa. Exista trei nervi principali, cu ramuri corespunzatoare, care au rol in a asigura inervatia senzoriala si motorie a membrelor superioare, si anume nervul median, ulnar si nervul radial. Acestia se distribuie la nivelul intregii maini, inclusiv degetelor. Drept urmare, orice patologie care afecteaza acesti nervi duce la aparitia senzatiei de furnicaturi in maini, una dintre cele mai comune forme de parestezie, pe langa amorteala. Exista cateva sindroame care indica diferite forme de compresie a nervilor mainii, specifice in functie de nervul afectat.

Mai mult decat atat, pe langa compresia nervului (care poate aparea din cauza unui numar mare de factori), senzatia de furnicaturi in maini se asociaza si unor afectiuni sistemice, asa cum este hipotiroidismul, diabetul, starea inflamatorie cronica, obezitatea si edemul periferic. Afectiuni ale coloanei, cum sunt stenoza spinala sau cervicala, pun presiune asupra radacinilor nervoase, ducand la aparitia de furnicaturi in maini si, deseori, la nivelul membrelor inferioare. Diferitele boli ale vaselor de sange, cum ar fi inflamatia acestora, au ca rezultat afectarea vascularizatiei membrelor, putand duce la durere, amorteala si furnicaturi, insa mai ales la nivelul picioarelor.


Senzatia de furnicaturi in maini - cauze si factori de risc

Compresia nervoasa, principalul fenomen care sta duce la senzatia de furnicaturi in maini, este mai des intalnite in randul persoanelor de sex feminin (raport de 10:1). Activitatile si ocupatiile care implica un grad ridicat de miscari repetitive ce solicita mainile sau extremitatile superioare sunt mai frecvent asociate cu sindroamele de compresie nervoasa. In plus, afectiunile sistemice care au la baza inflamatia cronica, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul, cresc riscul de a avea un sindrom de compresie nervoasa. In continuare, vor fi prezentate principalele cauze care pot duce, printre altele, la senzatia de furnicaturi in maini.

Sindroamele de compresie nervoasa

Sindroamele de compresie nervoasa reprezinta cea mai intalnita cauza a aparitiei de furnicaturi in maini. Acestea pot fi rezultatul presiunii externe, anomaliilor anatomice, precum si a bolilor sistemice. Fortele externe pot duce la compresia nervului prin presarea acestuia de o suprafata dura, cum ar fi sprijinirea pe coate. Purtarea de atele sau ghips, de asemenea, va pune presiune asupra nervului. Factorii anatomici care pot duce la captarea acestor nervi includ prezenta unor formatiuni anormale cum sunt lipoamele, fibroamele, chisturile ganglionare, hematoamele. La persoanele cu osteoartrita, artrita reumatoida si guta, riscul de compresie nervoasa este crescut.

Exista trei sindroame principale de compresie nervoasa, si anume:

In mod obisnuit, senzatia de furnicaturi in maini apare mai ales in distributia acestor nervi, care poate implica de la zone specifice ale bratului, antebratului si mainii, pana la anumite degete.

Spondiloza sau stenoza cervicala

Ambele afectiuni implica afectarea coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la compresie asupra radacinilor nervoase de la nivel cervical si, implicit, senzatia de furnicaturi in maini. Alaturi de parestezii, amorteli si furnicaturi, pot aparea si durerea (agravata mai ales seara) si slabiciunea membrelor superioare.

Epicondilita

Epicondilita laterala („cotul tenismenului”) si epicondilita mediala („cotul jucatorului de golf”) sunt afectiuni inflamatorii care afecteaza tendoanele articulatiei cotului. Pe langa durere, aceste afectiuni duc si la limitarea miscarii, senzatia de furnicaturi in maini si slabiciune a membrelor superioare. Cel mai adesea, aceste afectiuni se dezvolta ca urmare a suprasolicitarii articulatiei.

Boala Buerger

Boala Buerger, numita si trombangeita obliteranta, afecteaza vasele de sange, mai ales cele ale membrelor superioare si inferioare. Fumatul reprezinta principalul factor predispozant al bolii. Inflamatia aparuta favorizeaza formarea cheagurilor mici de sange, facand ca vascularizatia sa fie deficitara. Printre alte simptome, persoanele cu boala Buerger acuza si furnicaturi in maini.

Chistul arahnoidian

Arahnoida este una dintre cele trei membrane ale meningelui, invelisul care protejeaza maduva spinarii si creierul. Chistul arahnoidian este un saculet plin cu lichid cefalorahidian, care poate aparea la nivelul membranei arahnoide a maduvei spinarii. Chiar daca de multe ori nu provoaca simptome, in unele cazuri poate duce la aparitia de furnicaturi in maini si maini amortite.

Neuropatia periferica

O alta cauza comuna a senzatiei de furnicaturi in maini este neuropatia periferica. Patologia are la baza mecanisme complexe si o gama variata de cauze. Cu toate acestea, toate duc la leziuni ale nervilor si afectarea integritatii acestora, cu aparitia simptomelor tipice: durere si slabiciune musculara, amorteala si senzatia de furnicaturi in maini.

Sindroame sistemice

O serie de sindroame specifice se pot prezenta, printre altele, cu senzatia de furnicaturi in maini:

  • Sindromul Raynaud;
  • Sindromul Guillain-Barré;
  • Sindromul dureros miofascial;
  • Sindromul Sjögren.

Alte afectiuni sistemice

Indiferent de afectiune, de obicei este vorba despre inflamatia cronica si sustinuta care duce, in cele din urma, la compresie nervoasa si aparitia senzatiei de furnicaturi in maini:

  • Lupusul eritematos sistemic;
  • Diabetul;
  • Scleroza multipla;
  • Hipotiroidismul;
  • Fibromialgia;
  • Boala arteriala periferica;
  • Lombosciatica;
  • Cauze dietetice: nivel scazut de vitamine din complex B (B1, B6, B12), abuzul de alcool sau tutun, dezechilibre fosfocalcice, administrarea anumitor medicamente (antibiotice, precum si medicamente antihipertensive, anticonvulsivante, ancicancerigene).

Optiuni de tratament pentru furnicaturi in maini in functie de afectiunea declansatoare

Alternativele de tratament pentru furnicaturi in maini trebuie individualizate in functie de cauza declansatoare, dupa cum urmeaza:

Tratament sindromul de tunel carpian

Acest sindrom reprezinta principala cauza pentru senzatia de furnicaturi in maini. Tratamentul presupune urmatoarele:

  • Repaus si evitarea activitatilor care agraveaza simptomele si duc la furnicaturi in maini;
  • Terapie fizica, fizioterapie, utilizarea unei orteze pentru a mentine incheietura intr-o pozitie usor neutra, deoarece miscarea duce la agravarea simptomelor si furnicaturi in maini;
  • Injectii cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia asociata;
  • Interventie chirurgicala pentru eliberarea nervului comprimat (compresia nervoasa este cea care duce la senzatia de furnicaturi in maini si durere).

Tratamentul celorlalte doua sindroame de compresie care duc la senzatia de furnicaturi in maini (sindromul de canal Guyon si sindromul de tunel radial) este relativ asemanator.

Tratament spondiloza si stenoza cervicala

  • Tratament conservator: medicamente antiinflamatoare, terapie fizica, modificari ale stilului de viata si terapii alternative (acupunctura, kinetoterapie, fizioterapie);
  • Interventia chirurgicala se recomanda in cazuri severe, pentru a elibera presiunea exercitata asupra nervilor spinali si a corecta defectele.

Tratament epicondilita (laterala sau mediala)

  • Repaus, evitarea activitatilor care agraveaza durerea si duc la furnicaturi in maini;
  • Terapie fizica pentru intarirea muschilor si ameliorarea inflamatiei;
  • Purtarea unei orteze;
  • Injectii cu corticosteroizi pentru reducerea inflamatiei;
  • In cazuri severe, se recomanda tratament chirurgical (interventie deschisa sau artroscopica).

Tratament boala Buerger

  • Renuntarea la fumat;
  • Tratamentul medicamentos al simptomelor asociate;
  • Tratamentul chirurgical, daca este necesar, consta in efectuarea simpatectomiei (presupune indepartarea unui nerv, in vederea dilatarii arterelor din zona respectiva).

Tratament chist arahnoidian

  • Monitorizare atenta, deseori fiind asimptomatic si descoperit intamplator;
  • In cazuri severe, simptomatice, care pot duce la furnicaturi in maini, interventia chirurgicala este curativa (desi in unele cazuri poate fi observata recidiva).

Neuropatia periferica

  • De obicei se asociaza unei afectiuni, cum ar fi diabetul, iar tratamentul vizeaza controlul si gestionarea bolii. Terapia fizica si medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547683/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3660483/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321423

https://www.webmd.com/brain/tingling-in-hands-and-feet

https://www.verywellhealth.com/tingling-in-hands-5221746

https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/numbness-or-tingling-in-hands-in-adults-adult/related-factors/itt-20009075