Sindrom de tunel carpian: ce este, cauze si manifestari

Sindrom de tunel carpian: ce este, cauze si manifestari Sindrom de tunel carpian: ce este, cauze si manifestari

Ultima actualizare: 3 iulie 2023

Afectarea nervului median care strabate bratul, antebratul si, trecand prin tunelul carpian de la nivelul incheieturii mainii, ajunge la nivelul palmei, poarta numele de sindrom de tunel carpian. Acest nerv este responsabil de sensibilitatea degetului mare, precum si a celor aratator, mijlociu si inelar. Nervul controleaza si muschii din jurul degetului mare. Aceasta afectiune neurologica apare pe fondul presarii sau strangerii nervului, din cauza ingrosarii tendoanelor pe care le strabate, insa si din cauza faptului ca tunelul carpian este deja un pasaj ingust si rigid de ligamente si oase, anatomic situate la nivelul bazei mainii. Unele afectiuni subiacente pot duce la sindrom de tunel carpian.

Produsul inovator, ArtroSuport Forte de la Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Tunelul carpian este delimitat de oasele carpiene si de retinaculul flexorilor, o banda puternica de tesut conjunctiv. Deoarece aceste formatiuni sunt foarte rigide, tunelul carpian are capacitate redusa de a se intinde sau de a-si modifica dimensiunile. Nervul median este unul dintre nervii principali ai mainii. Odata ajuns la nivelul palmar, nervul median se ramifica in nervi mai mici, care asigura inervatia anumitor degete si muschi. Ca urmare a faptului ca tunelul se ingusteaza sau ca tesutul care inconjoara tendoanele flexoare se umfla, exercitand presiune asupra nervului si reducand alimentarea cu sange a regiunii, poate aparea asa-numitul sindrom de tunel carpian. 

Sindrom de tunel carpian – generalitati

Dat fiind faptul ca numeroase persoane se confrunta cu sindrom de tunel carpian, afectiunea se considera a fi una comuna, care nu constituie o urgenta medicala si are un prognostic bun. La mijlocul anilor 1800 a fost descris primul caz de sindrom de tunel carpian, iar 100 de ani mai tarziu s-a efectuat prima interventie chirurgicala de eliberare a tunelului carpian. Atunci cand nervul care asigura inervatia mainii este comprimat, persoanele cu sindrom de tunel carpian resimt durere, amorteala, furnicaturi si slabiciune la nivelul mainii si incheieturii acesteia, care se pare ca apar mai frecvent pe timpul noptii. Sindromul afecteaza doar degetele I-IV, nu si degetul mic.  

Sindrom de tunel carpian – factori de risc

Exista o gama variata de factori de risc si predispozanti care pot duce la dezvoltarea de sindrom de tunel carpian. Adesea, aceasta afectiune este rezultatul unei combinatii de factori care cresc presiunea asupra nervului median si tendoanelor din tunelul carpian, mai degraba decat, in sine, o problema cu nervul. Factorii care pot contribui la dezvoltarea unei astfel de afectiuni sunt:

  • traumatismele sau leziunile de la incheietura mainii care provoaca tumefieri (fracturile sau entorsele);
  • tulburarile hormonale ale glandei pituitare sau tiroide;
  • artrita reumatoida sau alte boli care afecteaza articulatiile;
  • problemele mecanice de la nivelul articulatiei incheieturii mainii;
  • utilizarea repetata a uneltelor de mana care vibreaza;
  • retentia de lichide in timpul sarcinii sau menopauzei;
  • sexul (femeile sunt de trei ori mai predispuse sa dezvolte sindrom de tunel carpian);
  • diabetul sau alte tulburari metabolice care, printre altele, afecteaza si nervii;
  • pozitia in timpul somnului, cu capul pe incheietura mainii;
  • inaintarea in varsta;
  • aria ocupationala (ambalare, cusut, finisare, curatare, persoanele care stau timp indelungat cu mana pe mouse, care presupun flexia si extensia prelungita a mainii si incheieturii);
  • obezitatea;
  • componenta ereditara (care are implicatii asupra anatomiei tunelului carpian, prin urmare si asupra predispozitiei de a dezvolta sau nu sindrom de tunel carpian).

ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Expunerea la acesti factori poate creste riscul ca o persoana sa sufere, in timp, de sindrom de tunel carpian.

Desi simptomele incipiente ale acestei afectiuni pot fi usor de gestionat, evolutia afectiunii poate duce la compromiterea functiei normale a mainii afectate.

Sindrom de tunel carpian – cauze

Expunerea prelungita la oricare dintre factorii de risc de mai sus poate duce, pe langa altele, si la aparitia de sindrom de tunel carpian. Nu exista o cauza specifica a afectiunii, desi se pare ca este in stransa legatura cu anumite arii ocupationale, afectiuni subiacente, miscari repetitive ale mainii si leziuni la nivelul acesteia. Cateva cauze comune care pot duce la sindrom de tunel carpian sunt:

  • miscarile repetitive ale mainilor (dactilografierea, utilizarea mouse-ului, tastaturii, dar si practicarea anumitor sporturi si activitati fizice);
  • bolile articulare sau osoase (artrita, osteoartrita, artrita reumatoida);
  • modificarile hormonale sau metabolice (menopauza, sarcina, dezechilibre hormonale, diabet sau stari de hiperglicemie);
  • leziunile mecanice de la nivelul incheieturii mainii (intinderi, entorse, luxatii, inflamatii si fracturi, tumefieri) preced in mod frecvent dezvoltarea unui sindrom de tunel carpian;
  • Antecedentele familiale de sindrom de tunel carpian.

Aceste situatii pot duce (si) la compresia nervului median, secundara afectarii tunelului carpian de la nivelul incheieturii mainii. In mod obisnuit, afectiunea apare dintr-o sinergie a mai multor factori de risc si nu este identificata o singura cauza posibila.

Sindrom de tunel carpian – simptome

Simptomele asociate afectiunii sunt progresive si depind de stadiul afectiunii, respectiv de gradul de compresie a nervului. Persoanele cu sindrom de tunel carpian pot manifesta:

  • senzatie de slabiciune in momentul apucarii anumitor obiecte;
  • senzatie de furnicaturi, ace, la nivelul degetelor;
  • senzatie de amorteala a degetelor;
  • dureri care se exacerbeaza pe timpul noptii, indeajuns de suparatoare incat sa trezeasca din somn persoana care sufera de aceasta afectiune;
  • durerile pot fi insotite de tremuraturi si slabiciune musculara;
  • lipsa de coordonare a miscarilor mainii;
  • pierderea proprioceptiei (constientizarea locului in care se afla mana in spatiu);
  • pierderea sensibilitatii termice (senzatia de cald/rece).

Simptomele sunt in stransa legatura cu gradul evolutiv al afectiunii. In cazuri grave, se observa afectarea sensibilitatii mainii, cu pierderea mobilitatii acesteia.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice. Gelul ArtroSuport reprezinta o alternativa optima la antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ameliorarea locala a durerii.

Diagnosticul de sindrom de tunel carpian

Diagnosticul de sindrom de tunel carpian se pune in urma efectuarii unor teste specifice, dar si a anamnezei pacientului, cu identificarea simptomelor si eventualei expuneri la factorii de risc. Printre testele ale caror rezultate pot fi relevante in sustinerea diagnosticului, se numara:

  • testele electrofiziologice: masoara integritatea functionala a nervului median;
  • electromiograma: testeaza raspunsul nervului in timpul stimularii (activitatea electrica);
  • ecografia: pentru a se vedea tunelul carpian, nervul median si tendoanele din canal;
  • radiografia;
  • testele imagistice mai sensibile, cum ar fi cele prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Aceste teste sunt utilizate pentru a stabili etiologia si gradul evolutiv al afectiunii. De asemenea, se utilizeaza pentru a exclude existenta afectiunilor care pot duce si la sindrom de tunel carpian. Investigatiile paraclinice, de laborator, isi propun sa stabileasca agentul etiologic al patologiei, si presupun dozarea hormonilor tiroidieni, a glicemiei, factorului reumatoid si alte teste care se dovedesc a fi relevante pentru infirmarea sau certificarea existentei unei alte afectiuni care are potentialul de a cauza si sindrom de tunel carpian.  

Tratamentul sindromului de tunel carpian

Desi aceasta afectiune nu ridica urgenta medicala, in lipsa tratamentului sindromul este posibil sa se agraveze. Din acest motiv, este important sa fie diagnosticat in timp util de catre medic. In stadii incipiente, este posibila incetinirea sau oprirea progresiei bolii.

Tratament nechirurgical pentru sindrom de tunel carpian

Diagnosticata in timp util, simptomele afectiunii pot fi ameliorate fara interventie chirurgicala. Daca diagnosticul este incert sau simptomele acuzate sunt usoare, pentru inceput medicul poate recomanda tratament nechirurgical, care include:

  • purtarea unei orteze medicale, pentru imobilizarea incheieturii afectate;
  • administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • reconsiderarea stilului de viata, cu modificarea activitatilor care ar fi putut duce la aceasta afectiune (sport, locul de munca);
  • injectiile cu steroizi;
  • fiziokinetoterapia.

Tratament chirurgical pentru sindrom de tunel carpian

In cazul in care tratamentul nechirurgical nu pare a fi eficient sau in cazurile in care sindromul este mult prea avansat, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Aceasta presupune:

  • operatia de eliberare a tunelului carpian (metoda deschisa, clasica);
  • eliberarea endoscopica a tunelului carpian (abord endoscopic).

Sindrom de tunel carpian – complicatii

Cu tratament specific, persoanele cu sindrom de tunel carpian au un prognostic foarte bun. Desi putin probabil, sindromul de tunel carpian netratat, cu expunerea in continuare la factori de risc si solicitarea incheieturii mainii, poate duce la leziuni nervoase permanente, cu pierderea totala a functiei mainii si sensibilitatii acesteia.

De asemenea, pot exista complicatii secundare in caz de tratament chirurgical pentru sindrom de tunel carpian. Cele mai frecvente complicatii ce pot aparea ca urmare a operatiei de eliberare a tunelului carpian includ: sangerari, infectii, precum si probleme de vindecare a ranilor sau agravare a lezarii nervilor.

Surse:

  1. https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/carpal-tunnel-syndrome
  2. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/carpal-tunnel-syndrome/
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/symptoms-causes/syc-20355603
  4. https://www.nhs.uk/conditions/carpal-tunnel-syndrome/
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/carpal-tunnel-syndrome
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4005-carpal-tunnel-syndrome
  7. https://www.healthline.com/health/carpal-tunnel-syndrome

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport Forte x 60 caps.

    ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

    ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Ingrediente/ capsula Cantitate Sulfat de Glucozamina…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…