Granulom ombilical: ce este, cauze posibile si manifestari clinice

Granulom ombilical: ce este, cauze posibile si manifestari clinice Granulom ombilical: ce este, cauze posibile si manifestari clinice

Ultima actualizare: 12 februarie 2025

Granulom-ombilical

Un granulom ombilical este o afectiune benigna, frecvent intalnita la nou-nascuti si sugari, care se caracterizeaza prin formarea excesiva a unui tesut de granulatie la nivelul buricului acestuia sau dupa caderea bontului ombilical. O astfel de leziune apare ca un nodul mic, roz sau rosiatic, care poate fi acoperit sau nu de o secretie seroasa sau mucopurulenta.

Chiar daca un granulom ombilical nu reprezinta o urgenta medicala si nici nu ar trebui sa ridice ingrijorari semnificative din partea parintilor, identificarea si tratarea sa corecta (deseori cu succes) sunt esentiale pentru a preveni posibile complicatii si a asigura o igiena adecvata a zonei ombilicale a sugarului.

Ce este granulomul ombilical si cum apare?

Granulomul ombilical este o formatiune benigna de tesut de granulatie care se dezvolta la nivel de ombilic (buric) atunci cand procesul de vindecare a bontului ombilical nu se finalizeaza in totalitate.

In mod normal, cordonul ombilical se usuca si cade in primele 7-10 zile de viata, iar in urma lasa un mic „crater” care se epitelizeaza rapid. In unele cazuri, insa, in loc de cicatrizare completa ramane tesut inflamator care continua sa se dezvolte, rezultand un granulom ombilical specific. Acesta nu contine terminatii nervoase, deci nu este dureros, desi ar putea determina o serie de simptome precum scurgeri persistente, iritatie locala si dificultati de cicatrizare a zonei.

Granulom ombilical – cauze si factori de risc

Diagnosticul de granulom ombilical este relativ frecvent in randul nou-nascutilor. Acesta se va forma din excesul de tesut de granulatie ramas la baza ombilicului, dupa separarea de cordonul ombilical (caderea acestuia, de obicei in primele 7-10 zile de viata). Un granulom ombilical se formeaza in primele saptamani de viata si nu ar trebui sa fie prezent inca de la nastere. De cele mai multe ori, devine evident dupa desprinderea bontului ombilical. Se prezinta sub forma unei mase moi, rotunde, umede, de obicei roz, pedunculata, cu diametrul de 3-10 milimetri. In mod obisnuit, se asociaza si cu un drenaj persistent, lipicios, insa nu prezinta semne de infectie.

Nu se cunosc intocmai cauzele care duc la formarea unui granulom ombilical, dar s-a observat ca fenomenul este mai frecvent in cazul in care caderea bontului ombilical este intarziata, adica mai lunga de 2-3 saptamani. Un timp prelungit de desprindere a cordonului ombilical ar putea favoriza, drept urmare, formarea excesiva a tesutului de granulatie, respectiv aparitia unui astfel de granulom ombilical. De asemenea, la copiii nascuti prematur procesele de vindecare tind sa fie mai lente, motiv pentru care acestia sunt mai predispusi sa dezvolte granulom ombilical. Au fost raportate cazuri de sugari ai caror frati s-au confruntat cu aceeasi problema.

Granulom ombilical – simptome si manifestari clinice

Un granulom ombilical se prezinta drept o formatiune rotunda sau ovala, de dimensiuni relativ mici (3-10 milimetri), cu suprafata neteda, de culoare roz sau rosie, stralucitoare, situata in mod obisnuit chiar in interiorul buricului (la baza acestuia). Manifestarile clinice in caz de granulom ombilical includ:

  • secretie ombilicala seroasa sangerie sau mucopurulenta persistenta, lipicioasa;
  • aspectul „umed”, „carnos” al ombilicului;
  • absenta semnelor de infectie sau inflamatie severa (eritem extins, febra, tumefiere masiva);
  • lipsa durerii la atingere;
  • in unele cazuri, poate fi insotit de iritatie locala sau dermatita periombilicala. Fata de hernia ombilicala, un granulom ombilical nu este acoperit de piele.

Este important de subliniat ca granulomul ombilical nu este o infectie si, astfel, nu se asociaza in mod obisnuit cu febra sau alte semne sistemice de boala. Cu toate acestea, poate fi confundat cu afectiuni cu potential mai grav, motiv pentru care un diagnostic corect este esential.

Diagnosticul de granulom ombilical

Diagnosticul de granulom ombilical este in principal clinic, bazandu-se pe aspectul specific al acestei formatiuni. Examinarea fizica includ evaluarea urmatoarelor aspecte:

  • dimensiunea, forma si localizarea leziunii;
  • prezenta secretiilor;
  • absenta semnelor de infectie locala (roseata extinsa, edem, sensibilitate dureroasa, febra).

Diagnosticul este pus de catre medicul pediatru. De asemenea, intrucat un granulom ombilical seamana fidel cu alte formatiuni ombilicale potential mai grave, se recomanda a se lua in calcul diagnosticul diferential care include:

  • polipul ombilical: o formatiune mai rigida, albicioasa, care contine tesut intestinal sau tesut uracal, necesitand excizie chirurgicala;
  • persistenta ductului omfaloenteric: o anomalie congenitala rara, caracterizata prin scurgere de secretii intestinale prin ombilic;
  • persistenta uracala: scurgeri persistente de lichid clar, cauzate de inchiderea defectuoasa a unui canal uracal;
  • infectia ombilicala (omfalita): necesita diferentiere rapida, intrucat este periculoasa si poate necesita tratament antibiotic sistemic.

In cele mai multe dintre cazuri se dovedeste ca, intr-adevar, in contextul acestor simptome, este vorba despre un granulom ombilical, cu prognostic favorabil si risc redus de complicatii.

Granulomul-ombilical

Granulom ombilical versus polip ombilical

Desi granulomul si polipul ombilical se pot prezenta similar, exista diferente semnificative intre acestea:

Caracteristici

Granulom ombilical

Polip ombilical

Compozitie

Tesut de granulatie

Rest de tesut intestinal sau uracal

Culoare

Rosu, roz

Rosie (asemanatoare unei cirese)

Caracteristici de suprafata

Prezinta denivelari

Neted

Consistenta

Moale

Dur

Secretii

Sangeroase, uneori purulente

Seroase

Tratament

Cauterizare cu nitrat de argint sau chirurgie minima

Interventie chirurgicala, nu raspunde la nitrat de argint

Constatari ultrasonografice

Hipervascular

Hipovascular

Tratament granulom ombilical

Tratamentul unui granulom ombilical este de cele mai multe ori simplu si eficient, avand drept scop principal eliminarea tesutului de granulatie si prevenirea recurentei si complicatiilor.

Cauterizare cu nitrat de argint

Este metoda de tratament de prima linie. Presupune aplicarea unei solutii de nitrat de argint (de obicei 75-95%) pe granulom, de obicei o data pe saptamana, pana la disparitia completa. Acest compus, nitratul de argint, determina necroza tisulara si eliminarea granulomului. In mod uzual sunt necesare 2-3 sedinte de nitrare, la intervale de 3-5 zile, insa medicul specialist este cel care poate da recomandarile in functie de fiecare caz in parte. Trebuie avute in vedere precautiile:

  • trebuie protejat tegumentul sanatos din jur, pentru a evita arsurile chimice;
  • in caz de secretii persistente sau recurenta, pot fi necesare aplicari repetate.

Aplicarea de solutii saline hipertone

Exista studii care sugereaza ca utilizarea unei solutii de sare de masa aplicata direct pe suprafata granulomului ombilical, timp de cateva zile, poate fi o alternativa la nitratul de argint. Insa, se recomanda consultul medicului inainte de a opta pentru o astfel de alternativa.

Excizia chirurgicala

In cazul in care dupa mai multe sedinte de nitrare un granulom ombilical nu se micsoreaza, este necesara interventia chirurgicala drept alternativa finala de tratament. Excizia granulomului se realizeaza sub anestezie locala si dureaza foarte putin. Totusi, foarte putine sunt cazurile in care se ajunge la indepartarea chirurgicala a granulomului. Alternativele sunt electrocauterizarea si ligaturarea ulterioara.

Tratament antibiotic

In cazul in care un granulom ombilical prezinta semne de infectie – secretii purulente in exces, edem, roseata extinsa, febra – se poate indica tratament antibiotic local sau sistemic.

Granuloamele ombilicale de dimensiuni reduse pot sa dispara spontan in aproximativ 2-3 luni, dar exista riscul de aparitie a leziunilor cutanate periombilicale. De asemenea, exista si risc de infectie si ca, dupa epitelizare, la nivelul ombilicului sa ramana formatiuni cutanate care au un aspect inestetic.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10531942/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10603514/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7533262/

https://www1.racgp.org.au/ajgp/2021/august/management-of-umbilical-granuloma-in-infants/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3628472/

https://radiopaedia.org/cases/umbilical-granuloma-1

https://www.eurorad.org/case/18294