Hepatita E – cauze, transmitere, tratament si preventie

Hepatita E – cauze, transmitere, tratament si preventie Hepatita E – cauze, transmitere, tratament si preventie

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

hepatita-e

Hepatita E este o afectiune cauzata de un virus infectios care ataca ficatul, provoacand inflamatii si leziuni la nivelul acestui organ. La anumite persoane, acest lucru poate duce in timp la complicatii grave. Tratamentul este in general simplu si multi oameni nu au nevoie de ingrijiri medicale pentru a trata hepatita E.

Conform statisticilor, hepatita E este mai frecventa decat s-ar putea astepta populatia. Cercetari recente sugereaza ca aproximativ 20% dintre locuitorii tarilor dezvoltate ar putea intra in contact cu virusul hepatitei E, la un moment dat in viata. Afectiunea poate fi mai frecventa in zonele cu acces redus la apa potabila.

Se poate raspandi in mai multe moduri, cel mai frecvent prin apa de baut de calitate indoielnica si prin ingerarea carnii insuficient gatite.

Simptomele hepatitei E variaza, dar in unele cazuri pot fi grave. Prevenirea este cea mai buna abordare impotriva hepatitei E.


Hepatita E – generalitati

Hepatita E este o afectiune provocata de un virus care infecteaza ficatul, cauzand inflamarea acestuia.

Cele mai multe persoane care dezvolta hepatita E isi amelioreaza starea dupa cateva luni de la infectare. De obicei, virusul nu provoaca leziuni hepatice pe termen lung, asa cum se intampla in cazul altor forme de hepatita. Cu toate acestea, hepatita E poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate sau pentru persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi persoanele in varsta sau cele bolnave.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contine extracte de silimarina, anghinare si colina.

Hepatita E – cauze si factori de risc

De cele mai multe ori, oamenii contracteaza virusul hepatitei E cand consuma alimente sau bauturi contaminate cu fecale.

Hepatita E se raspandeste indeosebi prin consumul de apa contaminata, in zonele cu o calitate necorespunzatoare a apei. Materiile fecale provenite de la populatie sau animalele de ferma pot contamina apa, din care va fi apoi contractat virusul.

Acest lucru este frecvent in tarile aflate in curs de dezvoltare, in care calitatea apei este precara, in special in zonele dens populate. Persoanele care calatoresc sau care locuiesc in aceste zone au un risc mai mare de a dezvolta hepatita E.

In tarile dezvoltate, virusul se raspandeste in cele mai multe cazuri de la animale la oameni. Oamenii pot consuma carne insuficient gatita, cum ar fi carnea de porc sau vanatul, care poarta virusul hepatitei E. De asmenea, consumul de crustacee provenite din ape contaminate poate fi un alt factor de risc.

Femeile insarcinate care au hepatita E pot transmite, de asemenea, virusul la fat. In afara de aceste cazuri, este neobisnuit ca oamenii sa raspandeasca virusul hepatitei E la alte persoane.

Specialistii sustin ca, in cazuri foarte rare, o persoana poate dezvolta hepatita E in urma unei transfuzii de sange.

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si anghinare.

Hepatita E – simptome si manifestari

Hepatita E se poate manifesta in mai multe moduri. De exemplu, unii pacienti nu prezinta niciun simptom sau simptomele sunt atat de usoare incat acestia cu greu le observa. In schimb, altii pot prezenta cateva semne si simptome diferite, care apar de obicei dupa 15-60 de zile de la expunerea la virus. Printre simptomele posibile ale hepatitei E se numara:

  • starea de oboseala generala;
  • lipsa poftei de mancare;
  • febra;
  • greata;
  • varsaturile;
  • icterul, manifestat prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor;
  • durerea resimtita in partea superioara a abdomenului, in special in zona ficatului;
  • scaunul deschis la culoare;
  • urina inchisa la culoare.

Simptomele dispar de obicei dupa vindecarea infectiei.

Benesio L-Arginina ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala, prin proces de fermentatie.

Diagnosticul de hepatita E

In prezent, nu exista un test aprobat oficial pentru a diagnostica hepatita E. Pentru diagnosticarea hepatitei E, medicii trebuie sa recomande anumite analize prin care se detecteaza anticorpii care lupta impotriva virusului.

De asemenea, recomanda analize de sange pentru a descoperi si alte tipuri de hepatita, cum ar fi hepatitele A, B si C.

hepatita-e-diagnostic

Daca rezultatele testelor pentru tipurile de hepatita din urma sunt negative, insa analizele atesta ca pacientul in cauza are in organism anticorpi care lupta impotriva hepatitei E, medicul poate determina ca acesta a dezvoltat infectia cu virusul hepatitei E.

Tratamentul pentru hepatita E

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru hepatita E, deoarece organismul are capacitatea sa elimine infectia fara ajutor extern. Cu toate acestea, medicii pot recomanda cateva sfaturi pentru a sprijini organismul in timp ce acesta se recupereaza dupa hepatita E. Mai exact, specialistii le pot recomanda pacientilor:

  • sa urmeze o alimentatie variata si echilibrata;
  • sa bea multe lichide, in special apa;
  • sa se odihneasca;
  • sa evite lucrurile care irita ficatul, cum ar fi alcoolul.

De asemenea, medicii le pot recomanda pacientilor sa evite anumite medicamente pe care le iau de obicei, deoarece unele provoaca leziuni hepatice. Acelasi lucru este valabil si pentru multe suplimente si vitamine.

De asemenea, este important ca acesti pacienti sa se prezinte in mod regulat la medic, pe parcursul procesului de recuperare.

In unele cazuri, specialistii pot prescrie medicamente pentru a trata hepatita E. Acest lucru este valabil de regula in cazul persoanelor care au o forma deosebit de severa a bolii.

hepatita-e-tratament

In cazuri rare, persoanele incadrate in grupele de risc pot avea nevoie de spitalizare.

Sfaturi pentru preventie

Niciun vaccin nu poate preveni infectarea cu virusul hepatitei E. Afectiunea este mai raspandita in tarile mai putin dezvoltate din Asia, Orientul Mijlociu, Africa si America Centrala. Pentru a reduce riscul de a contracta virusul, este recomandat:

  • sa nu beti apa si sa nu folositi gheata despre care nu aveti certitudinea ca este curata;
  • sa nu mancati carne de porc sau caprioara insuficient gatita, sau crustacee crude.

Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa ce mergeti la baie, dupa ce schimbati scutece si inainte de a pregati sau manca alimente.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324204

https://www.webmd.com/hepatitis/what-is-hepatitis-e

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…