
V-ati intrebat vreodata de ce buzele au tendinta sa se crape si sa se deterioreze - chiar daca aveti pielea grasa?
Buzele sunt predispuse la crapaturi in timpul iernii, cand atmosfera de afara este uscata si rece. Caldura sau vantul extrem pot, de asemenea, sa declanseze uscarea si craparea buzelor.
Spre deosebire de pielea de pe restul corpului, buzele nu au glande sebacee. Aceste glande microscopice sunt conectate la foliculii de par si au rolul de a produce sebum, adica uleiul natural care mentine pielea moale si hidratata.
Multi oameni au tendinta instinctiva de a-si linge buzele pentru a le mentine hidratate, insa acest lucru le usuca si mai mult. Lingerea buzelor poate provoca, de asemenea, acumularea drojdiei Candida pe buze, lucru care poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de cheilita angulara.
Din fericire, exista cativa pasi simpli care va pot ajuta sa va mentineti buzele moi si netede. Hidratarea buzelor implica in mod special utilizarea zilnica a unui produs hidratant. In plus, daca aveti buzele foarte uscate, poate fi necesar sa le exfoliati de 1-2 ori pe saptamana.
Hidratare buze – sfaturi si remedii
Desi poate parea ca trebuie sa asteptati venirea primaverii pentru a avea din nou buzele moi si netede, aflati ca hidratarea buzelor se poate face pe tot parcursul anului. Iata ce recomanda dermatologii.
Folositi balsam de buze, ruj si alte produse neiritante
Multi oameni cred ca disconfortul, cum ar fi senzatia de arsura, usturimea sau furnicaturile, sunt semne care arata ca ingredientele active dintr-un produs dau roade. Nimic mai neadevarat. De fapt, aceste ingrediente irita si mai tare buzele, motiv pentru care este esential sa evitati aceste produse. Pentru a ajuta la vindecarea buzelor crapate, nu mai aplicati produse pentru buze care contin oricare dintre urmatoarele:
-
camfor
-
eucalipt
-
arome de scortisoara, citrice si menta, deoarece pot fi deosebit de iritante pentru buzele uscate si crapate
-
parfumuri
-
lanolina
-
mentol
-
octinoxat sau oxibenzona
-
fenol
-
galat de propil
-
acid salicilic

Spre deosebire de aceste ingrediente care pot irita si mai mult buzele uscate si crapate, altele pot contribui la vindecarea acestei probleme si la hidratarea buzelor. De regula, dermatologii recomanda produse care contin unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente:
-
ulei de ricin
-
ceramide
-
dimeticona
-
ulei de canepa
-
ulei mineral
-
ingrediente de protectie solara, cum ar fi oxidul de titan sau oxidul de zinc
-
vaselina alba
-
unt de shea
Rilastil Xerolact Balsam pentru buze contine unt de shea in proportie de 15%. Emolient si protector, cu actiune intensiva, Rilastil Xerolact Balsam pentru buze este creat special pentru buzele foarte uscate sau cu crapaturi superficiale. Prin crearea unui strat protector, produsul reda elasticitatea buzelor, lasandu-le catifelate si hidratate.
De asemenea, este recomandat sa utilizati produse hipoalergenice si fara parfum. Aplicati un balsam de buze neiritant (sau o crema hidratanta pentru buze) de cateva ori pe zi si inainte de culcare.
Daca aveti buzele foarte uscate si crapate, incercati un unguent gros, cum ar fi vaselina alba. Unguentul rezista la apa mai mult timp decat ceara sau uleiurile.
Aplicati un balsam de buze neiritant cu SPF 30 sau mai mare inainte de a iesi afara
Este important sa va protejati buzele de soare chiar si iarna. Soarele poate arde mai usor buzele deja uscate si crapate, ceea ce poate declansa herpesul oral. Pentru a va proteja buzele uscate si crapate de soare, utilizati un balsam de buze care contine SPF 30 sau mai mare si unul (sau ambele) dintre aceste ingrediente de protectie solara:
-
oxid de titan
-
oxid de zinc
In plus, atunci cand va aflati in aer liber, aplicati balsamul de buze la fiecare doua ore.
Beti multa apa
Pentru a va hidrata buzele este important sa va hidratati organismul band apa.

Nu va lingeti, muscati si ciupiti buzele
Atunci cand aveti buzele uscate aveti tendinta sa va lingeti in mod constant pentru a le umezi, insa acest lucru poate agrava problema. Pe masura ce saliva se evapora, buzele devin si mai uscate. In plus, muscarea sau ciupirea buzelor le irita si mai mult, ceea ce poate impiedica vindecarea.
Evitati introducerea obiectelor metalice in buze
Piercing-urile si alte produse din metal va pot irita buzele deja sensibile.
Folositi un umidificator acasa
Un umidificator in dormitor poate fi deosebit de util, mai ales daca respirati pe gura in timpul noptii.
Urmand aceste sfaturi ale dermatologilor pentru hidratarea buzelor crapate, ar trebui sa observati o imbunatatire vizibila dupa 2-3 saptamani. Pentru a preveni craparea din nou a buzelor, continuati sa aplicati balsam de buze ori de cate ori este uscat in interior sau afara.
Referinte:
https://typsybeauty.com/blogs/typsy-times/best-lip-care-routine-tips-for-preventing-lip-dryness
https://ubeauty.com/blogs/the-u-beauty-blog/lip-hydration
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips
https://www.healthline.com/health/lip-care-routine
Farmacistul Catena va recomanda:
-
Rilastil Xerolact Balsam pentru buze X 15 ml
Balsam pentru buze emolient si protectiv, cu unt de shea in proportie de 15%. Pentru buze foarte uscate si crapate. Emolient si protector, cu actiune intensiva, creat special pentru buzele foarte uscate…