Hipomenoree – cauze, remedii si tratament

Hipomenoree – cauze, remedii si tratament Hipomenoree – cauze, remedii si tratament

Ultima actualizare: 27 martie 2024

Hipomenoree

Hipomenoreea este un termen folosit pentru a denumi o tulburare de ciclu menstrual ce se manifesta prin eliminarea unei cantitati reduse de sange in timpul menstruatiei. In anumite perioade ale ciclului menstrual, hipomenoreea este o manifestare normala, insa, daca aceasta se manifesta atunci cand menstruatia ar trebui sa aiba un debit in limitele obisnuite, constituie un semnal de alarma.

Hipomenoreea poate fi determinata de mai multe cauze, despre care vom vorbi pe parcursul acestui material, prezentandu-va si alte informatii legate de aceasta problema.


Hipomemoreea – generalitati

Menstruatia dureaza de regula intre 3 si 7 zile, perioada in care se elimina in mod normal intre 30 si 80 de mililitri de sange. Se poate vorbi de hipomenoree atunci cand menstruatia dureaza mai putin de 3 zile sau cand cantitatea de sange este mai mica de 30 de mililitri. Intrucat cantitatile de sange pierdut in timpul menstruatiei variaza de la caz la caz, diagnosticul de hipomenoree se mai stabileste in functie de menstruatiile anterioare, considerandu-se ca este vorba de o astfel de problema cand sangerarea scade cu cel putin 20%.

In functie de momentul debutului, hipomenoreea poate fi de doua tipuri, respectiv primara si secundara. Hipomenoreea primara este caracterizata printr-un flux menstrual redus inca de la primele menstruatii, in timp ce hipomenoreea secundara apare pe parcurs, dupa o anumita perioada in care fluxul menstrual a fost normal.

Hipomenoreea – cauze si factori de risc

Si in ceea ce priveste cauzele care duc la hipomenoree, putem vorbi de cauze considerate normale si cauze de natura sa ingrijoreze.

Cauze normale

  • Debutul ciclului menstrual – in cazul adolescentelor aflate la primele menstruatii, ciclul menstrual inca nu este reglat, iar in aceste conditii este firesc sa apara hipomenoree.
  • Perioada sarcinii – in perioada sarcinii au loc schimbari hormonale care determina ingrosarea endometrului ce captuseste uterul si totodata inceteaza ovulatia. Sunt schimbari firesti si de aceea sarcina se numara printre cauzele normale ce determina hipomenoreea.
  • Alaptarea – modificarile hormonale si ovulatia, care nu si-a revenit inca la normal, sunt cauzele care determina un flux menstrual scazut in perioada de alaptare, asa ca hipomenoreea este normala si in astfel de conditii.
  • Premenopauza – este perioada premergatoare menopauzei, cand scade ovulatia si productia de hormoni sexuali, ceea ce explica reducerea fluxului menstrual.

Cauze anormale

  • Dezechilibrele hormonale – un nivel scazut de estrogen determina subtierea endometrului, in timp ce cresterea nivelului de testosteron afecteaza ovulatia, ambele fiind cauze ce determina o diminuare a fluxului menstrual.
  • Sindromul Asherman – este o afectiune destul de rara, care insa poate provoca hipomenoree din cauza formarii de tesut cicatricial in interiorul uterului sau pe colul uterin.
  • Excesul ponderal – kilogramele acumulate in plus pot determina cresterea nivelului de estrogen si pot perturba ovulatia, fiind astfel asociate cu hipomenoreea.
  • Scaderea brusca in greutate – desi benefica pentru ca elimina excesul ponderal, si scaderea brusca in greutate se numara printre cauzele anormale care determina perturbarea fluxului menstrual.

Alte cauze posibile mai sunt stresul, administrarea prelungita de contraceptive orale, efortul fizic intens si anemia. Nu in ultimul rand, trebuie mentionate printre cauze si leziunile de la nivelul cavitatii uterine, suferite in urma unor chiuretaje sau ca urmare a unor interventii chirurgicale ce pot fi urmate de hipomenoree.

Hipomenoree – manifestari clinice

Asa cum am precizat mai devreme, hipomenoreea se caracterizeaza printr-un flux menstrual redus, fie sub 30 de mililitri, fie cu cel putin 20% mai scazut decat fluxul inregistrat le menstruatiile anterioare. De asemenea, hipomenoreea poate fi caracterizata si printr-o perioada redusa a menstruatiei, de cel mult 2 zile.

In functie de cauzele care au determinat-o, hipomenoreea se poate manifesta si prin:

  • dureri in timpul menstruatiei;
  • culoare mai deschisa a sangelui menstrual;
  • greturi insotite uneori de senzatia de voma;
  • scaderea libidoului;
  • oboseala;
  • bufeuri;
  • tulburari ale somnului.

Hipomenoreea

Diagnosticul de hipomenoree

Cand se manifesta fara vreuna dintre cauzele normale mentionate mai devreme, hipomenoreea tradeaza o problema de sanatate, astfel ca nu trebuie neglijata. Reducerea fluxului menstrual sau a duratei menstruatiei trebuie sa constituie un motiv intemeiat pentru o vizita cat mai grabnica la medicul ginecolog.

In prima faza, acesta se va interesa de istoricul medical si de menstruatiile anterioare, mai exact de durata acestora si de fluxul de sange. Dupa anamneza, urmatoarea etapa este consultul ginecologic, iar ulterior acestuia, medicul mai poate recomanda o serie de investigatii, precum:

  • ecografia transvaginala – permite vizualizarea uterului si ovarelor cu ajutorul unui dispozitiv cu unde sonore ce redau imaginea organelor pe un monitor;
  • profilul hormonal – este o analiza de laborator ce presupune masurarea nivelului de hormoni dintr-o proba de sange recoltata in prealabil;
  • histeroscopia – este o procedura ce presupune introducerea in cavitatea uterina a unui tub subtire si flexibil, prevazut cu o camera video si o sursa de iluminare. Instrumentul numit histeroscop se introduce prin colul uterin, iar imaginile preluate sunt proiectare pe un monitor, permitand investigarea in detaliu a interiorului uterului.

Hipomenoree – remedii si tratament

Tratamentul in hipomenoree difera in functie de cauza stabilita prin diagnostic, iar optiunile terapeutice se pliaza pe factorii determinanti. Daca hipomenoreea este cauzata de un dezechilibru hormonal, se apeleaza la terapie hormonala, pentru reglarea nivelului de estrogen sau progesteron. Daca in timpul histeroscopiei sunt depistati polipi uterini sau fibroame, aceste formatiuni pot fi indepartate pe parcursul respectivei proceduri, iar pentru inlaturarea tesutului endometrial anormal poate fi nevoie de o interventie chirurgicala.

Ca remedii naturiste se recomanda consumul de alimente bogate in vitamina C si fier, doi nutrienti care pot ajuta la reglarea menstruatiei. Aceleasi calitati sunt atribuite ghimbirului si turmericului, insa cel mai importat este sa va adresati unui medic, inainte de a recurge la vreun tratament naturist.

Hipomenoree – riscuri asociate

Hipomenoreea nu este o boala, ci simptomul specific al unor probleme care pot genera complicatii serioase daca sunt ignorate cand incepe sa scada fluxul menstrual.

Cel mai adesea se ajunge la infertilitate si la instalarea prematura a menopauzei, prin intreruperea ovulatiei. Afectiunile uterine pot genera dureri severe, sangerari anormale si in perioada dintre menstruatii, precum si alte dereglari ale ciclului menstrual.

De asemenea, exista riscul ca astfel de probleme sa afecteze si psihicul, prin scaderea libidoului si a stimei de sine, ducand uneori si la aparitia depresiei.

Sfaturi pentru preventie

Problemele de sanatate care genereaza hipomenoreea pot fi usor prevenite prin mentinerea unei greutati normale, cu ajutorul unei diete echilibrate, din care sa nu lipseasca alimentele bogate in fier si vitamine. De asemenea, pentru a scapa de kilogramele in plus, evitati dietele care va garanteaza o slabire rapida si axati-va pe o alimentatie cu un aport caloric scazut, dar bogata in vitamine, minerale, fibre, proteine si antioxidanti. Si exercitiile fizice sunt de ajutor, dar evitati suprasolicitarea si rezumati-va la activitati de intensitate moderata.

Evitati pe cat posibil stresul, iar dupa o perioada solicitanta, faceti tot posibilul sa gasiti de fiecare data timp pentru relaxare.

De asemenea, foarte important este sa va faceti cu regularitate analizele si controalele medicale periodice, pentru a depista din timp eventualele probleme de sanatate.