Hipotensiune ortostatica: ce este, cauze si tratament

Hipotensiune ortostatica: ce este, cauze si tratament Hipotensiune ortostatica: ce este, cauze si tratament

Ultima actualizare: 15 decembrie 2023

hipotensiune-ortostatica

Hipotensiunea ortostatica, numita si hipotensiune posturala, este o scadere brusca a tensiunii arteriale care apare atunci cand va ridicati brusc in picioare.

„Ortostatic” se traduce prin „in pozitie verticala (sau in picioare)”, in timp ce „hipotensiune” este termenul pentru tensiune arteriala scazuta, tensiunea arteriala fiind forta cu care sangele impinge in peretii arterelor.

Cand va ridicati, gravitatia duce sangele in picioare, iar acest lucru provoaca scaderea tensiunii arteriale. Corpul foloseste anumite reflexe pentru a compensa acest proces. Drept urmare, inima bate mai repede pentru a pompa mai mult sange, iar vasele de sange se contracta pentru a preveni acumularea sangelui in picioare.

Aceste reflexe normale pot fi perturbate de anumite medicamente care pot duce la hipotensiune ortostatica. In plus, aceste reflexe se degradeaza pe masura ce imbatranim. Din acest motiv, hipotensiunea ortostatica este mai frecventa in randul adultilor in varsta.

Potrivit unei cercetari din 2021, aproximativ 28% din populatia generala a adultilor in varsta este afectata de hipotensiune ortostatica.

Afectiunea este adesea usoara si dureaza doar cateva minute dupa ce persoana se ridica in picioare. Cu toate acestea, in cazurile mai severe oamenii ajung sa isi piarda cunostinta.


Ce este hipotensiunea ortostatica?

Hipotensiunea arteriala (sau tensiunea mica) apare atunci cand tensiunea arteriala scade sub nivelul normal.

Inima pompeaza sange in corp prin vasele de sange. Aceste structuri tubulare sunt arterele, venele si capilarele. Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor.

Tensiunea arteriala este masurata in milimetri coloana de mercur (mmHg) si are doua valori (sau numere):

  • presiunea sistolica: masoara presiunea in artere cand inima se contracta;
  • presiunea diastolica: masoara presiunea in artere intre contractiile inimii, atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange.

O valoare a tensiunii arteriale sistolice de 120 mmHg si o tensiune arteriala diastolica de 80 mmHg sunt considerate normale. Daca tensiunea arteriala are 90/60 mmHg sau mai putin, ea este considerata hipotensiune arteriala sau tensiune arteriala scazuta.

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi omega 3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol.

Persoanele care au hipotensiune ortostatica experimenteaza adesea o scadere a tensiunii arteriale de aproximativ 20/10 mmHg in decurs de trei minute din momentul in care s-au ridicat in picioare.

Persoanele cu hipotensiune arteriala nu au nevoie de obicei de tratament. Cu toate acestea, daca persoana prezinta in mod constant simptome de hipotensiune ortostatica, ar trebui, totusi, sa mearga la medic.

Hipotensiunea ortostatica este frecventa in randul persoanelor care au 65 de ani sau mai mult, deoarece capacitatea organismului de a reactiona la scaderea tensiunii arteriale poate incetini pe masura ce o persoana imbatraneste.

Cum se manifesta?

Hipotensiunea ortostatica apare mai frecvent – si cu simptome mai severe – dimineata. Acest lucru se intampla deoarece tensiunea arteriala este in mod normal la cel mai scazut nivel cand va treziti dimineata.

Unii oameni nu prezinta simptome de hipotensiune ortostatica, in timp ce altii constata ca temperaturile calde (cauzate de vreme, febra sau chiar de o baie in cada sau un dus) agraveaza simptomele.

Principalul simptom al hipotensiunii ortostatice este ameteala care apare imediat dupa ce va ridicati in picioare. Cei mai multi oameni isi revin repede dupa ce se aseaza sau se intind pe pat. In schimb, unii oameni lesina (sincopa).

Hipotensiunea ortostatica provoaca si alte simptome, cum ar fi:

  • vedere neclara
  • dureri in piept, in umar sau in gat
  • dificultate de concentrare
  • oboseala sau slabiciune
  • durere de cap
  • palpitatii cardiace
  • greata sau senzatie de caldura si transpiratie
  • dificultati de respiratie (dispnee)

Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu.

Cauze si factori de risc

Hipotensiunea ortostatica poate fi o problema temporara sau poate fi cronica. De multe ori, cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta. Alteori, are cauze directe, cum ar fi medicamentele si hemoragiile cronice.

Alte cauze cunoscute ale hipotensiunii ortostatice sunt:

  • deshidratarea
  • anumite medicamente pentru chimioterapie
  • medicamente vasodilatatoare (cum ar fi cele care trateaza hipertensiunea arteriala si boala Parkinson)
  • unele medicamente antipsihotice
  • unele antidepresive
  • consumul de alcool
  • hipovolemie (plasma sanguina scazuta)
  • insuficienta pompei cardiace
  • insuficienta venoasa (cand gravitatia face ca sangele sa se acumuleze in stomac si picioare)
  • afectiuni subiacente care provoaca functionarea defectuoasa a sistemului nervos autonom (cum ar fi boala Parkinson)
  • anumite probleme ale maduvei spinarii
  • sindromul Guillain Barre
  • diabet

HartMann Veroval compact tensiometru automat are un display generos pentru citirea facila a rezultatelor afisate si este prevazut cu indicator de pozitionare corecta a mansetei.

Anumiti factori pot creste riscul ca o persoana sa dezvolte hipotensiune ortostatica. Printre persoanele care sunt mai expuse riscului de hipotensiune ortostatica se numara:

  • persoanele in varsta (de 65 de ani si peste), in special cele care petrec mult timp intinse
  • persoanele care au nascut recent
  • indivizii care au stat in repaus la pat
  • adolescentii (deoarece cresc foarte mult intr-o perioada mai scurta de timp)

Hipotensiunea ortostatica apare mai des dimineata, insa poate aparea si la o ora sau doua dupa o masa copioasa, in special una bogata in carbohidrati.

Diagnostic

Dupa ce pune intrebari despre istoricul medical al pacientului, daca este necesar, medicul efectueaza apoi teste pentru a afla daca manifestarile au la baza vreo afectiune.

De exemplu, daca un anumit medicament provoaca scaderea tensiunii arteriale, specialistul poate ajusta doza sau poate recomanda un alt medicament.

Testul mesei inclinate

Testul mesei inclinate inregistreaza tensiunea arteriala si ritmul cardiac minut cu minut, in timp ce masa este inclinata intr-o pozitie cu capul in sus la diferite niveluri. Rezultatele testului pot fi folosite pentru a evalua ritmul inimii, tensiunea arteriala si uneori alte masuratori pe masura ce pacientul isi schimba pozitia.

Analize de sange

Testele de sange pot arata daca persoana in cauza are glicemia scazuta sau anemie (un nivel scazut de celule rosii in sange), deoarece ambele pot fi semne ale tensiunii arteriale scazute.

hipotensiune-ortostatica-analize-de-sange

Elctrocardiograma

O electrocardiograma (EKG), care monitorizeaza semnalele electrice ale inimii, poate descoperi nereguli in ritmul inimii si probleme cu alimentarea cu sange si oxigen a cordului.

Ecocardiograma

De asemenea, medicul poate efectua o ecografie cardiaca, sau ecocardiograma, pentru a verifica valvele inimii cu ajutorul undelor sonore si pentru a descoperi tulburarile care cauzeaza hipotensiune ortostatica.

Test de efort

Un test de efort implica, de obicei, mersul pe o banda de alergare sau pedalarea unei biciclete stationare, in timp ce ritmul inimii, tensiunea arteriala si respiratia sunt monitorizate.

Tratament si prevenire

Exista mai multe modalitati de a gestiona sau de a preveni hipotensiunea ortostatica, iar cele mai multe nu implica utilizarea medicamentelor.

  • Mentineti-va hidratat consumand multe lichide. Lichidele pe care le puteti pierde din cauza diareei sau varsaturilor trebuie inlocuite imediat. Evitati sau limitati consumul de alcool deoarece alcoolul poate agrava hipotensiunea ortostatica.
  • Folositi mai multa sare in mancaruri. Inainte sa faceti acest lucru, insa, consultati un medic, deoarece excesul de sare in alimentatie poate creste tensiunea arteriala.
  • Evitati activitatile intense pe vreme calda.
  • Cand coborati din pat, asteptati pe marginea acestuia timp de un minut inainte de a va ridica.
  • Dormiti cu capul usor ridicat.
  • Ciorapii de compresie pot promova o circulatie buna si pot ajuta la prevenirea acumularii de lichid in picioare.

Cazurile severe de hipotensiune arteriala ortostatica pot fi tratate cu medicamente care ridica tensiunea arteriala.

hipotensiune-ortostatica-medicamente

Posibile complicatii

Hipotensiunea ortostatica persistenta poate produce complicatii grave, in special la adultii in varsta. Printre acestea se numara:

Caderi

Caderea ca urmare a lesinului este o complicatie frecventa la persoanele cu hipotensiune ortostatica.

Accident vascular cerebral

Oscilatiile tensiunii arteriale de la statul in picioare la cel in pozitia sezut ca urmare a hipotensiunii ortostatice pot fi un factor de risc pentru accident vascular cerebral din cauza aportului redus de sange a creierului.

Boli cardiovasculare

Hipotensiunea ortostatica poate fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare si eventualele complicatii, cum ar fi durerea in piept, insuficienta cardiaca sau problemele de ritm cardiac.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/orthostatic-hypotension/symptoms-causes/syc-20352548

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9385-low-blood-pressure-orthostatic-hypotension

https://www.healthline.com/health/orthostatic-hypotension

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318158

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Cardiovita x 30 caps.

    Naturalis CardioVita X 30 capsule

      Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular,…