Imunoglobuline (anticorpi) – rol, functii, clasificare, testarea imunoglobulinei

Imunoglobuline (anticorpi) – rol, functii, clasificare, testarea imunoglobulinei Imunoglobuline (anticorpi) – rol, functii, clasificare, testarea imunoglobulinei

Ultima actualizare: 9 noiembrie 2023

Cand spunem imunoglobuline, ne referim la anticorpi, adica glicoproteine produse de celulele implicate in imunitate, in urma contactului cu agentii potential patogeni. Cel mai important rol in productia de imunoglobuline il au limfocitele B care, sub actiunea imunogenilor specifici (o proteina bacteriana, de exemplu) se diferentiaza in celule plasmatice capabile sa produca, prin mecanisme specifice, proteine care participa la raspunsurile umorale imune – imunoglobuline. Imunogenul (antigenul) reactioneaza cu un receptor al celulelor B de pe suprafata limfocitelor, ceea ce duce la un semnal latent care directioneaza activarea factorilor de transcriptie nucleari.

Acesti factori de transcriptie nucleari stimuleaza sinteza de imunoglobuline, care sunt deosebit de specifice imunogenului care a stimulat celulele B. In plus, sistemul imunitar dispune de asa-zisa „memorie”, amintindu-si antigenele care au provocat deja sinteza de imunoglobuline, fiind un mecanism care permite sistemului imunitar sa actioneze mult mai rapid si eficient in cazul unor infectii cu care a mai intrat in contact. Mai mult decat atat, exista imunoglobuline prezente in organism in mod permanent, care recunosc antigene obisnuite din fluidele tisulare si din ser. In urma formarii complexului antigen – anticorp, se declanseaza reactia imunologica specifica.


Ce sunt imunoglobulinele?

Anticorpii (imunoglobuline) sunt glicoproteine cu structura specifica, implicate in raspunsul si reactia sistemului imunitar. Ei au o regiune Fc, cu functii biologice (legarea de receptorii celulari), si o regiune Fab care contine situsuri de legare pentru antigeni. Toti anticorpii prezinta una sau mai multe functii, inclusiv activarea sistemului complement, opsonizarea agentilor patogeni si, astfel, eficientizarea fagocitarii lor, prevenirea atasarii patogenilor de suprafetele mucoase, dar si neutralizarea toxinelor si patogenilor. Productia de imunoglobuline incepe imediat ce o celula intra in contact cu un potential agent patogen, indiferent de natura acestuia, considerat non-self.

Ce rol si functii au imunoglobulinele?

Celulele albe din sange produc imunoglobuline in urma contactului cu agentul patogen. Aceste molecule glicoproteine, denumite si anticorpi, actioneaza ca parte critica a raspunsului imunitar si, astfel, sustin apararea organismului. Raspunsul imun mediat de imunoglobuline este nu doar foarte complex, ci si extrem de specific, indreptat spre un anumit agent patogen. Exista o gama variata de clase si subclase de imunoglobuline, asa-zisele izotipuri, care diferita prin structura, caracteristici biologice, specificitate de antigen si distributie. Astfel, evaluarea nivelurilor de imunoglobuline specifice poate permite identificarea anumitor patologii asociate infectiilor.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Pentru a-si putea indeplini functiile, aceste imunoglobuline ar trebui sa se lege de receptorii care se gasesc pe diferitele tipuri de celule (mononucleare, mastocite, neutrofile, celule NK etc.), si drept urmare au loc raspunsuri specifice, cum ar fi:

  • fagocitarea bacteriilor (opsonizarea acestora);
  • distrugerea celulelor tumorale;
  • degranularea mastocitelor (hipersensibilitatea de tip I si raspunsul alergic);
  • activarea celulelor prezentatoare de antigen si activarea complementului;
  • generarea de raspunsuri imune celulare si umorale;
  • neutralizarea agentilor infectiosi de natura parazitara;
  • medierea inflamatiei.

Care sunt diferitele tipuri de imunoglobuline?

Exista 5 tipuri de imunoglobuline care indeplinesc atat functii comune, cat si specifice. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele functii ale acestora:

  • IgM: activeaza calea clasica a complementului si este printre primele imunoglobuline care se produc in raspunsul imun primar la agenti infectiosi sau alte antigene;
  • IgG: aceste imunoglobuline sunt implicate direct in raspunsul imun secundar la agentul cu potential patogen. Activeaza calea clasica a complementului si, ca urmare a faptului ca pare a fi singura dintre imunoglobuline capabila sa traverseze placenta, protejeaza fatul de riscul de a dezvolta boli infectioase.
  • IgA: activeaza calea alternativa a sistemului complement si, dintre imunoglobuline, apare in concentratii crescute in saliva, colostru, lacrimi, tractul genital, intestinal si alte secretii;
  • IgE: este implicata in reactiile de hipersensibilitate si reactiile alergice, fiind una dintre cele mai importante imunoglobuline implicate in reactia impotriva agentilor parazitari, cum ar fi Strongyloides stercoralis, Trichinella spiralis, Ascaris lumbricoides, Necator americanus;
  • IgD: nu se cunosc pe deplin functiile acestei imunoglobuline care se gaseste intr-o cantitate relativ scazuta in ser. Cu toate acesta, se speculeaza ca ar juca un rol important in modularea diferentierii celulelor B activate prin expunere la antigen.

IMMUNE MAX LYSI stimuleaza intens sistemul imunitar adult, datorita continutului bogat in alkoxigliceroli, fiind un remediu natural foarte pretios. Islandezii se bazeaza de secole pe puterea binefacatoare a resurselor naturale pentru a-si mentine vigoarea si forta de a rezista.

Analize pentru imunoglobuline/Testare serica anticorpi

Cuantificarea nivelului imunoglobulinelor si studiul functiilor acestora sunt esentiale pentru un imunodiagnostic specific, relevant in cazul patologiilor de genul imunodeficientelor, bolilor cu componenta autoimuna, reactiilor de hipersensibilitate si tulburarilor inflamatorii. Urmatoarele tipuri de examinari sunt efectuate, in mod obisnuit, pentru testarea serica a anticorpilor:

Imunoglobulinele serice cantitative

  1. IgG;
  2. IgM;
  3. IgA;
  4. IgE.

Acest test este utilizat pentru a se identifica tulburarile de imunodeficienta, cum ar fi cele care descriu agammaglobulinemia legata de X. Intr-o astfel de situatie, exista niveluri scazute, chiar absente, din toate clasele de anticorpi. Prezenta IgA poate fi asociata cu diaree recurenta sau, in unele cazuri, cu infectii pulmonare si ale sinusurilor. IgG scazuta este asociata cu infectii piogene, iar IgE crescuta se intalneste in infectii parazitare.

Imunoglobulinele IgG (post-imunizare)

  1. Anticorpi anti-toxina tetanica;
  2. Anticorpi anti-toxina difterica;
  3. Anticorpi anti-polizaharide pneumococice;
  4. Anticorpi anti-poliomielita etc.

Acest test evalueaza calitatea raspunsului imun dupa vaccinare. La o persoana sanatoasa, exista un titru de anticorpi de cel putin 1:16. Analizele pot fi extinse la orice alt tip de vaccinare si, de cele mai multe ori, ofera rezultate precise.

Propolis C cu echinacea este o combinatie unica, ce imbina proprietatile de stimulare a imunitatii, conferite de propolis si echinacea, cu cele antioxidante ale vitaminei C, realizandu-se astfel o potentare a actiunilor individuale.

Anticorpi IgG (post-expunere)

  • Pojar;
  • Varicela;
  • Mononucleoza;
  • SARS-CoV-2 etc.

Testul evalueaza productia de anticorpi impotriva antigenelor, dupa aparitia bolii infectioase.

Alte teste

  • Detectarea izohemaglutininelor;
  • Detectarea proteinelor virale;
  • Factorul reumatoid (anticorp IgM si marker seric pentru artrita reumatoida) etc.

Testarea serica a anticorpilor poate reprezenta o metoda eficienta de diagnostic, insa si un mod viabil de a monitoriza progresia si evolutia unei boli, raspunsul la tratament. In cele mai multe cazuri, se urmeaza protocoale bine stabilite de identificare a anticorpilor indreptati asupra unui agent patogen specific. Identificarea lor in ser reprezinta o metoda de certificare a faptului ca, intr-adevar, este vorba despre o infectie cu un anumit agent patogen care a dus la producerea si eliberarea de anticorpi cu rol in neutralizarea si distrugerea acestuia.

Terapia cu imunoglobuline – utilizari si reactii adverse

Imunoglobulinele pot fi utilizate si ca forma de imunoterapie. Acestea provin din sangele donat, din care s-a separat fractiunea proteica de componenta celulara. Imunoglobuline purificate pot fi folosite pentru a trata mai multe probleme imunologice, inclusiv deficitul de anticorpi si mai multe boli, cum sunt tulburarile severe de imunodeficienta combinata, scleroza multipla, boala Kawasaki, lupusul eritematos sistemic, miastenia gravis, sindromul Guillain-Barré, boala Crohn, tumorile solide, leucemia, limfomul, anemia hemolitica, infectiile severe, respingerea grefelor de tesut (transplantul de organe) si multe altele.

Cu toate acestea, pot exista si reactii adverse asociate terapiei cu imunoglobuline, cum ar fi:

  • simptome asemanatoare gripei;
  • aritmii (tahicardie si bradicardie) si hipotensiune arteriala;
  • manifestari dermatologice (urticarie, eczeme, descuamare, papule, aparitia de pete);
  • leziuni la nivelul plamanilor (una dintre cele mai grave potentiale complicatii ale terapiei cu imunoglobuline).

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/immunoglobulin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513460/

https://www.thermofisher.com/ro/en/home/life-science/antibodies/antibodies-learning-center/antibodies-resource-library/antibody-methods/introduction-immunoglobulins.html

https://www.csl.com/we-are-csl/vita-original-stories/2022/explainer-what-is-immunoglobulin

https://ameripharmaspecialty.com/immunoglobulins-ig/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Propolis C + echinaceea x 30cpr.

    Propolis C + echinaceea X 30 comprimate

    Propolis C Echinacea Forte este un supliment alimentar pe baza de extracte naturale standardizate, ce imbina eficient proprietatile de stimulare a imunitatii conferite de propolis, soc si echinacea…

  • Immune max LYSI ulei ficat de rechin x 80 caps

    LYSI Immune max ulei ficat de rechin X 80 capsule

    IMMUNE MAX, Lysi,  este ulei din ficat de rechin, bogat in alkoxigliceroli. Islandezii se bazeaza de secole pe puterea binefacatoare a resurselor naturale, precum uleiurile de peste, inclusiv …