Informatii complete despre implantarea unui stimulator cardiac

Informatii complete despre implantarea unui stimulator cardiac Informatii complete despre implantarea unui stimulator cardiac

Ultima actualizare: 4 august 2023

stimulatorul-cardiac

Istoria conceptului de „stimulator cardiac” a inceput acum mai bine de 200 de ani, cand, pe la sfarsitul anilor 1700, Luigi Galvani a descoperit ca poate provoca in mod voluntar contractiile inimii unei broaste, prin simpla trecere a curentului electric prin aceasta. Conceptul s-a dovedit a fi util 100 de ani mai tarziu, cand Guilliame de Bolougne a efectuat prima resuscitare a unui copil, folosind curentul electric introdus in pieptul pacientului cu ajutorul unui electrod. Dupa aceea, in anul 1932, Dr. Hayman a introdus termenul de stimulator cardiac artificial, ceea ce a pus bazele fundamentarii si imbunatatirii metodelor de utilizare a acestor dispozitive artificiale.

Inima functioneaza precum o pompa musculara, de marimea unui pumn, cu patru camere, doua in partea stranga si doua in partea dreapta. Camerele superioare si cele inferioare functioneaza pe baza unui sistem electric, pentru a mentine ritmul cardiac adecvat. Ritmul normal al inimii este ritmul sinusal, asigurat de nodulul sinusal – locul in care sunt generate impulsurile electrice care asigura bataile normale ale inimii (frecventa cardiaca). De obicei, la un adult frecventa se situeaza in intervalul 60-100 de batai pe minut, depinzand semnificativ in functie de nivelul de activitate fizica si alti parametri personali. Abateri majore pot necesita un stimulator cardiac.

Pentru a sustine functia normala a inimii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Coenzima Q10 + Omega 3 Naturalis. Acest produs sprijina sanatatea sistemului cardiovascular, favorizeaza producerea energiei celulare si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este util pentru a reduce starea de oboseala si pentru combaterea proceselor de imbatranire prematura. De asemenea, este un produs care contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si a vederii normale.


Stimulator cardiac – generalitati

Un stimulator cardiac este, de fapt, un generator de impulsuri electrice artificiale, care frecvent emit un impuls cu o durata cuprinsa intre 0,5 si 25 de milisecunde, cu putere de 0,1-15 volti si la o frecventa de pana la 300 de ori pe minut. Un stimulator cardiac poate fi extern sau intern, cele externe fiind aproape intotdeauna utilizate pentru stabilizarea temporara a pacientului sau pentru a facilita un anumit tip de procedura chirurgicala. Tipul implantabil este, de obicei, unul permanent, adesea semnificativ mai complex decat un stimulator cardiac extern. Stimulatoarele cardiace au aparut pentru prima data in anii 1950, la scurt timp dupa dezvoltarea tranzistorului.

Implantarea unui stimulator cardiac permite inimii sa bata in mod normal, corectand dereglarile electrice ale acesteia, respectiv frecventa cardiaca anormala. In mod obisnuit, implantarea unui stimulator cardiac se recomanda in cazurile de bradicardie (un tip de aritmie care face ca inima sa bata mai incet decat in mod normal): aparatul va trimite impulsuri electrice reglate specific, astfel incat inima se va contracta in ritm normal, asigurand functia cardiaca. Dispozitivul poate fi folosit si in anumite forme de insuficienta cardiaca, in vederea tratamentului. Implantarea si utilizarea unui stimulator cardiac poate imbunatati semnificativ viata pacientului.

Pentru a mentine buna functionare a sistemului cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis CardioSuport. Acest supliment alimentar contine Omega – 3, resveratrol si coenzima Q10, elemente cu efect antioxidant si care reduc imbatranirea celulara. Datorita resveratrolului, endoteliul vascular este protejat de actiunea nociva a colesteroluluisi a trigliceridelor serice.

Principalele componente ale unui stimulator cardiac sunt:

  • Generatorul de impulsuri: sursa de energie si sistemul de reglare al modului de stimulare;
  • Sistemul de fire si electrozi: de la generator spre miocard (pacing), respectiv de la miocard spre generator (sensing).

In functie de tipul de stimulator cardiac, putem deosebi:

  • Pacemaker temporar (fixat la o rata de 60-80 de batai/minut);
  • Pacemaker permanent (care isi poate modifica frecventa): in functie de activitatea fizica si modificarile intervalului Q-T, modificarile minut-ventilatiei (frecventa respiratorie, volum total).

Impulsurile sunt transmise inimii prin intermediul unui fir conductor sau al unei sonde specifice (cateter), introdusa pe cale venoasa pana la nivelul cavitatilor cardiace drepte, fie prin electrozi epicardici care sunt implantati in miocard. Cutia unui stimulator cardiac este amplasata intr-un buzunar subcutanat, de obicei intre pielea toracelui si marele pectoral (sub clavicula). Pentru a fi evitata competitia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata artificial, un stimulator cardiac isi intrerupe activitatea atunci cand este necesar. La persoana cu un astfel de dispozitiv, stimulatorul intervine doar atunci cand este nevoie, prin impuls electric artificial.

Pentru a va ajuta sa mentineti sub control tensiunea arteriala, in limite normale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Cardiovita. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si care are rol in reducerea starii de oboseala. De asemenea, Naturalis Cardiovita sustine si sanatatea sistemului nervos si pe cea a sistemului muscular – inclusiv a muschiului cardiac.

Cand se recomanda implantarea unui stimulator cardiac?

Principalele indicatii pentru implantarea unui stimulator cardiac includ conditii medicale care intereseaza inima si ritmul acesteia, cum ar fi:

  • Bradicardie simptomatica din cauza bolii nodului sinusal;
  • Bradicardie simptomatica din cauza bolii nodului atrioventricular;
  • Sindromul QT prelungit;
  • Cardiomiopatie hipertrofica obstructiva;
  • Cardiomiopatie dilatativa si insuficienta cardiaca;
  • Ablatia nodului atrioventricular;
  • Prevenirea fibrilatiei atriale;
  • Bloc de ramura bifascicular simptomatic, cu PR prelungit;
  • Bradiaritmia;
  • Tratamentul anumitor tahicardii TSV si TV;
  • Blocaj cardiac avansat de gradul 2 sau 3;
  • Sincopa recurenta, reflexa si asistola, fara raspuns la tratament.

Indiferent de principalul considerent medical al implantarii unui stimulator cardiac, implantul va imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientului, redandu-i functionalitatea normala. Mai mult decat atat, procedura de implantarea este minimum invaziva, iar metodele moderne permit un control mult mai eficient al pacemaker-ului implantat. Pe de alta parte, implantarea acestui dispozitiv necesita si anumite schimbari in viata pacientului, pentru a se preveni complicatiile si anumite situatii nefavorabile, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Pentru a va ajuta sa detectati aritmia cardiaca, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HartMann Veroval compact tensiometru automat. Acest tensiometru automat se aseaza pe brat si afiseaza rezultatele pe un display suficient de mare incat sa poata fi citite cu usurinta. De asemenea, acest produs este prevazut si cu un indicator care va ajuta sa pozitionati corect manseta.

Recomandari pentru pacientii cu stimulator cardiac

Chiar daca implantul de stimulator cardiac va reda functionalitatea pacientului, trebuie luata o serie de masuri de precautie, care includ:

  • Evitarea practicarii de exercitii fizice intense timp de aproximativ o luna dupa implantarea unui stimulator cardiac. Dupa aceea, puteti reveni la activitatile fizice obisnuite.
  • In primele 5-6 saptamani de la interventie, se recomanda evitarea miscarilor de amplitudine crescuta ale membrului superior stang.
  • Evitarea leziunilor si a presiunii crescute in zona de implantare.
  • Evitarea condusului in primele 2-3 luni de la implant.
  • Controalele regulate pentru verificarea pacemaker-ului sunt esentiale, iar acestea au loc pe intreg parcursul vietii. Este foarte important sa aveti in vedere recomandarile medicului. In mod obisnuit, primul control are loc la 5-6 saptamani de la procedura de implantare, pentru ca ulterior sa mergeti la medic la fiecare 3-6-12 luni, in functie de tipul de stimulator.

stimulator-cardiac

  • Un stimulator cardiac vine la pachet si cu un card special cu toate detaliile dispozitivului si alte detalii. Daca plecati din tara, luati-l intotdeauna la dumneavoastra.
  • Un stimulator cardiac este improbabil sa isi deregleze functionarea din cauza interferentelor de natura electrica, motiv pentru care puteti utiliza in continuare aparate electrice. Cu toate acestea, masurile de preventie ar trebui sa includa telefoanele, care ar trebui tinute departe (15-20 centimetri) de locul implantarii. Este mult mai probabil ca smartphone-urile, precum si alte telefoane inteligente, sa interfereze cu prezenta unui stimulator cardiac.
  • Detectoarele de metale nu interfereaza cu functionarea normala a unui stimulator cardiac, dar dispozitivul poate initia alarma. Pentru a evita astfel de situatii, alertati personalul care este responsabil de securitate in privinta acestui aspect.
  • In situatia in care functionarea unui alt dispozitiv electric pare sa interfereze cu functionarea stimulatorului cardiac, indepartati-va de sursa. De asemenea, nu ezitati sa luati legatura cu medicul dumneavoastra.
  • In cazul diferitelor proceduri medicale, este esential sa informati practicienii clinici in ceea ce priveste prezenta unui stimulator cardiac. Exista proceduri medicale care pot necesita si monitorizarea dispozitivului sau pot interfera cu functionarea acestuia: radioterapie (pentru tratamentul cancerului), electrocauterizarea, fizioterapia (stimulare electrica transcutanata de inalta frecventa), utilizarea de magneti, litotritia, anumite forme de investigati folosindu-se tehnici de imagistica (desi multe sunt compatibile cu un stimulator cardiac, nu ezitati sa informati specialistul cu privire la prezenta dispozitivului).
  • Incercati sa evitati, pe cat este posibil, leziunile si loviturile in aceasta zona. In cazul in care practicati sporturi de contact, reduceti frecventa acestora si incercati sa protejati eficient si sigur zona in care a fost implantat pacemaker-ul.
  • Chiar daca veti simti faptul ca exista „ceva” acolo, putandu-va jena, va veti obisnuit rapid  odata cu trecerea timpului.
  • In functie de durata de viata a bateriei, va fi necesara si schimbarea bateriilor. In momentul in care acestea se epuizeaza, se inlocuieste numai stimulatorul, iar procedura este rapida si nu necesita timp prelungit de recuperare.

Utilizarea unui stimulator cardiac ar trebui sa va redea functionalitatea compromisa anterior de functionarea deficitara a inimii. Deoarece majoritatea pacemaker-urilor actuale se ajusteaza in mod automat, potrivindu-se cu nivelul de activitate fizica, va permit sa va reluati stilul de viata acti. In cazul in care manifestati simptome de ameteala, sincopa, palpitatii, nu ezitati sa luati si legatura cu medicul dumneavoastra. De asemenea, este important sa il anuntati daca ati luat in greutate, daca vi s-au umflat picioarele sau gleznele. Calculand raportul risc/beneficiu, nu poate fi vorba de niciun dubiu in ceea ce priveste eficienta si importanta unui stimulator cardiac.

surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526001/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4244814/

https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/surgical-procedures/pacemaker-implantation

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pacemaker/about/pac-20384689

https://www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pacemaker-insertion

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17360-permanent-pacemaker

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Cardiovita x 30 caps.

    Naturalis CardioVita X 30 capsule

      Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular,…

  • HartMann Veroval compact tensiometru automat Catena, 925424

    HartMann Veroval compact tensiometru automat Catena

    Tensiometrul de brat automat de la HartMann Veroval detecteaza si afiseaza aritmia cardiaca, are un display generos pentru citirea facila a rezultatelor afisate si este prevazut cu indicator de pozitionare…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 x 30 cps.

    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

    Uleiul de peste contine acizii grasi omega-3: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), care contribuie la functia normala a inimii.*  *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…