Informatii despre monocite - valori normale, monocite scazute, monocite crescute

Informatii despre monocite - valori normale, monocite scazute, monocite crescute Informatii despre monocite - valori normale, monocite scazute, monocite crescute

Ultima actualizare: 28 iunie 2023

monocitele

Monocitele sunt o categorie de leucocite (globulele albe sau celulele albe din sange). Sunt cele mai mari celule din sange si compun aproximativ 4% pana la 8% din globulele albe.

Monocitele sunt produse in maduva osoasa, ajung in fluxul sanguin si apoi migreaza catre diferite tesuturi, unde se diferentiaza si indeplinesc functii specializate.


Care este rolul monocitelor?

Monocitele sunt ”aparatorii” celulei tale. Ciclul lor de viata incepe in maduva osoasa, unde cresc si se ”antreneaza” pentru a va proteja corpul. Cand ajung la maturitate intra in sange si tesuturi pentru a-ti apara corpul impotriva agentilor patogeni (bacterii, virusi, fungi etc.). Atunci cand germenii patrund in organism, monocitele primesc o alarma prin care sunt anuntate ca trebuie sa lupte impotriva ”invadatorilor”. Monocitele apeleaza la alte celule albe din sange pentru a ajuta la eliminarea microbilor.

Exista doua tipuri de monocite:

Celulele dendritice – functia lor este de a identifica organsmele infectioase si a elibera substante chimice ce activeaza un raspuns imun al organismului;

Macrofage - contin substante chimice care actioneaza direct pentru a distruge agentii patogeni.

Monocitele sunt unul dintre cele cinci tipuri diferite de globule albe, celelalte fiind:

  • Limfocite - creeaza anticorpi pentru a lupta impotriva virusilor si bacteriilor;
  • Bazofile – contin histamina, substante chimice care actioneaza asupra inflamatiei;
  • Neutrofile – aceste celule sunt prima linie de aparare a corpului. Neutrofilele sunt capabile sa migreze catre zonele infectate sau inflamate ale corpului, unde pot recunoaste si distruge substantele daunatoare.
  • Eozinofile – joaca un rol in raspunsul inflamator al organismului si ajuta la combaterea infectiilor.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Valori normale monocite

Nivelul de monocite se stabileste pe baza unei analize de sange (hemoleucograma), iar rezultatele vor fi interpretate de catre un medic. Daca raportul arata monocite scazute sau crescute, asta inseamna ca pacientii se confrunta cu anumite afectiuni, cum ar fi infectiile virale sau bolile inflamatorii.

Monocite - valori normale adulti

Se considera ca valoarea de referinta a monocitelor este intre 2% si 8% din numarul total globulelor albe din sange (leucocite). Asta inseamna o valoare de pana la 1.000 de monocite pe microlitru de sange la adultii sanatosi. Daca se depaseste aceasta valoare inseamna ca pacientul are monocite crescute, iar daca se coboara sub aceasta valoare atunci vorbim despre monocite scazute.

Medicii interpreteaza nivelul de monocite si raportandu-se la valorile de referinta ale celorlalte patru tipuri de leucocite:

  • Limfocite: intre 20% si 40% din totalul globulelor albe (1000 pana la 4000/mcL);
  • Bazofile: intre 0,5% si 1% din totalul de globule albe din sange (25 pana la 100/mcL);
  • Neutrofile: intre 55% si 70% din totalul de globule albe din sange (2500 pana la 8000/mcL);
  • Eozinofile: intre 1% si 4% din totalul globulelor albe (50 pana la 500/mcL).

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

Monocite scazute – care sunt cauzele si afectiunile care le determina?

Monocitopenia este termenul medical folosit pentru a descrie un nivel de monocite scazute. La inceput, monocitopenia poate sa nu provoace simptome. Problema cu monocitele scazute este ca reduce capacitatea imunitara a organismului, ceea ce va face mai predispus la infectii.

Simptomele unei infectii includ febra, ganglioni mariti (limfadenopatie), greata, varsaturi si diaree, inflamatie, oboseala.

Orice afectiune care implica maduva spinarii altereaza si productia de monocite si alte leucocite.

Tratamentele impotriva cancerului

Una dintre cele mai comune cauze ale monocitelor scazute sunt chimioterapia si radioterapia, tratamente folosite in comvaterea neoplaziilor. In ciuda efectelor benefice, aceste terapii scad functia imunitara si pot provoca monocitopenie, precum si leucopenie si anemie.

Cancerele care invadeaza maduva osoasa, cum ar fi leucemia mielomonocitara cronica (LMMC), precum si bolile care afecteaza functia maduvei osoase pot determina monocite scazute.

Leucemie cu celule paroase (HCL)

Leucemia cu celule paroase este un tip de cancer de sange care evolueaza lent si in care organismul produce prea multe limfocite B. Boala cauzeaza niveluri mai mici ale multor tipuri de leucocite, inclusiv monocite scazute. De asemenea, afectiunea provoaca si splenomegalie (splina marita) si va face mai predispusi la infectii.

Anemia aplastica

Este un tip rar de anemia in care celulele stem din maduva osoasa isi pierd capacitatea de a produce suficiente celule – eritrocice, leucocite si trombocite. Un numar redus de leucocite inseamna si monocite scazute. Semnele clinice ale anemiei aplastice includ oboseala, dificultati de respiratie, ameteli, dureri de cap si paloare, similare cu cele ale altor afectiuni.

Monocite crescute – care sunt cauzele si afectiunile care le determina?

Monocitoza este termenul medical folosit pentru a descrie un nivel de monocite crescute. Cel mai adesea este legat de o infectie prezenta sau o boala cronica cu care organismul se lupta.

Putem vorbim despre monocite crescute atunci cand nivelul acestora este 800/mcL. In general, simptomele monocitozei pot include oboseala, slabiciune, febra si stare generala de rau.

Monocitele crescute pot fi cauzate de multiple afectiuni.

Boli autoimune

In bolile autoimune cronice, precum lupusul sau artrita reumatoida, sistemul imunitar ataca propriile celule in loc sa il protejeze. Astfel, la acesti pacienti, rezultatele unei hemoleucograme pot arata monocite crescute. Bolile autoimune pot afecta aproape orice organ si tesut.

Tuberculoza

Monocitele au un rol important in mecanismul de aparare al organismului impotriva agentilor patogeni, inclusiv Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), responsabil de cele mai multe cazuri de tuberculoza, boala ce afecteaza cel mai des plamanii. Monocitele crescute pot indica prezenta unei astfel de infectii.

Boli inflamatorii cronice

Monocitele crescute pot fi un semn clinic pentru sarcoidoza, afectiune in care celulele inflamatorii (granuloame) se inmultesc si ataca propriile tesuturi si organe, cel mai adesea fid vorba de plamani si piele.

Infectii virale

Monocitele crescute pot fi o cauza a unor infectii precum HIV, infectia cu virusul Epstein-Barr (mononucleoza infectioasa) sau infectia cu adenovirus.

Surse:

my.clevelandclinic.org

www.webmd.com

www.verywellhealth.com

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…