Laptisor de matca – beneficii si intrebuintari

Laptisor de matca – beneficii si intrebuintari Laptisor de matca – beneficii si intrebuintari

Ultima actualizare: 26 octombrie 2021

laptisor-de-matca-beneficii-si-intrebuintari

Apicultura este stiinta si arta sustinerii si prelungirii sanatatii folosind produse obtinute din stupi de albine, precum miere, faguri, venin, polen, propolis si laptisor de matca. In ultimii ani, s-a observat o crestere a utilizarii produselor apicole, atat in medicina traditionala, cat si in cea moderna. Momentan, se efectueaza numeroase studii care vizeaza analizarea beneficiilor asupra sanatatii, precum si a proprietatilor farmacologice ale produselor apicole.


Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca, o substanta alba si vascoasa, similara jeleului, este secretia glandelor hipofaringiene si mandibulare ale albinelor lucratoare. Reprezinta nutritia exclusiva a larvelor tinere, in primele 2 – 3 zile de maturare, pe langa faptul ca este folosit ca hrana speciala pentru matca, pe tot parcursul ciclului sau de viata.

Regalactina este principalul compus din laptisor de matca, ce permite schimbarea morfologica a unei larve in matca. Acest superaliment este motivul principal pentru longevitatea de care se bucura matca in comparatie cu celelalte albine.

Laptisor de matca – proprietati

Laptisorul de matca este folosit pe scara larga drept complex nutritional dietetic, pentru combaterea diverselor afectiuni cronice, fiindu-i atribuite beneficii farmacologice, cum ar fi efectele:

  • antibacteriene,
  • antitumorale,
  • antialergice,
  • antiinflamatoare,
  • imunomodulatoare,
  • antioxidante,
  • neurotropice.

Beneficii ale consumului de laptisor de matca

Continutul nutritional in sine poate constitui unul dintre beneficiile acestei substante, deoarece laptisorul de matca ofera o varietate de nutrienti necesari pentru mentinerea sanatatii. Acesta este compus din apa, carbohidrati, o combinatie unica de proteine si acizi grasi, polifenoli bogati in antioxidanti si mici concentratii de vitamine si minerale, printre care si vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina, acid pantotenic, piridoxina, niacina, acid folic, inozitol si biotina).

Printre proprietatile benefice ale acestei substante apicole, se numara:

  • mentinerea sanatatii sistemului reproducator – are activitate antioxidanta, de echilibrare hormonala si de reducere a simptomelor sindromului premenstrual si menopauzei.
  • gestionarea afectiunilor neurodegenerative si a celor specifice imbatranirii – favorizeaza longevitatea si sprijina sanatatea cognitiva, fiind util in boala Alzheimer.
  • vindecarea ranilor – prezinta beneficii cum ar fi migrarea fibroblastelor si stimularea productiei de colagen.

Pentru sustinerea organismului in caz de stres, efort fizic intens, tratament indelungat cu diuretice sau tulburari digestive, farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar Hyllan Apimag, cu rol nutritiv si tonifiant. Produsul favorizeaza oxigenarea tesuturilor, previne procesul de imbatranire prematura si are proprietati regeneratoare la nivelul parului, unghiilor si pielii, fiind astfel util in caz de cadere a parului, unghii fragile, eczeme, dermatite sau psoriazis.

1. Are efecte antioxidante si antiinflamatoare

In general, se stie ca laptisorul de matca reduce inflamatiile si stresul oxidativ. Conform mai multor teste pe animale, se pare ca aminoacizii specifici, acizii grasi si compusii fenolici prezenti in acest superaliment au puternice efecte antioxidante.

In plus, s-a dovedit ca celulele sistemului imunitar, care fusesera tratate cu laptisor de matca, au produs mai putine substante pro-inflamatorii.

2. Reduce riscul aparitiei bolilor inimii

Atat studiile efectuate pe animale, cat si cele care au vizat subiecti umani au demonstrat ca acest produs apicol influenteaza benefic nivelurile colesterolului, diminuand astfel riscul dezvoltarii afectiunilor coronariene.

Desi mecanismul exact de actiune este neclar, se pare ca anumite proteine din compozitia laptisorului pot reduce concentratia colesterolului sangvin.

Un studiu desfasurat pe parcursul a 12 saptamani, a aratat ca iepurii a caror dieta a fost suplimentata cu laptisor de matca au inregistrat o reducere a colesterolului total si a celui „rau” (LDL), concentratiile respective scazand cu 28% si, respectiv, 23%.

In mod similar, in urma cercetarilor efectuate pe oameni, timp de o luna, s-a constatat o scadere a colesterolului total si a celui LDL, de 11% si, respectiv, 4%, la persoanele care au consumat zilnic 3 grame de laptisor de matca.

3. Ajuta la vindecarea ranilor

Folosita atat intern, cat si topic, substanta apicola poate fi de ajutor in vindecarea leziunilor si a altor efectiuni inflamatorii ale pielii. Datorita efectului antibacterian, mentine ranile curate, prevenind infectiile.

Astfel, s-a observat cresterea productiei de colagen in cazul sobolanilor carora li se daduse acest supliment nutritiv, colagenul fiind o proteina structurala vitala pentru regenerarea pielii.

Alte cercetari au aratat accelerarea capacitatii de reparare a tesuturilor celulelor umane, care au tratate cu aceasta substanta. Totusi, in cazul pacientilor tratati pentru ulcerul piciorului diabetic, nu s-au observat diferente in ce priveste procesul regenerator cutanat, ceea ce sugereaza necesitatea unor teste suplimentare.

4. Reduce presiunea sangelui

Proteinele din acest supliment contribuie la relaxarea celulelor musculaturii netede de la nivelul venelor si arterelor, aducand astfel beneficii organismului prin reducerea presiunii sangelui.

In urma testarii unui supliment care combina laptisorul de matca cu alte substante derivate din produse apicole, s-a constatat o reducere considerabila a presiunii sangvine.

5. Regleaza nivelul zaharului din sange

Acest supliment nutritiv poate imbunatati controlul nivelului glucozei sangvine si sensibilitatea la insulina, deoarece combate stresul oxidativ si inflamatia.

Mai multe studii, realizate pe animale care au consumat aceasta substanta, au aratat o crestere a sensibilitatii la insulina, precum si efecte protectoare asupra tesuturilor pancreatice, hepatice si reproductive ale sobolanilor obezi, care sufereau de diabet.

In plus, printr-un mic studiu cu subiecti umani, desfasurat pe parcursul a 6 luni, s-a demonstrat o reducere cu 20% a nivelului zaharului din sange, in cazul persoanelor sanatoase care isi suplimentasera dieta cu laptisor de matca.

6. Sustine buna functionare a celulelor creierului

Binecunoscutul superaliment poate aduce beneficii si prin faptul ca stimuleaza activitatea neuronala.

S-a descoperit ca sobolanii stresati, care fusesera tratati cu laptisor de matca, au prezentat o reducere a nivelului de hormoni ai stresului, precum si un sistem nervos central mai robust decat in cazul grupului de control.

De asemenea, s-a observat o imbunatatire a memoriei si atenuarea simptomelor depresiei asociate postmenopauzei, dar si faptul ca sobolanii tratati cu acest supliment alimentar au putut elimina mai bine anumite depuneri de substante chimice din creier, asociate cu boala Alzheimer. Majoritatea cercetarilor au dovedit deci efecte protectoare la nivel cognitiv, datorate capacitatii antioxidante a produsului apicol.

7. Combate imbatranirea

Laptisorul de matca prezinta beneficii si prin incetinirea procesului de imbatranire.

De exemplu, sobolanii care consumasera acest supliment alimentar au beneficiat atat de prelungirea duratei de viata, cat si de imbunatatirea performante cognitive.

De asemenea, substanta este uneori inclusa in produse cosmetice, pentru a favoriza mentinerea unui ten cu aspect tanar si sanatos, deoarece stimuleaza productia colagenului si protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale expunerii la radiatiile UV.

8. Sustine sistemul imunitar

Datorita proteinelor importante si a acizilor grasi din compozitie, laptisorul de matca poate stimula raspunsul imun al organismului in fata bacteriilor si virusurilor.

9. Atenueaza anumite simptome ale menopauzei

Menopauza determina reducerea productiei de hormoni, fenomen asociat cu efecte secundare la nivel fizic si psihic, cum ar fi durere, probleme de memorie, depresie si anxietate.

Un studiu care a vizat 42 de femei la menopauza, a aratat ca suplimentarea zilnica a dietei cu 800 mg de laptisor de matca, timp de 12 saptamani, s-a dovedit eficienta pentru reducerea durerilor de spate si a anxietatii.

10. Reduce efectele secundare ale tratamentului antitumoral

Chimioterapia si alte tratamente pentru combaterea cancerului prezinta efecte secundare semnificative, printre care insuficienta cardiaca, inflamatie si probleme gastrointestinale.

Unele studii au aratat ca laptisorul de matca diminueaza daunele induse de chimioterapie la nivelul inimii sobolanilor testati, iar un studiu cu subiecti umani a aratat ca aplicat topic, previne mucozita, un efect secundar al tratamentului anticancerigen, manifestat prin ulceratii dureroase.

11. Combate sindromul ochilor uscati

Administrat oral, acest superaliment prezinta beneficii pentru sanatatea ochilor, deoarece creste secretia glandelor lacrimale. Studiile efectuate pe oameni nu au raportat efecte adverse in aceasta privinta, deci laptisorul de matca poate fi o solutie prietenoasa in cazul sindromului cronic al ochilor uscati.

Laptisor de matca – efecte secundare si contraindicatii

Desi este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, laptisorul de matca nu este complet lipsit de riscuri.

Fiind un produs apicol, se recomanda precautie in cazul persoanelor alergice la intepaturi de albine, polen sau alti alergeni din mediul inconjurator.

Anumiti agenti care contamineaza mediul, cum ar fi pesticidele, se pot transfera in produsul apicol, determinand reactii alergice la utilizarea acestuia. Astfel, ocazional s-au inregistrat cazuri de astm, anafilaxie si dermatita de contact.

Daca dupa utilizarea unui astfel de supliment, observati vreunul dintre urmatoarele simptome, trebuie sa va adresati medicului:

  • urticarie;
  • mancarime excesiva;
  • respiratie suieratoare sau alte probleme respiratorii;
  • tulburari digestive, cum ar fi dureri abdominale sau diaree;
  • ameteli sau confuzie;
  • greata si varsaturi.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#TOC_TITLE_HDR_13

Farmacistul Catena va recomanda: