Lista alimente interzise in sarcina

Lista alimente interzise in sarcina Lista alimente interzise in sarcina

Ultima actualizare: 30 martie 2023

lista-alimente-interzise-in-sarcina

Sarcina reprezinta o perioada minunata in viata unei femei, insa vine la pachet cu o multime de schimbari in organism, motiv pentru care femeile insarcinate ar trebui sa ia in considerare ajustarea obiceiurilor alimentare pentru a se adapta la aceste transformari. Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori care pot afecta sanatatea generala a unei femei insarcinate si sanatatea copilului ei. Principalele alimente interzise in sarcina sunt crustaceele crude si ouale insuficient fierte.

Alimentatia sanatoasa este esentiala in timpul sarcinii, insa exista unele alimente pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite de-a dreptul. Multe persoane cunosc riscurile consumului de peste sau carne cruda cu continut ridicat de mercur, insa exista si alte alimente la care multi oameni nu s-ar astepta sa provoace potentiale probleme in timpul sarcinii.

Sarcina poate perturba serios sistemul imunitar si, din aceasta cauza, unele femei se pot confrunta mai usor cu infectii. Multe alimente contin bacterii sau alti germeni infectiosi care pot provoca probleme in timpul sarcinii. Si chiar daca gravida nu se simte rau, unii dintre acesti germeni pot afecta fatul.

 


Alimente interzise in sarcina – lista completa

Alimentatia sanatoasa este vitala in timpul sarcinii. Pentru a avea parte de o sarcina sanatoasa, dieta unei gravide ar trebui sa se bazeze pe un consum echilibrat de proteine, carbohidrati si grasimi.

Cu toate acestea, unele alimente si bauturi, cum ar fi alcoolul si unele branzeturi, pot avea un efect daunator asupra sanatatii persoanei insarcinate si, eventual, asupra fatului.

Din fericire, exista mai multe alimente pe care le puteti manca decat alimente interzise in sarcina. Tot ce trebuie sa faceti este sa acordati o atentie deosebita asupra ceea ce mancati si beti pentru a ramane sanatoasa.

Alimentatia este esentiala chiar si dupa venirea bebelusului pe lume. Pe langa o dieta sanatoasa, este important sa luati suplimente alimentare, insa numai la recomandarea si conform instructiunilor medicului. Recomandarea Catena este Elevit 3, o formula de multivitamine si minerale special conceputa pentru a va ajuta sa acoperiti nevoile nutritionale crescute din perioada alaptarii si a ingrijirii postnatale, sprijinind recuperarea mamelor cat si dezvoltarea sanatoasa a micutilor.

Alimente interzise in sarcina – peste cu continut ridicat de mercur

Mercurul este un element extrem de toxic care se gaseste cel mai frecvent in apa poluata.

In cantitati mari, mercurul poate fi toxic pentru sistemul nervos, sistemul imunitar si rinichi. De asemenea, poate provoca probleme grave de dezvoltare la copii, cu efecte adverse chiar si in cantitati mai mici.

Deoarece se gaseste in marile poluate, pestii marini mari pot acumula cantitati mari de mercur. Prin urmare, cel mai bine este sa evitati pestele cu continut ridicat de mercur in timpul sarcinii si alaptarii.

Carnea de peste cu continut ridicat de mercur pe care trebuie sa o evitati este cea de:

  • rechin
  • peste-spada
  • macrou “rege”
  • ton
  • marlin

Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu toti pestii au un continut ridicat de mercur - doar anumite tipuri.

Consumul de peste cu continut scazut de mercur in timpul sarcinii este foarte sanatos, iar acesti pesti pot fi consumati de pana la trei ori pe saptamana, potrivit specialistilor:

  • hamsii
  • cod
  • cambula
  • somon
  • pastrav (de apa dulce)

Pestele gras, cum ar fi somonul si ansoa, este o varianta extrem de buna, deoarece este bogat in acizi grasi omega-3, care sunt importanti pentru bebelus.

Alimente interzise in sarcina – peste insuficient preparat sau crud

Aceasta veste ar putea fi destul de neplacuta pentru iubitoarele de sushi, insa este o masura foarte importanta. Pestele crud (in special crustaceele) poate provoca mai multe infectii virale, bacteriene sau parazitare, cum ar fi cele cu norovirus, Vibrio, Salmonella si Listeria.

Unele dintre aceste infectii pot afecta doar gravida, provocand deshidratare si slabiciune. Altele insa pot fi transmise copilului cu consecinte grave sau chiar fatale.

Femeile insarcinate sunt deosebit de predispuse riscului de infectii cu listeria. Aceasta bacterie poate fi gasita in sol, apa sau plante contaminate. Pestele crud se poate infecta in timpul procesarii, de exemplu prin afumare sau uscare.

Bacteriile Listeria pot fi transmise fatului prin placenta, chiar daca mamica nu prezinta niciun semn de afectiune. Aceste bacterii pot provoca nastere prematura, avort spontan, nasterea unui fat decedat si alte probleme grave de sanatate. De aceea, este in mod cert vital sa evitati pestele crud si crustaceele, inclusiv multe tipuri de sushi. Insa nu va faceti griji, va veti bucura mult mai mult de aceste preparate dupa nasterea copilului.

Alimente interzise in sarcina – carne insuficient preparata, cruda si procesata

La fel ca pestele crud, in categoria alimente interzise in sarcina intra si carnea insuficient gatita. Consumul de carne cruda sau insuficient preparata creste riscul de infectie cu mai multe bacterii sau paraziti, cum ar fi Toxoplasma, E. coli, Listeria si Salmonella.

Bacteriile pot pune in pericol sanatatea micutului, crescand riscul de deces intrauterin sau de boli neurologice grave, printre care dizabilitate intelectuala, orbire si epilepsie.

 

Alimente interzise in sarcina – oua crude

Ouale crude pot fi contaminate cu bacteriile Salmonella. Simptomele infectiilor cu Salmonella sunt febra, greata, varsaturi, crampe stomacale si diaree. Cu toate acestea, in cazuri rare, salmoneloza poate produce crampe uterine, ducand la nastere prematura sau la nasterea unui fat decedat.

Pentru o mai mare siguranta, specialistii recomanda sa gatiti intotdeauna bine ouale sau sa folositi oua pasteurizate. In plus, pastrati-va pana dupa nastere pentru a va delecta cu maioneza facuta in casa.

Alimente interzise in sarcina – carne de organe

Carnea de organe este o sursa excelenta de o multime de nutrienti excelenti atat pentru mama, cat si pentru fat. Printre acestia se numara fierul, vitamina B12, vitamina A, zincul, seleniul si cuprul. Cu toate acestea, nu este recomandat sa consumati prea multa vitamina A de origine animala, mai ales in primul trimestru de sarcina, deoarece acest lucru poate provoca malformatii congenitale si avort spontan.

Alimente interzise in sarcina – alcool

Desi unele femei ar putea crede ca pot bea cantitati mici de alcool in timpul sarcinii, nu exista un nivel sigur privind alcoolul in sarcina.

Specialistii noteaza ca orice alcool din sangele unei femei gravide ajunge la fat prin cordonul ombilical. Acest lucru poate cauza o serie de probleme de dezvoltare fizica sau mentala. Majoritatea medicilor le sfatuiesc pe femeile insarcinate sa evite complet alcoolul.

Alimente interzise in sarcina – cofeina

Cel mai probabil va numarati printre milioanele de oameni care savureaza zilnic o ceasca de cafea sau ceai. Cu toate acestea, persoanele insarcinate sunt in general sfatuite sa-si limiteze aportul de cofeina la mai putin de 200 de miligrame (mg) pe zi, potrivit specialistilor in Obstetrica si Ginecologie.

Cofeina se absoarbe foarte repede si ajunge usor in placenta. Deoarece bebelusii nu au principala enzima pentru a metaboliza cofeina, aceasta se poate acumula in cantitati ridicate.

S-a demonstrat ca aportul excesiv de cofeina in timpul sarcinii limiteaza dezvoltarea fatului si creste riscul ca acesta sa aiba o greutate mica la nastere.

Alimente interzise in sarcina – produse nespalate

Suprafata fructelor si legumelor nespalate sau nedecojite poate fi contaminata cu mai multe bacterii si paraziti, cum ar fi Toxoplasma, E. coli, Salmonella si Listeria, care pot ajunge pe acestea din sol sau in urma manipularii lor.

Contaminarea poate aparea in orice moment in timpul productiei, recoltarii, procesarii, depozitarii, transportului sau vanzarii cu amanuntul. Un parazit periculos care poate persista pe fructe si legume este Toxoplasma.

Majoritatea persoanelor care dezvolta toxoplasmoza nu au simptome, in timp ce altele pot avea simptome de gripa timp de o luna sau mai mult.

Majoritatea sugarilor care sunt infectati cu bacteria Toxoplasma in timp ce sunt inca in uter nu au simptome la nastere. Cu toate acestea, pot dezvolta mai tarziu in viata simptome precum orbirea sau dizabilitatile intelectuale.

lista-alimente-interzise-in-sarcina-produse-nespalate

In plus, un mic procent dintre nou-nascutii infectati se nasc cu leziuni grave la nivelul ochilor sau creierului.

De aceea, persoanele insarcinate trebuie sa spele temeinic cu apa si sa gateasca fructele si legumele pentru a reduce riscul de infectare.

Alimente interzise in sarcina – lapte nepasteurizat, branza si suc de fructe

Laptele crud, branza nepasteurizata si branzeturile moi maturate pot contine o serie de bacterii daunatoare, cum ar fi Listeria, Salmonella, E. coli si Campylobacter.

Acelasi lucru este valabil si pentru sucul nepasteurizat, care este, de asemenea, predispus la contaminarea bacteriana. Toate aceste infectii pot avea consecinte care pun in pericol viata copilului nenascut.

Bacteriile pot aparea in mod natural sau in timpul colectarii sau depozitarii. Pasteurizarea este cea mai eficienta modalitate de a anihila orice bacterie daunatoare, fara a modifica valoarea nutritiva a produselor.

Pentru a minimiza riscul de infectii, consumati numai lapte, branza si sucuri de fructe pasteurizate.

De asemenea, pentru sarcina sunt importante si suplimentele alimentare, cum ar fi Femibion Sarcina sanatoasa 2, brand-ul numarul 1 in Europa si primul care a introdus pe piata din Romania conceptul de formule special create pentru fiecare etapa a sarcinii. Printre altele, Femibion Sarcina sanatoasa 2 contine acid folic, magneziu, seleniu, vitamina D3 si luteina.

Alimente interzise in sarcina – alimente nedorite procesate

Nu exista o perioada mai potrivita decat sarcina pentru a incepe sa mancati alimente bogate in nutrienti care sa fie benefice si pentru copil. Femeile insarcinate au nevoie de cantitati mari de multi nutrienti esentiali, cum ar fi proteine, acid folic, colina si fier.

De asemenea, celebra expresie „mananci pentru doi” este un mit. Puteti manca asa cum o faceti in mod normal in primul semestru, apoi cresteti cu aproximativ 350 de calorii pe zi in al doilea trimestru si cu aproximativ 450 de calorii pe zi in al treilea trimestru.

Un plan optim de alimentatie pentru sarcina ar trebui sa contina in principal alimente integrale. Mancarea nedorita procesata este in general saraca in nutrienti si bogata in calorii, zahar si grasimi adaugate.

Acumularea in greutate este necesara si absolut normala in timpul sarcinii. Cu toate acestea, cresterea in exces poate provoca multe complicatii si boli, cum ar fi diabet gestational, dar si probleme legate de sarcina sau nastere.

Optati pentru mese si gustari care se concentreaza pe proteine, legume si fructe, grasimi sanatoase si carbohidrati bogati in fibre, cum ar fi cerealele integrale, fasolea si legumele cu amidon.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-to-avoid-during-pregnancy

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/foods-to-avoid-when-pregnant

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324377

https://www.medicalnewstoday.com/articles/246404

Farmacistul Catena va recomanda:

Fildas Test sarcina tip banda X 1 bucata

Fildas Test sarcina tip banda X 1 bucata

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui…

Test sarcina tip caseta x 1buc.   FILDAS

Test sarcina tip caseta x 1buc. FILDAS

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui…

Elevit 3 X 30 capsule moi

Elevit 3 X 30 capsule moi

Elevit 3 - Multivitamine pentru perioada postnatala…

Femibion Sarcina sanatoasa 2 X 28 comprimate filmate

Femibion Sarcina sanatoasa 2 X 28 comprimate filmate

Femibion® este brand-ul numărul 1 în Europa și…