Lista alimentelor ce pot cauza toxiinfectie alimentara

Lista alimentelor ce pot cauza toxiinfectie alimentara Lista alimentelor ce pot cauza toxiinfectie alimentara

Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

toxiinfectie

Este foarte important sa va protejati cat mai eficient sanatatea, iar cunoasterea alimentelor care pot sa provoace o toxiinfectie alimentara contribuie esential la starea dumneavoastra de bine. Pe de alta parte, o toxiinfectie alimentara poate sa apara si din cauza manipularii incorecte a alimentelor sau daca acestea sunt stocate si preparate in conditii care nu respecta masurile de igiena si de siguranta impuse de standardele in vigoare.

Chiar daca aveti garantia ca ati depozitat corect alimentele, trebuie sa aveti grija si la felul in care le gatiti, pentru ca si din acest motiv poate sa se declanseze o toxiinfectie alimentara. In randurile de mai jos veti gasi atat o lista a alimentelor care pot sa provoace acest tip de problema, cat si recomandari in legatura cu felul in care va puteti proteja impotriva ei.


Pe scurt, despre toxiinfectia alimentara (cauze si simptome)

Cand se intampla sa consumam anumite alimente sau bauturi care sunt contaminate cu bacterii, virusi sau unele substante chimice nocive, se ajunge la o afectiune comuna si neplacuta, toxiinfectia alimentara.

Din punct de vedere al simptomelor resimtite de catre persoanele afectate, printre acestea se numara adesea starea de greata si varsaturile, diareea si durerile abdominale. In functie de fiecare persoana in parte, intensitatea acestor simptome poate sa varieze de la usoare pana la unele severe. Pentru a reusi sa evitati o toxiinfectie alimentara si unele eventuale complicatii ale acesteia, este foarte important sa va informati in legatura cu alimentele care prezinta cel mai mare risc din acest punct de vedere.

Care sunt alimentele ce pot cauza toxiinfectie alimentara

Asa cum am mentionat anterior, o toxiinfectie alimentara poate sa apara atat din cauza unui aliment in sine, cat si din cauza felului in care este preparat. Iata cateva exemple:

  • Carnea care nu este gatita suficient sau corect

Puteti suferi o toxiinfectie alimentara atunci cand carnea pe care o consumati este prea cruda, in special din cauza bacteriilor E. coli, Salmonella si Campylobacter pe care le contine. Pentru a va asigura ca ati gatit corect carnea si ca preveniti infectiile, folositi un termometru alimentar. Din punct de vedere al carnii tocate, aceasta poate fi contaminata cu bacterii si in timp ce este procesata, de aceea este recomandat sa o manipulati si sa o preparati cu atentie.

  • Ouale crude si cele gatite insuficient

O alta posibila cauza a unei toxiinfectii alimentare o reprezinta consumul de oua crude sau care nu sunt suficient gatite, din cauza faptului ca acestea contin Salmonella. In aceasta situatie, simptomele pot sa fie severe, de aceea recomandarea este sa gatiti ouale pana ce albusul si galbenusul s-au coagulat suficient de bine.

toxiinfectie-alimentara

  • Produsele lactate nepasteurizate

Produsele lactate nepasteurizate, ca de exemplu iaurtul, laptele sau branza, pot sa contina unele bacterii periculoase, asa cum sunt E. coli sau Listeria. Sfatul specialistilor este sa alegeti sa consumati produse lactate doar daca acestea au fost tratate termic in prealabil, distrugand astfel bacteriile prin procesul de preparare.

  • Fructele si legumele care nu sunt prelucrate corespunzator

Se poate sa suferiti o toxiinfectie alimentara daca fructele si legumele pe care le consumati ajung sa fie contaminate cu bacterii sau paraziti, indiferent daca acestea provin din apa, din sol sau dintr-o alta sursa. Este esential sa spalati foarte bine legumele si fructele inainte de a le consuma, o alta recomandare fiind aceea de a nu le tine prea mult timp la temperatura camerei.

  • Stridiile, crustaceele si scoicile

Sunt foarte multe situatii in care stridiile, crustaceele si scoicile sunt gatite doar partial sau chiar consumate crude, ceea ce este destul de riscant avand in vedere faptul ca acestea pot sa contina virusi si bacterii ce pot sa provoace o toxiinfectie alimentara. Ideal este sa consumati fructe de mare doar daca sunt dintr-o sursa de incredere si daca au fost gatite corect.

  • Resturile de mancare

Daca resturile de mancare nu sunt depozitate corect, la rece, acestea devin un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor ce va pot provoca toxiinfectie alimentara. Temperatura frigiderului dumneavoastra ar trebui sa fie setata la mai putin de 4 grade Celsius, iar resturile de mancare nu mai trebuie consumate daca s-au alterat.

  • Sosurile preparate cu ou

Unul dintre cele mai des intalnite sosuri preparate cu ou este maioneza, care poate sa favorizeze cresterea bacteriilor din cauza faptului ca se folosesc oua crude. Pentru a preveni o toxiinfectie alimentara, acest tip de sosuri trebuie sa fie depozitat in frigider, fara a sta prea mult la temperatura camerei. Trebuie sa procedati la fel si in cazul orezului si al pastelor, care se recomanda sa fie servite proaspete sau daca au fost puse la timp in frigider.

Ce puteti face pentru a preveni o toxiinfectie alimentara

Desigur, puteti suferi o toxiinfectie alimentara chiar daca aveti impresia ca ati luat toate masurile necesare impotriva acesteia, insa este totusi foarte important sa va formati o rutina sanatoasa, bazata pe anumite reguli.

Una dintre cele mai importante este aceea de a nu uita sa va spalati foarte bine pe maini cu apa calda si cu sapun inainte de a pregati mancarea, recomandarea fiind valabila si dupa ce ati manipulat carne cruda. O alta regula importanta este aceea de a gati mancarea la o temperatura sigura pentru sanatatea dumneavoastra. De exemplu, in cazul carnii de pui, specialistii sustin ca temperatura interna a acesteia trebuie sa fie de cel putin 74 de grade celsius. De asemenea, indiferent de aliment, nu uitati sa verificati data de valabilitate a acestuia, pentru a evita o posibila toxiinfectie alimentara.