Lista alimentelor interzise in creatinina marita

Lista alimentelor interzise in creatinina marita Lista alimentelor interzise in creatinina marita

Ultima actualizare: 27 iunie 2023

alimente-interzise-in-creatinina-marita

Creatinina este o molecula reziduala care ajunge in sange ca urmare a descompunerii creatinei la nivelul ficatului. Aceasta este preluata de muschi, unde contribuie la stocarea energiei, in timp ce creatinina este purtata de sange catre rinichi, unde este filtrata si apoi eliminata prin urina.

O crestere a nivelului de creatinina din sange indica o problema la nivelul rinichilor, care poate surveni si pe fondul unei alimentatii necorespunzatoare. In astfel de situatii, se impune si adoptarea unui regim din care sa fie excluse alimentele interzise in caz de creatinina marita.

Daca va confruntati cu o astfel de problema, va venim in ajutor cu o lista a acestor alimente interzise in creatinina marita si cu cateva recomandari de alimente pe care le puteti consuma cu incredere.

Pentru a va ajuta sa reglati tranzitul intestinal si sa eliminati toxinele din intestine, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Colon Help. Acest supliment alimentar din fibre si din plante detoxifiante are un continut bogat de Omega 3 natural, care favorizeaza imbunatatirea digestiei si refacerea mucoasei intestinale. De asemenea, acest produs ajuta la refacerea florei bacteriene din colon si stimuleaza imunitatea organismului.

Care sunt alimentele interzise in creatinina marita?

Din categoria alimentelor interzise in caz de creatinina marita fac parte acele alimente cu un continut bogat in proteine si minerale precum sodiul sau potasiul. Acestea nu doar ca aduc un aport in plus de creatinina, dar pot afecta si functia renala. In plus, pot avea si o serie de alte efecte negative care vor afecta si mai mult starea de sanatate.

In continuare, va prezentam lista completa a alimentelor interzise in creatinina marita, pe care ar trebui sa le evitati.

Carnea rosie

Proteinele sunt una din principalele surse de creatina, pe care organismul o metabolizeaza, rezultand acel produs rezidual numit creatinina. Prin urmare, daca nivelul creatininei este crescut, nu este recomandat consumul unor alimente care contin multe proteine.

Carnea rosie este recunoscuta prin prisma aportului mare de proteine, asadar poate fi considerata un aliment interzis in creatinina marita.

Mezelurile

Exista mai multe considerente pe baza carora si mezelurile sunt alimente interzise in creatinina marita. Primul dintre ele consta in faptul ca sunt produse din carne, despre care am precizat ca este bogata in proteine, iar un alt argument important este legat de continutul de sare.

Sarea determina retentia de apa si cresterea tensiunii arteriale, ceea ce nu este foarte bine pentru rinichi, mai ales daca acestia nu functioneaza la parametri optimi.

Mezelurile contin cantitati mari de sare pentru a se putea pastra mai mult timp, iar acesta este un nou motiv pentru a fi incluse in lista alimentelor interzise in creatinina marita.

In cazul in care cautati o solutie naturala impotriva constipatiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ColonProtect cu fibre. Acesta este un supliment alimentar care detoxifica si curata colonul, stimuland tractul intestinal. Este un produs care protejeaza flora intestinala si care favorizeaza reducerea nivelului de colesterol plasmatic, avand si un gust bun de rodie.

Lactatele

Si lactatele sunt alimente interzise in creatinina marita, din acelasi considerent mentionat in cazul carnii rosii. Mai exact, laptele, branza, iaurtul, smantana, untul cascavalul contin multe proteine care pot fi benefice organismului, insa nu in cazul in care nivelul creatininei este crescut.

Conservele si muraturile

Este de notorietate faptul ca sarea este un bun conservant, iar din acest motiv este folosita din belsug la muraturi si pentru prepararea conservelor. Asadar, astfel de preparate contin cantitati mari de sare, ceea ce le confera un loc pe lista alimentelor interzise in creatinina marita.

Bananele

Bananele sunt recunoscute ca fiind o sursa buna de potasiu, ceea ce in mod normal ar reprezenta un beneficiu. Nu insa si in cazul persoanelor cu un nivel crescut de creatinina, pentru ca potasiul poate face ca valorile sa devina si mai mari.

Din acest motiv, si bananele sunt alimente interzise in creatinina marita.

Chipsurile

Chipsurile sunt apreciate in special datorita gustului lor sarat, insa din acelasi motiv nu sunt considerate niste alimente foarte sanatoase. In cazul de fata, se incadreaza in categoria alimentelor interzise in creatinina marita, atat din cauza cantitatii mari de sare, cat si a faptului ca sunt obtinute din cartofi, care contin potasiu.

Semipreparatele congelate

Desi pare foarte simplu si foarte practic sa soateti o pizza din congelator si sa o lasati un sfert de ora la cuptor, nu va recomandam aceasta varianta daca aveti probleme cu creatinina.

Atat pizza, cat si celelalte semipreparate congelate contin sare si conservanti, iar din acest considerent constituie o alta categorie de alimente interzise in creatinina marita.

Produsele de la fast-food

Ramanand la ideea de mai sus, trebuie sa precizam ca multe din ingredientele folosite pentru aceste produse sunt semipreparate congelate. De asemenea, printre ingrediente se numara carnea rosie, mezelurile, cartofii si sosurile care contin multa sare. Am explicat deja ce impact negativ au toate acestea, asa ca e de la sine inteles de ce produsele de la fast-food sunt considerate alimente interzise in creatinina marita.

alimente-interzise-creatinina-marita

Produsele de patiserie

Nici produsele de patiserie nu sunt considerate a fi cele mai sanatoase, cu atat mai putin pentru persoanele cu creatinina marita.

De multe ori, aceste produse au la baza semipreparate congelate, iar printre ingredientele intens folosite se numara sarea, untul si alte tipuri de branzeturi. Aceste ingrediente fac ca produsele de patiserie sa fie incluse in lista alimentelor interzise in creatinina marita.

Zaharul

Zaharul determina cresterea nivelului de glucoza si de insulina din sange, ceea ce nu e de dorit, mai ales in cazul unei persoane care are deja un nivel crescut de creatinina.

Glicemia crescuta pate afecta si mai mult functia renala, iar din acest motiv dulciurile pe baza de zahar sunt considerate alimente interzise in creatinina marita.

Bauturile carbogazoase

Nu doar dulciurile contin zahar, ci si multe bauturi racoritoare, iar din acest punct de vedere bauturile carbogazoase conduc detasat. De aceea, incheiem cu ele lista alimentelor interzise in creatinina marita si recomandam alternativele mai sanatoase, precum sucurile naturale fara indulcitori.

Ce alimente sa consumati daca aveti creatinina marita?

Dupa cum se vede, lista alimentelor interzise in creatinina marita este una destul de lunga, iar la prima vedere s-ar parea ca raman prea putine optiuni pentru o dieta sanatoasa.

In realitate, exista numeroase alimente pe care le puteti consuma, unele din ele fiind chiar recomandate, pentru ca ajuta la scaderea nivelului de creatinina.

In primul rand, va recomandam sa consumati cat mai multe fructe si legume proaspete, dar si alimente care contin fibre si grasimi sanatoase.

Dintre fructe, cele mai bune sunt merele, ciresele, capsunele, zmeura, afinele, merisoarele si strugurii rosii, care contin cantitati mici de sodiu si potasiu, dar sunt bogate in vitamine si alte minerale.

In ceea ce priveste legumele, puteti consuma cu incredere varza, ardei gras, conopida, ceapa si usturoi.

Lista alimentelor recomandate poate fi completata cu cereale integrale, lactate degresate, peste, fructe de mare, paste din faina integrala, albus de ou, salata si alte verdeturi.

Evitarea alimentelor interzise in creatinina marita si respectarea unei diete bazate pe ingredientele enumerate mai sus poate ajuta rinichii sa filtreze mai bine sangele, prevenind astfel aparitia unor complicatii. Astfel, nivelul de creatinina va reveni usor in limitele normale, iar acest lucru il veti constata la urmatorul set de analize.

Farmacistul Catena va recomanda: