Masuri de prim ajutor pentru calmarea simptomelor unei intepaturi de insecte

Masuri de prim ajutor pentru calmarea simptomelor unei intepaturi de insecte Masuri de prim ajutor pentru calmarea simptomelor unei intepaturi de insecte

Ultima actualizare: 31 mai 2023

intepaturi-de-insecte

In cazul majoritatii tipurilor de intepaturi de insecte, reactiile sunt usoare. Atunci cand experimentati intepaturi de insecte, cele mai comune simptome sunt inrosirea locului, o senzatie de mancarime, usturime si inflamatie minora. Aceste reactii dispar in cateva ore sau zile si nu sunt periculoase pentru sanatate. De asemenea, in caz de intepaturi de insecte, majoritatea simptomelor se trateaza acasa, fara a fi necesare interventia medicului sau folosirea anumitor tehnici specializate sau medicamente.

Pe de alta parte, se poate intampla sa experimentati si simptome serioase dupa anumite intepaturi de insecte care sa necesite masuri de prim ajutor. In acest caz, este recomandat sa stiti ce masuri sa luati pentru a interveni imediat atunci cand simptomele se agraveaza. Asadar, in acest articol veti descoperi care sunt masurile de prim ajutor pe care le puteti lua pentru calmarea simptomelor unei intepaturi de insecte.

Masuri de prim ajutor in cazul intepaturilor de insecte (pentru calmarea simptomelor)

Cele mai comune simptome care apar in situatia unor intepaturi de insecte sunt cele de mancarime, roseata la locul intepaturii, senzatie de durere sau arsura, dar si amorteala sau furnicaturi in zona afectata. Simptomele mai serioase includ: respiratie dificila, senzatie de greata, tahicardie, febra, umflarea buzelor si a zonei gatului sau febra.

Inainte de a lua orice masuri de prim ajutor in cazul in care ati constatat intepaturi de insecte este sa identificati intepatura. Astfel, va veti da seama ce tip de insecta v-a intepat si care sunt masurile potrivite pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, in majoritatea tipurilor de intepaturi de insecte, veti experimenta o umflatura locala. Asadar, urmatorul pas ar fi sa aplicati o compresa cu apa rece sau chiar gheata pentru a reduce umflatura.

In cazul in care observati dificultati in respiratie sau de inghitire, puteti administra un antihistaminic. Astfel, veti calma simptomele si reduce riscul ca reactiile sa se agraveze in scurt timp. In plus, puteti folosi lotiuni sau mixturi calmante pe baza de plante, extract de aloe vera sau uleiuri esentiale ce au efect antibacterian si antiinflamator in cazul majoritatii tipurilor de intepaturi de insecte.

Pentru a va ajuta sa calmati rapid mancarimea si iritatia pielii in urma intepaturilor de insecte, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista RepelX Gel intepaturi insecte. Acest produs testat dermatologic este recomandat pentru ca are rol bacterian si favorizeaza reducerea umflaturilor si inrosirea pielii. Puteti aplica gelul de cate ori este necesar, pana la disparitia senzatiei de mancarime.

Cum actionati in cazul muscaturii de capuse (masuri de prim ajutor)

Atunci cand petreceti timp in aer liber, intr-o zona cu vegetatie abundenta, exista o mare probabilitate de a fi muscati de capuse. Tinand cont ca acestea pot transmite boala Lyme, cu cat extrageti mai repede capusa din locul muscaturii, cu atat reduceti mai mult riscul de a va imbolnavi.

Daca experimentati acest tip de intepaturi de insecte, primul pas pe care il puteti face este sa sunati medicul specialist si sa urmati instructiunile acestuia in privinta extractiei. Daca decideti sa extrageti capusa fara ajutorul medicului, aveti nevoie de o penseta cu ajutorul careia sa apucati ferm insecta la nivelul gurii si capului si sa o extrageti ferm fara a o rupe.

Dupa ce ati extras-o, puteti dezinfecta zona cu alcool. Astfel, veti preveni infectiile si veti ajuta la refacerea zonei muscate. Capusa extrasa trebuie dusa la laborator pentru a se identifica daca prezinta risc de transmitere a bolii Lyme. In functie de rezultate, medicul va recomanda tratamentul adecvat.

Pentru a va ajuta sa preveniti eficient intepaturile insectelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista RepelX Spray impotriva insectelor. Acest produs are o compatibilitate foarte buna cu pielea, nu contine DEET, fiind recomandat atat adultilor cat si copiilor care au depasit varsta de 3 luni. Este un spray testat dermatologic si clinic, are un miros discret si placut, asigurand protectie pentru aproximativ 8 ore.

Cum actionati in cazul intepaturii de albina (masuri de prim ajutor)

Reactiile asociate acestui tip de intepaturi de insecte pot deveni foarte rapid serioase. De la o umflatura usoara si senzatie de mancarime se poate ajunge foarte usor la greata si varsaturi, stare de ameteala si lesin sau senzatie de sufocare. In cazul unor astfel de intepaturi de insecte, primul pas il reprezinta extractia acului. Puteti efectua foarte rapid aceasta operatiune prin razuirea pielii si extragerea acului fara a-l strange. Astfel, veti preveni eliberarea veninului in organism.

Dupa extragerea acului, veti putea spala locul cu apa si sapun pentru a preveni infectia. De asemenea, prin aplicarea locala de comprese cu apa rece sau gheata veti reduce inflamatia si senzatia de mancarime. In cazul acestui tip de intepaturi de insecte, o crema cu calamina sau corticosteroizi va va ajuta la calmarea simptomelor de usturime si iritatie.

In cazul in care simptomele incep sa devina serioase si sa simtiti ca va sufocati, simtiti presiune in piept sau o stare de ameteala, este recomandat sa contactati imediat medicul specialist. La recomandarea acestuia puteti administra un antihistaminic oral si observa indeaproape daca simptomele se diminueaza.

Cum actionati in cazul intepaturii de viespe (masuri de prim ajutor)

Intepaturile de viespe produc simptome similare cu cele de albina. Diferenta intre aceste tipuri de intepaturi de insecte este ca viespea nu lasa acul la locul intepaturii. Asadar, nu este necesara extragerea acestuia pentru a preveni raspandirea veninului in organism.

In cazul acestor intepaturi de insecte, compresele cu apa rece si gheata sunt foarte folositoare pentru diminuarea simptomelor imediate de durere locala, mancarime si usturime. De asemenea, puteti folosi un spray sau lotiune calmanta pe baza de ingrediente naturale care sa ajute la ameliorarea simptomelor.

Persoanele alergice la venin pot experimenta agravarea simptomelor foarte rapid. In cazul in care apare o stare de ameteala sau lesin, dificultati in respiratie sau pierderea cunostinteti, una dintre primele actiuni este de a aseza persoana intepata in pozitie intinsa si cu picioarele ridicate. De asemenea, in cazul varsaturilor, aceasta poate fi pusa in pozitie de decubit lateral prevenind astfel inecul.

intepaturile-de-insecte

Cum actionati in cazul muscaturii de paianjen (masuri de prim ajutor)

Dintre tipurile de intepaturi de insecte, cea de paianjen (cu exceptia paianjenului Vaduva Neagra sau cei veninosi) este aproape inofensiva. O astfel de intepatura se manifesta prin crearea unei leziuni rosii care dispare in aproximativ 7 zile. La nivel local, pot aparea senzatii de mancarime si durere in zona muscaturii. Agravarea simptomelor poate reprezenta frisoane, febra, senzatie de greata sau dureri musculare.

In cazul acestui tip de intepaturi de insecte, primul pas il reprezinta spalarea locului cu apa si sapun pentru a preveni infectarea. De asemenea, veti diminua durerea prin comprese cu apa rece sau gheata. In cazul durerii musculare accentuate, puteti administra ibuprofen sau paracetamol.

La recomandarea medicului, puteti folosi si un unguent cu antibiotic pentru a preveni infectia. In cazul in care simptomele nu se diminueaza si reactiile tind sa se agraveze, este recomandat sa contactati medicul specialist si sa urmati instructiunile acestuia.

Indiferent de tipul de intepaturi de insecte pe care le experimentati, este important sa actionati imediat pentru a diminua simptomele. Fiecare organism este diferit si poate genera reactii diverse la fiecare tip de intepatura. Asadar, identificarea rapida a tipului de intepatura, mentinerea curata a zonei intepate si luarea masurilor de prim ajutor adecvate va vor ajuta sa va reveniti foarte rapid.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml

    Assista RepelX Gel intepaturi insecte X 30 ml

    RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, purici, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita…

  • Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml

    Assista RepelX Spray impotriva insectelor X 100 ml

    RepelX Spray anti-tantari are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari. Eficienta produsului RepelX Spray anti-tantari a fost testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino…